Καλημέρα και Χρόνια Πολλά – Με μηνύσεις απειλούν το «Πρώτο Θέμα» κυβερνητικά στελέχη

Τ’ έχεις Γιάννη? Τ’είχα πάντα!

«Κινείται έξω από κάθε αλήθεια και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», που -όπως υποστηρίζει- πρόσφερε δώρα laptop σε κυβερνητικά στελέχη. Μήνυση από Ραγκούση, επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά οι Ρέππας, Κατσέλη και Γεννηματά.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι «σε μια περίοδο που απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’ όλους, παραπλανητικές προσπάθειες όπως αυτή του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» να πληγεί η ηθική υπόσταση μελών της Κυβέρνησης και εν τέλει της Κυβέρνησης με την δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων κινείται έξω από κάθε αλήθεια και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Ο ίδιος προσθέτει: «Στη μεθοδευμένη προσπάθεια σπίλωσης οι απαντήσεις που δόθηκαν από Γραφεία Υπουργών και όχι βέβαια από τους Υπουργούς, αφορούσαν την αποδοχή αποστολής και όχι την αποδοχή των δήθεν δώρων. Είναι γνωστό δημόσια ότι οι Υπουργοί σε αντίστοιχες πραγματικές αποστολές laptop αντέδρασαν άμεσα, επιστρέφοντας τα». «Καταγγελίες που μπορεί να έχουν πραγματική βάση απο όπου και αν προέρχονται, όποια σκοπιμότητα κι αν εξυπηρετούν, εξετάζονται άμεσα. Η διαφάνεια και η νομιμότητα ισχύει για όλους και έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρσέρ-τιμητών», καταλήγει ο κ. Πεταλωτής.Μήνυση από Γ. Ραγκούση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους πληρεξούσιους δικηγόρους του να υποβάλουν αγωγή και μήνυση εναντίον της εφημερίδας, σημειώνοντας: «Επειδή ποτέ κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίας μου δεν έχω δώσει το δικαίωμα σε κανέναν, έστω και να νομίσει, ότι μπορεί να μου χαρίσει κι εγώ να αποδεχτώ πάσης φύσεως δώρα. Επειδή ποτέ δεν παρέλαβα ούτε άλλωστε επρόκειτο να αποδεχτώ «δώρο» – υπολογιστή. Επειδή ποτέ κανείς δεν μου πρότεινε προσωπικά να μου χαρίσει «δώρο» -υπολογιστή.

Επειδή τη μοναδική φορά που πράγματι εστάλη στο γραφείο μου, από γνωστή εταιρεία υπολογιστών ως δώρο ένας υπολογιστής, τον επέστρεψα αμέσως με την παρακάτω επιστολή που απέστειλα στις 15 Οκτωβρίου 2009 (A.Π. 13- είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αντίγραφο της επιστολής) προς τον κ. Θ. Φέσσα: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις θερμές ευχές και την πολύ ευγενική σας χειρονομία. Σας παρακαλώ όμως να κατανοήσετε και να σεβαστείτε το γεγονός ότι δεν μου επιτρέπεται να κρατήσω το δώρο που μου στείλατε.»

Για όλους τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύω ότι σκόπιμα και συνειδητά η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και εν γνώσει της ότι ποτέ δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου, καθώς και ποτέ δεν απέστειλε κανένα «δωράκι» προς εμένα, προσέβαλε βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου ως δημόσιου λειτουργού και πολίτη».


Ανακοίνωση Ρέππα

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Δημήτρης Ρέππας. «Στο ‘Πρώτο Θέμα’ και στην πρώτη σελίδα δημοσιεύεται η ‘είδηση’ πως η εφημερίδα μου χάρισε έναν υπολογιστή τον οποίο δέχθηκα. Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού ουδέποτε συνέβη. Εξηγούνται τώρα τηλεφωνήματα που είχαν προηγηθεί την τελευταία περίοδο στο υπουργικό γραφείο και στα δύο κτίρια του υπουργείου, όπου σε ανάλογη συζήτηση για τέτοιο θέμα οι γραμματείς έδωσαν σαφή αρνητική και αποστομωτική απάντηση. Για να επιτύχουν τελικά το ‘στόχο τους’ οι εμπνευστές κατέφυγαν στο βουλευτικό γραφείο μου, που ούτε καν επισκέπτομαι.

Σε σχετική τηλεφωνική κλήση απάντησε επισκέπτης του γραφείου, πολιτικός φίλος που βρέθηκε εκεί και όχι γραμματέας μου. Κι αφού η εφημερίδα απέσπασε αυτήν την απάντηση, την οποία αποδοκιμάζω απολύτως, την χρησιμοποιεί για να τιτλοφορήσει το θέμα έτσι ώστε να δημιουργείται η πεποίθηση πως ‘δέχθηκα τον υπολογιστή που μου χάρισαν’. Πράγμα τελείως ανυπόστατο. Απέναντι σε αυτήν τη συστηματική και δόλια προσπάθεια διακωμώδησης και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, της κυβέρνησης και εμού, επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Δήλωση Κατσέλη

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, δήλωσε: «Αναφορικά με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τον τίτλο «Δύο στους τρεις υπουργούς άρχισαν τα δωράκια» και υπότιτλο «Τους χαρίσαμε από έναν υπολογιστή, ποιοι τον δέχτηκαν και ποιοι όχι», από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Ουδέποτε «χάρισαν στην Υπουργό», όπως παραπλανητικά αναφέρεται στον πρωτοσέλιδο τίτλο «έναν υπολογιστή» και ουδέποτε έγινε δεκτό από πλευράς της Υπουργού τέτοιο δώρο ή και οποιοδήποτε άλλο δώρο αξίας από οποιονδήποτε.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ίδιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις εσωτερικές σελίδες, διευκρινίζεται ότι ζητήθηκε από συνεργάτη του γραφείου της Υπουργού η διεύθυνση για την αποστολή «ενός χριστουγεννιάτικου δώρου», προφανώς συμβολικού χαρακτήρα, και όχι βεβαίως ενός laptop.

Κατά την πάγια πρακτική που ακολουθείται, εάν τέτοιο δώρο είχε αποσταλεί θα είχε επιστραφεί αμέσως στους αποστολείς.

 Με παραπλανητικά δημοσιεύματα και συκοφαντικά υπονοούμενα δεν μπορούν να δημιουργούνται σκιές στο ήθος δημοσίων προσώπων που έχουν αποδείξει ότι σέβονται και τηρούν τις αρχές της δεοντολογίας και πολιτεύονται με οδηγό τη διαφάνεια. Επιφυλάσσομαι για την άσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μου».

Δήλωση Γερουλάνου

Σχολιάζοντας την ίδια υπόθεση, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε: “Αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα και «μάθημα πολιτικής ηθικής» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που με εμφανίζει ως δήθεν παραλήπτη δώρου (laptop), επιθυμώ να διευκρινίσω τα εξής:

1. Ουδέποτε προσφέρθηκε σε μένα και φυσικά ουδέποτε αποδέχθηκα ως δώρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

2. Η τηλεφωνική επικοινωνία κάποιου με υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία του γνωστοποίησε απλώς τη διεύθυνσή του Υπουργείου δεν συνιστά αποδοχή δώρου, όπως δολίως αναφέρεται στο εισαγωγικό του δημοσιεύματος.

3. Τη μοναδική φορά που μου απεστάλη ως δώρο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, έσπευσα άμεσα να το επιστρέψω.

Ουδέποτε έδωσα το δικαίωμα σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα και την πολιτική μου αξιοπρέπεια. Θεωρώ ως βάναυση την προσβολή της προσωπικότητας και της πολιτικής και ηθικής μου αξιοπρέπειας από τον τρόπο που η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” με εμφανίζει ως δήθεν παραλήπτη ακριβού δώρου, συνοδεύοντας μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα με μεγάλη (κεντρική στη σελίδα) φωτογραφία μου.

Για αυτόν το λόγο αναμένω την άμεση και με σαφή τρόπο διατύπωση συγγνώμης και ανασκευή του δημοσιεύματος εκ μέρους της εφημερίδας. Δηλώνω επίσης ότι επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μου”.

Φώφη Γεννηματά

Η υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Θα πρέπει να γνωρίζει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι δεν δέχομαι ‘δωράκια’. Ούτε ήθελα, ούτε έλαβα ποτέ, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έχουμε Χριστούγεννα και όχι Πρωταπριλιά. Αδυνατώ να εκλάβω αυτό το ‘ρεπορτάζ’ ως φάρσα και ως εκ τούτου επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου».

Nooz.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “Καλημέρα και Χρόνια Πολλά – Με μηνύσεις απειλούν το «Πρώτο Θέμα» κυβερνητικά στελέχη

 1. ΣΙΓΑ ΤΙς ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  ΣΙΓΑ ΤΟΥΣ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΥΣ

  «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ»
  ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ 1989(βουλευτης συνασπισμου)

  Μου αρέσει!

 2. …»Nα σας υπενθυμίσω ότι η συγκεκριμένη ηθική υπόσταση έμεινε ατσαλάκωτη όλες αυτές τις δεκαετίες και τώρα ξαφνικά εμφανίζεται κάποιος επιτήδειος και την αμαυρώνει! Τι να σου κάνουν τα μαύρα ταμεία της Siemens, τα σπαταλημένα πακέτα των επιχορηγήσεων από την Ε.Ε., τα «χαμένα» εκατομμύρια από τις μεγαλοεργολαβίες, τα κλεμμένα κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, την κοινωνική πρόνοια, τις μαύρες τρύπες στα ταμεία κι άλλα τόσα μπροστά σε έναν υπολογιστή-δώρο; Και τι ευθιξία! Αμέσως να τρέξουν στις κάμερες να κλάψουν ότι τους παρουσιάζουν σαν τέρατα, λες και τα τόσα άλλα που τους σέρνουν είναι λιγότερο σοβαρά. Αφήστε τους ήσυχους λοιπόν τους άμοιρους, προφανώς η ευθιξία τους έχει να κάνει με το ευτελές του δώρου, παρά με την ίδια την χειρονομία. Όχι τίποτε άλλο, γιορτές έρχονται και δε κάνει να χαλάμε τις καρδιές μας»….

  Μου αρέσει!

 3. Η ΜΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΝΗΤΩΝ (Κι αν είναι και προοδευτικοί και κυβέρνηση δικαιούνται διπλή μίζα)
  Τι είναι αυτό μωρέ με εσάς να μην αναγνωρίζετε τα δικαιώματα των προοδευτικών βουλευτών, υπουργών και υπουργεσσών…τσ..τσ..τσ.. υποψιαζομαι ότι το πρώτο θέμα είναι ακροδεξιό!!

  Μου αρέσει!

 4. …Ευτυχώς που έχουν μία φυσική αναισθησία και αντέχουν τον άδικο κατατρεγμό, αλλιώς θα έπρεπε να παραιτηθούν και τι θα έκανε η υπουργική/βολευτική καρεκλίτσα χωρίς το αφράτο πωπουδάκι τους πάνω της; Ασπλαχνο «πρώτο Θέμα», θες να ορφανέψει η καρεκλίτσα αλλά δεν θα σου κάνουν τη χάρη! χε..χε.. ήταν να μην καθίσουν τώρα που έκατσαν.. δεν θα ξανασηκωθούν!!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.