Νόμος Γιωργάκη για Δήμευση των Σπιτιών μας!

ΠΗΓΗ στοιχείων enet.gr

Η Δήμευση

Στην κατάργηση των αντικειμενικών αξιών και την αντικατάστασή τους με αγοραίες τιμές προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Ερχονται υπέρογκες αυξήσεις, ακόμα και πάνω από 200%, στις φορολογικές αξίες των ακινήτων, που θα συμπαρασύρουν τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και ΤΑΠ.

Αν προσθέσουμε σε αυτό την μείωση των μισθών, έχουμε de facto έμμεση δήμευση των περιουσιών! Το πουλάς, αν έχει κανείς λεφτά να το αγοράσει ή το χάνεις! Για να καταλάβουμε, κάτι ανάλογο έχουν εφαρμόσει κι οι Τούρκοι στους Κωνσταντινουπολίτες για να τους υφαρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων.

 

Θυμάστε τί είχε κάνει ο Καραμανλής το 2005;

1. Απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από την επιβολή ΦΠΑ 19% από την πρώτη Ιανουαρίου 2006 για όλες τις νεόδμητες κατοικίες και των οικοπέδων που δίνονται ως αντιπαροχή

2. Παράλληλα αύξησε κατά 15% το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το Νομοσχέδιο προβλέπε επίσης την αύξηση σε 100.000 ευρώ του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές, και τον τετραπλασιασμό στα 80.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, του αφορολόγητου για τις κληρονομιές, ενώ καταργείται σταδιακά ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου.

Γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπια:

Τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε κατά το χθεσινό φορολογικό διάλογο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Οι συνεχείς αναφορές των εκπροσώπων του κλάδου (ΠΟΜΙΔΑ, Κατασκευαστές, Μεσίτες) προκάλεσαν την εξής αντίδραση του κ. Πλασκοβίτη: «Το υπουργείο δεν έχει μιλήσει για αύξηση αντικειμενικών αξιών ποτέ. Λέμε για προσαρμογή στις αγοραίες αξίες». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση στελέχους της κυβέρνησης.

Μαζεύουν στοιχεία

Η αύξηση των αντικειμενικών ακόμα και πάνω από 200% θα είναι γεγονός από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και αντικαθίστανται από τις αγοραίες τιμές. Η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω σχεδόν για το σύνολο των περιοχών, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου θα έχουμε και μειώσεις.

Η διαμόρφωσή τους θα γίνεται σε συνεχή βάση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Πρόκειται στην ουσία για τη δημιουργία μιας τράπεζας αγοραίων τιμών, στην οποία θα προστρέχουν συμβολαιογράφοι και εφοριακοί κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ΦΠΑ και ΦΑΠ.

Οι νέες τιμές αναμένεται να είναι έτοιμες την άνοιξη, καθώς οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων από μεσιτικά γραφεία για τις τιμές αγοραπωλησίας και ενοικίασης οικιών, καταστημάτων και γραφείων σε όλη τη χώρα.

Οι νέες αντικειμενικές, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται πλέον το σύνολο των φόρων και των τελών, θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε:

Ντόμινο αυξήσεων

1 Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

2 Φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι η αύξηση των αντικειμενικών θα συνοδευτεί από αύξηση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο.

3 Συμβόλαια και μετεγγραφές. Θα κοστίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνονται τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.

4 ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες και στις εξοχικές κατοικίες.

5 Τεκμήρια κατοικιών. Οι αντικειμενικές αξίες θα παρασύρουν προς τα πάνω και τα τεκμήρια διαβίωσης για κύρια, εξοχική και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς υπολογίζονται βάσει των αξιών που πλέον θα είναι οι αγοραίες.

6 Ενοίκια. Η αύξηση των αξιών θα οδηγήσει και σε αύξηση του φόρου εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα που εισπράττουν, ενώ θεωρείται αναπόφευκτη και η αύξηση του ενοικίου.

7 Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Ο υπολογισμός του γίνεται βάσει των αξιών. Οπότε και αυτό θα αυξηθεί, οδηγώντας και σε αύξηση του τελικού λογαριασμού της ΔΕΗ.

Παράλληλα, στο υπουργείο προχωράει και η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα όλων των περιοχών της χώρας. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ένταξη των πρώτων 4.458 οικισμών από 26 νομούς της χώρας. Και θα υπάρξει συνέχεια, καθώς στις προθέσεις των επιτελών του υπουργείου είναι η ένταξη όλων των περιοχών της χώρας στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αξιών σε βάθος τριετίας, δηλαδή μέχρι το 2013 να έχουν οριστεί αξίες για όλες τις περιοχές της χώρας. *

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=247775

20 σκέψεις σχετικά με το “Νόμος Γιωργάκη για Δήμευση των Σπιτιών μας!

 1. Καλά κάνει ρε! Να πληρώσουν επιτέλους φόρους οι εισοδηματίες που μας πείνουν το αίμα! Τι παει να πεί αντικειμενική αξία? δηλ η εφορία κοστολογεί το τετραγωνικό 100 κ εσύ το πουλάς 200? είναι δίκαιο αυτό? είναι μαγκιά? τί είναι?

  Ρε δεν βλέπετε που εν μέσω κρίσεως τα ακίνητα είνα τα μόνα που δεν έχουν πέσει? Για να μην μιλήσω για τα ενοίκια…
  Να κοπούν κώλοι! Μόνο οι φτωχοί πληρώνουν σε αυτήν την χώρα!

  Μου αρέσει!

  1. Μα ο νόμος δεν είναι για όσους έχουν τα λεφτά, θα τους κοστίσει κάτι παραπάνω κι αυτών, αλλά δε θα πεθάνουν κιόλας, αλλά αν κληρονομήσεις κάτι εσυ, ή ο άνεργος, ή ο χαμηλόμισθος, έχεις να το πληρώσεις;

   Μου αρέσει!

  2. Λάκη
   διάβασες καλὰ τὶ παραθέτει ὁ netakias;
   Τὰ κατάλαβες;
   Σοῦ περνᾶ ἡ ἰδέα πώς ἡ Ἐλὶτ θὰ πληρώση;
   Γιὰ κοῦνα τὸ κεφάλι σου νὰ ἔρθουν τὰ ἀπό μέσα στὰ ἴσα τους!

   Μου αρέσει!

  3. οι φτωχοι πληρωνουν μονο το κοστος ζωης φιλε μακη,αν και αυτο εχει γινει πλεον βαρυ.
   δεν πληρωνουν φορους,εκτος ΦΠΑ με τις αγορες τους.

   Μου αρέσει!

 2. Οι τιμές των ακινήτων δεν έχουν πέσει διότι ζεις στην μόνη αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους Λάκη !!!!!!
  Και δεν πέφτουν οι τιμές τους γιατί ο κάθε εργολάβαρος που πούλαγε στις αντικειμενικές αξίες και το βλαμμένο σύστημα του κράτους που δεν ήξερε, δεν ρώταγε, δεν καταλάβαινε τον άφηνε να βγάζει μόνο ένα 100% παραπάνω μαύρα, καθαράα και αφορολόγητα.
  Ας είναι καλά τα κορόϊδα που του τα δίνανε, οι τοκογλύφοι που ανακάλυψαν τα συμπληρωματικά (τάχαμου επισκευαστικά σε καινούργιο ακίνητο) δάνεια και έτσι στήθηκε η όλη φούσκα.
  Εσύ αν για 10 χρόνια έβγαζες πάνω από το μισό του εισοδήματος σου μαύρο δεν θα άντεχες άλλα 5 χρόνια δίχως να πουλήσεις τίποτα εεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε;
  Γι αυτό δεν έχουν πέσει ακόμα οι τιμές των ακινήτων (όσο πέσαν σε ισπανία και ιρλανδία) και είναι ο μοναδικός λόγος. Όλα τα άλλα τα ξέρουν οι ειδήμονες και σου τα πλασάρουν για γαργάρα…

  Μου αρέσει!

  1. Ενώ από την άλλη τα ακίνητα μεμονωμένων ιδιοκτητών προσφέρονται στη μισή τιμή και πάλι δεν πωλούνται. Αυτό τα λέει όλα.

   Μου αρέσει!

 3. Διάβασα και ξαναδιάβασα αυτό που παραθέτει ο αρθρογράφος αλλά δεν κατάλαβα πως συνδέει στο σκεπτικό του την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε ΑΓΟΡΑΙΕΣ ΑΞΙΕΣ με τους ΜΙΣΘΟΥΣ και τις ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ στην ακίνητη περιουσία.
  Μπορεί κάποιος που το κατάλαβε να το εξηγήσει;

  Μου αρέσει!

  1. Μιλάω για «εμμεση» δήμευση. Δεν έρχεται με χαρτί να στο πάρει, αλλά με το «γάντι» σε δυο γενιές με 592,00 οι μισοί θα μείνουν χωρίς σπίτι.

   Ο Μ.Ο. μισθών στην Ελλάδα πρόκειται να πέσει στα 8-9.000 το χρόνο, οι Τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, αλλά κι αν δώσουν ήδη είμαστε χρεωμένοι από παλαιότερες χρήσεις, οι κληρονομιες θα γίνουν…πολυτέλεια ή θα «σκοτώνεις» κάτι για να κρατήσεις κάτι άλλο.

   Μου αρέσει!

   1. Φίλε @netakia
    Την αύξηση των αντικειμενικών σε αγοραίες αξίες θα ακολουθήσουν και αυξήσεις των αφορολόγητων της πρώτης κατοικίας (αναφέρεται και στο link που παραθέτεις). Αυτό σημαίνει πως οι μικροί ιδιοκτήτες δεν θα θιγούν και εξακολουθώ να μην βλέπω είτε άμεση είτε έμμεση δήμευση. Δεν υπερασπίζομαι την πολιτική της συμμορίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργείται πανικός. Είναι σίγουρο πως η αγορά ακινήτων δεν ευνοείται, και πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες θα πονέσουν.

    Μου αρέσει!

   2. Αντώνιε μην είσαι σίγουρος ότι θα αυξηθούν τα αφορολόγητα όρια, ούτε πως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν. Ρώτα και κάναν βοσκόπουλο και καμμία οφσόρ,κάτι ξέρουν παραπάνω……..

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.