Αυτές είναι οι εταιρείες που έδιναν μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες

Αυτές είναι οι εταιρείες που έδιναν μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΕΣ.

Ποιες είναι οι πέντε πολυεθνικές που δωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους –  Έφαγαν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων στις ΗΠΑ, αλλά ποτέ στην Ελλάδα

 

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται πέντε νέες υποθέσεις δωροδοκίας αξιωματούχων από πολυεθνικές εταιρίες.

Οι μίζες που ξεπερνούν τα 26,4 εκατ. δολάρια δόθηκαν σε Έλληνες δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους την περίοδο 1997-2008 από πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, προκειμένου να κερδίσουν συμβάσεις για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά.

Πρόκειται για τουλάχιστον πέντε εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με επιχειρηματικές δραστηριότητες στην προμήθεια ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού, στις τηλεπικοινωνίες, στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε εμπόριο καπνού, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Οι εταιρείες αυτές, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όσο και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν συνομολογήσει δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 350 εκατ. δολαρίων.

Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών αυτών διαβίβασε ο κ. Γ. Σούρλας στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν στη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των Ελλήνων που φέρεται να δωροδοκήθηκαν.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής εταιρείες:

Johnson & Johnson-DePuy: Έδωσε 16,4 εκατ. δολάρια σε μετρητά σε δύο Έλληνες την περίοδο 1997-2006 μέσω θυγατρικών και υπαλλήλων της. Ένα μεγάλο μέρος πήγε σε μίζες σε αξιωματούχους του ΕΣΥ και των νοσοκομείων για την «προώθηση» των προϊόντων της. Μέσω του συστήματος αυτού, η Johnson & Johnson κέρδισε 24 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις. Πλήρωσε πρόστιμο με συμβιβασμό ύψους 21,4 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και άλλα 48,65 εκατ. δολάρια για το αστικό μέρος.

Smith & Nephew: Ακόμα μια εταιρεία που παραδέχτηκε πως έδινε μίζες σε γιατρούς και αξιωματούχους του συστήματος περίθαλψης της Ελλάδας. Συνολικά, έδωσε 9,4 εκατ. δολάρια την περίοδο 1998-2006 μέσω offshore εταιρείας που ελεγχόταν από ελληνική εταιρεία διανομής. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 16,8 εκατ. δολαρίων για το ποινικό μέρος και 5,3 εκατ. δολαρίων για το αστικό μέρος.

Comverse Technology: Έδωσε μίζες 536.000 δολαρίων σε Έλληνες την περίοδο 2003-2006. Η εταιρεία κατηγορήθηκε για «ανάρμοστες πληρωμές» μέσω υπαλλήλων της προς τρίτους με τελικό αποδέκτη άτομα που συνδέονται με τον ΟΤΕ για να εξασφαλίσει παραγγελίες.

Daimler AG: Έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσε offshore, τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων και παραπλανητικές τιμολογήσεις. Στις ΗΠΑ, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων!

Alliance One International: Η εταιρεία καπνού έδωσε μίζα 96.000 δολαρίων σε Έλληνα αξιωματούχο των φορολογικών και τελωνειακών αρχών το 2003. Το κέρδος της ήταν να μειωθεί ο φόρος για την εισαγωγή των προϊόντων της από τα 2,5 εκατ. ευρώ στα 600.000 ευρώ. Για τις ελληνικές μίζες αλλά και τις μίζες που έδωσε σε άλλες χώρες (Κιργιστάν, Ταϊλάνδη, Μαλάουι, Ινδονησία, Κίνα, κοκ) πλήρωσε πρόστιμο 9,45 εκατ. δολάρια για το ποινικό μέρος και 10 εκατ. δολάρια για αστικό μέρος.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας «η έρευνα θα συνεχισθεί και για άλλες υποθέσεις που αποκαλύπτουν διαφθορά στην Ελλάδα, είτε ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ είτε από άλλες χώρες».

newsbomb.gr

9 σκέψεις σχετικά με το “Αυτές είναι οι εταιρείες που έδιναν μίζες εκατομμυρίων σε Έλληνες

 1. ενω μετα το 2008 «ολα καλα ολα ανθηρα». Ρε πως μας δουλευουν, πως πανε να μας ριξουν σταχτη στα ματια. Ξυπνησαμε ρε!!!!!! Ξυπνησαμε!!! μπορει ακομα να μην εχουμε «σηκωθει απο το κρεβατι του υπνου μας» (με λιγα λογια να σας παρουμε με τις πετρες) αλλα ξυπνησαμε βλεπουμε τι κανετε και δεν σας πιστευουμε.

  Μου αρέσει!

 2. Απορώ πργαμταικά… Πόσο ιθαγενείς νομίζουν οτι είμαστε τα Παγκόσμια ΜΜΕ;
  Υπάρχει περίοδος στην Ιστορία του ανθρωπίνου είδους που δεν πέφταν μίζες; Από την Ανταλκίδειο Ειρήνη, το Βυζαντολογείν, Β Παγκόσμιο που είμαστε η μοναδική Χωρα που είχε τους περισσότερους νεκρούς (κατ΄ αναλογία), μεσα στις 2-3 που δεν είχαν αντιπροσωπευτικο ταγμα SS και ταυτόχρονο είχαμε τους περισσότερους Γερμανοτσολιάδες!!!
  Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ
  Τότε, υπήρχαν αναχώματα στην κοινωνία, στα ήθη, στην οικογένεια, στις γυναίκες… Σημερα το να είσαι οκ στην εργασία σου, να σκεφτεσαι το συνάνθρωπό σου και να μην κανεις 5-6 δουλειές μαζί(ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ), να κανεις χειρωνακτική εργασία δε τραβάει τις γκομενιτσες – και η λίστα δεν έχει τελειωμο…
  Αν οι Υπουργοι, Βουλευτες, δημόσιοι λειτουργοί είχαν στο νου τους το σωστό, το αντρίκειο, τα τρυφερά μου θα έπερναν οι εταιρείες.
  Οσα εντάλματα και να βγουν, όσες εταιρείες και να κλείσουν, αν δεν επαναπροσδιορίσουμε τη σταση μας ως άνθρωποι, παντα θα υπάρχουν τραπουλες και θα βγαίνουν ρηγάδες, κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες.
  Και τα δέοντα στη μαμά σας…

  Μου αρέσει!

   1. τι έκανε λέει; επίορκοι που θα απολύσει ο Σαμαράς;;;; κρίμα κι έστειλα την φοράδα στο σταύλο, κι είναι αργά, αύριο θα της το πω πάντως να ανακουφιστεί…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.