Πρώτη η Ελλάδα στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα γαλακτοκομικά

Πρώτη η Ελλάδα στη λίστα ακρίβειας της Eurostat  για τα γαλακτοκομικάΣτα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές βασικών προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς…
τα καρτέλ της ακρίβειας δρουν ανεξέλεγκτα την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν έντονα την οικονομική κρίση.

Την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο ήταν 5%, όπως αναφέρουν«Τα Νέα».

Χαρακτηριστικό της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα συγκεκριμένα είδη.

Ειδικά στην περίπτωση του γάλακτος, το υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου από 5 σε 9 ημέρες. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το κόστος επιστροφών που έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες και επομένως να μειωθεί η τιμή του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αβγά 6,8%, ο καφές 5,9%, τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2% κ.λπ.

Πρόκειται για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, που τον Αύγουστο ήταν 1,72% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

tovima.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “Πρώτη η Ελλάδα στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα γαλακτοκομικά

  1. Χθεσινή τιμή 1λιτρου γάλατος στο Ριαντ 4 r ,οταν τα 5r αντιστοιχούν με 1 Euro, δηλ, 0.80 λεπτά !!!!
    Βέβαια δεν υπάρχουν φόροι, αρα οχι ΦΠΑ..

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.