Επανέρχεται ο Παυλόπουλος για το σχέδιο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου με τα ομόλογα.

Παυλόπουλος: Γνώριζαν για το κούρεμα των ομολόγων;

Η πρώτη του ερώτηση αποκάλυψε το ξεφόρτωμα που έκαναν οι ξένες τράπεζες με την συνέργεια Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου, με αποτέλεσμα την παρέμβαση Πεπόνη που σε συνδυασμό με την κατάθεση Ρουμελιώτη έστειλε τον φάκελλο στην βουλή. Η νέα ερώτηση είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική.

Την κρίσιμη διετία 2010-2011 για τους κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και τις τυχόν ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διερευνά το αίτημα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προς τον κ. Στουρνάρα για την παροχή σχετικών στοιχείων.

Ο κ. Παυλόπουλοςζητά από το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, «στοιχεία ως προς τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σε διάφορα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, από την 31/12/2008 έως και την 31/12/2011».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, από τα στοιχεία αυτά συνάγεται ότι κατά την κρίσιμη διετία 2010-2011, ξένοι παράγοντες και κυρίως οι γερμανικές, γαλλικές και αγγλικές τράπεζες πωλούσαν μαζικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις τους συντελούσαν στην καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να απαλλαχτούν τα πιστωτικά ιδρύματα από τα ομόλογα τα οποία αργότερα θα γίνονταν αντικείμενο «κουρέματος».

Όσο αυτή η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, ελληνικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά και νομικά πρόσωπα αγόραζαν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, πιστεύοντας τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και, άρα, «κούρεμα» των ομολόγων, υποστηρίζει ο κ. Παυλόπουλος.

Το αποτέλεσμα είναι ότι «κέρδισαν οι ξένοι που γνώριζαν. Και έχασαν, μεταξύ άλλων και κατά κύριο λόγο, οι Ελληνικές Τράπεζες, τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα- και η Τράπεζα της Ελλάδος». Εκτός όμως από τους ξένους που γνώριζαν, μήπως γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διερωτάται ι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Όπως είναι ευνόητο, καθένας έχει το δικαίωμα να διερωτάται εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τελούσαν εν γνώσει αυτής της εξέλιξης ή δεν γνώριζαν, ούτε αυτοί, τι επρόκειτο να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα», σημειώνει.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του αιτήματος του κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών:

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

(Άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής)

Προς τον

κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αντικείμενο: Πίνακας των, διαδοχικώς, κατόχων ομολόγων του Ελληνικού

Δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία

Από τον Νοέμβριο του 2011, δια της οδού του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώ από το Υπουργείο Οικονομικών στοιχεία ως προς τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σε διάφορα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, από την 31/12/2008 έως και την 31/12/2011.

I. Την πρώτη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων σχετικώς με το ως άνω ζήτημα την υπέβαλα την 2/11/2011, δίχως όμως στην απάντησή του ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης να μου γνωστοποιήσει και να μου καταθέσει στο ακέραιο τα αιτούμενα στοιχεία. Επανήλθα με νέα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την 6/8/2012, και ζήτησα να μου κοινοποιηθούν τα ίδια στοιχεία.

Α. Στην απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αν και διευκρινίζει ότι δεν είναι εφικτή η ομαδοποίηση των κατόχων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις τράπεζες της αλλοδαπής με βάση τη χώρα προέλευσής τους, παραθέτει συνοπτικό πίνακα των κατόχων των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, από τον οποίο εξάγονται τα εξής εξαιρετικά χρήσιμα και κρίσιμα συμπεράσματα:

1. Πρώτον, μέσα σε δύο, μόλις, χρόνια, δηλαδή από την 31/12/2009 έως την 31/12/2011, οι Ελληνικές Τράπεζες αύξησαν την έκθεσή τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου κατά 133,7% (από 20,1 δισ. ευρώ σε 46,9 δισ. ευρώ).

2. Δεύτερον, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την ίδια χρονική περίοδο, αύξησε την έκθεσή της κατά 110% (από 3,5 σε 7,5 δισ. ευρώ), ενώ οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα- κατά 120% (από 2,2 σε 4,5 δισ. ευρώ).

3. Τρίτον, κατά την ίδια περίοδο οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, που διατηρούν το χαρτοφυλάκιό τους σ’ Έλληνες θεματοφύλακες, μείωσαν την έκθεσή τους στα ως άνω ομόλογα εντυπωσιακώς.

Β. Από τ’ ανωτέρω στοιχεία συνάγεται αβιάστως ότι συστηματικά, κατά τη διετία 2010-2011, οι ξένοι παράγοντες των αγορών και ιδίως οι ξένες τράπεζες, πρωτίστως δε οι Γερμανικές, οι Γαλλικές και οι Αγγλικές –φυσικά με τη στήριξη των Κυβερνήσεών τους, οι οποίες συντελούσαν στην καθυστέρηση αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προκειμένου να κερδηθεί χρόνος- πωλούσαν μαζικά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ αγόραζαν, μεταξύ άλλων, και οι Ελληνικές Τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα- και, αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το περαιτέρω συμπέρασμα που, επίσης αβιάστως, προκύπτει είναι ότι οι ξένοι παράγοντες των αγορών, οι οποίοι γνώριζαν, πωλούσαν. Ενώ αγόραζαν οι Έλληνες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πιστεύοντας και τις κατηγορηματικές δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και, άρα, «κούρεμα» των ομολόγων.

Υπενθυμίζω ενδεικτικώς ορισμένες δηλώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα την 13/4/2011, μιλώντας σε συνέδριο των «Financial Times», δήλωνε, urbi et orbi, ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Τα ίδια επανέλαβε, με ακόμη πιο κατηγορηματικό τρόπο, σε τηλεοπτική του εμφάνιση την 3/5/2011, με την επισήμανση ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν τεράστιο λάθος για τη Χώρα, γιατί θα ζημιωθούν οι Τράπεζες και τ’ Ασφαλιστικά ταμεία».

II. Όπως είναι ευνόητο, καθένας έχει το δικαίωμα να διερωτάται εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου τελούσαν εν γνώσει αυτής της εξέλιξης ή δεν γνώριζαν, ούτε αυτοί, τι επρόκειτο να συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ελάχιστους μόλις μήνες αργότερα! Εν πάση περιπτώσει το ποιοί έχασαν και ποιοί ωφελήθηκαν απ’ όλον αυτό τον ορυμαγδό δηλώσεων και παρεμβάσεων είναι πλέον πασιφανές:

Α. Κέρδισαν οι ξένοι που γνώριζαν. Και έχασαν, μεταξύ άλλων και κατά κύριο λόγο, οι Ελληνικές Τράπεζες, τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα- και η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Υπουργείο Οικονομικών –και η σχετική ευθύνη βαρύνει αποκλειστικώς τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι τη σημερινή πολιτική ηγεσία- εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους ξένους κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου με βάση τη χώρα προέλευσής τους. Προφανώς τη θέση αυτή έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Β. Όμως μια τέτοια διαχρονική άγνοια των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών ως προς τους κατόχους των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί, όπως είναι ευνόητο, ερωτηματικά. Καθώς κατ’ επανάληψη έχουν δημοσιευθεί στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements (BIS), από τα οποία προκύπτουν, αναλυτικά, αδιάσειστα τεκμήρια για τους κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ανά χώρα προέλευσης. Πώς είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος αυτά που γνωρίζει και δημοσιοποιεί π.χ. η B.I.S.;

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΖΗΤΩ

Την κατάθεση των ακόλουθων εγγράφων με τ’ αντίστοιχα στοιχεία, εν ανάγκη και με συνδρομή θεσμικών παραγόντων εκτός Ελλάδος, όπως η B.I.S., από τα οποία προκύπτει:

1. Πρώτον, πόσες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν μετά την 1/1/2009, πότε, ποιά τα ποσά και ποιοί αγόρασαν τα ομόλογα κατά κατηγορία (Ελληνικές Τράπεζες, Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, Έλληνες ιδιώτες –φυσικά και νομικά πρόσωπα-, ξένες τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί κλπ).

2. Δεύτερον, πόσες πωλήσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έγιναν στη δευτερογενή αγορά το 2010 και το 2011. Ποιοί πωλούσαν και ποιοί αγόραζαν.

3. Τρίτον, Ποιες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έληξαν το 2010 και το 2011 και, αναλυτικώς, ποιά ποσά αποπληρώθηκαν. Πόσα απ’ αυτά καταβλήθηκαν σ’ Ελληνικές Τράπεζες, στα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, σε Έλληνες ιδιώτες –φυσικά ή νομικά πρόσωπα- και πόσα σε ξένες τράπεζες.

4. Τέταρτον, σύμφωνα μ’ επιστολή που μου έστειλε την 30/9/2012 ο Διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Μιχαλόπουλος, κατά τη διετία 2009-2011 το 75% των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που απέκτησαν τ’ Ασφαλιστικά Ταμεία προήλθε από την πρωτογενή αγορά. Πόσα τέτοια ομόλογα αγόρασαν τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία το 2010 και το 2011 από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον, πόσα ομόλογα εκποιήθηκαν από τα ως άνω ασφαλιστικά ταμεία κατά την ίδια περίοδο.

5. Πέμπτον, Πόσα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά το 2010 και το 2011 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

6. Έκτον, Πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών και το πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, των οποίων τ’ αποθεματικά αποδεκατίσθηκαν. Και πως θ’ αποζημιωθούν οι Έλληνες ιδιώτες –φυσικά ή νομικά πρόσωπα- κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2012

Ο αιτών Βουλευτής

Προκόπης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

9 σκέψεις σχετικά με το “Επανέρχεται ο Παυλόπουλος για το σχέδιο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου με τα ομόλογα.

 1. Καλά, αυτός θα κάνει την ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ για το Μνημόνιο μόνος του; Το κόμμα του τί λέει; Εκτός κι΄αν είναι βαλτός για να αναγκάσει οτυς συγκυβερνώντες [λέγε με ΠΑΣΟΚ] να στέρξουν στη σύσταση εξεταστικής. Δεν είναι τυχαίο που τη ζητεί προκλητικά και ο Παπακωνσταντίνου. Μήπως υπάρχει κάποια λακούβα για τον Μπένι;

  Μου αρέσει!

  1. Η επιμονή του μας έχει βάλει σε μεγάλη σκέψη,
   με δυο πιθανά σενάρια….

   Μήπως είναι δάκτυλο Σαμαρά, να ξεκαρφωθεί ο ίδιος?

   Μήπως είναι δάκτυλο Καραμανλή, να στριμώξει Σαμαρά?

   Οι αντιμνημονιακοί σε πιο hotel κοιμούνται?

   Μου αρέσει!

 2. Εγω παντως βλεπω οτι ακομα το ΓΑΠ και αυτη η νυφιτσα ο Παπακωνσταντινου ειναι ακομα εξω και μπαινοβγενουν στη χωρα με συνεχεις ταξιδια στο εξωτερικο ανενοχλητοι.Οταν εχεις διαπραξει αδικημα δεν σου απαγορευεται η εξοδος απο την χωρα σαν υποπτος φυγης ? Πως τοτε το ΓΑΠ παει και ερχεται στο Χαρβαρντ ? Σε οποια αλλη χωρα της Ευρωπης τωρα θα ηταν φυλακη μονο στη μπανανια αυτου του τεχνητου κρατιδιου της πρωην Οθωμανικης αυτοκρατοριας μπορουν και γινονται αυτα !

  Μου αρέσει!

 3. ….. κουραστική η ερώτηση αλλά …. ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ εχει ξεχάσει κάτι;
  κάτι που να είναι ας πούμε παλιό….πχ απο το 1988 και ύστερα ;
  είναι μια απλή ερώτηση….

  Μου αρέσει!

  1. και σωστη μαλιστα ξεχασανε την αλλη την νυφιτσα τον σιμιτη που ρημαξε τον κοσμο με το χρηματιστηριο
   και αλλα ομορφα πασοκικα λουλουδια….

   Μου αρέσει!

 4. Αν ψηφισουν τα μετρα στη βουλη. Μετα η ελλαδα θα ειναι υποδουλη στους δανειστες.! Οποτε η κυβερνηση.? Θα ειναι (για τουςδανειστες) αχρηστη.!!!

  Μου αρέσει!

 5. Ο Πάκης μιλάει ;
  Καλά, αυτός δεν είναι που έφτιαξε το γνωστό νομοσχέδιο για τις εκλογές ; επιδότηση πρωτου κόμματος κτλ ;
  Στην φωτογραφία, το δεξί του μάτι είναι πρησμένο ή είναι φωτο-σκιά ; Λέω, γιατί μήπως τον έδειρε κανείς.., » διαμαρτυρόμενος» εννοώ !

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.