Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

20121110-213408.jpg​Αφιερωμένο στους Έλληνες και Κεμαλολάγνους και Τουρλολάγνους

γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Ένα από τα πιο θεοποιημένα πρόσωπα της παγκόσμιας ιστορίας ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Μουσταφά Κεμάλ ο επονομαζόμενος Ατατουρκ που στις 10/11 είναι η επέτειος του θανάτου του. Στη πραγματικότητα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και υπαίτιος της τραγική Μικρασιατικής καταστροφής, ο πατέρας της εθνοκάθαρσης της Μικράς Ασίας με τα αμέτρητα θύματα της, ο δημιουργός ενός αυταρχικού καθεστώτος που σήμερα είναι υπό
έντονη αμφισβήτηση και που καθόρισε τις τύχες της σύγχρονης Τουρκίας.

Το πρωί της 1 Αυγούστου 1921 αρχίζει η ελληνική προέλαση προς τον Σαγγάριο ενώ στις 10/8 άρχισαν οι πρώτες σφοδρές μάχες. Οι Έλληνες σημειώνουν τις πρώτες εντυπωσιακές επιτυχίες καθώς πολεμάνε με ξεχωριστή ανδρεία την οποία ο ίδιος ο Κεμάλ αναγνώρισε επανειλημμένα. Εδώ, εκτυλίχτηκε ένα άγνωστο επεισόδιο που παρά λίγο θα άλλαζε όλη την ροή του πολέμου και κατά συνέπεια όλη την ιστορία της Μικράς Ασίας, αλλά και του ελληνισμού της Ανατολής χωρίς το γνωστό τραγικό τέλος που ήρθε μετά από ένα χρόνο. Στις 12 Αυγούστου, παραμονή κρίσιμης μάχης στο ύψωμα του Τουρμπέ-Τεπέ, ο Κεμάλ προωθείται μόνος του για να επιθεωρήσει την κατάσταση καβάλα σε ένα γκρίζο άλογο συνοδεία των επιτελών του. Σε μια στιγμή και ενώ παρατηρούσε από ένα ύψωμα τις κινήσεις των ελληνικών στρατευμάτων, υπακούοντας στο μεγάλο του πάθος, βγάζει από την τσέπη του ένα πακέτο και ανάβει ένα τσιγάρο. Η εικόνα όμως της σπίθας του σπίρτου ταράζει το άλογο και τινάζετε απότομα βγάζοντας ένα διαπεραστικό χλιντρίμισμα. Ο Κεμάλ δεν μπορεί να κρατηθεί και πέφτει με το στήθος και το κεφάλι προς το έδαφος. Αμέσως δημιουργείται μεγάλη ταραχή, οι αξιωματικοί του τρέχουν αλαφιασμένοι νομίζοντας πως ο αρχηγός τους είναι νεκρός. Αντιλαμβάνεται κανείς πως θα ήταν οι εξελίξεις της Μικράς Ασίας αν ο Κεμάλ σκοτώνονταν από αυτό το πέσιμο. Τελικά την γλύτωσε με κάποια σοβαρά κατάγματα στο στήθος, τα οποία όμως δεν τον εμπόδισαν, παρά τις προειδοποιήσεις την γιατρών του, να σηκωθεί από το κρεβάτι σε δυο μέρες και να ξαναγυρίσει στο μέτωπο.

Μετά από ένα χρόνο περίπου εκδηλώθηκε η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση. Ήταν η Μικρασιατική καταστροφή. Όταν άρχισε η τραγική υποχώρηση του ελληνικού στρατού αποκομμένος από τις βάσεις εφοδιασμού και επικοινωνίας του, ο Κεμάλ σε ένα λόφο έβλεπε από τις διόπτρες του τις δυνάμεις του να προελαύνουν και τους Έλληνες προδομένοι να τρέχουν για να σωθούν. Κοιτάζοντας με φανερή ικανοποίηση το πεδίο της μάχης σε μια στιγμή στρέφει το βλέμμα του από το τηλεσκόπιο προς τις κοιλάδες όπου είχε αρχίσει η τραγική φυγή των Ελλήνων και φωνάζει δυνατά : «-Ει Χατζηανέστη, γκελ ογλουλαρίν κουρτάρ». Δηλαδή, «Ει Χατζηανέστη έλα να σώσεις τα παιδιά σου». Μάταια όμως, ο Χατζηανέστης, (ο Έλληνας αρχιστράτηγος), γλεντούσε στην Σμύρνη, ανίκανος να κάνει οτιδήποτε στην μεγαλύτερη ιστορική καταστροφή του νεότερου ελληνισμού.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο υποτιθέμενος πονετικός στους αντιπάλους του ηγέτης, όπως ήθελαν να τον παρουσιάζουν οι Τούρκοι στην μεγάλη κινηματογραφική τους παραγωγή, έδειξε το πραγματικό του σκληρό πρόσωπο, ( Από την βιογραφία του Κεμάλ με τον τίτλο «Moustafa Kemal ou la mort d un empire», του Γάλλου ιστορικού ερευνητή Benoist-Menchin, ). Οι Τσέτες είχαν ήδη μπει στην Σμύρνη, η πόλις καίγονταν και οι χριστιανοί σφάζονταν στην προκυμαία, πολλοί έπεφταν στην θάλασσα να σωθούν από τις φλόγες, πνίγονταν και τα πτώματα σκέπαζαν τα νερά. Ο μεγάλος θριαμβευτής και εμπνευστής αυτής της σφαγής, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο Γαζί πλέον, κοίταζε απαθής από ένα εξώστη ψηλά την μεγάλη αυτή σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης. Σε μια στιγμή γύρισε απότομα στους παρευρισκόμενους πίσω του και τους φώναξε δυνατά : «Κοιτάξετε αυτή την σκηνή. Απόψε γίνεστε μάρτυρες του τέλους μιας εποχής. Αυτή η πυρκαγιά είναι ένα σύμβολο. Συμβολίζει την τελική απαλλαγή της πατρίδας μας από τους προδότες και τους εμπορίσκους. Από εδώ και πέρα η Τουρκία ελεύθερη και εξαγνισμένη δεν θα ανήκει παρά μόνο στους Τούρκους». Με αυτές τις κυνικές φράσεις μπροστά στις εκατόμβες των χριστιανών θυμάτων, ο Μουσταφά Κεμάλ αγνάντευε με ένα ποτήρι ακλοόλ, την μεγάλη σφαγή της Σμύρνης. Δεν έκανε τίποτα για να σώσει τους χιλιάδες νεκρούς αυτής της σφαγής που τόσο αδρά περιγράψανε πολλοί μάρτυρες, όπως η Μαρτζορί Χαουτζπιάν στο έργο της, «Η Σμύρνη στις Φλόγες», ο πρόξενος των ΗΠΑ στην Σμύρνη, George Horton, και πολλοί άλλοι.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο του μεγάλου νικητή και Γαζί του πολέμου της ανεξαρτησίας, Μουσταφά Κεμάλ, ο «Γκρίζος Λύκος» της Μικράς Ασίας έδειξε για άλλη μια φορά την απάνθρωπη σκληρότητα του. Θέλοντας να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία και να επιβάλει ουσιαστικά την στυγνή του δικτατορία, συνέλαβε και εκτέλεσε ένα φρικτό σχέδιο εξόντωσης των αντιπάλων του που περιγράφετε με όλες τις λεπτομέρειες από τον βιογράφο του Benoist-Menchin. Στις 5 Αυγούστου του 1928 το βράδυ, οργανώνει μια μεγάλη δεξίωση στην προεδρική του πλέον κατοικία, στην Τσάνκαγια της Άγκυρας. Οι καλεσμένοι έρχονται σιγά σιγά ντυμένοι όλοι με ευρωπαϊκά ρούχα καθώς ο αναμορφωτής της Τουρκίας είχε επιβάλει και το ευρωπαϊκό ντύσιμο. Ιδιαιτέρα οι γυναίκες είχαν μια μοντέρνα ευρωπαϊκή εμφάνιση κάτι το τελείως νέο για τα αυστηρά ισλαμικά ήθη. Ο ίδιος ο Κεμάλ εκείνο το βράδυ για πρώτη φορά κάλεσε τους καλεσμένους του να χορέψουν ευρωπαϊκούς χορούς, απαγορεύοντας ουσιαστικά καθετί το ανατολίτικο και πρόσφερε τις ντάμες στους καβαλιέρους για να εκτελέσουν το βαλς που πρώτος εκείνος παρουσίασε στους καλεσμένους του. «–Χορέψατε», φώναξε ο νέος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας. «-Θέλω όλοι να απόψε να χορέψετε ευρωπαϊκά βαλς» και έδωσε πρώτο το παράδειγμα παίρνοντας μια ντάμα για να χορέψουνε ένα βιεννέζικο βαλς. Η βραδιά ήταν όμως βαριά, καθώς η καλοκαιρινή ζέστη ανακατεύονταν με τις νότες του ευρωπαϊκού πιάνου που γέμιζαν όλη την ατμόσφαιρα.

Έξη χιλιόμετρα όμως πιο πέρα εκτυλίσσονταν ένα μεγάλο δράμα. Σε μια μεγάλη πλατεία και από τους στύλους της ηλεκτρικής εταιρίας κρέμονταν οχτώ απαγχονισμένες φιγούρες, θύματα της κεμαλικής θηριωδίας. Ήταν όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχαν έρθει και αυτοί καλεσμένοι για την δεξίωση πέφτοντας στην παγίδα που τους είχε στήσει ο Κεμάλ. Όλοι είχαν συληφθεί και είχαν απαγχονιστεί στην δημόσια πλατεία. Τα κορμιά τους κρεμασμένα έπαιζαν στις ανταύγειες του ηλεκτρικού από τις κολώνες της πλατείας, σχηματίζοντας ένα μακάβριο γκράνγκινιολ θέμα. Ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης που περνούσε με το διπλωματικό αυτοκίνητο εκείνη την ώρα από τη πλατεία, αργοπορημένος για την δεξίωση, έμεινε αποσβωλομενος από την εικόνα που αντίκρισε. Γυρίζοντας όμως στον σοφέρ του, του είπε να μην θυμάται τίποτα από το τραγικό θέαμα της πλατείας αυτής. Ήταν το τέλος των πρώην συντρόφων και συνεργατών του Κεμάλ στην μεγάλη πορεία της τουρκικής ανεξαρτησίας. Ο Γκρίζος Λύκος τους είχε ανταμείψει για την αφοσίωση τους στον νέο μεγάλο ηγέτη της χώρας τους. Τα άψυχα κορμιά τους, όπως κρέμονταν με αυτό τον φρικτό τρόπο, ήταν άλλη μια μαρτυρία της μεγάλης σκληρότητας του Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας.

Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό, τη Χαραυγή, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Κεμάλ είχε ποτιστεί από νωρίς με ευρωπαϊκές ιδέες καθώς έκανε περισσότερο με Εβραίους και Έλληνες παρέα, παρά με Τούρκους. Σε αυτό το περίεργο κύκλωμα λειτούργησε και ο Κεμάλ και οι περισσότεροι Νεότουρκοι. Πάρα πολλοί συγγραφείς υπεστήριξαν ότι ο Κεμάλ ήταν Εβραίος, παρά τις έντονες προσπάθειες του κεμαλικού καθεστώτος να απορρίψει αυτή την άποψη. Η αναμφισβήτητη όμως απόδειξη για το γεγονός αυτό έρχεται από ένα σπάνιο βιβλίο με τον τίτλο, «Κρυφοί Εβραίοι», που το έγραψε ένας επιφανής αρχιραββίνος, ο Ιωακείμ Πρινζ, (εκδόσεις Random House, Νέα Υόρκη 1973). Στην σελίδα 122 αυτού του βιβλίου διαβάζουμε ότι, «ανάμεσα στους ηγέτες της επαναστάσεως των Νεότουρκων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον εκμοντερνισμό της Τουρκίας, ήταν ο Ντζαβίντ Μπέη, (που εκτελέστηκε από τον Κεμάλ), και ο Μουσταφά Κεμάλ. Και οι δύο ήταν φλογεροί Ντονμέδες, (Εβραίοι που είχαν εξισλαμιστεί επιφανειακά). Ο Ντζαβίντ Μπέη έγινε υπουργός οικονομικών και ο Κεμάλ αργότερα ηγέτης του κινήματος υιοθετώντας το όνομα Ατατούρκ, (πατέρας των Τούρκων). Οι αντίπαλοί του, (Ενβέρ) προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την εβραϊκή καταγωγή του για πολιτικό τους όφελος αλλά χωρίς επιτυχία. Οι περισσότεροι Νεότουρκοι στην νέα επαναστατική κυβέρνηση προσηύχοντο στον Αλλάχ αλλά ο αληθινός προφήτης τους ήταν ο Σαμπατάι Σεβή, (ο θρησκευτικός αρχηγός των Ντονμέδων), ο επονομαζόμενος «Μεσσίας από την Σμύρνη». Για να αντιληφθούμε την αξιοπιστία των παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ιωακείμ Πρινζ, ήταν επί 12 έτη, (1925-1937), ραβίνος στο Βερολίνο αλλά όταν τα πράγματα «αγρίεψαν» στην Γερμανία, το 1937, έφυγε στην Αμερική. Προηγουμένως όμως, σαν καλός σιωνιστής, συμβούλευε τους πιστούς του να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη και όχι στην Αμερική. Από το 1958 έως το 1966 ήταν πρόεδρος του Αμερικανό-εβραϊκού κογκρέσου και δύο φορές πρόεδρος των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ. .

Ο Κεμάλ διακατεχόταν και από πολλά και φοβερά πάθη όπως το αλκοόλ. Η μεγάλη του μανία εναντίον καθετί θρησκευτικού, που το θεωρούσε ως αντίθετο προς τη ροή της ιστορίας, ήταν απόρροια της αθεΐας του, αλλά για πολλούς, που τον έζησαν από κοντά, ήταν ένας άνθρωπος που έδινε μεγάλη σημασία στις προλήψεις στην μαγεία και επηρεάζονταν από τις «αόρατες δυνάμεις». Το τέλος του ήταν τραγικό και σίγουρα δεν ανταποκρινόταν στην ιστορική θέση που του αποδόθηκε μετέπειτα. Πέθανε πνιγμένος στο αλκοόλ και στις κρίσεις μοναξιάς που είχε. Ο Κεμάλ, ήταν ο «πατέρας» των Τούρκων, αλλά στην πραγματικότητα έγινε ο «πατέρας» των μη Τούρκων, ο «πατέρας» των πολιτών μιας εκτουρκισμένης αλλά χωρίς ταυτότητα νέας Τουρκίας. Ίσως γι’ αυτό βοηθήθηκε τόσο πολύ από ξένες δυνάμεις για να επιβληθεί και να χτυπήσει καθετί που συνδεόταν με την παραδοσιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία με αιματηρό τίμημα την μεγάλη γενοκτονία των εκατομμυρίων χριστιανών της Ανατολής.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

26 σκέψεις σχετικά με το “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΚΕΜΑΛ

 1. Τώρα καταλαβαίνω γιατί ο Κεμάλ είναι το ιδεώδες του Μπουτάρη. Άθεος, αλκοολικός, με πάθη. Μήπως φορόυσε και σκουλαρίκι στο δεξί αυτί ο συγχωρεμένος?

  Μου αρέσει!

  1. Δεν ξέρω εαν είχε σκουλαρίκι ο τρισκατάρατος αλλα όντως όπως λες, επειδή είχε όλα τα άλλα για αυτό είναι το ίνδαλμα του Μπουτάρη που επιθυμεί ανάμεσα στα άλλα να κάνει στην θεσσαλονίκη και στην Μακεδονία ότι έκανε ο τρισκατάρατος κεμάλ στην Μικρά ασία και στην Σμύρνη….»Συνοστισμό»….

   Μου αρέσει!

 2. αυτα να τα βλεπουν οι πολιτες τις Θεσσαλονικης που τον ψηφισαν για Δημαρχο τους αυτον τον Μπουταρη (απογονο του Κεμαλ και μουσουλμανο) που θελει να το ονομα κεμαλ σε κεντρικο δρομο της Θεσσαλονικης… Ντροπη του.. Ετσι εχουν δωσει και ονοματα Ελληνων ηρωων μας σε δρομους τους… ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ…

  Μου αρέσει!

 3. OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ Ο ΚΕΜΑΛ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ

  Οι Ελληνες Πόντιοι είχαν την ατυχία να αποβιβασθεί στις {19 -5- 1919}ο Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα με τους τσέτες του, και να εξολοθρεύσουν {53.000} Ελληνες Ποντίους για εθνοκάθαρση, πρωτοστατούντος του ήρωα των Νεοτούρκων Κεμάλ , που αργότερα έλαβε τον τίτλον «Ατατούρκ» {Πατήρ των Τούρκων}, στη μνήμη του οποίου κατέθεσε στεφάνι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Ελλην Πρωθυπουργός ! Επειδή πιθανώς κάποιοι θα μας είπουν ότι ο πολιτισμός και η δεοντολογία αυτό υποδεικνύουν, θα συμφωνήσω υπό τον όρο στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, να τηρηθεί η δεοντολογία της κατάθεσης στεφάνων στους ήρωές της, και να καταθέση αυτός στεφάνι στο άγαλμα του Τουρκοφάγου «Νικήτα» !

  Επίσης θα παρατηρήσω ότι ο Ιρανός Πρόεδρος κατά την επίσημη επίσης πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ,παρά τη σχετική υπόδειξη κατάθεσης στεφάνου στον «Ατατούρκ» δεν συγκατένευσεν !…

  Η προσπάθεια εξόντωσης των Ελλήνων Ποντίων συνεχίσθηκε και από τον πατερούλη {Μπάτιουσκα} των Σοβιετικών «Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι» {ΣΤΑΛΙΝ} ! Τον Δεκέμβριο του {1937} ξεκίνησε στη Σοβιετική Ενωση η : «Gretseskayia Operatsia» με την υπογραφή διατάγματος από τον μετ’ ολίγον σύμμαχο του «Αδόλφου Χίτλερ» Ιωσήφ Στάλιν . Με το διάταγμα αυτό όλοι οι Ελληνες Πόντιοι {450.000} τελικώς άνω των {16} ετών συνελήφθησαν και εστάλησαν στα «Γκούλαγκ», από τους οποίους ελάχιστοι επέζησαν. Κι’ αυτό διότι είχαν διαπράξει το μεγάλο έγκλημα να είναι ελληνικής καταγωγής και όχι Γεωργιανοί σαν τον Πατερούλη !…Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε
  στη Σοβιετική Ενωση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία !

  Για την ύπαρξη των στρατοπέδων αυτών της καταναγκαστικής εργασίας , υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης , σαν κι’αυτές των μετέπειτα στρατοπέδων συγκέντρωσης του Χίτλερ, μας ενημέρωσε με σαφήνεια ο αείμνηστος Ρώσος συγγραφέας «Αλέξανδρος
  Σολτζενίσιν» με το συγκλονιστικό του «Αρχιπέλαγος».

  Μας εντυπωσίασε δε ευμενώς το γεγονός ότι ο Βλαδίμηρος Πούτιν, ήταν ο πρώτος που ασπάσθηκε την σορό του μεγάλου αυτού συγγραφέα ως φόρον τιμής , καίτοι πολιτικώς αντίπαλοι παλαιότερα . Επειδή δε «εξ’όνυχος τον λέοντα», δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι αυτή η πράξη τον ανεβάζει ηθικά , ενώ ρίχνει στα Τάρταρα τον Μπούς Τζούνιορ που δήλωσεν ότι : «Ο καλός θεός θα εδεήσει να μας απαλλάξει από τον «Φιντέλ Κάστρο». {Λίντερ Μάξιμο}. 30-11-2008 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

 4. Κύριε Χειλαδάκη στα περισσότερα θα συμφωνήσω….. αλλά επειδή από την ιστορία πρέπει να διδασκόμαστε ορθό είναι να γράφονται όλα….δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υποτιμάμε τον Κεμάλ ;… Χωρίς να κινδυνεύσω να κατηγορηθώ Τουρκολάγνος ο Kεμάλ για τους Τούρκους είναι ότι ο Κολοκοτρώνης για μας τους Έλληνες….ο Κεμάλ έκανε ότι έπρεπε να κάνει……το θέμα είναι το τι κάναμε εμείς…..Και εμείς (στρατιωτική και πολιτική ηγεσία) το μόνο που έκανε ήταν ανοησίες…για να μην πω τίποτα άλλο….(ας τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι) που στο τέλος την πλήρωσε ο Ελληνισμός της Μ.Ασίας…..και όχι μόνο αυτό αλλά όταν οι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα οι εδώ Ελληναράδες του βάφτισαν και Τουρκόσπορους τότε βγήκαν και τα ποντιακά ανέκδοτα…μέχρι και δολοφονία είχαμε…..αν γνωρίζετε το θέμα είχε φτάσει και στην βουλή…..δεν χρειάζεται να αναφέρω και άλλα παραδείγματα….αλλά κατά τ άλλα μας φταίει ο Κεμάλ…..Το αρχικό αίτιο της καταστροφής ήταν ο μεγαλοϊδεατισμός μας…επίσης ο Κεμάλ ήθελε για πρωινό 10 Ε.Βενιζέλους….και αυτό το ήξερε και ο ίδιος ο Βενιζέλος…δεν είναι τυχαίο ότι η Αγγλική κατασκοπία προσπάθησε επανειλημμένες φορές να σκοτώσει τον Κεμάλ….απλά οι (ΦΊΛΟΙ ΜΑΣ) Αγγλοι ήθελαν πρόσβασή στα πετρέλαια της Μ.Ανατολής και μας έβαλαν να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα…..επίσης λέτε (αποκόπηκε ο εφοδιασμός μας …) γιατί υπήρχε εφοδιασμός ;;;;;;;…….το στρατηγείο βρισκόταν στα παράλια που αυτό αυτομάτως σημαίνει δεν είχαν (εικόνα ) του μετώπου….πόσο καιρό έμεινε ο Ελληνικός στρατός καθηλωμένος έξω από την Άγκυρα κατά την επέλαση ;;;;;;; επίσης λέτε ότι οι τούρκοι κατέσφαξαν κλπ,κλπ εμείς τι κάναμε στην επέλαση ;;;; σφάζαμε με το γάντι ;;;; για να θυμηθούμε την άλωση της Τριπολιτσάς …. όταν ο Κολοκοτρώνης ερωτηθείς απο τον Αγγλο πρόξενο πόσοι είναι οι αιχμάλωτοι Τούρκοι ο Κολοκοτρώνης απάντησε μονολεκτικά…..ΚΑΝΕΝΑΣ !!! στον πόλεμο ο άνθρωπος γίνεται ζώο.σκέτα-νέτα.

  Αristomenis

  Μου αρέσει!

  1. Σαν να διαβάζω τον Ριζοσπάστη της τότε εποχής,ειδικά με αυτό που γράφεις και είναι το »σλόγκαν’ της Αριστεράς μέχρι και σήμερα…»Το αρχικό αίτιο της καταστροφής ήταν ο μεγαλοϊδεατισμός μας…»,σαν να ακούω την Δούρου και την Παπαρήγα ένα πράγμα.

   Σα δεν ντρεπόμαστε λίγο..να θεωρείται »κακό» να θυμάται ο λαός και να ομιλεί για τα δεινά και την φρίκη που γνώρισε και έζησε από τον οποιοδήποτε Κεμάλ…Με λίγα λόγια αυτό μας λες,να πάψουμε να έχουμε την Ιστορία μας! Το να ζητάς από τους Έλληνες να πάψουν να αναφέρονται στον αιμοσταγή δήμιο τους,είναι σαν να ζητάς από τους Εβραίους να ξεχάσουν τα δεινά που πέρασαν από τους Ναζί του Χίτλερ.Γιατί δεν ζητάς και αυτό?…Εφόσον όπως λες,ο Κεμάλ έκανε αυτό που έπρεπε,δλδ το καλύτερο που νόμιζε για την χώρα του και τον λαό της,το ίδιο συμβαίνει και με τον Χίτλερ,τον Στάλιν,τον Μάο κλπ »δημοκρατικές» ΄δυνάμεις…

   Μου αρέσει!

   1. Φίλε μου μην με μπλέκεις με Δούρου και Παπαρήγα …..σε παρακαλώ…..όταν μια χώρα έχει εσωτερικά προβλήματα κυρίως οικονομικά και εσύ ξεκινάς επεκτατισμό τι να σου κάνω εγώ….ο Βενιζέλος αποδείχτηκε πολύ λίγος για τον ρόλο του…..εγώ δεν είπα ότι ο Κεμάλ ήταν άγγελος…..αλλά έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει….
    (το ξαναλέω) ΕΜΕΊΣ ΤΙ ΚΆΝΑΜΕ ;;;;;;; Tα χαρίσματα του Κεμάλ πολύ αμφιβάλω αν τα συγκεντρώνει άλλος Έλληνας πολιτικός της νεώτερης Ελλάδος…..να κρίνουμε με γνώμονα την λογική και την αλήθεια …..και όχι το συναίσθημα…….

    Μου αρέσει!

  2. Συμφωνω απολυτως Αριστομενη.
   Ο καθε λαος θα ηθελε να εχει τον Κεμαλ του.
   Αλλωστε στην Ελλαδα σημερα ενος τετοιος λειπει.

   Μου αρέσει!

  3. Δηλαδή ο Αριστομένης θεωρεί τον Κολοκοτρώνη σφαγέα σαν τον Κεμάλ . Η μεγάλη διαφορά όμως είναι πώς ο Κολοκοτρώνης έπραξε έτσι για αντίποινα σε άλλες σφαγές των Τούρκων και τα βασανιστήρια που έκαναν σε άλλους μαχητές του 21 , υπερασπίστηκε την πατρίδα του κατά τους κατακτητές . Μην ξεχνάμε πως και η Ιωνία ήταν ελληνική γη και αυτή κλεμμένη από τους Τούρκους . Τουλάχιστον ο Κολοκοτρώνης δεν προσπάθησε να το αποκρύψει όπως ο δήθεν «πονόψυχος» Κεμάλ . Εδώ μπερδεύουμε δυο εποχές που δεν έχουν σχέση η μια με την άλλη για να απαλλάσσουμε τον αληθινό σφαγέα . Και θα ήθελα να μου πει ο φίλος Αριστομένης σε πια περίπτωση ο ελληνικός στρατός «έσφαζε» αμάχους στην επέλαση ! Άλλο τι κάνεις στην μάχη και άλλο να σκοτώνεις αθώους . Και με τον κυνισμό του Κεμάλ θα έλεγα !
   Βεβαίως οι ξένοι παρατηρητές που ήταν και πρωταγωνιστές εκείνη την εποχή κάνουν προπαγάνδα και αυτοί .
   Δεν μου λες Αριστομένη συγγενής του Μπουτάρη είσαι ;

   Μου αρέσει!

   1. Φίλε αν γνώριζες ιστορία δεν θα έλεγες αυτές τις ανοησίες…..εγώ δεν σύγκρινα το Κολοκοτρώνη με τον Κεμάλ….απλά λέω ότι σε ένα πόλεμο διαπράτονται θηριωδίες….στο 21 υπήρξε Τούρκος αιχμάλωτος ;;;;;;;;;;;; στην κατάληψη της Καλαμάτας (το 21) οι Έλληνες έπιαναν ανήλικα παιδιά Τούρκων (βρέφη ) τα σβουρούσαν στο αέρα και τα εκσφενδόνιζαν στα βράχια του λιμένα της Καλαμάτας…… είπες τίποτα ;;; Ας τ αφήσουμε καλύτερα ……..

    Μου αρέσει!

   2. Ναι ας τ’ αφήσουμε καλύτερα γιατί μιλάς σε Καλαματιανό , και διάβασε τι γράφεις πιο πάνω . Τις παπαριές αυτές τις έχεις διαβάσει σε κάτι ιστοσελίδες που μάλλον ξέρω και εγώ και ο ιδιοκτήτης τους υπέρμαχος ύποπτων συμμαχιών . Η μεγάλη απάτη τους είναι η μισή αλήθεια , χειρότερη από το ψέμα .
    Ακούς εκεί εκσφενδόνιζαν τα βρέφη στα βράχια . Και αν ήταν μήπως οι Τούρκοι έκαναν αιχμάλωτους για να κάνουν οι Έλληνες ; Και όταν έκαναν τους πήγαιναν στο χαμάμ για χαλάρωση ; Χειρότερα είχαν κάνει και καλύτερα να τους σκότωναν αμέσως . Μάλλον ξεχνάς ποιος ήταν ο κατακτητής και ποιος ο κατακτημένος , όταν βλέπεις τα δικά σου παιδιά κατακρεουργημένα από τον εχθρό , που σου θυμίζω είναι ειδικός σε κάτι τέτοια , βεβαίως θα έπρεπε να του φέρεσαι με τακτ . Αυτά λέγονται ΑΝΤΊΠΟΙΝΑ και ας δεν είναι ανεκτά ανθρωπινά .
    Αντί να μιλάς για το τίποτα δεν μας δείχνεις και κανένα επιχείρημα ; Αν έχεις βεβαίως !
    Μην κουράζεσαι να μας πεις Ρεπούση και Δραγώνα αν εκεί τα βρήκες τα επιχειρήματά σου , ξέρουμε τι αξίζουν .

    Να είσαι καλά και καλά μυαλά

    Μου αρέσει!

   3. Φίλε μου διάβασε Κορδάτο,Τρικούπη,Βακαλόπουλο,Φίνλευ,Μπαρτόλντι,κασομούλι κλπ και μετά έλα να συζητήσουμε…..εγώ ανέφερα μερικά παραδείγματα,εσύ της μας είπες ; για την ρεπούση και δραγώνα ; Μάλλον εσύ διαβάζεις από ιστοσελίδες…..και μιας και ανέφερες για την συμπεριφορά των Ελλήνων και είσαι και διαβασμένος…. να σ ερωτήσω και εγώ με την σειρά μου….όταν ο Κιουταχής έφτανε έξω από την Αθήνα (πολιορκία ακρόπολης) γιατί ο λαός της Αθήνας έτρεξε να τον προϋπαντήσει με ζητωκραυγές ;;;;;; E;;;;;; ; άντε ν ανοίξεις κανά βιβλίο ιστορίας και άσε της μ@λ@κίες του συρμού………..άιντε

    Aristomenis

    Μου αρέσει!

   4. Τα συνηθισμένα , οπό την μία στην άλλη και τα ανακατεύουμε όλα . Κρίνεις χωρίς να ξέρεις και δεν απαντάς στις ερωτήσεις μου παρά με άλλες ερωτήσεις . Αν πιστεύεις πως θα σε πάρω στα σοβαρά ονειρεύεσαι .
    Άσε την ρητορική και απάντα στις ερωτήσεις μου πολυβραβευμένε ιστορικέ .
    Το συνηθισμένο βρισίδι για να αποφύγουμε να απαντήσουμε ε ;

    -Που βρήκες ότι εκσφενδόνιζαν βρέφη στην Καλαμάτα
    -Ήταν οι Τούρκοι κατακτητές ή όχι ; (σαν τέτοιους όχι μόνο να τους σκοτώσουν αλλά και να τους κομματιάσουν επιτρέπεται)
    -Έπραξαν θηριωδίες πρώτοι οι Τούρκοι που δημιούργησαν αντίποινα από την Ελληνική πλευρά ναι ή όχι ;
    -Τι τύχη είχαν οι Έλληνες αιχμάλωτοι (όταν έκαναν αιχμάλωτους) στα χέρια των Τούρκων ;
    -Δεν μπερδεύεις θέματα και εποχές για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα ; (Κεμάλ , Κολοκοτρώνης , Κιουταχής …σε λίγο και τα Ίμια ; )
    -Που βρήκες πώς ο ελληνικός στρατό ἐσφαζε αμάχους στην απέλαση ; Έχεις αποδείξεις , φωτογραφίες , κείμενα ; (για την τουρκική πλευρά υπάρχουν αρκετά )

    Κάτι χεσμένοι σαν εσένα υποδέχθηκαν τον Κιουταχή με ζητωκραυγές . Λες να ήταν η πλειοψηφία ; Αν ήταν θα ήμασταν όλοι Τούρκοι σήμερα , αλλά δόξα τον Θεό υπήρχαν και αγωνιστές .
    Για μαλακία καλά πας μην αλλάζεις τίποτα .
    Αν δεν έχεις τίποτα άλλο από βρισιές άντε για κανἀ φραπέ τώρα να χαλαρώσεις .

    Μου αρέσει!

 5. @ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΟΥΛΑΣ Φ.Π. ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ : ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΗΣΑΝ {353.000 . ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΑΝΑΓΡΑΦΗΚΕ {53.000} ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΤΗΣ … ΡΕΠΟΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ !….

  Μου αρέσει!

 6. ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ

  Η ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΕΙ

  ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΜΟΥΗΛΙΔΗ

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΌ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

  «ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ-ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»

  ……………………………………………..

  ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΤΑΚΤΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ που σχηματίστηκαν τούτο τον καιρό σε διάφορα μέρη τού Πόντου, η πιο τρο­μερή, και με τη φρικιαστικότερη δράση, ήταν τού Τοπάλ Οσμάν, τού κουτσού βαρκάρη από την Κερασούντα που έγινε το δεξί χέρι τού Μουσταφά Κεμάλ στο εξοντωτικό έργο του εναντίον των Ρωμιών της Μαύρης θάλασσας.

  Στις 2 Απριλίου, ο αιμοβόρος τούτος αρχιτσέτης, που βρισκόταν μαζί με τους 800 τσέτες του στην περιοχή τού Ευφράτη ποταμού για να καταπολεμήσει μια τοπική εξέ­γερση των Κούρδων, πήρε τηλεγραφική διαταγή από τον αφέντη του της Άγκυρας Μουσταφά Κεμάλ πασά, να γυ­ρίσει στον Πόντο και να βαδίσει εναντίον των ανταρτών της Σαμψούντας. Ο Τοπάλ Οσμάν πήρε τα οπλισμένα σαν αστακούς δολοφονικά όργανά του και τράβηξε προς τα δυ­τικά. Κατά τη διαδρομή του, αφού έσπειρε τη φωτιά και το θάνατο στον ανατολικό και στον κεντρικό Πόντο, σίμωσε στο δυτικό.

  Φτάνοντας στη Νεοκαισάρεια, το πρωί της 8ης Απρι­λίου, έπιασε όλους τους Ρωμιούς κατοίκους, τους έβγαλε έξω από την πόλη και τους ντουφέκισε ομαδικά!

  Συνεχίζοντας τη ματωμένη πορεία του, με τα κανιβα­λικά στίφη, έφτασε έπειτα από δυο μέρες στην Έρμπαγα. Κύκλωσε την πόλη και αμόλησε τα ανθρωπόμορφα θηρία του στους δρόμους. Ένα όργιο θανάτου και βιασμού ακολούθησε. Όσες γυναίκες έπεφταν στα χέρια των κακούργων, βιάζον­ταν και σφάζονταν, ενώ οι άντρες συγκεντρώνονταν σε με­γάλα σπίτια και εκεί θανατώνονταν άγρια με στραγγαλισμό. Μια βδομάδα κράτησε το μακελειό τούτο. Δεν έμεινε ούτε ένας άντρας ζωντανός. Μέσα σ’ ένα αρχοντικό στραγγαλί­στηκαν πάνω από τετρακόσια άτομα! Σ’ ένα άλλο κατακρεουρ­γήθηκαν πενήντα!… Τα γυναικόπαιδα που πιάστηκαν , οσα δέν σουβλίστηκαντα από τά ανθρωπόμορφα θηρία του στους δρόμους , στάλ­θηκαν σε λίγες μέρες εξορία, για να πεθάνουν τα μισά από τις ταλαιπωρίες τού δρόμου, την πείνα και τις αρρώστιες…

  ……………………………………………………..

  Μου αρέσει!

 7. Μέλος του εθνκιστικού κόμματος των Νεότουρκων και ντονμες (εβραίος που έγινε μουσουλμάνος για οικονομικούς λόγους ) συμμετείχε ενεργά στον εκτουρκισμό των πληθυσμών και στην εξολόθρευση ,όσων αντιδρούσαν στη δημιουργία φυλετικά καθαρού τουρκικού κρατους.
  Ο ………….διεθνιστής Μπουταρ θα έπρεπε να τον έχει αποκηρύξει,αντιθέτως όμως ήθελε να δώσει τ όνομά του σε οδό της Θεσσαλονίκης.
  Πϊσω από τον διεθνισμό συνήθως κρύβεται ο πλέον ρυπαρός εθνικισμός,που δεν λέει το ονομά του (βλ.και αυτοαποκαλούμενους διεθνιστές που υποστηρίζουν την εθνικιστική υστερία του Γκρουεφσκι)

  Μου αρέσει!

 8. Δοξομανης και ταπεινος,θελησε να αφηση ονομα στην ιστορια και τα καταφερε μ οτι τροπο μπορουσε.Το μεγαλυτερο του επιτευμα που δυστυχως τον κανη μεγαλο ειναι που καταφερε με τον αλφα η βητα τροπο να γινη το ινδαλμα του τοτε Οθωμανικου λαου να τους ονομαση Τουρκους να τους κανη κρατος και το μεγιστο ολων να αλλαξη αρδην την κουλτουρα ενος λαου δεμενου στενωτατα με το παρελθον του.Μη ξεχναμε οτι δια τους Μουσουλμανους του Ισλαμ ειναι γραμενος στο μαυρο πινακα για τη σταση του εναντι της επικρατουσα τοτε θρησκειας.Εαν δεν εκανε ολα αυτα δε θα διαφημιζοταν ως Ατατουρκ.Μη ξεχναμε οτι ο πατερας στην Ομηρικη γλωσσα λεγεται Αττη.Τι πιστευε τελικα ο Θεος κι η ψυχη του.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.