Δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά στα Αυστραλιανά σχολεία! Στείλτε την Δραγώνα να βάλει τάξη!

 Ως δεύτερη γλώσσα και όχι ως διδασκόμενη μόνο σε μαθητές και μαθήτριες ελληνικής καταγωγής, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, αναπτύσσονται τα ελληνικά στα αυστραλιανά σχολεία.

Με την απόφαση αυτή, η ομογενής Ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινού επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται σε όλους τους μαθητές των αυστραλιανών σχολείων και όχι μόνο σε αυτούς που είναι ελληνικής καταγωγής.
Σημειώνεται πως κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξε ο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, Βασίλειος Γκόκας που συντόνιζε την παρέμβαση της ομογένειας και ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή ACARA ότι:
«Η διδασκαλία των Γλωσσών, όπως τονίζεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, είναι ένας από τους βασικούς τομείς μάθησης και βασικό συστατικό της εκπαιδευτικής εμπειρίας όλων των μαθητών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πνεύμα και το σκεπτικό αυτό η ανάπτυξη της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας θα μπορέσει να:
– Ενεργοποιήσει όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό και γλωσσικό υπόβαθρό τους να συμμετάσχουν στην εκμάθηση της Νέας Ελληνικής, αν το επιλέξουν. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της Νέας Ελληνικής θα αποτελέσει επιπλέον εφόδιο για όλους τους μαθητές της Αυστραλίας που θα κατευθυνθούν στις Κλασικές Σπουδές, Βιβλικές Σπουδές, Ιατρική, Φαρμακολογία κ.ά.
– Θα αγκαλιάσει τις μελλοντικές γενιές των μαθητών που επιθυμούν να σπουδάσουν Νέα Ελληνικά, ενώ παράλληλα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε αυτούς που τώρα φοιτούν.
– Θα αντιμετωπίσει τη λανθασμένη, εδώ και χρόνια, αντίληψη ότι η ελληνική είναι διαθέσιμη μόνο για τους μαθητές που μιλούν την Ελληνική στο σπίτι (και η σχετική εικόνα της γλώσσας θα είναι αντικίνητρο για τη μελέτη της γλώσσας που υπάρχει σήμερα).
– Θα εξασφαλίσει το κύρος της Νέας Ελληνικής στο πλαίσιο του Αυστραλιανού Προγράμματος Σπουδών για όλες τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των μαθητών».
Η Επιτροπή ACARA λαβούσα υπόψη τις υποδείξεις της ελληνικής παροικίας αποφάσισε να αλλάξει την προηγούμενη απόφασή της και να επιτρέψει την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών ως «δεύτερη γλώσσα», στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, αλλαγή που ικανοποιεί το αίτημα της ομογένειας και διαμορφώνει νέες, θετικές προοπτικές για τη γλώσσα μας στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα.
ΑΜΠΕ

19 σκέψεις σχετικά με το “Δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά στα Αυστραλιανά σχολεία! Στείλτε την Δραγώνα να βάλει τάξη!

 1. κάτσε τώρα να μου εξηγήσεις κάτι: Όταν οι αυστραλοί βάζουν τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα είναι γαμώ τα παιδιά, όταν στα ελληνικά σχολεία βάζουν δεύτερη γλώσσα είναι εθνοπροδότες… χμμμμμ…

  Μου αρέσει!

  1. Η Ελλαδα εχει πολιτισμο ,γλωσσα και ιστορια χιλιαδων ετων.
   Η Αυστραλια ειναι κρατος που ιδρυθηκε αποκλειστικα απο μεταναστες,
   διαφορων εθνοκοτητων.
   Ποιο ειναι το δυσκολο και δεν μπορεις να καταλαβης την διαφορα;

   Μου αρέσει!

   1. Στα Ελληνικά Σχολεια διδασκεται σαν επισημο μαθημα τα Αγγλικα και Γαλλικα. Δηλαδη τι προτεινεις, να διδασκεται και η γλωσσα του καθε λαθρομεταναστη ως δευτερη γλωσσα. Εμεις εχομε τα Αρχαια Ελληνικα της οποιας η Νεα Ελληνικη αποτελει την φυσικη της συνεχεια, αλλα δεν διδασκεται στα Ελληνικα Σχολεια.Επι πλεον η Ελλαδα δεν ειναι χωρα μεταναστων και αυτοι που υπαρχουν εισηλθαν παρανομα.

    Μου αρέσει!

  2. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΤΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΜΑΣ . ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΚΙ ΟΛΑΣ ;;;

   Μου αρέσει!

 2. Αντι του

  »Δεύτερη γλώσσα τα Ελληνικά στα Αυστραλιανά σχολεία»

  επεξεργασου το κατωθι

  » Η Αυστραλια θα επιχειρησει να διδαξει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ στους μαθητες των σχολειων,

  με ΣΚΟΠΟ την ΔΙΑΠΛΑΣΗ των επιθυμητων Πολιτων Υπηρετων (Ηγετων),

  μιας Πολιτειας που Επιφυλασσει για τον εαυτο της Πρωταγωνιστικο Ρολο » !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!

 3. ________________________________________
  Εκπληκτικό κείμενο από τον Γάλλο λογοτέχνη Ζαν Ρισπέν Ζαν.
  Διαβάστε το:
  «Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…»
  1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
  2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
  3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη…
  Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
  1. Από την ιατρική σας, την… … φαρμακευτική σας.
  2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
  3. Από την φυσική σας, χημεία
  4. Από την αστρονομική σας
  5. Από την πολιτική σας
  6. Από την καθημερινότητα σας.
  Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…
  Θα πείτε «δεν γίνεται».
  Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη…
  Η πρόκληση πάντως ισχύει.»

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.