Επίσκεψη – απόδοση τιμής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στον ευπατρίδη πρόεδρο των Ελλήνων της Αλεξανδρείας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού «έσπασε» το ασφυκτικο χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης στου στην Αίγυπτο και επισκέφθηκε τον θεματοφύλακα του Ελληνισμού, πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Σιόκα.

Ο Ιωάνης Σιόκας ήταν ο άνθρωπος που με τόλμη και αυτοθυσία κράτησε όρθια την μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στην πόλη, κατά την περίοδο του εμφυλίου όταν όλα είχαν παραδοθεί στο χάος.

Την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι δυτικοί εγκατέλειπαν μαζικά την πόλη, ο Σιόκας μαζί με τους Έλληνες Αιγυπτιώτες έμειναν εκεί, ως άξιοι θεματοφύλαες των ιερών μνημείων του Ελληνισμού, αποτρέποντας την καταστροφή τους με προσωπικές μάχες.

Βέβαια ο Ελληνισμός της Αλεξανδρείας έχει παράδοση στην ανιδιοτελή προσφορά στην πατρίδα. Αρκεί μία αναδρομή στους προκατόχους του Ι. Σιόκα στην ίδια θέση: “Μπενάκης”, “Αβέρωφ”, “Τοσίτσας”, “Σιβιτανίδης”, “Στουρνάρας”, “Σαλβάγος”. Όλοι Έλληνες της Αλεξανδρείας. Ονόματα συνυφασμένα με ιδρύματα και οδούς που όμως κρύβουν την ύπατη μορφή πραγματικού και άδολου πατριωτισμού: Την εθνική ευεργεσία.

Ο άξιος πρόεδρος λοιπόν, συνεχίζει αυτή την παράδοση φυλάσσοντας Θερμοπύλες και στέλνοντας σαφές μήνυμα για την υπερχρονική αυταξία του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια, γεγονός που εκτίμησε και η επίσημη πολιτεία με την επίσκεψη αυτή του Έλληνα ΥΠΕΞ:

Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Σιόκας τόνισε ότι «η παρουσία του Έλληνα ΥπΕξ στην Αίγυπτο σηματοδοτεί μία εθνική στρατηγική επιλογή, που λαμβάνει υπόψη τα νέα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά δεδομένα, φιλοδοξώντας να αναδείξει τη χώρα μας σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, δείχνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας».

Απαντώντας, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ισχυρό κύτταρο της Ελλάδας τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας. Και πρόσθεσε ότι, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα παραμένει ένας εκ των σημαντικών παραγόντων ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, «γεγονός που αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι».