15 Νοεμβρίου, ημέρα εκτέλεσης των έξι

Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:40 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. εκτελούνται «6» από τους 8 κατηγορούμενους. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).

Με την ονομασία η δίκη των πρωταίτιων έμεινε στην ιστορία η δίκη των πρωταίτιων της Μικρασιατικής Καταστροφής από έκτακτο στρατοδικείο, που συγκρότησαν οι βενιζελικοί αξιωματικοί της Επανάστασης του 1922. Στο εδώλιο κάθισαν επτά πολιτικοί και ένας στρατιωτικός, από τους οποίους οι έξι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν. Η δίκη διεξήχθη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1922 στην ειδικά διαρρυθμισμένη αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή) και ήταν ένα από τα πιο δραματικά επεισόδια του Εθνικού Διχασμού.

Το χρονικό και τι προηγήθηκε

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κι ενώ η Ελλάδα παρουσίαζε εικόνα διάλυσης, εκδηλώθηκε στρατιωτικό κίνημα υπό τους συνταγματάρχες Πλαστήρα και Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά, που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τριανταφυλλάκου και του βασιλιά Κωνσταντίνου (14 Σεπτεμβρίου 1922) υπέρ του υιού του Γεωργίου Β’. Ο χαρακτήρας του βασιζόταν στην ανάγκη της πίστης ότι «ο ελληνικός στρατός δεν νικήθηκε, αλλά προδόθηκε».

Στην Αθήνα συγκροτήθηκε Επαναστατική Επιτροπή, η οποία ανέλαβε άμεση δράση, διατάσσοντας εκτεταμένες συλλήψεις αντιβενιζελικών πολιτικών, υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Μία ογκώδης διαδήλωση 100.000 ανθρώπων στην Πλατεία Συντάγματος στις 9 Οκτωβρίου ζητά την εκτέλεση υπευθύνων της τραγωδίας. Ο Πλαστήρας, που είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός του κινήματος, βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Οι αδιάλλακτοι στον στρατό (Πάγκαλος, Οθωναίος, Χατζηκυριάκος), αλλά και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου απαιτούν εκτελέσεις. Οι μετριοπαθείς (Πλαστήρας, Δαγκλής, Γονατάς), θέλουν κανονική δίκη, όπως και οι μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης, που ζητούν από τον Πλαστήρα να αποφύγει τις βεβιασμένες ενέργειες και τις συνοπτικές διαδικασίες. Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν και αποφασίστηκε η ίδρυση εκτάκτου στρατοδικείου, που από τη φύση του δεν παρέχει τα εχέγγυα για μια δίκαιη δίκη.

Επικεφαλής της ανακριτικής επιτροπής ανέλαβε ο σκληροπυρηνικός υποστράτηγος Θεόδωρος Πάγκαλος, με βοηθούς τους συνταγματάρχες Ιωάννη Καλογερά και Χαράλαμπο Λούφα. Στο πόρισμα της Επιτροπής, που εκδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου, παραπέμφθηκαν να δικασθούν στο έκτακτο στρατοδικείο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας οκτώ πρόσωπα, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 1920 – 1922:

Δημήτριος Γούναρης (πρώην Πρωθυπουργός)
Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης ( πρώην Πρωθυπουργός)
Νικόλαος Στράτος ( πρώην Πρωθυπουργός )
Νικόλαος Θεοτόκης (Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη)
Γεώργιος Μπαλτατζής (Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη)
Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος ε.α. (Υπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος ε.α. ( Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Γούναρη)
Γεώργιος Χατζανέστης, αντιστράτηγος ( Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης)

Το δίκαιο αίτημα των κατηγορουμένων να δικασθούν από το Ειδικό Δικαστήριο κατ’ εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών απορρίφθηκε από τον Πάγκαλο με εξωνομική αιτιολόγηση. Τρεις μέρες νωρίτερα (21 Οκτωβρίου) είχε συγκροτηθεί το έκτακτο στρατοδικείο με πρόεδρο τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Οθωναίο.

Στις 9 το πρωί της 31ης Οκτωβρίου 1922 άρχισε η ακροαματική διαδικασία στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής (Παλαιά Βουλή). Τον πρόεδρο Αλέξανδρο Οθωναίο πλαισίωναν ως στρατοδίκες τρεις συνταγματάρχες, ένας πλοίαρχος, ένας αντισυνταγματάρχης, δύο αντιπλοίαρχοι, τρεις ταγματάρχες, ένας λοχαγός και ένας στρατιωτικός δικαστικός σύμβουλος. Επαναστατικοί επίτροποι ήταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Γεωργιάδης και οι συνταγματάρχες Ιωάννης Ζουρίδης και Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Γραμματέας του δικαστηρίου ήταν ο Ιωάννης Πεπονής. Συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ανέλαβαν διαπρεπείς δικηγόροι ( Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Οικονομίδης, Δουκάκης, Νοταράς, Ρωμανός και Σωτηριάδης).

Η δίκη διεξήχθη σε 14 συνεδριάσεις. Μετά την απόρριψη των ενστάσεων των κατηγορουμένων εξετάστηκαν 12 μάρτυρες κατηγορίας και 12 υπεράσπισης. Επιτυχία της κατηγορούσας αρχής υπήρξε ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας προήρχοντο από το αντιβενιζελικό στρατόπεδο, όπως και οι κατηγορούμενοι. Στις 6 Νοεμβρίου ο κατηγορούμενος Δημήτριος Γούναρης ασθένησε σοβαρά από τύφο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Υπέβαλε αίτημα αναβολής της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε και έτσι δικαζόταν ωσεί παρών.

Κοινή ήταν η πεποίθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό ότι το δικαστήριο θα επιβάλει θανατικές ποινές. Οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των κατηγορουμένων εντείνονται. Υπό το βάρος τους, η κυβέρνηση του μετριοπαθή Σωτηρίου Κροκιδά παραιτείται στις 10 Νοεμβρίου και την πρωθυπουργία αναλαμβάνει στις 14 Νοεμβρίου ο συνταγματάρχης Στυλιανός Γονατάς, ηγετικό στέλεχος του στρατιωτικού κινήματος.

Την ίδια μέρα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Νοεμβρίου, το δικαστήριο αποσύρεται σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφασή του. Στις 6:40 π.μ. οι στρατοδίκες επανέρχονται στην έδρα και ο Πρόεδρος του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αλέξανδρος Οθωναίος διαβάζει την ετυμηγορία του δικαστηρίου:

«Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου Β’ το Έκτακτον Στρατοδικείον συσκεφθέν κατά νόμον, κηρύσσει παμψηφεί τους μεν Γεώργιον Χατζηανέστην, Δημήτριον Γούναρην, Νικόλαον Στράτον, Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην, Γεώργιον Μπαλτατζήν και Νικόλαον Θεοτόκην εις την ποινήν του Θανάτου. Τους δε Μιχαήλ Γούδαν και Ξενοφώντα Στρατηγόν εις την ποινήν των ισοβίων δεσμών.

Διατάσσει την στρατιωτικήν καθαίρεσιν των Γεωργίου Χατζανέστη αρχιστρατήγου, Ξενοφώντος Στρατηγού υποστρατήγου και Μιχαήλ Γούδα υποναυάρχου και επιβάλλει αυτούς τα έξοδα και τέλη.

Επιδικάζει παμψηφεί χρηματικήν αποζημίωσιν υπέρ του Δημοσίου κατά του Δημητρίου Γούναρη δραχμών 200 χιλιάδων, Νικολάου Στράτου δραχμών 335 χιλιάδων, Γεωργίου Μπαλτατζή και Νικολάου Θεοτόκη δραχμών 1 εκατομμυρίου και Μιχαήλ Γούδα δραχμών 200 χιλιάδων».

Αμέσως μετά, ο επαναστατικός επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης μεταβαίνει στις φυλακές Αβέρωφ, όπου εκρατούντο οι κατηγορούμενοι και τους ανακοινώνει την καταδικαστική απόφαση. Είναι 9 το πρωί. Στους έξι θανατοποινίτες ανακοινώνει ότι η εκτέλεση θα γίνει σε δύο ώρες. Υποβολή ενδίκων μέσων δεν προβλεπόταν για τους καταδικασθέντες. Στις 10:30 δύο φορτηγά τους παραλαμβάνουν και τους μεταφέρουν στον χώρο εκτελέσεων στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Μία ώρα αργότερα, 36 πυροβολισμοί αντηχούν από τους άνδρες του εκτελεστικού αποσπάσματος και οι 6 πέφτουν νεκροί. Στις 2:30 μ.μ. κηδεύονται στο Α’ Νεκροταφείο, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Η επίσπευση της εκτέλεσης των 6 έγινε με προτροπή του Πάγκαλου. Ο στρατηγός ήθελε να μην τους προλάβει ζωντανούς ο πλοίαρχος Τάλμποτ, που έφθασε λίγο αργότερα στην Αθήνα ως απεσταλμένος της Αγγλικής Κυβέρνησης για να πιέσει την κυβέρνηση να αναβάλει την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Ο ρόλος του Ελευθερίου Βενιζέλου δεν είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένος. Ο ίδιος είχε αποσυρθεί της πολιτικής και ευρίσκετο στο εξωτερικό μη αναμιγνυόμενος, όπως έλεγε, στις κυβερνητικές υποθέσεις. Ένα τηλεγράφημά του προς την κυβέρνηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της εκτέλεσης έφθασε την επομένη (16 Νοεμβρίου).

Η εκτέλεση των 6 έγινε, κυρίως, για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα και όχι γιατί πραγματικά είχαν διαπράξει προδοσία σε βάρος της Ελλάδας. Την άποψη αυτή επαληθεύουν τα λόγια του Θεόδωρου Πάγκαλου, χρόνια αργότερα: «Δεν παραδέχομαι ότι διέπραξαν συνειδητήν προδοσίαν… αλλά υπήρξαν μοιραία και αναγκαία θύματα εις τον βωμόν της Πατρίδος».

Και πρόσφατη δικαίωση από τον Άρειο Πάγο

Τη μνήμη των έξι που εκτελέστηκαν στο Γουδί αποκατέστησε πριν 2 χρόνια, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ακυρώνοντας την απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών που είχε εκδοθεί στις 15 Νοεμβρίου 1922 στην Παλαιά Βουλή και οδήγησε, λίγες ώρες μετά, στην εκτέλεση τρεις πρωθυπουργούς, δύο υπουργούς και έναν στρατηγό ως ενόχους για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, και έπαυσε οριστικά την ποινική σε βάρος των «6», λόγω παραγραφής.

Οι αρεοπαγίτες είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης των «6», εκτιμώντας πως άγνωστα γεγονότα και στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα μάλιστα με τα γεγονότα αυτά και τις αποδείξεις που προέκυψαν, και οι έξι ήταν αθώοι.

Οι Αρεοπαγίτες απέρριψαν επίσης την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Πηγή: attikipress.gr

6 σκέψεις σχετικά με το “15 Νοεμβρίου, ημέρα εκτέλεσης των έξι

 1. Αυτό το κείμενο θα το διαβάσω πολλές φορές. Θα το διαβάζω ξσνά και ξανά μέρες, ωσότου αντιληφθώ – αν κατορθώσω ν΄αντιληφθώ – για ποιό λόγο επαναλαμβάνουμε πάντα τα ίδια λάθη εμείς, οι Ελληνες.
  Τον Σωκράτη άδικα τον έκτέλεσαν.
  Τον Περικλή και τους άλλους -για να μη μακρηγορώ- άδικα τους εξόρισαν.
  Τους 6 στρατηγούς άδικα τους σκότωσαν, για τις Αργινούσες.
  Τους αγωνιστές του ‘ 21 άδικα τους φυλάκισαν
  Τον Μπάτση με τον Μπελογιάννη, άδικα τους τουφέκισαν.
  Τους αναφερόμενους στο κείμενο εδώ, επίσης ΄αδικα σπεύσανε να τους σκοτώσουν, ενώ ήταν αθώοι και με τη βούλα του Αρείου Πάγου.

  Πίσω από κάθε άδικη απόφαση, όλων των εποχών, κρύβονται άνομα συμφέροντα.
  Που δεν περνούν από το μυαλό μας όταν ζητάμε εκδίκηση. Θαρρούμε ότι θα επέλθη κάθαρση, ότι δεν θα τολμήσουν άλλοι να επαναλάβουν τα ίδια λάθη.
  Η Ιστορία, πάντως, επαναλάμβάνεται ανά τους αιώνες.

  Ο Κ. Βάρναλης στο ποίημά του «Η Μάνα του Χριστού» έγραψε:

  …….Πόσο αδύναμη στάθηκε τότε η καρδιά σου
  στα λαμπρά Γεροσόλυμα Καίσαρας νάμπεις
  κι αν τα πλήθη αλλαλάζανε ξώφρενα, αλιά σου
  δεν ηξέραν ακόμη ούτε ποιό τόνομά σου!

  Κει στο πλάγι δαγκάναν οι οχτροί σου τα χείλη
  δολερά ξεσηκώσανε τ΄άγνωμα πλήθη
  κι όσο ο γήλιος να πέσει και νάρθει το δείλι
  το σταυρό σου καρφώσαν οχτροί σου και φίλοι……»

  Ετσι ξεσηκώνουν δολερά τ΄άγνωμα πλήθη, τα συμφέροντα.

  Κι εμείς , φρενιασμένοι από την ανέχεια, τα δάνεια, την ανεργία, την απόγνωση, την ανασφάλεια, την ισοπέδωση της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων μας, το μόνο που ζητάμε είναι οι κρεμάλες.
  Δεν στήνεται καινούριο κράτος, καινούρια ζωή, καινούρια κοινωνία πάνω στο βρόχο της γκιλοτίνας.
  Η Δικαιοσύνη με υπευθυνότητα και ψυχραιμία μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και μια ντουζίνα δημοκράτες και πατριώτες μπορούν ν΄ακυρώσουν τα έργα των φαύλων και να εφαρμόσουν το Σύνταγμά μας, που είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.
  Το οποίο δεν προβλέπει Λαϊκή Εξουσία, ενιαίο μισθολόγιο, ενιαία φτώχια εκτός της κομματικής νομενκλατούρας κλπ., που ευαγγελίζονται μερικοί τους οποίους, επί τω λόγω της τιμής μου, θαυμάζω για την αγωνιστικότητά τους, την αυταπάρνησή τους για το κόμμα τους, τη δύναμη της πίστης τους στα όνειρά τους τα οποία, ας με συγχωρήσουν δείχνοντάς μου μια στάλα συμπαθειας, δεν μπορούν να «σταθούν» στις σημερινές συνθήκες.

  Μου αρέσει!

 2. Είθισται,ή κοινή γνώμη,νά εξευμενίζεται μέ τό αίμα νομιζομένων ενόχων,μετά από εθνική τραγωδία,ώστε νά συνεχίσει νά
  πορεύεται τόν ανηφορικό της δρόμο,ησυχασμένη ότι ΔΕΝ θά επαναληφθεί τέτοια προδοτική τραγωδία.,…

  Η σημερινή Ελληνική κοινωνία,μέ τό στόμα τού βουλευτή Παναγούλη,επανάλαβε τό αίτημα εθνικής κάθαρσης μέ ειδικά δικα-
  στήρια,ώστε οι υπαίτιοι τής εθνικής προδοσίας νά αποφύγουν τά χειρότερα…..

  Αραγε ο βουλευτής Παναγούλης θά εισακουσθεί,ή θά αναλάβει ή ίδια ή κοινωνία τό ρόλο πού τής αναλογεί….????????

  Μου αρέσει!

  1. Ποιά κοινωνία, φίλτατε Σπύρο; Οι πρασινοβολεμένοι που χάνουν τις παράνομες συντάξεις, τα απίθανα επιδόματα (επίδομα προσέλευσης, λέει! Δηλ. ο υπάλληλος δεν οφείλει να προσέλθει; κλπ.), οι χαϊδεμένοι π.χ. αυτοί που σκουπίζουν δρόμους με μισθό 2.500 ευρά μηνιαίως παλιά και μόλις…800 σήμερα, οι ΜΚΟ που εξακολουθούν να ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα, οι λαθροευαίσθητοι που κερδίζουν από τα χαμηλά μεροκάματα, τις εισφοροδιαφυγές και φοροδιαφυγές;
   Αυτή η κοινωνία, που χτυπιέται σήμερα επιχειρώντας να επανέλθει μέσω άλλων …οδών, για να συνεχίσει νάχει το δάκτυλο στο μέλι;
   Η κοινωνία των τούρκικων σίριαλ, των …επώνυμων φετίχ (παπούτσια, τσάντες κλπ.) τύπου συζυγου Τσοχατζό, της παιδεραστίας, της ομοφυλοφιλίας, της βλασφημίας;

   Τον ρόλο που της αναλογεί έπαιξε και η κοινωνία που προτίμησε ν΄αφεθεί ελεύθερος ο Βαρραβάς κι όχι ο Χριστός.
   Είναι οι κοινωνίες που έχουν επίτηδες αφεθεί ανενημέρωτες και έντεχνα παραπλανημένες.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.