Η δήλωση του Eurogroup… Καλά λόγια για την Ελλάδα, αλλά χωρίς αποφάσεις

Ο κ. Γιούνκερ δεν έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, απλώς εξέδωσε μια δήλωση….

Statement by the Eurogroup President, Jean-Claude Juncker 

The Eurogroup welcomed the staff-level agreement reached between the Troika and the Greek authorities on updated programme conditionality, including a wide range of far reaching measures in the areas of fiscal consolidation, structural reforms, privatisation and financial sector stabilisation.

The Eurogroup noted with satisfaction that all prior actions required ahead of this meeting have been met in a satisfactory manner. This reflects a wide ranging set of reforms, as well as the budget for 2013 and an ambitious medium term fiscal strategy for 2013-16. These efforts demonstrate the authorities’ strong commitment to the adjustment programme.
The Eurogroup commended the considerable efforts made by the Greek authorities and citizens to reach this stage.
Against this background, the Eurogroup has had an extensive discussion and made progress in identifying a consistent package of credible initiatives aimed at making a further substantial contribution to the sustainability of Greek government debt.
The Eurogroup interrupted its meeting to allow for further technical work on some elements of this package. The Eurogroup will reconvene on Monday, 26 November.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, παρά τη μαραθώνια συνεδρίαση 11 και πλέον ωρών, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες, αλλά και τις διαφωνίες με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα.«Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σαφώς ενοχλημένος για την μη κατάληξη σε συμφωνία. 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διέκοψε στις 5 το πρωί τη συνεδρίαση και προανήγγειλε νέα έκτακτη συνεδρίαση για τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Ο κ. Γιούνκερ δεν έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, απλώς εξέδωσε μια δήλωση, στην οποία επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι η μη λήψη απόφαση οφείλεται στις διαφωνίες τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων όσο και μεταξύ των εταίρων και του ΔΝΤ.

Οι διαφωνίες είχαν να κάνουν με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, ώστε το 2020 να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Στη δήλωση γίνεται λόγος για τεχνικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωζώνη καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών Αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Το Εurogroup σημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως επίσης και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016», αναφέρει η δήλωση.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Γιούνκερ τονίζει ότι «οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών Αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το Εurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές Αρχές και οι Έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο», αναφέρει.

Το Εurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του ελληνικού πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου», καταλήγει η δήλωση.

 http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/11/eurogroup_21.html

10 σκέψεις σχετικά με το “Η δήλωση του Eurogroup… Καλά λόγια για την Ελλάδα, αλλά χωρίς αποφάσεις

 1. Αρχισε ή τύχη νά μας χαμογελά…

  Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο νά ΜΗΝ πάρουμε καί τή δόση……

  Οπότε πτωχεύουμε καί ΕΠΙΣΗΜΑ….

  Γυρίζουμε σέ εθνικό νόμισμα καί ΕΘΝΙΚΗ κυβέρνηση…

  Αδέλφια ,ό εφιάλτης τού ευρωπαικού βρόγχου,μέ τό ευρώ,,,ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ……

  Μου αρέσει!

 2. Το καλύτερο είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός της διαπλοκής που δεν μπορεί να πάρει δάνεια από τις τράπεζες για να συντηρησει τις προβληματικές επιχειρήσεις της. Άντε μπράβο, Μπόμπολες, Αλαθρούζοι και Ψυχάρηδες να παίρνουν δρόμο για το νεκροταφείο της χρεοκοπίας.

  Να δω μετά ποιός θα στηρίζει το τσίρκο της κυβέρνησης Σαχλαμαρά.

  Μου αρέσει!

  1. Ας είναι όποιου θέλει,αρκεί να τιμωρηθούν οι πουλημένοι.Να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Ελλάδα σκλαβωμένη.Οι πρόγονοι μας αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι,εμείς τι κάνουμε;
   Ένας ελεύθερος σκοπευτής σαν του Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει;

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.