Ο Ομπάμα θα ανταποδώσει την προεκλογική «χάρη» στη Μέρκελ;

Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας

Από το καλοκαίρι ο διεθνής τύπος έγραφε ότι θα περάσουμε ένα σχετικά ήρεμο φθινόπωρο, μιας και η Μέρκελ υποσχέθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στην Ευρωζώνη και αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, «κερδίζοντας» μια άτυπη εκεχειρία με τις αγορές. Αυτά μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Μετά, σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία θα ξεκλείδωναν πολλά, όπως το θέμα του ελληνικού χρέους και την ένταξη της Ισπανίας σε μηχανισμό στήριξης.

Η κόντρα ΔΝΤ – Βερολίνο δείχνει το μέγεθος της αντιπαράθεσης για το χρέος, καθώς η Μέρκελ εκτιμά ότι μπορεί να περάσει αρκετές υποχωρήσεις από το γερμανικό κοινοβούλιο, εκτός από το νέο κούρεμα. Ωστόσο, ρόλο – «κλειδί» στις αποφάσεις αναμένεται να παίξει ο ίδιος ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει αναλάβει το σκέλος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, καθώς και το οικονομικό επιτελείο της χώρας πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι το αν η Μέρκελ θα ζητήσει από τον αμερικανό Πρόεδρο ανταπόδοση της στήριξης για την «άτυπη εκεχειρία» που του παρείχε προεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, είναι σίγουρο ότι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα πάνε για μετά το Σεπτέμβριο του 2013, όταν και θα ολοκληρωθούν οι γερμανικές εκλογές.