Όχι πιά εάν, αλλά πότε «πετάει» ο γάϊδαρος!…

pipero-1Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ  ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

(Αφιερωμένο στους «εργολάβους» που ανέλαβαν να μας πείσουν και σε όσους πείσθηκαν ότι η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορεί να σωθούν με τη δεδομένη, τροϊκανής έμπνευσης, συνταγή!…)

Πετάει ή δεν πετάει ο…γάϊδαρος, αναρωτιέται τόσο εύστοχα όσο και σκωπτικά ο λαός μας στην σχετική του παροιμιακή έκφραση.

Οσο και άν ακουστεί σήμερα παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και δεοντολογικά αντιεπιστημονικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε και το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων η απάντηση στην Ελλάδα της τρόικα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 και στην Υφήλιο των 7 δισεκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι πλέον ΕΑΝ «πετάει» ο γάϊδαρος αλλά ότι ΣΙΓΟΥΡΑ «πετάει» εφόσον έτσι αποφασίσουν οι Ηγέτες μας!..

Εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικό-οικονομικές συνθήκες και το διατάξουν ΕΚΕΙΝΟΙ που αποφασίζουν για τις Τύχες μας τότε ΚΑΙ πετάει και κάνει και τα κοινώς λεγόμενα «τσαλίμια» ο παροιμιακός γάιδαρος μηδενίζοντας λογική, συναισθήματα, πεποιθήσεις, Αρχές!

Ελάτε να δούμε σήμερα, όμως, τα πράγματα οπλισμένοι με μιά ικανή δόση χιούμορ, αυτήν την τόσο καταλυτικά χρήσιμη ιδιότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας που με την καλόγουστη μορφή της τείνει να καταστεί στην Ελλάδα της τρόικα, των περικοπών, της οικονομικής δυσπραγίας, κοινωνικής αποσύνθεσης και εθνικής κατάθλιψης τόσο σπάνιο φαινόμενο ώστε να χρειάζεται να χαρακτηρισθεί ως  «αθό σε… ανεπάρκεια…»

Αναμφίβολα οι γάϊδαροι ΔΕΝ πετούν εφόσον τα πράγματα στη Φύση αλλά και στην αντίληψη του ανθρώπου είναι όπως ακριβώς είναι. Υπάρχουν, όμως, τελευταία τόσα πολλά δρώμενα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και στην υδρόγειο του πλανητάρχη κ Μπαράκ Ομπάμα που εσκεμμένα ή εντελώς τυχαία μοιάζει να στοχεύουν να μας πείσουν για το ακριβώς αντίθετο.

Πόσο εύπιστοι είμεθα αλήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας και πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να μας αλλάξουν τα μυαλά, υπάρχουν και σχετικές διαδικασίες υποβολής σε πλύση εγκεφάλου, και να μας κάνουν να δούμε τα άσπρα μαύρα, τα μαύρα άσπρα και τον γάϊδαρο να…πετάει;

Απάντηση με εντυπωσιακά αποτελέσματα μας δίνει ένα κλασικό πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας του αμερικανού συναδέλφου Dr Asch.

Στο πείραμα αυτό ο ερευνητής και οι συνεργάτες του δημιουργούν για το άτομο συνθήκες αμφιβολίας φέρνοντάς το αντιμέτωπο με την υποχρέωση της επιλογής ανάμεσα σε ερεθίσματα αμφίβολης ευκρίνειας.

Συγκεκριμένα το άτομο οδηγείται με τις διαδικασίες του πειράματος έντεχνα σε συναισθηματική σύγκρουση καθώς από τη μία μεριά αισθάνεται την έντονη υποκειμενική τάση να κάνει τη σωστή επιλογή όπως ακριβώς έχει μάθει μέχρι αυτήν την στιγμή στη ζωή του (πχ ο γάϊδαρος ΔΕΝ…πετάει) και από την άλλη μεριά αισθάνεται έντονη την πίεση που του ασκούν τα άλλα μέλη της ομάδας στην οποία το έχουμε εντάξει για την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας και τα οποία το προτρέπουν να κάνει μία επιλογή που εμφανώς είναι λαθεμένη.

Για να γίνει κατανοητή η πειραματική διαδικασία, και για να μας διδάξει και κάτι νομίζω χρήσιμο στην εποχή μας, την εποχή της αμφισβήτησης των πάντων από τους πάντες και της αμφιβολίας για όλα και για όλους, ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο πείραμα αυτό.

Οκτώ άτομα (από τα οποία τα 7 είναι συνεργάτες του ερευνητή και το 8ο άτομο είναι το «θύμα») κάθονται σε μια αίθουσα κοιτάζοντας τον μαύρο πίνακα και ο ερευνητής τους πληροφορεί ότι συμμετέχουν σε ένα πείραμα προσδιορισμού της οπτικής τους αντίληψης.

Ο ερευνητής τους δείχνει δύο κάρτες όπου στην πρώτη κάρτα υπάρχει μιά ευθεία γραμμή ενός συγκεκριμένου μήκους και στην δεύτερη κάρτα υπάρχουν τρείς ευθείες γραμμές διαφορετικού μήκους η μία από τις οποίες είναι εμφανέστατα και χωρίς καμία αμφιβολία ακριβώς ίσου μήκους με τη γραμμή της πρώτης κάρτας.

Ο ερευνητής ρωτά διαδοχικά, ένα προς ένα τα άτομα της 8μελούς ομάδας να κάνουν την σύγκριση των γραμμών αφήνοντας τελευταίο στη διαδικασία το «θύμα» της παρέας.

Στο πρώτο παράδειγμα ΟΛΟΙ συμφωνούν  και ακολουθεί το δεύτερο με δύο άλλες κάρτες στο οποίο επίσης η οπτική αντίληψη και των 8 μελών της ομάδας συμπίπτει απολύτως και χωρίς καμία αμφιβολία.

Στην τρίτη όμως προσπάθεια, ώ του θαύματος, τα πράγματα…χαλνούν!..

Καθώς ένα-ένα τα μέλη της 8μελούς ομάδας δίνουν τις απαντήσεις τους η βιντεοκάμερα καταγράφει τις ξαφνικές αντιδράσεις του 8ου μέλους της ομάδας που είναι το «θύμα» το οποίο γέρνει μπροστά και κοιτάζει τις γραμμές, κοιτάζει έναν έναν τα μέλη της ομάδας, έχοντας χαραγμένα έντονα στο πρόσωπό του τα αισθήματα του ξαφνιάσματος και της δυσπιστίας…

Οταν έρχεται η σειρά του «θύματος» να συγκρίνει τις γραμμές στις δύο κάρτες, προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων απαντά δίνοντας την ίδια απάντηση που έδωσαν και τα επτά μέλη της ομάδας που προηγήθηκαν στη διαδικασία!…

Εκπληκτικό; όχι ακριβώς.

Το  «θύμα» στο συγκεκριμένο πείραμα έχει ουσιαστικά δυό επιλογές κάθε μιά από τις οποίες συνεπάγεται και ένα σχετικό ψυχο-συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό κόστος.

Συγκεκριμένα, εφόσον θελήσει να σταθεί πιστό στις προσωπικές του απόψεις και να πεί τι ακριβώς είναι σωστό και τι λάθος τότε θα βρίσκεται σε ευθύγραμμη ισορροπία με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και τα αντικειμενικά δεδομένα αλλά θα έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τα άλλα μέλη της ομάδας που δηλώνουν, γιατί έτσι συμφωνήθηκε με τον ερευνητή επικεφαλής του πειράματος, το ακριβώς αντίθετο.

Εάν ταυτισθεί με τα άλλα μέλη της ομάδας τότε θα συγκρουσθεί με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και την ορθή αντίληψη της πραγματικότητας αλλά θα αποφύγει το ρίσκο της αντιπαράθεσής του με την ομάδα…

Μια ματιά στη ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, σε Κοινοβούλια άλλων χωρών, στην ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ, ή στον ΟΗΕ και θα δείτε πόσοι μένουν ΣΥΝΕΠΕΙΣ σε πεποιθήσεις και αξίες που είναι ΟΡΘΕΣ ή αρνούνται την πραγματικότητα, σαν τον Αγιο Πέτρο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, απλά και μόνο για να συμβιβασθούνε με τον ΑΡΧΗΓΟ, την «ομάδα» ή την «Συμμαχία»…

Μη ρωτάτε «πετάει» ο γάϊδαρος;

Ο γάιδαρος όντως «πετάει» εφόσον οι ΗΓΕΤΕΣ μας το προστάζουν!.. 

5 σκέψεις σχετικά με το “Όχι πιά εάν, αλλά πότε «πετάει» ο γάϊδαρος!…

 1. Το άτομο όμως που θα αποφασίσει να ισχυριστεί την αλήθεια κόντρα στους υπόλοιπους που λένε πως ο γάιδαρος πετά , δεν θα πρέπει απλά να ορθώσει την φωνή λέγοντας πως ΟΧΙ ο γάιδαρος δεν πετά , αλλά να αντιμετωπίσει έναν , έναν και ξεχωριστά όλους αυτούς που ισχυρίζονται το ψευδές , το ότι ο «γάιδαρος πετά» ..

  Εκτός λοιπόν του ότι θα έχει να κάνει με μια οργανωμένη συντεχνία που θα προσπαθεί να τον βγάλει τρελό , θα πρέπει να έχει και το σθένος να μην έχει την ανάγκη εταιρο -επιβεβαίωσης , όπως έχουν όλα τα κοινωνικά όντα του ζωικού βασιλείου που μεταξύ αυτών είναι και ο άνθρωπος ..

  Αλλά να έχει δημιουργήσει μια ισχυρή προσωπικότητα που θα μπορεί να αυτο -επιβεβαιώνεται από την μία μεριά , αλλά και να μην οδηγείτε στο περιθώριο , δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους εχθρούς του να τον χαρακτηρίσουν ως γραφικό και έτσι να καταστήσουν και την άποψή του ( που είναι πεισματικά και η ορθή άποψη , ότι δηλαδή ο γάιδαρος ΔΕΝ πετά ) φαινομενικά ως ψευδή , αφού εκφέρεται από έναν απομονωμένο «γραφικό τύπο» ..

  Στο πείραμα λοιπόν του Ας ο νεαρός βάζει στην ζυγαριά ακριβώς αυτό , ότι δηλαδή θα πρέπει αν αντιμετωπίσει και όλους τους άλλους στην πειραματική ομάδα και έτσι από ένστικτό προτιμά να αμφιβάλει για τον εαυτό του , παρά να συγκρουστεί με όλους τους άλλους , αφού ακόμα και αν διεκδικήσει την ηγεσία της ομάδας ( επιβολή της δικής του πραγματικότητας ) και τα καταφέρει , θα πρέπει στο τέλος να νικήσει και τον καθηγητή που κάνει το πείραμα και αυτό προϋποθέτει πολύ ισχυρή ανεξάρτητη προσωπικότητα ..

  Μια τέτοια όμως προσωπικότητα δεν θα βρεθεί ποτέ μέσα στον κύκλο της ήδη συντελούμενης συνδιαλλαγής , αφού μέσα σε αυτόν τον κύκλο ήδη όλοι έχουν από πριν αποδεχθεί τους ρόλους τους και έχουν υποταχθεί σε μια αόρατη πυραμίδα εξουσίας , αφού το να συμμετέχεις μέσα σε αυτές τις διαδικασίες απαιτεί το να αιτήσαι την επιβεβαίωση από τους άλλους θεωρητικά (ιεραρχικά) ανώτερους σου ..

  Ποιος όμως έχει τόσο ισχυρή προσωπικότητα που θα επιβάλει την άποψή του , χωρίς να ηττηθεί από το βάρος της επίθεσης που θα του κάνουν όλοι όσοι πρεσβεύουν το ψεύδος .. ?? Με ποιους θα συμμαχήσει και πως θα οργανώσει αυτόν τον πόλεμο .. ??

  Και το κυριότερο για να μην απομονωθεί στο περιθώριο , πως θα οδηγήσει τους υπόλοιπους του πειράματος να ασπαστούν την άποψή του , όταν μάλιστα είναι όλοι τους στημένοι ..??

  Μου αρέσει!

 2. Έτσι ακριβώς! Άρα, αφου (π.χ.) οι κάτοικοι της -υπό κατοχήν- Ιωνίας/Μικράς Ασίας είναι 70 εκατ., και οι Έλληνες (σκάρτα) 10 εκατ., η οπτική των απέναντι, είναι και η επικρατούσα! Επειδή όμως εμείς έχουμε συμμάχους ολάκερη την ευρωπαι’i’κή (γ)ένωση, η οπτική μας είναι η επικρατούσα!
  Το πείραμα που σχολιάζει ο καθηγητής δεν θα μπορούσε να δείχνει την παρούσα κατάσταση της χώρας, Το θύμα πριν την προσέλευση στην αίθουσα, είναι ήδη εξαθλιωμένο! Η οπτική του ήδη διεστραυλωμένη και οι θύτες έχουν εκ των προτέρων ξεκαθαρίσει ότι διαφωνίες δεν γίνονται ανεκτές!
  Αλλά ας υποθέσουμε ότι οι συνθήκες του πειράματος είναι ιδανικές. Γιατί δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι ο γάιδαρος δεν πετάει; Τι; Δεν παίζει έτσι; But why? Κακή επιλλογή συμμάχων; Δηλαδή; Τι εναλλακτικές στροβιλίζουν στο μυαλό του; Π.χ. αρκούδα. αετός panda; Γιατί από μόνο του το θύμα έχει πειστεί ότι κάθε αντίσταση είναι μάταια… Έχει ευνουχιστεί νοητικά και συναισθηματικά.. Έχει έλλειψη ηγετών με όραμα; common now! Ο γιουνκέρ σας φαίνεται οραματιστής;
  Το θύμα πρέπει να μην αμφισβητεί τη δικιά του λογική πρωτίστως! Τόχει ξανακάνει το 21 και το 40, όταν η ζυγαριά ήταν απελπιστικά ληψη εις βάρος του! Μετά πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση! Και τέλος να αποκτήσει φωνή! ΦΩΝΗ! όχι ψελλίσματα… Τότε, δεν θάχουν σημασία οι λογικές των παπαγάλων

  Μου αρέσει!

 3. Αυτό μου θυμίζει την Χρυσή Αυγή με τους συμφωνημένους αντιπάλους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ. Σαν διαιτητής, προϊστάμενος είναι ο πρόεδρος κράτους, εκλεγμένος από αυτούς σαν αρχηγός, άρα και υπόλογος σε αυτούς.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.