Χαράτσι και στα αυθαίρετα σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

xaratsi-kai-sta-aythaireta-sxediazei-to-ypoyrgeio-oikonomikonΝέα απαίτηση του ΥΠΟΙΚ έρχεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς ζητά από ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις που κατέχουν αγροτεμάχια να τα δηλώσουν ή να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις στο έντυπο Ε9.

Οι διορθώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Απρίλιο του 2013 , όπως αναγράφεται στο άρθρο 21 παράγραφος 2 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:

«Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεούνται να συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση ηλεκτρονικά, όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Επίσης, τα νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1.1.2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31.3.2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 31.12.2012».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η αρμόδια διακομματική επιτροπή εξετάζει τρία σενάρια που προβλέπουν αφορολόγητο όριο στο σύνολο της ατομικής περιουσίας το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Εφόσον το αφορολόγητο ανέλθει στα 50.000 ευρώ, υπολογίζεται ότι το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί από νέο φόρο, καθώς κατέχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ.

Με αφορολόγητο όριο 100.000 ευρώ εκτιμάται ότι το 75% των ιδιοκτητών ακινήτων θα εξαιρεθεί αυτομάτως από την επιβολή του νέου φόρου.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, η κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου θα έχει έξι έως οκτώ κλιμάκια, με τους συντελεστές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά, ακόμη και από 0,05% στην περίπτωση που ισχύσει αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και θα φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, η επιτροπή προτείνει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, διευρύνοντας τις επιβαρύνσεις και αποθαρρύνοντας την αγροτική παραγωγή εντός Αττικής.

Γι’ αυτόν τον λόγο εξετάζεται για τα αγροτεμάχια της Αττικής και για ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας να υπάρξουν συντελεστές απομείωσης της αντικειμενικής αξίας.

newpost.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “Χαράτσι και στα αυθαίρετα σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών

 1. Το Υπέρτατο Ερώτημα ειναι τι είδους Χαράτσι θα βάλει η Πολιτεία στα δικά της Αυθαίρετα. ??

  Εννοώ όλα αυτά τα Αυθαίρετα που έχει σχεδιάσει – υλοποιήσει η Διοίκηση της Πολιτείας μέσω δήθεν αναπλάσεων – ΕΣΠΑ ή άλλης μορφής συμβάσεων.

  Αυθαίρετα στο εσωτερικό δασικών πάρκων και ελεύθερων χώρων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και την Νομοθεσία Δικαίου του Περιβάλλοντος.

  Αυθαιρεσίες που διογκώνουν τους προυπολογισμούς δημιουργούν τεράστιες εργολαβικής φύσεως σπατάλες – εξαντλούν τα αποθέματα του Κρατικού Κουμπαρά – επιβαρύνουν φορολογικά βάναυσα τον ανήμπορο και απροστάτευτο πολίτη.

  Μιά Πολιτεία που καθημερινά παρίσταται συνένοχη και αδιάφορη στη μεγάλη κατακραυγήτου λαού.

  Η Πολιτεία οφείλει να δημοσιοποιήσει τους υπαίτιους ενόχους άλλως συνευθύνεται.
  Αυτό ειναι το δυσεξήγητα ανεκπλήρωτο Υπέρτατο Χρέος της Πολιτείας.

  Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης.ΤΕΕ 46487 M.sc.Ενέργεια Περιβάλλον.Παν.Πειραιώς-ΕΜΠ

  Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής Νομ.

  Σχετ.
  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://polmarkarch.wordpress.com
  http://www.asda.gr/elxoroi

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.