Μαντέψτε ποιός πολιτικός άνδρας ήταν παρών σε όλες τις υποτιμήσεις της νεώτερης ιστορίας…

Παντού (σχεδόν) είναι ο Σημίτης!!! το 83 που ήταν; α θυμήθηκα….ΔΙΕΛΥΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ!!!!Συμπτώσεις…

Το Μάρτη του 1983, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Γερ. Αρσένη αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής περίπου 15,5%, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου.

Στις 15 Οκτώβρη 1985, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, αποφάσισε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής κατά 15%, με πρόσχημα και πάλι, την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ισοζυγίου.

Στις 18 Μάρτη του 1998, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, αποφάσισε την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμή κατά 12,3% και την παράλληλη ένταξή της

στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρώ. Ομως, η ένταξη της Ελλάδας στην πρώτη ζώνη του Ευρώ, δεν έγινε το 1999, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια (βασικά του πληθωρισμού) που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στις 11 Γενάρη 2000, η κυβέρνηση Σημίτη, αποφάσισε να αναπροσαρμόσει την ισοτιμία της δραχμής απέναντι στην κεντρική ισοτιμία του Ευρώ κατά 3,5%. Η αναπροσαρμογή αυτή κρίθηκε «αναγκαία» επειδή, στο διάστημα από τον Μάρτη του 1998 μέχρι τον Γενάρη του 2000, η δραχμή είχε ανατιμηθεί απέναντι στο Ευρώ και τα άλλα νομίσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έτσι αποφασίστηκε να γίνει η νέα υποτίμηση. Με βάση την ισοτιμία που ορίστηκε την περασμένη βδομάδα- και αν δεν αλλάξουν οι προθέσεις των Βρυξελλών και οι επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου- η ισοτιμία δραχμής με το Ευρώ την 1-1-2001 που η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί στην ΟΝΕ, θα είναι 340,75δραχμές.

8 σκέψεις σχετικά με το “Μαντέψτε ποιός πολιτικός άνδρας ήταν παρών σε όλες τις υποτιμήσεις της νεώτερης ιστορίας…

 1. …μην παραμυθιάζεστε είναι η ίδια ομάδα ανθρώπων που περιφέρεται… δεξιά και αριστερά…και πάντα, την κρίσιμη στιγμή είναι κατά ελληνικών συμφερόντων… είναι πολύ απλό να το διασταύρωσετε… ελέγξτε τα όνομά τους… δείτε τουλάχιστον κατά τα τελευταία 3 χρόνια, που πήγαν , πως συμπεριφέρθηκαν και που κατέληξαν… πάντα κατά Ελλάδας και πάντα ενάντια λαϊκής αισθήσεως…
  γιαυτό .. ΈΝΑ ΕΙΔΙΚΌ ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΟ ΜΙΑ ΔΙΚΉ…ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  Μου αρέσει!

 2. Τελικα πρεπει να παμε σε νομισμα που να μπορουμε να υποτιμησουμε ή η υποτιμηση του νομισματος ειναι κατι τοσο κακο οσο υπονοει το αρθρο?
  «με πρόσχημα την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου.». Προσχημα λεει.
  Το ξαναλεω, μπορειτε και λετε αυτες τις μαλακιες, επειδη το κοινο σας ειναι αμορφωτο και φωναζει «ελα δουλεψε με». Μια ετσι μια γιουβετσι. Οχι οτι ο Σημιτης δεν εκανε εγκληματα, σαφως και εκανε. Αλλα εσεις με αυτα που λετε δημιουργειτε επικινδυνους ανθρωπους που δεν εχουν επαφη με την πραγματικοτητα.
  Αντε γραψτε για τον καημο της Ελλαδας που χτυπιεται το κομμα Του Ηγετη, και αφηστε την μακροοικονομικη αναλυση.
  Γραψτε για τον Φουχτελ και την γερμανικη μποτα, δημιουργηστε δαιμονες και μαγισσες, αλλα αφηστε ησυχη την οικονομικη επιστημη.

  Μου αρέσει!

  1. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ :
   Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί θεμελιώδες προνόμιο ενός κράτους που είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
   Το δίλημμα που τίθεται για ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με το ερώτημα : ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
   Διότι αν μιλάμε για δραχμή θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος θα έχει το εκδοτικό προνόμιο, η ιδιωτική ΤτΕ – έντοκα (έχει ανώνυμη μετοχική σύνθεση και το καταστατικό της επιτρέπει μόνο μέχρι το 30% κρατικής συμμέτοχης) ή την κρατικοποιημένη ΤτΕ – άτοκα. Η διάκριση είναι σημαντική.
   Αντίστοιχα, το εκδοτικό προνόμιο του Εύρω, ανήκει στην ΕΚΤ και ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!!
   Δηλαδή μπαίνει στην οικονομία μας ως ΧΡΕΟΣ (και μάλιστα έντοκα).
   Δημιουργείται και μετά δανείζεται στις εμπορικές τράπεζες με 1% και κατόπιν αυτές το δανείζουν με 4%, 5% ή και 6%, μέσω της αγοράς ομολόγων. Το ομόλογο όμως αποτελεί μια επένδυση και ως επένδυση εμπεριέχει και επενδυτικό ρίσκο. Μέχρι και το 2009 (την έναρξη της κρίσης) αποτελούσε την καλύτερη επένδυση και για αυτό έφερε την υψηλότερη διαβάθμιση ως ΑΑΑ (τώρα πια στην κατηγορία σκουπίδια –junk ).
   Τώρα μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και με συνδυασμό άγριας λιτότητας και υψηλής φορολογίας αναγκάζουν τα κράτη (τους λαούς) να πληρώσουν την άστοχη επένδυση και την χασούρα των τραπεζών. Δηλ. κοινωνικοποίηση της ζημιάς και ιδιωτικοποίηση του κέρδους
   (ο γνωστός όρος Privatize the gains and socialize the losses)
   Όταν εκδίδεις oμόλογο δημιουργείς χρέος, όταν βγαίνεις στις αγορές δημιουργείς χρέος, όταν υπογράφεις μια δανειακή σύμβαση δημιουργείς χρέος και όταν μιλάς για εύρω-ομόλογα μιλάς για χρέος με την συνολική εγγύηση όλης της ευρωζώνης.
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα χρέους με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ, όπως να δεν είναι δυνατόν να δώσεις περισσότερο αλκοόλ σε ένα μεθυσμένο, για να τον κάνεις νηφάλιο.
   ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ (ΠΟΥ ΘΑ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΑΤΟΚΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ), ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ (ΠΟΥ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ), ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤτΕ ΚΑΙ 6-7 ΑΚΟΜΗ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΠΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 233 ΔΙΣ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΡΕΥΣΤΟ), ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ , ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΤΡΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

   Μου αρέσει!

   1. Φίλε μου
    Τα περισσότερα που λές είναι σωστά.
    Η ένστασή μου για το Εθνικό νόμισμα είναι ότι ,είναι ενα αναπτυξιακό εργαλείο όταν χρησιμοποιείται απο οικονομολόγους και όχι πολιτικούς, γιατί όταν το χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί ήταν για να φορτώσουν έναν υπέρμετρο πληθωρισμό στους πολίτες για να έχουν την άνεση να διαχειρίζονται την διόρθωση για ψηφοθηρία όχι για ανάπτυξη .
    Και το τελευταίο που γράφεις με κεφαλαία : «ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»
    αυτό πως θα το αποκλείσεις , γιατί την Λίρα Αγγλίας την κτύπησε ο Σόρρος αλύπητα .
    Πάντως η ένταξη μας στην ΕΟΚ , ήταν ο μεγαλύτερος Εθνικός Στόχος του Εθνάρχη , που έλεγε ότι θα σας ρίξω στα βαθιά για να μάθετε να κολυμπάτε , και όταν ο Σημίτης μας έβαλε ,αλαλαζε όλος ο κόσμος.
    Τώρα που τα φάγαμε και ήρθε ο λογαριασμός τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κουστούμι του Ευρωπαίου μας είναι στενό.
    Η άποψή μου είναι ότι θέλει πολύ κόπο ,τρόπο και ωριμότητα για να φθάσουμε να λεγόμαστε ισότιμο μέλος στην ΕΟΚ όχι μόνο εμείς αλλά και άλλα κράτη , και τώρα μας αντιμετωπίζουν σαν ζητιάνους οι δυνατές οικονομικά χώρες αφού εξαθλίωσαν την παραγωγή μας και μας έφεραν όλα τα προϊόντα τους απο ρύζι μέχρι φρεγάτες .
    Το σλόγκαν η Ευρώπη των Λαών έγινε Ευρώπη των ισχυρών μας νίκησαν ύπουλα .

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.