Το σενάριο έξοδου από το ευρώ υποχωρεί στις προβλέψεις

https://i0.wp.com/www.newsbeast.gr/files/temp/5FA67EB19217531F634990A9ACB814CB.jpgΑμβλύνονται σημαντικά οι ανησυχίες των επενδυτών για έξοδο κάποιου κράτους-μέλους από την ευρωζώνη μέσα στο 2013, όπως έδειξε η έρευνα Euro Breakup Index της Sentix.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, με δείγμα 778 επενδυτές από την ομάδα Sentix, καταδεικνύει πως μόνον το 25% από όσους ερωτήθηκαν πιστεύει πως ένα, ή περισσότερα κράτη, ενδέχεται να εγκαταλείψουν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το 32,7%, που κατέγραψε η έρευνα τον Νοέμβριο, ή από το ακόμη υψηλότερο 73,3% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα Euro Breakup Index.

Έκτοτε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι παρουσίασε το σχέδιό του για την εξαγορά κρατικών ομολόγων από τις κλυδωνιζόμενες οικονομικά χώρες-μέλη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα, για πρώτη φορά αφ’ ότου ξεκίνησε η κρίση.

Αυτά τα γεγονότα, αλλά και η πρόσφατη επιχείρηση επαναγοράς ελληνικού χρέους, εξελήφθησαν ως ενδείξεις της δέσμευσης των Ευρωπαίων ιθυνόντων στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει το προφανέστερο υποψήφιο κράτος για να εγκαταλείψει το ευρώ, το 25,5% των ερωτηθέντων επενδυτών απάντησε πως θεωρεί πιθανή μία «Grexit» μέσα στη φετινή χρονιά.

Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Κύπρος, με 9,6% των ερωτηθέντων να θεωρεί πιθανή μία αποχώρησή της, ενώ μόλις το 2,0 με 2,5% κάνει μία τέτοια υπόθεση για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
newsbeast.gr

4 σκέψεις σχετικά με το “Το σενάριο έξοδου από το ευρώ υποχωρεί στις προβλέψεις

  1. ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΦΗΧΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝΑΛΛΗ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΗΝΗΤΕΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΗΣ ΜΙΖΕΣ

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.