Μέσα στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς!

Μέσα στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς!

 Η φοβερή δουλειά που γίνεται τον τελευταίο καιρό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αρχίζει και αποδίδει καρπούς.

 

Το 2012 ήταν η χρονιά που ο Πειραιάς έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην διακίνηση containers, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη νέα χρονιά όντας ένα από τα 10 κορυφαία εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης! Σε σχέση με το 2011 όταν και διακινήθηκαν μέσω Πειραιά (ΣΕΠ και ΟΛΠ) 1.650.000 teu, πέρσι ο αριθμός ανέβηκε στο 2.734.000 teu, αύξηση της τάξεως του 30% δηλαδή!

Σημείωση: teu είναι η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την υπολογισμό του μεγέθους των containers. Σημαίνει Twenty-foot Equivalent Unit, δηλαδή container ισοδύναμο με ένα που έχει ύψος 20 πόδια. Ενώ τα περισσότερο containers που περνούν από το λιμάνι του Πειραιά είναι τέτοια, υπάρχουν κι άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Άρα το φετινό 2.734.000 δεν σημαίνει ότι πέρασαν και 2.734.000 containers, αλλά αγαθά που θα γέμισα ισόποσα containers των 20 ποδιών.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ESPO, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων, ο Πειραιάς, αν συνεχίζει με αυτό το ρυθμό και στο νέο έτος, θα ανεβεί στην 7η θέση, από την 10η που έφτασε το 2012! H ΣΕΠ (Cosco) ξεπέρασε μάλιστα το στόχο που είχε θέσει για το 2012, ενώ και ο ΟΛΠ είχε σημαντική αύξηση στα νούμερα που έκανε (ανέβηκαν κατά 76,5% και 27,5% σε σχέση με πέρσι, αντίστοιχα).

Το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι η κρίση που πλήττει τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια, ευνοεί τον Πειραιά. Και οι νέες συμφωνίες που έκλεισε η Cosco, αλλά κυρίως το γεγονός πως πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν τα προϊόντα τους την Κίνα, προτιμούν να τα εκφορτώνουν στον Πειραιά και όχι, ας πούμε, στη Βαρκελώνη ή το Ρότερνταμ, για να καίνε λιγότερα καύσιμα (από τον Πειραιά, στη συνέχεια, τα διοχετεύουν μέσω τρένων και φορτηγών στην υπόλοιπη Ευρώπη), σημαίνουν ότι το 2013 τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Στα σχέδια της ΣΕΠ για το 2013 υπάρχει η επέκταση του κέντρου Logistics ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις εμπορικές συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει, αλλά και να προσελκύσει ακόμη περισσότερες. Όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις της ΣΕΠ συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η ετήσια δυνατότητα διακίνησης containers της εταιρεία θα έχει φτάσει τα 3.600.000 teu.

Μαζί με την δυνατότητα του ΟΛΠ και αν τελικά καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή τη χωρητικότητα, οι δύο εταιρείες θα βρίσκονται στη θέση να κάνουν τον Πειραιά ένα από τα 5 σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης και –γιατί όχι- να τον κρατήσουν εκεί, ακόμη κι όταν τελειώσει η κρίση και πέσουν οι τιμές των καυσίμων.

newsbomb.gr

9 σκέψεις σχετικά με το “Μέσα στα 10 κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης ο Πειραιάς!

 1. Eυκαιρία μερικοι υπάλληλοι να μετατεθούν στον Πειραια
  Μηπως θελετε να διορίσουμε μερικες χιλιαδεσ Μανιατες να ξυνονται αλλα Αντρεα του σκτοψυχου;

  Μου αρέσει!

 2. Μα δεν ηταν ….ασημαντο, παθογονο;
  Τοτε γιατι οι κοπριτες το. Πουλησαν αν ειναι τοσο σημαντικο;;;
  Οι πολιτικοι ησαν αχρηστοι ή οι εργατες;

  Μου αρέσει!

  1. με τα καθίκια τους βολεμένους στο τελωνείο δεν προλαβαίνεις να δίνεις για γρηγοροσημα να ξεμπλέξεις απο την γραφειοκρατεία τους….

   Μου αρέσει!

   1. Αυτα λυνονται σε ενα βραδυ!

    Εσωτερικες υποθεσεις ή καποια αλλη ειδικη υπηρεσια επ αυτοφορω!

    Εισαγγελεα….φυλακη…. και σπιτι τους…

    Εδω λυθηκε απο τον Δασκαλο

    ολοκληρος Γορδιος Δεσμος!

    Μας διδαξε..αλλα τον ξεχασαμε……

    Μου αρέσει!

 3. Καλομελέτα κι έρχεται. Τα μόγγολα θα τον αγοράσουν κι αυτόν. Τον λιμένα,αλλά που ξέρεις ίσως και τον Πειραιά!!! Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και τα λιμάνια της Ελλάδος στα μεχμετζίκ!!

  Έρρωσθε

  Δημήτριος Αγιασοφίτης

  Μου αρέσει!

 4. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάμουν οι πολιτικοί. Το λιμάνι δεν τους ανήκει. Αυτό ανήκει στον Πειραιώτικο λαό και επιτρέπει τη διαχείρησή του
  στο Δήμο Πειραιά και στο ελληνικό κράτος, δεν τους δίνει το δικαίωμα να ξεπουλήσουν κάτι που ουσιαστικά δεν τους ανήκει. Όσον αφορά το ίδιο το λιμάνι και τη γεωστρατηγική του θέση δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγεται στα 10 πρώτα λιμάνια
  του κόσμου, αλλά θα έπρεπε να ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και αυτό να υποστηρίζεται από πολίτες και πολιτικούς Έλληνες.Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος του Πειραιά προς όφελος
  του λιμανού στον Πειραιά και των Πειραιωτών, αλλά και όλων των Ελλήνων γενικότερα.Αρκεί
  να το μεθοδεύσουν.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.