ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

tobradytank+3-630x442.jpg
Είμαι σαράντα τριών ετών.

Τη χρονιά που γεννήθηκα, δεν είχαμε δημοκρατία στην Ελλάδα.

Οπως μου εξιστόρησαν οι μεγαλύτεροι, που θυμούνται εκείνη την εποχή, τον καιρό εκείνο, κάθε τόσο, κάποιος τύπος ανέβαινε σε ένα μπαλκόνι, έλεγε…
«αποφασίζομεν και διατάζομεν», εξηγούσε ότι αυτή του η συμπεριφορά οφείλονταν στο γεγονός ότι αυτός (ο τύπος στο μπαλκόνι) είχε το μαχαίρι και το πεπόνι, και τα ντουφέκια και τα τανκς και ότι γι αυτόν τον λόγο θα γινόταν αυτό που ήθελε αυτός χωρίς να το συζητήσει με τους υπόλοιπους.

Την εποχή εκείνη, οι δικτάτορες ήταν δικτάτορες με τα ούλα τους, με τις στολές τους, με τα παράσημα τους, με τα βλοσυρά ύφη τους, με τις μουστάκες τους, με τις αγριοφωνάρες τους….

Την εποχή εκείνη, οι αριστεροί είχαν ρομαντικές ιδέες, είχαν την παρανομία τους, τις φυλακίσεις τους, τα ξερονήσια τους, τα βασανιστήρια τους….. επαναστάτες κανονικοί. με τα ούλα τους.

Πάνε όμως αυτές οι παλιές, καλές, ρομαντικές εποχές.

Σήμερα, ακόμα και η χούντα που ζούμε, δεν είναι εκείνη η χούντα που ήξερες ποιος είναι ο εχθρός σου, που τον έβλεπες κρεμασμένο στα κάδρα στις δημόσιες υπηρεσίες και τον μισούσες με όλο σου το είναι, σήμερα, οι δικτάτορες είναι ασήμαντοι δημόσιοι υπάλληλοι, με τα γυαλάκια τους, με τις μανσέτες τους, με τα ντοσιέ τους, με τα λογιστικά τους φύλλα, που συντάσσουν ήσυχα – ήσυχα στο γραφειάκι τους πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις οποίες διαβιβάζουν χέρι – χέρι, στον επόμενο δημόσιο υπάλληλο, διάφανα και διαυγώς, μέχρι στο εθνικό τυπογραφείο κάποιος δημόσιος υπάλληλος να εκτυπώσει το φύλλο της εφημερίδας της συγκυβέρνησης, και όσα έγραψε ο τύπος με τα γυαλάκια και οι χοντροί φίλοι του, να γίνουν νόμοι του κράτους, χωρίς πάλι κανείς να συζητήσει τίποτα με κανέναν.

Και σ’ όλα τα κανάλια, όλοι οι παπαγάλοι, αποκαλούν δημοκρατία την κατάσταση αυτή, και θα συνεχίσουν να κράζουν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να παρακαλάμε «να φύγει πια αυτή η απαίσια δημοκρατία», και να πούμε «ουφ» όταν θα μας απαλλάξουν από αυτήν, και τότε η μαύρη σκιά, που απλώνει τα φτερά της πάνω μας, θα τα κλείσει, και το σκοτάδι θα γίνει έναν τουλάχιστον τόνο πιο βαθύ.

Δε μας πειράζουν όμως εμάς αυτά. Δεν ασχολούμαστε με τη δημοκρατία και το σύνταγμα εμείς. Εμείς έχουμε να ασχοληθούμε με πιο σοβαρά θέματα. Λίστα Λαγκάρντ, Βίλα Ρίτζ, Βίλα μπάχο, πυροβολισμοί, φοροφυγάδες, λεφτά, ύφεση, χρέη, αναδουλειά….

Πάνε πια οι ρομαντικές εποχές…..

Σήμερα οι αριστεροί αγωνιστές είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, ντύνονται σικ, και αντί να χάνουν χρόνο με το να καταδικάζουν τη χούντα των τραπεζουπαλλήλων τώρα που ο λαός απογοητεύτηκε, διοργανώνουν πορείες για να «τσακίσουν» άλλον φασισμό, όχι αυτόν που υποφέρουμε τώρα, και αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο πόζα και στάση όπως ανεβοκατεβαίνουνε τα ποσοστά, και γλύφουν τους τοκογλύφους με τρόπο ελεεινό, κι ετοιμάζονται να συμμαχήσουν με τους παλιούς τους «πολιτικούς εχθρούς» και να τους καλωσορίσουν στους κόλπους της ατέλειωτης μάσας, και συναντώνται ιδιωτικά και συναλλάσονται με τους ίδιους διεθνείς τοκογλύφους και τους υπαλλήλους όσων άλλων μας έφεραν ως εδώ, κι ένας λαός κοιτά αποσβολωμένος, νικημένος, απογοητευμένος, την κατάρρευση του τελευταίου κάστρου του, της αριστεράς, πριν καν δεχθεί επίθεση.

Σήμερα οι δεξιοί, αντί να κατηγορούν τον άνθρωπο που άνοιξε τις πόρτες για να μπουν στην Ελλάδα όλοι οι πικραμένοι της γης, τον έχουν απέναντι τους και τον κοιτάνε και τον αποκαλούν πρωθυπουργό, κι αντί να απαιτούν να συλληφθούν όσοι υπέγραψαν την καταδίκη που ζούμε αυτή, δίνουν θεατρικές παραστάσεις σε τηλεοπτικά πάνελ με ζωντανά πλάνα, με σφαλιάρες, με λαϊκές αγορές, και μοιράζουν κι αυτοί καλαμποκάκι στον έρμο τούτο λαό, και με λίγο καλαμπόκι και λίγη ασφάλεια και προστασία, να τον βάλουν πάλι στο κοτέτσι το βράδυ που βγαίνουν οι μαύροι λύκοι.

Και συ κάθεσαι μαλακά στον καναπέ και φοβάσαι έντρομος μήπως το έργο τελειώσει και χάσεις και το πιάτο και την τηλεόραση και τον καναπέ και το κοτέτσι, και διαβάζεις τα ίδια και τα ίδια καθημερινά, ο τάδε πολιτικός είπε πάλι το απίστευτο αυτό, ο νέος απίθανος φόρος είναι τόσο, το μαγαζί που έκλεισε είναι αυτό εδώ, η κατοχή είναι υποχρεωτική για τους λόγους αυτούς, ο λαός μας είναι άχρηστος, τεμπέλης, κλέφτης, φοροφυγάς γι αυτόν και γι αυτόν τον λόγο,

και εσύ κάθεσαι Θεέ μου και τους ακούς! και σκέφτομαι «δεν τους βαρέθηκες πια;» «Δε θέλεις να κάνεις κάτι να τους ξεφορτωθείς;» και μόλις στο πω αυτό, πάψε μου λες, δεν είμαι καραγκιόζης εγώ, δεν είμαι Χριστός να σώσω την ανθρωπότητα, δεν μπορώ να αλλάξω τον κόσμο εγώ, είμαι μικρός εγώ και ποιος είσαι εσύ; και που ξέρεις απ΄αυτό; και που ξέρεις από κείνο; και μήπως είσαι βαλτός; και άλλα πολλά,

και χαλάει η ατμόσφαιρα.

και σκέφτομαι μερικές φορές, γιατί δεν παίρνω την οικογένεια μου και να φύγω από εδώ, αφού έτσι κι αλλιώς δε θέλεις να πολεμήσεις δίπλα μου εσύ, εσύ πολεμάς μόνο για το δικό σου σανό, και γιατί δεν το κάνω αφού μπορώ, και μήπως καταδικάζω τα παιδιά μου μένοντας μαζί σου εδώ, και γιατί να συνεχίσω να πολεμάω μια μάχη χωρίς εσένα στο πλευρό μου κι όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά, μαύρη απελπισία με πιάνει αδερφέ μου. Γιατί αν φύγουμε από την Ελλάδα όλοι οι άξιοι άνθρωποι αδερφέ, τότε η Ελλάδα δε θα αξίζει μία.

Ομως από την άλλη η Ελλάδα αξίζει όσο αξίζουν οι Ελληνες και εγώ πιστεύω ότι εμείς οι Ελληνες αξίζουμε πολύ, και ότι έρχεται ο καιρός να το αποδείξουμε, και ότι όταν θα έρθει η ώρα που θα σηκωθείς από τον καναπέ, θα είσαι από την πολλή ανάπαυση μουδιασμένος και στο σώμα και στο μυαλό, και εγώ πρέπει να είμαι εδώ, και θα πρέπει να σηκωθείς και να κάνεις κάτι σωστό, και αντί να πετάξεις τη δημοκρατία στα σκουπίδια να αποφασίσεις να τη φυλάξεις σαν κόρη οφθαλμού, να αποφασίσεις επιτέλους ότι τη δημοκρατία δεν σου τη χαρίζουν αλλά την διεκδικείς με αγώνες και την κερδίζεις, να αποφασίσεις να αγωνιστείς, για έναν σωστό σκοπό.

Να αγωνιστείς ενάντια στον κάθε λογής φασισμό,

Να αγωνιστείς για τη δημοκρατία. (http://2013marathon.org)

ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑΣ

15 σκέψεις σχετικά με το “ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

  1. υπεροχο κειμενο,λιγο πολυ ετσι σκευτομαστε ολοι,τις ιδιες αποριες εχουμε,αυτα μας τρων τα σωθικα.μοναχα σε ενα σημειο διαφωνω,στο οτι αξιζουν πολλα οι ελληνες.αποδειχτηκε πως δεν αξιζουν μια.κριμα πολυ κριμα,καταφεραν και χαλασαν την παστα του.αν οχι ολων των πιο πολλων

    Μου αρέσει!

  2. Σπουργιτη…
    «Δεν αξιζουν μια οι Ελληνες» ;;
    «Καταφεραν και χαλασανε την πάστα τους» ;;
    Λιγα χρονια μετα την γεννηση του «θαλαμοφυλακα» αποφοιτησα εγω απο το Λυκειο. Εχω καποιες «παιδικες» αναμνησεις.
    Λοιπον…
    Οι Ελληνες δεν αξιζουν -κυριως- για το DNA τους.
    Οι Ελληνες δεν αξιζουν -κυριως- για τον παραδεισενιο τοπο που τους εμπνεει και τους «πλουτιζει».

    Οι Ελληνες ΑΞΙΖΟΥΝ -ΚΥΡΙΩΣ- για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ τους και την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (βλεπε ετυμηγορια) που την συνοδευει και την ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ που εκφραστηκε μεσω αυτης της γλωσσας.

    Και τοτε… επι χουντας… μας διδασκανε ΑΥΤΟ !!! …Γλωσσα, Ιστορια και Φιλοσοφια, ήτοι… Ελληνικη Παιδεια !!
    Και… Ελληνας ΕΙΝΑΙ ο μετεχων της Ελληνικης Παιδειας, αποδεχόμενος αυτην και κανοντας την ΚΑΘΗΜΕΡΗΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ.

    Εισαι ;;
    Αν οχι… κανε μου την χαρη και απεφυγε να καταδικαζεις Εκεινους που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΕΣ ΠΟΤΕ !!
    Για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.. σε παραπεμπω σε ξενους πνευματικους Ανθρωπους…

    ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
    Στο έργο «Σύντομη ιστορία της Ελληνικής Γλώσσης» του διάσημου γλωσσολόγου Α. Meillet, υποστηρίζεται με σθένος η ανωτερότητα της Ελληνικής έναντι των άλλων γλωσσών.
    http://magdalini.pblogs.gr/2010/01/585805.html
    (σσ δεν βρηκα μια πολυ πληρεστερη αναφορα περι Γλωσσας, αλλα και περι Ελληνων… επεσα απανω στην «Μαγδαληνη» )

    Μου αρέσει!

    1. Καλή σου μέρα,,,

      Σέ λύκειο,τής πλατείας Βάθης,έδωσα εισιτήριες εξετάσεις,τό 1967,καί μπήκα στή τότε ΑΣΟΕΕ,μού ξύπνησες όμορφες
      αναμνήσεις,τήν εκπαίδευση πού είχε εισαγάγει ό αείμνηστος Παπανούτσος,τούς ογκόλιθους γνώσεων τών τότε καθη-
      γητών ,όλων τών βαθμίδων,ακόμη θυμάμαι καί τούς αιώνιους συμφοιτητές μου,μόνιμους διανομείς τών εφημερίδων
      τού οδηγητή,τού θούριου κλπ……Μπορεί πολλοί από αυτούς νά μήν πήραν τό πτυχίο,κατάφεραν όμως νά μπουκάρουν
      στό δημόσιο, τήν είπαν γενιά τού πολυτεχνείου ,μετά τή νομιμοποίηση τού κκε από τόν α΄καραμανλή καί από τότε,αυτοί
      οι συμφοιτητές μου,κάνουν κουμάντο στή Πατρίδα μου.

      Μου αρέσει!

      1. Γιατί τους αφήσατε?
        Μήπως σας βόλευε αυτό και τώρα απλά ήλθε το «μη παρέκει» και δυσανασχετείτε?
        Για να ανανήψει ο ασθενής εδώ που έφτασε η γάγγραινα και η σήψη χρειάζεται πολύ βαθιές τομές που όπως βλέπετε κανείς δεν έχει σκοπό αλλά και @—–@ για να τις πραγματοποιήσει και αντί αυτών τα μέτρα που παίρνουν εντελώς λανθασμένα, μας βουλιάζουν και μας εξαφανίζουν μέρα με τη μέρα…
        Οδεύουμε με ταχύτητα στον πάτο που ακόμη είναι μακρυά…έχουμε να δούμε και να πάθουμε ακόμη πολλά.

        Μου αρέσει!

      2. Μου προκαλει εκπληξη γιατι -και πως- καποιοι αλλαζουν ψευδονυμο, αναλογα με το «θεμα» και ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.
        Εστω… τυφλε και κουφε της μετα-πολυτεχνειακης γενειας… θα σου εξηγησω :
        1) η επάνοδος -τοτε- Καραμανλη σηματοδοτηθηκε απο δυο -τουλαχιστον- γεγονοτα:
        α) Κατασταση επιστρατευσης / διαχειρηση Κυπριακου
        β) Νομιμοποιηση -και αστικοποιηση;- του ΚΚΕ
        Η Ελλαδα τοτε, με το δακτυλο στην σκανδαλη και με τον ενθουσιασμο του επαναδημοκρατισμου υπο τον Καραμανλη, ηταν ετοιμη για πολλες και μεγαλες πραξεις. Ηδη ομως ειδαμε την «ανευ ορων υπαναχωριση» ήτοι «Η Κυπρος κειται μακραν» !!
        γ) Η ελευση του Παπανδρεου, ιδρυση ΠΑΣΟΚ και αναληψη της αντιπολιτευσης με «πατριωτικοτατο προσημο» !!

        Απο το σημειο εκεινο, μεχρι την εκδηλωση της «γαγραινας» -οπως την οριζεις- περασαν πολλα:
        α) 1η εκπαιδευτικη μεταρυθμιση «Ραλλη».
        β) Μαζικο βολεμα «αριστερων»
        γ) Αλματωδης ανοδος ΠΑΣΟΚ
        …παρολα αυτα το χρεος διατηρηθηκε στο 25-30 % (σχεδον επιπεδο γραφημα) καθ’ ολη την περιοδο ’74-’81, ανετα διαχειρησιμο.

        Τοτε … η Ελλαδα ειχε «πρασινισει» !! Ο Ανδρεας ηταν ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ και μπορουσε με μια του λεξη να οδηγησει την Ελλαδα σε μεγαλες δοξες !!
        Παρελαβε :
        Μια Ελλαδα αρκουντως βιομηχανοποιημενη με δυνατοτητες !!
        Εναν λαο που ορκιζοταν στο ονομα του
        Ομολογω οτι τον ψηφισα το 77, το 81 και το 85…. και τοτε αρχισαν να «πεφτουν οι μασκες» :
        «Για καλυτερες ημερες»
        «Τζοβολα δωστα ολα»…
        … μεταστραφηκα ΑΜΕΣΑ !!

        Αποδειχθηκε οτι … αλλες οι βουλες του Ανδρεα …!!

        Το θεμα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Ψαξε, διαβασε και μαθε… ενα θελω να σου τονισω :
        Το ανθρωπινο μυαλο -που το εχουν κανει ανοικτο τετραδιο- εχει πολλες αδυναμιες, τις οποιες οι «ιδιοτελεις» εκμεταλλευονται ΑΚΡΑΙΑ (μαθε τι πραγματευεται η «επιστημη του Μαρκετιν») :

        μεταξυ αυτων ειναι και το γεγονος οτι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ (βλεπε συμφεροντολογικα)… δηλαδη :
        α) Τεινει να απορριψει οτιδηποτε θιγει τα συμφεροντα του … οσο ΛΟΓΙΚΟ, ΔΙΚΑΙΟ ή ΗΘΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ !! …αντιθετα
        β) Τεινει να υιοθετησει οτιδηποτε το συμφερει… οσο και ΠΑΡΑΛΟΓΟ, ΑΔΙΚΟ ή ΑΝΗΘΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

        Αυτο αντιμετωπιζεται μονον δια της ΠΑΙΔΕΙΑΣ…. η οποια ομως κατεστραφει και κατεστρεψε γεννιες… προφανως ανηκεις σε μια απο αυτες.
        Η δικια μου, πραγματι, νοιμισε οτι θα σας εξασφαλιζε αιωνια ευδαιμονια… αλλα ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΑ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΕ !!

        Μου αρέσει!

    2. εγω λεω πως του την χαλασαν την παστα του του Ελληνα τα τελευταια 20-30 χρονια κι εσυ μου αρχιζεις παλι για την ενδοξη ιστορια μας.
      και βεβαια ειμαστε περηφανοι για τους προγονους μας και τα φωτα που δωσαν στην ανθρωποτητα και τα γνωστα τελος παντων αλλα για τους σημερινους εχεις να μας πεις κατι;
      κι οχι μονο τους πολιτικους αλλα και τους καθημερινους τους διπλανους σου;
      γι αυτους που αναφερεται το κειμενο;
      για οσους καταδικασαν την νεολαια μας και τις επομενες γενιες;

      Μου αρέσει!

      1. Για τους σημερινους… ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ.. ναι !!
        Μην υπερηφανευεστε για τους προγονους μας !!
        Μαθετε τι ειπαν, πως ζουσαν, τι δημιουργησαν και πως… ΜΙΜΗΘΗΤΕ ΤΟΥΣ !!

        Δεν ειναι τυχαιο που στα Ελληνικα «ΛΟΓΟΣ» εχει δυο εννοιες. Η μια οφειλει να συνοδευει την αλλη…
        ΛΟΓΟΣ – ΔΙΚΑΙΟ – ΗΘΙΚΗ λοιπον… προ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ !!

        Αυτο λεγω στους νεοτερους… και τους παραπεμπω σε παραδειγματα Ελληνισμου :
        1) Αλληγορια Σπηλαιου – Πλατωνος «Πολιτεια», τομος 7ος
        2) «Περι Δανειστων», Πλουταρχου «Ηθικα»

        και στον αντιποδα…
        «περι Ελληνων» – Νιστε – «Η Ιστορια της Τραγωδιας»

        …ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΗ ΓΝΩΣΗ… αλλα για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ και ΠΡΑΞΗ… αν θες να λεγεσαι Ελληνας !!

        Μου αρέσει!

  3. Αλλά είπαμε «Χούντα είναι κίνημα ενόπλων δυνάμεων που μέσα σε μιά νύκτα απαλλάσει την χώρα απο το σάπιο πολιτικό κατεστημένο που της ρουφά το αίμα» , γι’αυτό σκυλιάζουν όταν ακούν χούντα , μέσα σε ώρες θα εξαφανιστούνε τα κοπρόσκυλα και οι καναλάρχες.

    Μου αρέσει!

  4. Η επιβολη χουντας-για μια 5ετεια- σημερα ειναι η μονη λυση
    για να καθαρισει ο τοπος και να μπορεσει να διατηρησει την
    σημερινη της μορφη και ΕΚΤΑΣΗ η Ελλαδα.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΖΑΤΣ

    Μου αρέσει!

    1. Δυστυχως και εγω.. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ» (με ή χωρις εισαγωγικα) ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ…
      Λυπαμαι… !! .. εκει μας εφτασαν !!

      Μου αρέσει!

        1. Σου εδωσα τετοια εντυπωση, θσλαμοφυλακα;
          Γκουγκλαρε με να δεις τις αποψεις μου… 100δες.
          Η παραπανω δεν σου κανει; …τσουβαλατη σου φανηκε;

          Μου αρέσει!

  5. Είμαι γιός δάσκαλου που έζησε και αναπαύθηκε χωρίς ποτέ να αποκτήσει σπίτι ή αυτοκίνητο. Υπήρξε όμως άνθρωπος δίκαιος και αγαθός στη ψυχή. Δεν ανήκε πουθενά, δεν προσκύνησε κανέναν και δεν «βολεύτηκε» ποτέ. Άλλωστε δεν θα του το επέτρεπε ο χαρακτήρας και η υπερηφάνειά του. Γεννήθηκα το 1952. Το 1967 ήμουν 17 ετών. Το 1970 μπήκα στην ΑΣΟΕΕ.Από το πρώτο έτος της ζωής μου έζησα στην Αθήνα, στην Νέα Ιωνία και στα Κάτω Πατήσια. Δεν διορίστηκα έως το 1986 και όταν με διόρησαν χωρίς να το έχω ζητήσει, παραιτήθηκα τον έκτο μήνα και έκτοτε είμαι ελεύθερος επαγγελματίας. Διαβάζω πολύ και ενημερώνομαι συνεχώς σε οικονομικά, κοινωνικά, φιλοσοφικά και επιστημονικά εν γένει θέματα. Δεν «μπήκα» ποτέ σε κανένα κόμμα και επί 16 χρόνια δεν ψήφιζα κανέναν. Δεν σχετίζομαι με στρατιωτικούς η πολιτικούς. Γι΄αυτό και αυτό που θα πω είναι αληθές και αντικειμενικό. Παρά το καθεστώς της χούντας (από το 1967 έως και την πτώση του δικτάτορα Παπαδόπουλου το 1973, (με πρόσχημα το «στημένο» Πολυτεχνείο), η ζωή μου σαν μαθητής και σαν φοιτητής στην Αθήνα ήταν ήσυχη και ειρηνική. Βγαίναμε με φίλους και φίλες τα Σαββατοκύριακα παρέες σε ταβέρνες, πιτσαρίες και καφετέριες (τότε πρωτοάνοιξαν στην Ελλάδα), ερωτευ’ομαστε, καναμε περιπάτους σε πάρκα και παραλίες, δεν υπήρχε κανένας απολύτως κίνδυνος ή εγκληματικότητα, δουλειά εύρισκες όποτε την ζητούσες, το Δημόσιο δούλευε ρολόϊ (120.000 δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά), κανένας μας σαν νέοοι δεν διανοήτο να πάει στο Δημόσιο (μόνον οι λίγο καθυστερημένοι, οι αμόρφωτοι και οι ανασφαλείς πηγαίνανε), οι τιμές δεν ανεβαίνανε, η δραχμή ήταν το ποιό σκληρό νόμισμα της Ευρώπης, κάθε ημέρα ανοίγανε βιοτεχνίες και βιομηχανίες, στην Ελλάδα παράγαμε ηλεκτρικές συσκευές, αμαξώματα, αυτοκίνητα, υφάσματα κτλ που εξάγοντο σε ολόκληρη την Ευρώπη,όσοι ήταν εύποροι ταξίδευαν στο εξωτερικό χωρίς περιορισμούς, η χώρα ήταν γεμάτη από ξένους τουρίστες και η πραγματικά δωρεάν τότε παιδεία, ήταν η καλύτερη της Ευρώπης (όταν πήγα για μεταπτυχιακά στη Γαλλία το επίπεδο των μεταπτυχιακών ήταν κατώτερο των γνώσεών μου από την ΑΣΟΕΕ). Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα, αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο.
    Εκτός από τον περιορισμό σε φυλακές και νησιά αλλά και τα βασανιστήρια που υφίσταντο, όσοι εκδηλώνονταν με αριστερή ιδεολογία, οι περισσότεροι αθώοι, (δεν έλλειπαν φυσικά οι ρουφιάνοι αλλά και οι φασίστες σε πολλές μεμονομένες περιπτώσεις), η όλη κατάσταση δεν έχει καμμία σχέση με όσα αραδιάζουν άσχετοι αλλά και παραμυθιασμένοι από ύποπτες σκοπιμότητες και φυσικά καμμία σύγκριση με τον εφιάλτη που ζούμε σήμερα. Αυτά.

    Μου αρέσει!

    1. Σωστα τα ειπες, Αριστόδημε.
      Τότε, επισης ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ και ΤΕΚΝΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ θεωροντας την οικογενεια ΙΕΡΗ!!!

      Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.