Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος παραμένει …ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ επί του παρόντος!

Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος παραμένει …ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ επί του παρόντος!

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έρχεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης – αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος και η συνέντευξη τύπου του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα Πόλ Τόμσεν, έναντι της κυβέρνησης και των διατυμπανισμών περί επικείμενης …ανάπτυξης!  

Το χρέος χαρακτηρίζεται από το ΔΝΤ ακόμα  «ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ», εάν τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επενδύσουν στην Ελλάδα άμεσα και δεν κάνουν πίσω στην αυστηρή λιτότητα, κάνοντας αναπόφευκτη μία εκ νέου αναδιάρθρωση του χρέους, προειδοποιώντας έτσι ανοιχτά την Άνγκελα Μέρκελ και τους λοιπούς δανειστές.

Το ΔΝΤ όμως δεν περιορίστηκε στην απόδοση των αριθμών που λένε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά προχώρησαν και σε μία πρωτοφανή ….παρέμβαση στα πολιτικά της χώρας, προειδοποιώντας για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την επερχόμενη κατάρρευση του προγράμματος που μία τέτοια εξέλιξη θα είχε σαν αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα για την Ελλάδα, τόνισε επίσης, ότι η έγκαιρη μείωση του χρέους και η χρηματοδότηση από πλευράς Ευρωπαίων, είναι καίρια στοιχεία για την επιτυχία του προγράμματος. Το ΔΝΤ προειδοποιεί, ότι παρότι το 2014 είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο, «η Ελλάδα ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015-2016, του εύρους των 5,5-9,5 δισ. ευρώ».

Τα τελευταία μέτρα, σαφώς και δεν θα είναι… «τα τελευταία»,  όπως έχει υποσχεθεί στους Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση, εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή, προειδοποιεί το ΔΝΤ και απειλεί ευθέως με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μέχρι τον Αύγουστο όμως θα πρέπει κυβέρνηση και Τρόικα να συμφωνήσουν και να εξειδικεύσουν τα «αδιευκρίνιστα μέτρα» ύψους 4 δισ. ευρώ, που προβλέπει το Μνημόνιο.

Το ΔΝΤ απειλεί όμως και με απολύσεις! Διαπιστώνει μεγάλη υστέρηση και στην μείωση προσωπικού στο Δημόσιο. Σε εφεδρεία τέθηκαν 200 άτομα το 2012 έναντι στόχου για 15.000 εργαζομένους.  Συστήνει το πρόγραμμα Εφεδρείας να συνδυαστεί με στοχευμένες απολύσεις στο δημόσιο.

Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδος που βρίσκεται στο έκτο έτος της ύφεσης, ο κ.Τόμσεν τονίζει  ότι η προοπτική για ανάκαμψη εξαρτάται από το πόσο καλά η κυβέρνηση θα υλοποιεί το πρόγραμμα από εδώ και μπρος. «Αυτό δεν είναι μια εύκολη κατάσταση» παραδέχεται. «Το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο, και οι όποιες αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης θα μπορούσαν να μεταφραστούν πολύ γρήγορα σε νέες πτωτικές τάσεις» καθώς οι επενδυτές και οι καταναλωτές θα δείχνουν αυτοσυγκράτηση και οι αναλήψεις καταθέσεων θα περιορίζουν ξανά την ρευστότητα.

Χρέος – Ύφεση – Ανεργία

Το χρέος, από το 157,5% του ΑΕΠ το 2012, αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 178,5% και σταδιακά να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% το 2012 4,2% φέτος και οριακή ανάκαμψη 0,6% το 2014. «Βλέπει» επίσης κορύφωση του ρυθμού ανάπτυξης το 2016 (3,7%) και εν συνεχεία εκτιμά επιβράδυνση του ΑΕΠ προς το 2,6% έως το 2020.

Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι «έπεσε» έξω στις εκτιμήσεις του (σ.σ. για άλλη μία φορά) και τώρα αναμένει η ανάκαμψη την περίοδο 2014-2020 θα είναι 5% βραδύτερη από ότι ανέμενε προηγουμένως. Κάνει λόγο για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 20% λόγω της κρίσης. 

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ΔΝΤ προβλέπει νέα αύξηση φέτος στο 26,6%, από το 24,4% το 2012 και αργή υποχώρηση στη συνέχεια: εκτιμά ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 20% το 2017, ενώ το 2020 θα διαμορφώνεται στο 11,3%.

Νέες περικοπές στους μισθούς

Το ΔΝΤ παραδέχεται ωστόσο, ότι έχει επιτευχθεί εντυπωσιακή «προσαρμογή» των μισθών οι οποίοι εκτιμά ότι υποχώρησαν κατά περίπου 20%, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν αντιστοίχως προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα 

Προβλέπει και νέα συρρίκνωση μισθών κατά 6,6% φέτος, οριακή μείωση του πληθωρισμού αλλά και νέα μείωση των επενδύσεων το 2013 κατά 3,3%, με ανάκαμψή του από το 2014 και μετά.

Προβλέπει όμως και πλεονασματικό εξωτερικό ισοζύγιο (τρεχουσών συναλλαγών) από το 2015 και μετά. Το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα από το 2014 (1,3% του ΑΕΠ).

Στο «σφυρί» τα ακίνητα

Η λίστα των αποκρατικοποιήσεων παρέμεινε η ίδια, αναφέρει το ΔΝΤ, αλλά η αξία των προς πώληση ακινήτων και ΔΕΚΟ αυξήθηκε μετά από στοιχεία που έδωσαν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι. Συνολικά 10 δισ. ευρώ θα έρθουν από 3.150 ακίνητα, στα οποία θα μπει «πωλητήριο» τα επόμενα 2-3 χρόνια και επιπλέον 8 δισ. ευρώ αναμένονται από επιπλέον 10.000 ακίνητα τα οποία προετοιμάζονται για ιδιωτικοποίηση στη συνέχεια. 

Εξάλλου, το ΔΝΤ κάνει λόγο για πολύ σκληρό πρόγραμμα 12 προκηρύξεων διαγωνισμών έως τον Ιούνιο του 2013 μέσω του ΤΑΙΠΕΔαλλά και για πολιτικά προσκόμματα.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι σωρευτικά αναμένεται να φτάσουν στα ταμεία του δημοσίου 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, 10 δισ. ευρώ στο τέλος του 16 και 23,5 δισ. ευρώ έως το 2020.

Τα «φάουλ» της ελληνικής κυβέρνησης

Κριτική ασκείται για την αποτυχία στους στόχους αποκρατικοποιήσεων, καθώς τα 3,2 δισ. ευρώ του 2012 δεν ήρθαν ποτέ. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι «πολιτικές αντιστάσεις παραμένουν ισχυρές» , ενώ το κοινοβούλιο πέρασε τροποποίηση στο Νόμο Περί Αποκρατικοποιήσεων που επιτρέπει στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων να κάνει συστάσεις πριν από κάθε συναλλαγή.

Μετά το «κράξιμο» ήρθε και το «χρύσωμα»

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές το ελληνικό πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά οι προκλήσεις μπροστά παραμένουν τεράστιες. Το πρόγραμμα –επισημαίνει ο Οργανισμός- συνεχίζει να είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ελλάδας για να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δημοσιονομική της προσαρμογή εντός της Ευρωζώνης. Τούτου λεχθέντος, ακόμα και με μεγάλη ανακούφιση από το χρέος, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη όντας μέλος της Ευρωζώνης χωρίς τις βαθιές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως υποστηρίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

newsbomb.gr

20 σκέψεις σχετικά με το “Τόμσεν: Το ελληνικό χρέος παραμένει …ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ επί του παρόντος!

 1. Και ποιός σού είπε ότι θέλουμε να…σώσουμε το χρέος;
  Και ποιός σού είπε ότι είναι χρέος μας;
  Και το δικό σου το χρέος ποιό είναι;
  Να σώσεις το δικό μας χρέος;
  Πολύ στα σοβαρά πήρες το υπαλληλίκι σου.

  Μου αρέσει!

 2. Εγώ λέω πως όλους αυτούς της τρόικας καθώς και τα εδώ πολιτικά καθάρματα πρέπει να τους συλλάβουμε και να τους ρίξουμε σε ένα σκοτεινό και υγρό μπουντρούμι για πολλές δεκαετίες.
  Αναλάβανε την οικονομία τους κράτους με σκοπό να την βελτιώσουν και αντί αυτού την κατέστρεψαν.
  Τώρα για να μας ξεγελάσουν μας λένε πως δεν βγαίνει το πρόγραμμά τους αλλά θα βγει στο μέλλον.
  Τι λέτε ρε λαμόγια του κερατά, μας καταστρέψατε και μας πουλάτε και τρέλα από πάνω;
  Θα το πληρώσετε πολύ ακριβά αυτό που έχετε κάνει σε αυτό το λαό. Το έχω δει το μέλλον σας και είναι μαύρο.

  Μου αρέσει!

  1. Πολύ φοβάμαι πως δεν θα γίνει τίποτε, όσο δεν ξεσηκωνόμαστε. Πού είναι το ενάμισυ εκατομμύριο άνεργοι να βγουν στους δρόμους; Άσε που δεν υπάρχει κάποιος να μας ενώσει.

   Μου αρέσει!

   1. Προφανώς δεν τους είναι αρκετό να ζητήσουν μόνο μισθωτή εργασία και σύνταξη, αυτό δηλαδή που ζητούν οι έχοντες εργασία.
    Ίσως ξέρουν κάτι περισσότερο…

    Μου αρέσει!

   2. Σον Κ.Κ πάει. Την απογοήτευσε αλλά δεν τολμάει να το παραδεχτεί. Της έχει καταπιεί η γατούλα την γλώσσα μετά και τα χτεσινά..

    Μου αρέσει!

   3. Σχετικά με το σχόλιό μου παραπάνω, εγω βλέπω μόνο τους βολεμένους-υψηλόμισθους που η κυβέρνηση θέλει να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο να ξεσηκώνονται.

    Μου αρέσει!

   4. Οταν εχει κατακτηθει απο ξενο ζυγο η Ελλαδα
    Εχουμε Ολοι Χρεος, Ιερη Υποχρεωση να κατεβουμε στους δρομους!
    Μαθαμε ομως χρονια στο χαιδεμα!
    Παντα περιμενουμε τους αλλους να μας … Σωσουν!
    Η Καθαρση προχθες μας αφορουσε Ολους!
    Κανενας δεν …. κατεβηκε….
    Αρρωστος ο λαος…. βαρια και ανιατα…..

    Μου αρέσει!

 3. Tο χρεος? Ποιο χρεος καλε που λεει και ο Βενιζελος δεν ειναι βιωσιμο? Ξερεις να μας πεις ποσο ειναι το χρεος? Αμ δε που να ξερεις. Κανεις δεν ξερει. Οι αριθμοι που λενε ολοι ειναι ψευτικοι.

  Μου αρέσει!

 4. Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην έκθεσή του, το Ταμείο υποστηρίζει ότι εάν στην επισκόπηση που θα γίνει στα μισά του 2013 επί του προγράμματος αποκρατικοποιήσων διαπιστωθεί ότι παραμένουν τα προβλήματα και δεν τρέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει «να εξετάσει ριζικές αλλαγές στη διακυβέρνηση» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, συμπεριλαμβανομένου και «της αντικατάστασης των σημερινών μάνατζερ με ξένους ειδικούς».

  Μου αρέσει!

 5. ερχονται νεα μετρα προσεχως. η τροικα προειδοποιει την ελληνικη κυβερνηση πως αν δεν προχωρησει σε απολυσεις δημοσιων υπαλληλων θα κοπουν περεταιρω μισθοι και συνταξεις. τι περιμενετε να κανει η ελληνικη κυβερνηση απολυσεις?
  οχι βεβαια. αρα λοιπον νεα μετρα.

  Μου αρέσει!

  1. Ενταξει, και πως κανουμε ετσι..
   Οπως εχει πει και ο Καραπαυτος στον Αυτια
   Οταν υπερασπιζονταν τα μνημονια..
   Τι ζηταει απο εμας η Ε.Ε;
   Τα 24000 το χρονο εκαστος, να γινουν απλα 17000..
   Και οπως ειχε συμπληρωσει
   Ε, η Μερσεντες θα γινει Οπελ
   Το Οπελ Φιατακι
   Το Φιατακι ποδηλατο
   Αλλα θα επιζησουμε και θα ειμαστε καλα..

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.