Αλλαγή του Συντάγματος η μόνη σωτηρία από τον εφιάλτη που ζούμε.

Petros_HasapisΜετά την πρόσφατη καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των συνθηκών της υπαγωγής της χώρας μας στο πρώτο Μνημόνιo, όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που ζητούν την αλλαγή του Συντάγματος ως μόνη σωτηρία από τον εφιάλτη που ζούμε.

Αρκετοί όμως δεν γνωρίζουν ότι για το σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο η «Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή», της οποίας σκοπός ειναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος σύμφωνα με τους έξι (6) άξονες της Διακήρυξής της, το οποίο θα προκύψει κατόπιν Λαϊκής Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης.

Ένα χρόνο μετά τα μέλη της Πρωτοβουλίας αυτής  έχουν αυξηθεί σημαντικά ενισχύοντας έτσι το συλλογικό αίτημα για ένα νέο Σύνταγμα για την Ελλάδα, διαμορφωμένο μέσα από ανοιχτές, σύγχρονες, συμμετοχικές διαδικασίες. 

Ο Πέτρος Χασάπης , ο οποίος μιλά σήμερα στο CretaBlog.gr  και στην Ρίκη Ματαλλιωτάκη, είναι ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης αυτής

Γιατί πιστεύετε ότι το Σύνταγμά μας χρειάζεται αλλαγή; 

Σήμερα όλοι ζούμε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της δράσης ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που κυριάρχησε μεταπολιτευτικά. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό το πολιτικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει στις συνειδήσεις το λαού και οι ερωτώμενοι σε ποσοστά πάνω από το 90% θέλουν την αλλαγή του. Για να αλλάξει όμως αυτό το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να επέμβουμε στην καρδιά του που το κρατά στη ζωή και αυτή είναι το Σύνταγμα.

Προτείνετε αλλαγή ή αναθεώρηση και γιατί; 

Προτείνουμε ριζική αλλαγή του ισχύοντος συγκεντρωτικού και ολιγαρχικού Συντάγματος που αποκλείει τον πολίτη από την εξουσία και προάγει τα κομματικά συμφέροντα, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί η ελευθερία να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές που θα πραγματώνουν την ουσία της δημοκρατίας και θα ανοίγουν τους λαϊκούς ορίζοντες.

Ξέρετε, όταν είχε έρθει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα, στην πρώτη του ομιλία ο λαός φώναζε για συντακτική εθνοσυνέλευση. Όμως ο Βενιζέλος, θέλοντας να μην ερεθίσει το παλάτι και το πολιτικό κατεστημένο, έκανε αναθεωρητική βουλή. Ίσως αν είχε τότε ακούσει το λαό, σήμερα να υπήρχαν Έλληνες στα μικρασιατικά παράλια και στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο πολύ μπορεί να αλλάξει τη μοίρα ενός λαού αυτό που στα μάτια του απλού κόσμου μπορεί να φαίνεται άνευ πολιτικής αξίας.

protovoulia_gia_riziki_syntagmatiki_allagi Λέτε ότι δεν έχουμε αληθινή δημοκρατία.  Ποιο πρότυπο διακυβέρνησηςθεωρείτε δημοκρατικό; 

 Αληθινή δημοκρατία υπάρχει μόνον όταν ο πολίτης συμμετέχει ο ίδιος άμεσα στη λήψη και στην υλοποίηση των πολιτικών αποφάσεων και όχι μέσω αντιπροσώπων. Δηλαδή η ιδιότητα του πολίτη στην αληθινή δημοκρατία είναι πολιτικό αξίωμα και όχι απλά ιδιότητα ψηφοφόρου. Αυτό τουλάχιστον οφείλουμε να το αποδεχτούμε όλοι. Κάτι τέτοιο φυσικά σήμερα δεν το έχουμε. Από το άλλο μέρος οι υποστηρικτές της αντιπροσωπευτικής (αποκλειστικά μέσω κομμάτων) δημοκρατίας, λένε πως υπάρχει πρόβλημα με το μεγάλο μέγεθος των σημερινών κοινωνιών.

Εμείς λοιπόν λέμε τρία πράγματα:
1) Ο λαός θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στις συνταγματικές αλλαγές (δημόσια διαβούλευση, έγκριση με δημοψήφισμα κ.λ.π.) και όχι να τις αφήνει στους πολιτικούς και σε αδιαφανή συμφέροντα που είναι πίσω τους,

2) Θα πρέπει ο πολίτης να κρατά ένα μέρος της πολιτικής εξουσίας που του δίνει η δημοκρατία συνεχώς στα χέρια του, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει και όχι να την καταθέτει όλη την εξουσία του την ώρα της κάλπης σε έναν επαγγελματία εξουσιαστή, π.χ. δημοψηφίσματα ή προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία κ.λ.π. και

3) Θα πρέπει να αναδεικνύεται η ανθρώπινη προσωπικότητα, καθόσον η Ελλάδα έχει πληθώρα ικανότατων ανθρώπων και όχι να γίνεται η ανθρώπινη προσωπικότητα του Έλληνα «κιμάς» μέσα από τις κομματικές «κρεατομηχανές», π.χ. εκλογή σε πολιτικές θέσεις ακόμα και έξω από κομματικούς μηχανισμούς κ.λ.π.. 

Πως μπορεί να συμμετέχει ο πολίτης; 

Ο πολίτης μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά με πολλές μορφές και σε πολλά επίπεδα. Όπως είπαμε και πριν θα πρέπει να μπορεί να αναπτύξει πρωτοβουλία δεσμευτική για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και προτάσεων νόμων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως αν ίσχυε κάτι τέτοιο ουδέποτε θα είχαν περάσει τα μνημόνια και όλα αυτά τα μέτρα που εξαθλιώνουν αυτόν τον υπερήφανο λαό. Εξάλλου εμείς αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε για άλλα πράγματα που θα μας οδηγούσαν μπροστά και όχι γι’ αυτά που συζητάμε τώρα.

Έπειτα θα πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για ένα ελάχιστο δημοκρατικής οργάνωσης και οικονομικής διαφάνειας των κομμάτων, ώστε όλες οι κομματικές υποψηφιότητες για όλα τα πολιτικά αξιώματα να εγκρίνονται με προκριματικές εκλογές από τα απλά μέλη των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κατοχυρώνεται η ελευθερία έκφρασης και ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα στα κόμματα και όχι να διαγράφονται οι ελεύθερες φωνές από τους κομματικούς αρχηγούς.

Ακόμα μπορεί να προβλεφθεί η μεγαλύτερη ανάμιξη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και όχι μόνο στα μικτά ορκωτά δικαστήρια.
Θα μπορούσε ακόμα και να εκλέγεται ο επικεφαλής της εισαγγελίας του κάθε νομού, καθώς και ο επικεφαλής της αστυνομίας κάθε νομού κ.λ.π.
Επίσης θα μπορούσε να αναπτυχθεί η ψηφιακή δημοκρατία, δηλαδή η δημόσια διαβούλευση και η λήψη αποφάσεων ψηφιακά on line. Δεν νοείται να κάνουμε οικονομικές συναλλαγές on line και να μην μπορούμε να πούμε ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» για κάποιον σημαντικό νόμο.

 Γιατί να μην γίνει αλλαγή από τη Βουλή και από τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού; 

Γιατί απλά οι αλλαγές που είπαμε πιο πριν ακυρώνουν τους ίδιους τους παλαιοκομματικούς πολιτικούς και τα πολιτικά τζάκια και τους στέλνουν στα σπίτια τους αναδεικνύοντας νέες λαϊκές δυνάμεις. Πιστεύετε λοιπόν ότι θα κάνουν οι ίδιοι οι πολιτικοί αυτές τις αλλαγές για να αυτοακυρωθούν; Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η κακοδαιμονία της χώρας μας. Έπειτα υπάρχει το ενδεχόμενο, αν γίνει αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που ακυρώνει τις παντός είδους παραγραφές, να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες για όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρόκειται να το κάνουν. Επομένως μόνο ο λαός είναι εκείνος που πρέπει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Αυτό εξάλλου επιτάσσει η ίδια η έννοια της δημοκρατίας και αυτό είναι απόλυτα νόμιμο. Ο λαός ο ίδιος φτιάχνει τα Συντάγματα και επομένως αυτός ο ίδιος μπορεί και να τα αντικαθιστά. Κανένα συνταγματικό κείμενο δεν μπορεί να είναι πάνω από τη βούληση του λαού.

Ποια άρθρα πιστεύετε ότι θέλουν αλλαγή και γιατί; 

Στο site της δημόσιας διαβούλευσης που  έχουμε http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/ και όπου ο κάθε πολίτης μπορεί και να κάνει τις δικές του προτάσεις σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ κάνει τις δικές της προτάσεις για αλλαγές σε όλα τα άρθρα. Έτσι μπορεί κανείς να μπει και να τις διαβάσει όλες. Αν όμως ξεχώριζα κάποιες σημαντικές αλλαγές οι οποίες περιέχονται και στους έξι άξονες της Διακήρυξής μας, αυτές μεταξύ των άλλων είναι: η διάκριση των εξουσιών, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του υπουργού, η εκλογή άμεσα της κυβέρνησης από το λαό με 50%+ και όχι από τη Βουλή, περιορισμένη θητεία στα πολιτικά αξιώματα, σταθερή τετραετία, απλή αναλογική για την εκλογή των βουλευτών, Συνταγματικό Δικαστήριο, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δημοψηφίσματα και προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία, δημοκρατική οργάνωση και οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, κοινωνικός έλεγχος στα ΜΜΕ κ.λ.π.

Πως θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή; 

 

Η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους.
Ο ένας τρόπος είναι αυτός που έγινε στην Ισλανδία. Δηλαδή η ίδια η πολιτική ηγεσία (εκεί το έκανε ο ΠτΔ), να ζητήσει από το λαό να φτιάξει εκείνος μόνος του το Σύνταγμά του με δημόσια διαβούλευση και μετά να εγκριθεί με δημοψήφισμα. 

Επειδή όμως το ολιγαρχικό ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να το κάνει αυτό ποτέ όσο και αν καταστραφούμε αν δεν εξαναγκαστεί, γι’ αυτό θα πρέπει να πειστεί ο λαός να ζητήσει δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει μόνος του αν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμά του, πάλι με δημόσια διαβούλευση και μετά νέο δημοψήφισμα για έγκριση.

 Έχετε απευθυνθεί σε αρχηγούς κομμάτων και ποια είναι η θέση τους

Στην εποχή του διαδικτύου σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Εξάλλου είμαστε σε θέση να ξέρουμε ότι όλα τα κόμματα και πολλοί κομματικοί αρχηγοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι κάτω, είναι γνώστες των θέσεών μας. Πέρα όμως από αυτό, εμείς δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Αυτές οι απόψεις εφαρμόζονται διεθνώς και είναι γνωστές. Απλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θέλει την πραγματική δημοκρατία, αλλά ένα πελατειακό σύστημα αυτονομημένο από την κοινωνία, το οποίο θα το διαχειρίζεται μια κλειστή ομάδα πολιτικών και συμφερόντων. Πουθενά στον κόσμο η οικογενειοκρατία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στην Ελλάδα. Επομένως δεν περιμένουμε ενδιαφέρον ή λύση από τα συστημικά κόμματα αλλά από τη συνειδητοποίηση της εναλλακτικής λύσης από τον ίδιο το λαό.

Έχετε απευθυνθεί σε πρόσωπα του πνεύματος; 

Ξέρετε ότι η πνευματική ηγεσία του τόπου είναι απόλυτα συνυπεύθυνη για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Δεν όρθωσε ποτέ ανάστημα. Υπάρχουν όμως, παρόλα αυτά φωτεινές εξαιρέσεις όπως ο κ. Κοντογιώργης στον οποίο απευθυνθήκαμε και ο οποίος έκανε μια on camera συζήτηση μαζί μας που μπορείτε να παρακολουθήστε στην ιστοσελίδα μας http://www.neosyntagma.net/. Υπάρχει επίσης η νέα γενιά των συνταγματολόγων, όπως ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος ζητά και εκείνος συντακτική εθνοσυνέλευση για Νέο Σύνταγμα και με τον οποίο έχουμε συνομιλήσει, ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος ζητά και εκείνος σημαντικές συνταγματικές αλλαγές και μάλιστα απάντησε σε οκτώ καυτά ερωτήματά μας που μπορείτε να διαβάσετε και πάλι στην ιστοσελίδα μας, υπάρχει ο κ. Δημητρόπουλος ο οποίος έχει κάνει μελέτες για τα δημοψηφίσματα και με τον οποίο είμαστε σε επαφή. Υπάρχει επίσης η κ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη με την οποία έχουμε συνομιλήσει και μάλιστα προγραμματίσαμε κοινή εκδήλωση. Υπάρχει ακόμα ο κ. Γιανναράς ο οποίος μιλάει ευθέως για Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, δηλαδή για δημιουργία νέου Συντάγματος από τον ίδιο το λαό και όχι από τους πολιτικούς.

Ο μόνος παράγοντας που αυτή τη στιγμή διατηρεί αυτό το πολιτικό σύστημα και αυτό το Σύνταγμα στη θέση τους είναι τα ΜΜΕ δυστυχώς. Αν τα ΜΜΕ άλλαζαν ρότα, τότε όλα θα άλλαζαν ραγδαία, γιατί θα συνειδητοποιούσε ο λαός αμέσως το πραγματικό πρόβλημα που τώρα του κρύβουν.

Πιστεύετε ότι ο Ελληνικός λαός είναι ώριμος για να συμμετάσχει σε μια τόσο ριζοσπαστική αλλαγή;  

Ο Ελληνικός λαός είναι ο πιο πολιτικοποιημένος λαός στον κόσμο, αλλά έχει συντριβεί ανάμεσα σε δύο πολιτικές μυλόπετρες. Από την μια είναι το πελατειακό πολιτικό σύστημα που τον έχει εντάξει στην πολιτική κουλτούρα με τον γνωστό τρόπο της εκλογικής πελατείας και από την άλλη είναι η σκληρή προπαγάνδα που ασκούν πάνω του τα ΜΜΕ του καθεστώτος με τον διχασμό και την πολιτική τύφλωση που προκαλούν. Αν σπάσουν αυτές οι δύο μυλόπετρες θα δείτε ξαφνικά να αναγεννιέται ένας λαός που κανείς δεν τον είχε ποτέ φανταστεί. Και δεν θα είναι άλλος από εμάς τους ίδιους. Ένας λαός που όχι μόνο θα επιλύσει άμεσα στα καθημερινά του προβλήματα, γιατί είμαστε φιλότιμος και φιλάνθρωπος λαός, αλλά ένας λαός που θα μπει αμέσως στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ιστορίας για νέα επιτεύγματα διεθνούς θαυμασμού. 

Σε τι θα ωφελούσε το Νέο Σύνταγμα στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση; 

Κατ΄ αρχήν ποτέ δεν θα μπαίναμε σε κρίση, αφού στην ουσία, με τις αλλαγές που προτείνονται πιο πάνω, δεν θα είχαμε ένα αυτονομημένο κράτος που απομυζούσε την κοινωνία για να συντηρεί και να πλουτίζει μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, αλλά θα είχαμε ένα κοινωνικοποιημένο κράτος και αυτό ακριβώς προτείνουμε, κοινωνικοποίηση του κράτους. Να περάσει ο έλεγχος του κράτους στα χέρια της κοινωνίας, καθόσον η αιτία ύπαρξης του κράτους είναι η κοινωνία, δηλαδή η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Πως λοιπόν μπορεί να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό συμφέρον με την κοινωνία απούσα;

Έπειτα, κανένα μνημόνιο δεν θα είχε περάσει ποτέ και καμία τρόικα, Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λ.π. δεν θα διανοούνταν ποτέ να επιβάλουν τέτοια μέτρα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού όταν γνώριζαν ότι το Σύνταγμα της χώρας επιτρέπει στο λαό να αντιδράσει. Θα είχαμε επομένως αναγκαστικά μια άλλου τύπου μεταχείριση. Αφού όμως βρήκαν ένα λαό που δεν μπορούσε θεσμικά και νόμιμα να αντιδράσει και μια ψοφοδεή πολιτική ηγεσία, που λέει «ναι σε όλα» επέβαλαν τους όρους τους και μας αφαίρεσαν την Εθνική μας Κυριαρχία.

Αν λοιπόν συνεχίσουμε με το ίδιο Σύνταγμα και με το λαό στη γωνία, ελπίζω να αντιλαμβάνεστε τη συνέχεια. Ήδη, αν δεν το γνωρίζετε, ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα σύμφωνα προφανώς με τις επιταγές των δανειστών. Θα το επιτρέψουμε αυτό;

Επομένως η μόνη λύση για να εξέλθουμε από την κρίση, αλλά και το μόνο αντίδοτο ενάντια στην επίθεση της φούσκας των διεθνών χρηματαγορών που δεχόμαστε, είναι να οργανωθούμε άμεσα και να δράσουμε συλλογικά ως κοινωνία και αυτό μόνο μέσα από μια γνήσια δημοκρατική οργάνωση και συμμετοχή της κοινωνίας στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων μπορεί να επιτευχθεί.

Από:  cretablog.gr

 

 

51 σκέψεις σχετικά με το “Αλλαγή του Συντάγματος η μόνη σωτηρία από τον εφιάλτη που ζούμε.

 1. Πράγματι ένα νέο σύνταγμα που θα δημιουργεί ένα νέο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα
  είναι η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε και η μόνη μας ελπίδα.
  Αυτή τη φορά όμως, το σύνταγμα θα πρέπει να το φτιάξει μόνος του ο λαός
  και όχι το σύστημα της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής..

  Μου αρέσει!

  1. Ο κλέφτης αν νομοθετήσει θα δημιουργήσει νέο δημοκρατικό πολιτευμα και ευνομία;;;;;
   Αυτοί που μας έβαλαν στο ΔΝΤ θα δημιουργήσουν νέο σύνταγμα απαλλαγμένο από την κακοδαιμονία της οποίας είναι οι ίδιοι φορείς.
   Ρε παιδιά έλεος. Ο Χρυσόγονος είναι η propaganda machine του συστήματος. Μαζί με τον Βενιζέλο έγραφαν άρθρα! Τι δημοκρατικό μας λέει;

   Μου αρέσει!

   1. Συμφωνώ και επαυξάνω. Από αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα (είτε σαν πρόσωπα είτε σαν λησταρχικές ομάδες-κόμματα) και με τα πάσης φύσεως μνημόνια και πάσης φύσεως Χουφτελάκιδες ανά την επικράτεια, δεν είναι καθόλου σοφό. Για να μη πω πως δεν είναι και Δημοκρατικό ούτε και φυσικά ηθικό, να θεσπιστεί νέο Σύνταγμα με τον μισό πληθυσμό στην ανέχεια και τον άλλο μισό πληθυσμό με το πιστόλι στον κρόταφο και απειλούμενο στο στιλ «κοίτα, εδώ που είμαστε έχουμε μια λύση. Να αλλάξουμε το Σύνταγμα» . Είναι τελείως παραπλανητικό να πιστεύουμε πως θα δώσουμε το καλύτερο ενόσω είμαστε απειλούμενοι ως λαός από τους διάφορους Στουρνάρες, Σαμάρια, Βουβουζέλους και κάθε άλλου αίσχιστου είδους «πεφωτισμένων»

    Μου αρέσει!

   2. Σοφία,
    Το Σύνταγμα έτσι κι αλλιώς σε λίγο καιρό θα το αναθεωρήσουν τα κόμματα, όπως επιτάσσουν η τρόϊκα και τα συμφέροντά τους.
    Εσύ όμως το ανέχεσαι αυτό ή θέλεις να φτιάξει ο ίδιος ο λαός το δικό του;.
    Αισθάνεσαι ικανή για κάτι τέτοιο ή ανίκανη;

    Μου αρέσει!

   3. Ο κλέφτης όμως και σε κυβερνάει και θα αναθεωρήσει το σύνταγμα και δεν θα σε ρωτήσει.
    Εσύ τι θα κάνεις;
    Μάλλον απλά θα κοιτάς….

    Μου αρέσει!

  2. Υποστήριξη στα μικρά κόμματα για να μπούν στη βουλή. Μονο έτσι θα έρθει η κάθαρση και ο θάνατος του δικομματισμού!!!

   Αλλιώς θα έχουμε τα ίδια πάλι δεξιούς αριστερούς, ολυμπιακούς παναθηναϊκούς…

   Αν δε βάλουμε αλλα 5 κόμματα στη βουλή να θάψουμε το δικομματισμό τότε αυτομάτως ο Τσίπρας θα γίνει το νέο πασοκ και ο Καμμένος η νέα νέα-δημοκρατία.

   Ξυπνα Έλληνα! ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΓΙΑ ΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!! Δεν υπάρχει «ΨΗΦΟΣ ΧΑΜΕΝΗ» όπως σε κάνουν και νομίζεις. Άρπαξε αυτή τι μοναδική ιστορική ευκαιρία και κανε την αλλαγή. Το αποτέλεσμα δε θα είναι για σένα (δεν προλαβαίνεις) θα είναι για τα παιδιά σου

   Μου αρέσει!

  3. το ζήτημα δεν είναι αν ψηφίσουμε, αλλά, αν ξέρουμε τι ψηφίζουμε, κι αν μετά από κάθε ψήφισμα παραμένουμε ενεργοί πολίτες.
   έτσι λοιπόν λέω:

   Πρώτα και κύρια συμφωνώ και επαυξάνω με αυτά που μας λέει ο Κώστας στο 11
   και συμπληρώνω σχετικά με μια απάντηση που έδωσε ο Πέτρος στο ερώτημα ποια άρθρα πρέπει να αλλαχθούν…

   μα δεν υπάρχει τίποτα σωστό [ανθρώπινο] σε ολόκληρο αυτό το…
   μπακαλοδεύτερό τους. να ορίσω λοιπόν.
   Ναι ολόκληρο αυτό το κατασκεύασμα είναι για τα σκουπίδια Κυριολεκτώ.
   δεν μας ενδιαφέρει τι έκαναν οι Ισλανδικοί,
   δεν είμαστε φωτοκόπια κάποιων
   έχουμε τις εκτιμήσεις μας γύρω από τις κοινές μας πανανθρώπινες σχέσεις,
   που απορρέουν από την Αρχαιότητα!!!!!!
   και που εμείς οι απόγονοί τους
   καλούμαστε να τις μελετήσουμε να τις εξυγιάνουμε,
   να τις αναπτύξουμε στο έπακρον
   πάνω στη βάση της Υπαρξιακής ισοτιμίας μεταξύ όλων των ανθρώπων,
   κι όχι να ακολουθούμε αυτά τα αρχαία συγγράμματα όπως μας τα επανέφεραν οι βόρειοι κατακτητές νοθευμένα και βρομισμένα από το πάθος της εξουσίας της αγίας Γερμανικής Ρωμαϊκής εξουσίας.

   δεν αναζητούμε να δώσουμε εξουσία σε κάποιους ή να την πάρει ο λαός.
   το θέμα μας είναι επιτέλους να μάθουμε να λειτουργούμε καθηκόντως σε όλους τους τομείς. .

   Στην Ερώτηση λοιπόν ποια άρθρα θέλουν αλλαγή, ο Πέτρος απαντά σε ένα σημείο, πάντα φυσικά με βάση την παιδεία που έχουμε όλοι μας:

   «Αν όμως ξεχώριζα κάποιες σημαντικές αλλαγές οι οποίες περιέχονται και στους έξι άξονες της Διακήρυξής μας, αυτές μεταξύ των άλλων είναι: η διάκριση των εξουσιών,…»

   Μα δεν είναι το ζήτημά μας η εξουσία. τι θα πει διάκριση εξουσιών.
   Θα αλλάξει κατιτί μεταξύ βουλευτή –Υπουργού,
   ή μήπως αν εκλεγεί η Κυβέρνηση κατευθείαν από το λαό;

   Μιλάμε από εδώ και τώρα και για πάντα στο μέλλον –για Άμεση Δημοκρατία.
   Για παντού και πάντα αιρετές αντιπροσωπίες.
   Για συνεχή και υποχρεωτική λογοδοσία των πάντων –για τα πάντα.

   Μιλάμε για άμεση εκλογή της κυβέρνησης από τους [ΠΟΛΙΤΕΣ] αυτό μη το ξεχνάμε,
   η λέξει λαός μας οδηγεί στο ποίμνιο,
   ενώ η λέξη [Πολίτης] μας οδηγεί στην Γνώση ολόκληρης της κοινωνίας
   –των υποχρεώσεων και απαιτήσεων για και από την πολιτεία
   –το σύνολο δηλαδή των πολιτών.

   Και πάντως των πάντων
   –Το κυρίαρχο άρθρο [σύνδεσμος =κλειδί των πάντων]
   –ΕΙΝΑΙ οι εργασιακές μας σχέσεις
   –και φυσικότατα οι ίσες αμοιβές ώστε να γίνεται έτσι η ίση κατανομή των αγαθών.

   Ξεκινώντας σαφώς από τα αγαθά του πρωτογενή τομέα που είναι πάνω απ’ όλα η Διατροφή
   δεύτερο στη σειρά του λεγόμενου πρωτογενή τομέα είναι η ένδυση υπόδηση κατοικία,
   και για να σπουδαστούν και εφαρμοστούν όλα αυτά
   [καθηκόντως]
   όπως μας είπε και ο σοφός Σωκράτης
   απαιτείται Παιδεία υψίστου βαθμού,
   και μέσω της ύψιστης παιδείας για τους πάντες
   να αναπτυχθεί η [εργασιακή συνείδηση]
   αυτό που ο Σωκράτης ονόμαζε καθήκον.
   Το καθήκον δεν ξεκινά από πάνω, από την εξουσία δηλαδή,
   αλλά από τη βάση.
   παιδευόμαστε όλοι μας με αίσθηση και συνείδηση για το [καθήκον]
   το καθήκον που ο καθένας μας παιδεύεται σε μια όποια ειδίκευση έχουμε κλήση, ώστε μέσω της κλήσης
   να εμπεδωθεί στο μέγιστο το [καθήκον] στην εργασία που αναλαμβάνει ο καθένας μας να φέρνει σε πέρας [καθηκόντως] κι όχι κερδοσκοπώντας ούτε εκβιάζοντας.

   Αυτά τα ιερότατα αγαθά απαιτούν μεγάλη μελετημένη μέθοδο για να γίνουν σπουδή να γίνουν κτήμα του καθενός μας. –

   Μόνον έτσι θα φτάσει ο καθένας μας μετά από απόδειξη εκτέλεσης του καθήκοντος, θα κερδίζει και ο καθένας μας την εμπιστοσύνη
   ώστε σε μια έμπειρη πια ηλικία να μας εκλέγουν ως διαχειριστές –δασκάλους –καθοδηγούς.
   Έτσι, όταν γίνει συνείδηση το καθήκον,
   θα έχουμε και άριστες αποδόσεις στην ίδια την Παιδεία
   κι απ’ εκεί στους χώρους παραγωγής –υπηρεσιών Υγεία Πρόνοια Γήρας,
   που αποτελούν το επόμενο βασικό μέρος των πρωτογενών μας αναγκών. Και έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι
   –δεν χρειαζόμαστε μπαμπούλα στο σύστημα παιδείας [Υ Παιδείας δλδ] ούτε στους χώρους εργασίας χρειαζόμαστε αφεντικά αλλά την ίδια μας τη συνείδηση. Πρώτα μεριμνούμε την παιδεία και μετά σκαφτόμαστε να και κατά πόσο χρειαζόμαστε αφεντικά εδώ κι εκεί. Τη να την κάνει ο [λαός] την εξουσία όταν δεν συνειδητοποιήσει ο καθένας μας ότι το κυρίαρχο στη ζωή του καθενός μας είναι το επαγγελματικό καθήκον για το οποίο ειδικευόμαστε ο καθένας μας σε έναν όποιο χώρο.

   Αυτή Είναι η Άμεση Δημοκρατία.
   Οι άμεσες υποχρεώσεις μας έναντι της κοινωνίας, που εκπληρώνοντάς τες με συνείδηση επανέρχεται αυτομάτως το όφελος στον καθένα μας.

   να μάθουμε πρώτα τις υποχρεώσεις και μετά να απαιτούμε.
   Δεν μπορείς να απαιτείς χωρίς να αποδώσεις τις υποχρεώσεις προς την ίδια τη ζωή

   –η πρώτη υποχρέωση είναι να δουλέψεις [δουλέψουμε] για να φας/με και να δουλέψεις/με κάτι παραπάνω να φάει το παιδί σου/μας και ο γέρο πατέρας Μάνα σου/μας.
   Πως λοιπόν θα φτιάξουμε κανόνες [εξουσίας] χωρίς να μάθουμε πρώτα για τις υποχρεώσεις μας;

   Το Άρθρο 11 και 12, αποτελούν τα κλειδιά του πολιτεύματος,
   όλα τα άλλα οφείλουν να δομηθούν σύμφωνα με αυτές καθαυτές τις εργασιακές μας σχέσεις,
   πάνω εκεί και για αυτές γίνονται όλες οι πανανθρώπινες διακρίσεις και που οδηγούν αναπόφευκτα σε ατέρμονες συγκρούσεις.

   Πρέπει εδώ να κάνουμε εκτενή συζήτηση με τον Πέτρο
   Τι οικονομικό σύστημα θα ακολουθήσουμε Πέτρο, θα τα παραδώσουμε όλα σε κάποιους με τα πολλά λεφτά… που μας [έκλεψαν ασφαλώς] διότι όπως οι πατάτες που παράγει μια μονάδα παραγωγής δέκα εκατό ή και όσους τόνους πατάτες δεν είναι για αυτούς που τις παράγουν αλλά για τις κοινές ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων, έτσι και το χρήμα, δεν μπορεί να το κρατάν ούτε ιδιώτες αλλά ούτε ένα κάποιο κέντρο εξουσίας σαν η ΕκΤ ή η όποια τράπεζα –το χρήμα είναι κοινό εργαλείο. Δεν δανείζεται δεν χαρίζεται παρά είναι απόρροια της εργασίας του καθενός μας.

   Πολιτειακό λοιπόν το χρήμα,
   στη διάθεση και διαχείριση της κάθε [ομοσπονδιακής πολιτείας]. Όπως και οι χώροι παραγωγής και υπηρεσιών –Είναι κοινοί από και για όλους τους πολίτες. Τίποτα απολύτως δεν είναι ιδιωτικό πέραν εκείνου που παράγεται από ένα και μόνον άτομο, ότι κι αν παράγεται [συλλογικά] από δυο άτομα και πάνω –είναι για το Κοινό όφελος. Ειδικά μάλιστα για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις –αυτές δεν μπορεί να καμιά περίπτωση να θεωρούνται ιδιωτικές.
   Μα δεν λειτουργούν έτσι κι αλλιώς για τον εαυτό τους εφόσον ότι κι αν παράγουν είναι για τις κοινές μας ανάγκες.
   επομένως ο όρος και μόνον [ιδιωτική επιχείρηση] –είναι παντελώς λανθασμένη.

   Επομένως,
   βασικό ξεκαθάρισμα για να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση των κανόνων και θεσμών των μεταξύ μας σχέσεων
   Είναι αυτές καθαυτές οι εργασιακές μας σχέσεις
   μαζί με τις οικονομικές μας σχέσεις που αποτελούν την απαρχή όλων των δομών της κοινωνίας μας.

   η Άμεση Δημοκρατία Δεν είναι κάτι το αφηρημένο,
   ούτε το πρόχειρο στο γόνατο,
   απαιτεί ριζική αλλαγή του ίδιου του μέχρι τώρα τρόπου σκέψεως.

   Αυτά προς το παρόν.

   Μου αρέσει!

 2. ΑΑΑΑ!!!!!
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ, για αυτό τα είχαν βάλει το 2011 να ψευτοκρώζουν αντιμνημονιακά.
  Ο ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ, ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ;;;;
  ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΡΘΡΑ ΜΑΖΙ;
  ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ Ο ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΟΥ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ, ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ;;;

  Αφού πρώτα έκρωξε ψευτο αντιμνημονιακά με την Μπέη και τον Κασιμάτη, αφού πήγαν στο ΣΤΕ να ρωτήσουν -συνταγματολόγοι όντες οι ίδιοι- για τους όρους της δανειακής κι όχι για την ίδια την δανειακή, τώρα με τον μανδύα του αντιμνημονιακού (για όποιους δεν τον πήραν χαμπάρι) προωθεί την αλλαγή του Συντάγματος που θα την κάνουν αυτοί που μας έδωσαν την χώρα στους τοκογλύφους!!!!

  Όχι ρε Χρυσόγονε θα σε κράζω όπου σε βρω.
  Όταν σου ζήτησε ο Αντωνίου -πριν αποκαλυφθεί τι ρόλο παίζεις- να είσαι δικηγόρος του στην μήνυση για εσχάτη προδοσία του αρνήθηκες επειδή …εισαι συνταγματολόγος. Μα συνταγματολόγο χρειάζομαι σου είπε.
  Αλλά εσύ δούλευες είδη για την ομάδα της προδοσίας….
  ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΔΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.

  ΥΓ
  Ασχετο…
  Αναρωτιέμαι αν θα μάθουμε τι λέει ο Τσίπρας σήμερα που δίνει προφορικό διαγώνισμα υποταγής στο Brookings

  Μου αρέσει!

   1. Όχι δεν τον άκουσα, δεν βλέπω τηλεόραση.
    Ξέρω ότι αυτή η βουλή είναι αναθεωρητική αλλά πρέπει να πέσει πριν προλάβει.
    Εδώ έχουν βάλει το τσιράκι να μας δουλέψει ψιλό γαζί όμως.
    Ε… δεν θα κάτσουμε να τον ακούμε.

    Μου αρέσει!

 3. Έχω αρχίσει και νοιώθω πιεστική την προβολή του τριπτύχου Χασάπης-Σύνταγμα-Εξουσία.
  Γιατρέ μου, μήπως είμαι αντιδημοκράτης; Μήπως είμαι αγριάνθρωπος; Μήπως είμαι χορτοφάγος;
  Γιατρέ μου, δώστε μου μια μεταβατική συνταγματική συνταγή.
  Έχω αρχίσει και ζαλίζομαι ανάμεσα στα δυό Συντάγματα.

  Μου αρέσει!

  1. Ο Χασάπης χτυπιόταν επί δύο χρόνια με τον αντωνάκη που θα έσωζε τη χώρα.
   Μέχρι που ανέλαβε ο αντωνάκης και μας παίρνρι ο διάτανος ακόμα χειρότερα.
   Μετά άρχισε καινούριο βιολάκι, άρχισε το βιολί να αλλάξει το σύνταγμα και το σύνταγμα είναι κακό και έχει χίλια τρωτά…
   Έχει ρε μ@λάκα, έχει, αλλά αν το αλλάξει ο βενιζέλος θα κατοχυρώσει συνταγματικά τη δουλεία και θα είναι τρις χειρότερο από το τωρινό.

   Αλλά ο Χασάπης δεν καταλαβαίνει τίποτε.
   Το φιάσκο του αντωνάκη που τον προωθούσε δεν τον πτοεί καθόλου.
   Ότι δεν βλέπει καθαρά δεν του παιρνά απ΄το μυαλό.
   Νέο Σύνταγμα νέο Σύνταγμα νέο Συνταγμα!!!
   Δημοκρατικό και για τον λαό και μπλα μπλα μπλα!
   Από ποιους ρε βούρλο;
   Απ’ αυτούς που ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο;
   Απ αυτούς που έκαναν χούντα για να ψηφίσουν νέα δανειακή;
   ‘Ελεος πια πόση βλακεία;
   Καταντά ύποπτη.

   Μου αρέσει!

   1. Σοφία άσε το βιολί σου και πες μας για ποιον δουλεύεις;
    Ο άνθρωπος; γράφει ξεκάθαρα (πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται) να φτιάξουμε εμείς οι πολίτες το δικό μας Σύνταγμα και όχι οι πολιτικοί.
    Και στο κάτω κάτω αυτός γράφει με το όνομά του, εσύ ποιος είσαι που το παίζεις ως δήθεν «Σοφία»
    και από που μισθοδοτείσαι.

    Μου αρέσει!

   2. Fotis S.
    Δεν το βλέπεις ότι η «Σοφία» είναι ένα φοβισμένο ανθρωπάκι.
    Τρέμει τους πολιτικούς τους οποίους θεοποιεί και μισεί όποιον ορθώνει ανάστημα.
    Από κάτι τέτοια ανθρωπάκια έχουμε φτάσει στο σημερινό κατάντημα.

    Μου αρέσει!

   3. Μην μου τα μπλέκετε τα πράγματα!
    Για την ζαλάδα της…μισθοδοσίας (κρατικής-ιδιωτικής) πάω σ’ άλλο γιατρό.
    Κατέθεσα τα διερωτήματά μου στο άρθρο με το Βρούτση.
    Αλλά εκεί δεν σηκώνει «συνταγή»…, παρά μόνον ομοιοπαθητική!

    Μου αρέσει!

   4. Φώτη με δουλεύεις.

    Έχουν γίνει συνταγματικά πονήματα από πολίτες είδη. Πολύ πριν από τις εκλογές αυτές.
    Έχεις δει να έχει πάρει διαστάσεις κανένα;
    Εσύ έχεις μάθει για αυτά; Έχεις ακούσει;
    Μόνο αυτά που έχουν από πίσω κρατική οργάνωση και προώθηση παίρνουν διαστάσεις. Ο άνθρωπος το λέει καθαρά εσύ δεν το καταλαβαίνεις ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ SPEAKING. Ο φίλος του Βενιζέλου.

    Ποιοι πολίτες θα φτιάξουμε Σύνταγμα βρε;
    Μια ζωή ζούδια…
    Εγώ είμαι το φοβισμένο ανθρωπάκι που του θεοποιώ. Και την παραίτηση από την εθνική κυριαρχία και την ασυλία επί των εδαφών ποιος την ψήφισε εγώ;;;
    Το «Νέο» Σύνταγμα (που θα είναι κατά παραγγελίαν του μνημονίου) ποιος θα το ψηφίσει; Εσύ Φώτη ή ο Αιτωλός;
    Οι 166 που ξεπούλησαν την εθνική κυριαρχία θα το ψηφίσουν αν παραμείνουν.

    Αυτό που λέω είναι οτι πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε την βουλή απ τα σκατά των μνημονίων και μετά να αλλάξει το Σύνταγμα.
    Ο Χασάπης θέλει να το άλλαξει ο Χρυσόγονος ο φίλος του Βενιζέλου.
    Το «μόνοι μας θα το κάνουμε» είναι για να νομίζουν όσοι σαν κι εσένα και τον Αιτωλό. ‘ότι μπορεί να μην το κάνετε εσείς αλλά το κάνουν όλοι οι άλλοι.
    Αμ σας δουλεύουν ψιλό γαζί.

    Μου αρέσει!

   5. Σοφία,
    Ο Χρυσόγονος δεν θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα όπως το εννοεί ο Χασάπης, αλλά απλά να αναθεωρηθεί.
    Κάνει βέβαια σημαντικές προτάσεις, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης και πάντα από τους πολιτικούς.
    Ο Χασάπης όμως λέει τα ακριβώς αντίθετα.
    Μήπως τα έχεις μπερδέψει λίγο;

    Μου αρέσει!

   1. Αιτωλέ, τι εννοείς;
    Υπαινίσσεσαι ότι γίνεται σκόπιμη χρήση σκοτεινών μεθόδων για το νέο Σύνταγμα;
    Εσύ τι προτιμάς; Να σπάσω ή να μην σπάσω;
    Θέλει να ξέρει κι…ο γιατρός μου για την πολυπλοκότητα του ζητήματος.

    Μου αρέσει!

   2. Δεν σε ξέρω εγώ, αλλά σε ξέρει…ο γιατρός μου.
    Κι εγώ δεν γνώριζα ότι εσύ γνώριζες ό,τι γνωρίζει ο γιατρός μου για μένα. Χμ…
    Τότε θα ενεργήσω αυτοβούλως.
    Ευχαριστώ Αιτωλέ που ενθαρρύνεις την κριτική σκέψη.

    Μου αρέσει!

 4. Eίδες Πέτρο τί ωραία που γίνεται η προπαγάνδα; Από ολόκληρη τη θαυμάσια συνέντευξη, πήραν ότι ο Χρυσόγονος απάντησε σε 8 ερωτήματα με γραπτή συνέντευξη στην πρωτοβουλία και έβγαλαν το λαυράκι. Και ο Κοντογιώργης μας έδωσε συνέντευξη, κι αυτός διαπλεκόμενος είναι; Γιατί δεν μπαίνετε στο http://www.neosyntagma.net να δείτε τα ερωτήματα που τέθηκαν από την Πρωτοβουλία για ριζική συνταγματική αλλαγή;;
  Και αφού κάποιοι δεν θέλετε να αναθεωρηθεί το σύνταγμα από το Βενιζέλο, γιατι χτυπάτε τον Χασάπη που προτείνει σύνταγμα από το λαό;;
  Έχω αυτήν την απορία……..

  Μου αρέσει!

  1. Γιατί ο Χασάπης πάει και μπλέκεται με τον Χρυσόγονο; Όπου μπλεχτεί ο Χρυσόγονος είναι το χέρι του Βενιζέλου, που δουλεύει υπόγεια.
   Ο Χασάπης επιδεικνύει νομίζω την ίδια αφέλεια που έδειχνε και με τον σαμαρά.

   Για να προτείνεις Σύνταγμα πρέπει να έχεις την εξουσία.
   Όταν έχει την εξουσία ο Βενιζέλος θα κάνει όποια αναθεωρηση γουστάρει αυτός.
   Το πρωτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΟΥΛΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.
   Γιατί αν προλαβουν κι αναθεωρήσουν χαθήκαμε.
   Μετά πρέπει να φύγουν και μετά αφού έχει αναδειχθεί μια πραγματικά ελληνική κυβέρνηση να γίνει αναθεώρηση.

   Ο Χασάπης λέει να βάλουμε τουαλέτες και να κάνουμε δεξίωση ενώ στο σπίτι έχουν αδειάσει ένα φορτηγό βοθρολύμματα.
   Μα δεν πρέπει να το καθαρίσεις πρώτα;;;
   Αυτό λέω.
   Είναι δυνατόν με την εξουσία στα χέρια των τροϊκανών σφουγγοκωλάριων που ασκούν βία και τρομοκρατία να μιλάει για το Σύνταγμα του λαού; Με ποια διαδικασία; Πώς θα γίνει;
   Να το αλλάξουμε, δεν λέω όχι, αλλά να φύγουν οι κλέφτες από τις θέσεις που ψηφίζουν.
   Και στην Ιρλανδία ή Ισλανδία αν δεν κάνω λάθος έπεσαν οι δυνάμεις των προδοτών κι ανέλαβαν υγιείς δυνάμεις, κι έτσι έφτιαξε ο λαός νέο Σύνταγμα.
   Εδώ έχουμε το παρεάκι των τοκογλύφων ποιος λαός, θα κάνει τι;
   Ποιος απ’ την πλειψηφία που ψήφισε την παραίτηση απο την ασυλία, για παράδειγμα θα ψήφιζε την άρση της ασυλίας του αναδρομικά (γιατί έτσι πρέπει να γίνει); ποιος θα ψήφιζε πχ ότι αν δεν συμπίπτει το προεκλογικό πρόγραμμα με την μετ’ εκλογική πρακτική μπορεί να ανακληθεί η ψήφος; Ή ένα σωρό άλλα.
   Ποιος απ’ τους μπουμπουκους του μνημονίου θα τα δεχθεί;

   Μου αρέσει!

 5. Βρε παιδιά, ποιος λέει ότι το Νέο Σύνταγμα πρέπει να γίνει από τους αρχιτέκτονες της διαφθοράς; Διαβάζετε σωστά ή όχι; Αλίμονο… όσο παρακολουθώ τον Χασάπη, ακριβώς το ανάποδο λέει παντού: ότι η αλλαγή ΠΡΕΠΕΙ να γίνει με διαβούλευση, λαΪκή εθνοσυνέλευση και δημοψήφισμα. Αλλιώς όχι μόνο Νέο Σύνταγμα δεν θα έχουμε, αλλά το ίδιο και χειρότερο κι ακόμη πιο προστατευτικό για τους πολιτικούς και εχθρικό για τους πολίτες. «…για δημιουργία νέου Συντάγματος από τον ίδιο το λαό και όχι από τους πολιτικούς.» Είναι κακός σύμβουλος η προκατάληψη. Αν κάποιοι έχουν αντιπάθεια προς το πρόσωπο του Χασάπη δε μου πέφτει λόγος. Αλλά ας μην τους κάνει αυτό να μεροληπτούν, άλλα να διαβάζουν κι άλλα να καταλαβαίνουν.

  Μου αρέσει!

  1. Το ερώτημα είναι απλό πάναπλο.
   Ο Καποδίστριας έφτιαξε το σύνταγμα της Ελβετίας το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα.
   Μπήκε σε διαβούλευση σε κάποια απ΄τις συζητήσεις που έχουν γίνει;;
   Αν ναι πότε;
   Αν όχι γιατί;

   Μου αρέσει!

  2. το ζήτημα δεν είναι από ποιους φτιάχνεται κατιτί αλλά
   πως και για ποιους φτιάχνεται,
   αν δηλαδή έχει καταργηθεί στο συναίσθημά μας παντελώς από κάθε μορφή υποκειμενικού προσωπικού οφέλους.

   αν η βασικοί κανόνες των σχέσεών μας δεν βασίζονται στην απόλυτη αμοιβαιότητα μεταξύ όλων μας χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση κανενός ανθρώπου και περιβάλλοντος, τότε κάναμε μια τρύπα στο νερό.

   πρώτη μας και κύρια σκέψη είναι να αποβάλλουμε από πάνω μας τα ατομικά μας ταμπού τερτίπια και βολέματα και μετά να παλουκωθούμε όλοι μας κάτω
   να βρούμε την κοινή συνιστώσα να την εναγάγουμε σε απόλυτα κοινή συντεταγμένη.

   έγινα κατανοητός;

   Μου αρέσει!

 6. Γνωστό πως ο Γεώργιος Κασσιμάτης που μιλάει σήμερα για κατάλυση του Συντάγματος υπήρξε νομικος συμβουλος του καταταστροφέα Αντρέα. Ο Χρυσόγονος πάλι αρνήθηκε να συνδράμει νομικά (κόλωσε; Πιθανόν. Δεν είναι όλοι οι άντρες Αντωνίου) στη μήνυση του φίλου μου του ιατρού Αντωνίου και μιλάει για Σύνταγμα που πρέπει να αλλάξει. Ο Πέτρος Χασάπης όμως μιλάει χωρίς περιστροφές για Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση. Δηλαδή Σύνταγμα φτιαγμένο από το Λαό και επικυρωμένο πάλι από το Λαό (δηλαδή εμάς). Τι δεν καταλάβατε ρε παιδιά και σκοτώνεστε; για να τρίβουν τα χέρια τους οι σφετεριστές της εξουσίας μας;
  Πάνος Σοροπίδης – Ρόδος

  Μου αρέσει!

  1. Δεν κόλωσε Πάνο. Αρνήθηκε να συνδράμει νομικά τον Αντωνίου γιατί στην πραγματικότητα δούλευε για τον Βενιζέλο και για το μνημόνιο.
   Απλά το σύστημα που έφερε το μνημόνιο δημιούργησε την δική του ψευτοαντιμνημονιακή παρέα για να προλάβει την γνήσια ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΑΚΗ αντίδραση του κόσμου.
   Για να μην βγει κανείς -όπως βγήκε ο Αντωνίου- και μιλήσει για την δανειακή που είναι η ουσία του θέματος, έβαλαν το παρεάκι Μπέης -Χρυσόγονος- Κασιμάτης να κρώζει για το μνημόνιο.

   Εμένα μου φαίνεται πολύ δύσκολη η Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση στην παρούσα φάση.
   Το ένα μέρος αφορά την ίδια την διαδικασία και το άλλο αφορά την πώς -αφού η διαδικασία καταφέρει και γίνει- αυτά που θα αποφασιστούν θα εφαρμοστούν από τις κρατικές δομές. Γιατί αν έχεις προσέξει, μέχρι τώρα αυτοί στέκονται γιατί έχουν την αστυνομία να τους στηρίζει.
   Θα πρέπει να βγει κάτι νέο και οι δομές να υπακούσουν σ’ αυτό το νέο.
   Καλά! θα ήταν για αυτούς η ήττα του αιώνα!
   Εγώ το θεωρώ σχεδόν ακατόρθωτο (βέβαια μπορεί να γίνουν και θαύματα, η ενέργεια το επιτρέπει) αλλά δεν το θεωρώ καθόλου εφικτό να γίνει μέσω των λαμογίων που κυβερνούν.
   Έχω συμμετάσχει σε λαϊκές συνελεύσεις για τέτοια θέματα και θα σου πω ότι είτε ήταν 3 κι ο κούκος γιατί ο λαός… από τον λαό… ω λαέ! δεν ασχολήθηκε, είτε ήταν κάτι αριστεροκολλημένοι που απαναλάμβαναν τα τσιτάτα του κόμματος και δεν καταλάβαιναν τίποτα, άρα άκυρο.
   Για αυτό το θεωρώ δύσκολο.

   Μου αρέσει!

 7. Βρε παιδιά, ποιὸς εἶναι αὐτὸς ὁ Πέτρος Χασάπης ποὺ ἔχει καλὰ καὶ σώνει βαλθεῖ νὰ μᾶς φτιάξει νέο Σύνταγμα;

  Κοίταξα ἀπὸ περιέργεια τὶ προτείνει γιὰ τὸ ἄρθρο 24 καὶ τὶ βλέπω;

  Ὁ κ. Χασάπης θέλει ἡ προστασία τοῦ περιβάλλοντος νὰ περιορισθεῖ στὸ κράτος καὶ νὰ πάψει νὰ ἀποτελεῖ δικαίωμα τοῦ καθενός, ὅπως προβλέπει τὸ ἐν ἰσχύι Σύνταγμά μας. Δὲν εἶναι αὐτὸ τουλάχιστον περίεργο γιὰ κάποιον ποὺ εὐαγγελίζεται νέο Σύνταγμα ἀπὸ τὸν λαό;

  Μου αρέσει!

 8. Ἀγαπητή κυρία ἤ…κύριε Σοφία θά μοῦ ἐπιτρέψετε ἀφοῦ αίτηθῶ, προκαταβολικῶς, τήν συγχώρησιν σας διά τό γεγονός ὅτι ὤς, ὀχλῶν, ἀγράμματος θά αίτηθῶ ὀλίγον ἀπό τόν πολύτιμον χρόνο σας διά νά μοιρασθῇτε μαζί μου τήν κατοχήν τῆς ἀπολύτου ἀληθείας, σχετικῶς μέ τήν σχέσιν χρυσόγονου βενιζέλου, ποῦ, ὄπως ἥ γραφή σας καταδυκνέιει, κατέχετε καί τήν ἐπιδυκνείετε μέ τόσην ζέσιν. Ἐπίσης παρακαλῶ, σχετικῶς μέ τό ποιόν τοῦ κυρίου Χασάπη, νά δεχθεῖτε ἕνα ψῆγμα ἀληθείας ποῦ ὅ χρόνος καί ἥ ἐμπειρία, ἀπλόχερα, ἐμοιράσθησαν μαζί μου καί δέν εἶναι ἄλλο ἀπό τήν ρήσιν πῶς ὅστις ἐπιμένει εἴς τήν ἄποψιν του διαχρονικῶς καί δέν προσαρμόζεται εἴς τά νέα δεδομένα τείνει πρός τόν αὐτισμόν. Τέλος ἀπό βάθους καρδίας, διά τήν ὐπερπροσπάθειαν ἐπιδείξεως μιᾶς τόσο ρηξικελεύθου διαθέσεως ἀπό μέρους σας, σᾶς ἀφιερώνω τό ποίημα τοῦ Κυρίου Ἀναγνωστάκη » Φοβᾶμαι » ἐλπίζοντας νά ἀφυπνίσῃ τόν καλόν σας εαὐτόν. Εὐχαριστῶ διά τόν χρόνο σας.

  Μου αρέσει!

  1. Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ…..
   ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΥ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ…….
   ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ……»ΦΟΒΑΜΑΙ»…..
   ΓΙΑΤΙ;;;;;
   ΞΕΡΕΤΕ……Η ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ…ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ…ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ….
   ΒΡΙΣΚΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΣ….
   ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΛ. ΟΛΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ;;;
   Η ΜΗΠΩΣ…..ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ;;;;;

   Μου αρέσει!

   1. ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ!
    Η ΜΗΠΩΣ………ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΥΚΟΛΑ…….ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΝΑ…..ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ…ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΙ;;;;;;;
    ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ……..
    ΚΡΙΜΑ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ………ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ…ΓΝΩΣΗ!

    Μου αρέσει!

   2. Κύρ Μανώλη νά εἶσθε βέβαιος πῶς δέν ἔχω πρόθεσιν νά μειώσω οὐδέναν! Βλέπετε ἔχω πλήρην ἐπίγνωσιν τῆς μικρότητος μου. Ὄσον διά τόν αὐτισμόν καί τήν παρεξήγησιν παρακαλῶ δεῖτε παρακάτω τήν ἀπάντησιν μου εἴς τόν Astillais ὅστις κατενόησε λάθος ἐπίσης. Εὐχαριστῶ διά τόν χρόνον σας.

    Μου αρέσει!

  2. Ωωωωω …..νέα …..δεδομένα
   Ποιός τα έδωσε;;;
   Πως τα έδωσε;;
   Γιατί τα έδωσε;;;
   Με τι κέρδος;
   Ποιό το κέρδος έχω αν τα ακολουθήσω;
   Αααα ναι δεν με λένε αυτιστικό.
   Πως θα με λένε;
   Βλακεντιούχτεν προσαρμοζούχτεν ή «όπως μου λαλούν χορεύω»

   ΑΑΑΑΑα …..υπέροχα
   Η σκέψη η λογική επιτρέπονται ή πάνε καλιά τους κι αυτές λόγω νέων δεδομένων;

   Μου αρέσει!

   1. Ἀγαπητέ Astillais ἐπιτ΄ρεψατε μου νά σᾶς πῶ, ὄπως καί εἴς τόν Κύρ Μανώλη, ὅτι τό δίδαγμα περί αὐτισμοῦ ἀνεφέρεται εἴς τήν ἐπιμονή τῆς κυρἰας Σοφίας νά χαρακτηρίζῃ τόν κύριον Χασάπην λέγοντας πῶς πρῖν ἦτο σαμαρικός τῶρα εἶναι κάτι ἄλλο. Ὅλοι ἔχουν δικαίωμα νά ἀλλάξουν τήν ἀποψιν των ἀναλόγως τῶν δεδομένων. Μόνον οἵ ἠλίθιοι ἐπιμένουν. Ἐλπίζω τῶρα νά ἔγινα κατανοητός. Εὐχαριστῶ δια τήν προσοχήν.

    Μου αρέσει!

   2. Δεχθεῖτε τήν συγγνώμην μου έρίτιμος κυρία, Astillais, βλέπετε ἥ τεχνολογία δέν βοηθᾶ ἰδιαιτέρως εἴς τήν διάκρισιν τῶν φύλλων.
    Ἐάν παρατηρήσετε τήν ἀποστροφήν τοῦ λόγου μου «…νά ἀλλάξουν τήν ἀποψιν των ἀναλόγως τῶν δεδομένων.», ὀλίγον πιό ἐμπεριστατωμένα θά παρατηρήσετε πῶς, διά τό συγκεκριμένο δικό σας παράδειγμα, ἔχει ἐφαρμογήν εἴς ὄλους τοῦς ὐπολοίπους οἵ ὀποίοι παρά τάς ἀποδείξεις τοῦ Γαλιλαίου ἐπέμεναν ήλιθιωδῶς καί…πλειοψηφικῶς. Εὐχαριστῶ διά τήν προσοχήν σας καί τόν χρόνον σας.

    Μου αρέσει!

 9. Ποιος θα προκυρήξει το Δημοψήφισμα και από
  ποιούς θα συσταθεί Εθνοσυνέλευση;
  Οι Ισλανδοί το έκαναν και δίκασαν και καταδίκασαν τους ενόχους και έφτιαξαν νέο Σύνταγμα, αλλά είχαν στο πλευρό τους υποστηρικτή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους.
  ΕΜΕΙΣ;

  Μου αρέσει!

  1. Μα εμείς πρέπει να αθωώσουμε τους σχετικούς
   και το παρόν σύνταγμα είναι εμπόδιο
   άρα πρέπει να το καταργήσουμε.
   Πως λένε ‘βάζουμε τα δάχτυλά μας να βγάλουμε τα μάτια μας’;
   Ε αυτό.

   Μου αρέσει!

 10. Καλημερα σας .

  Το θεμα ειναι αν ειστε Δεξιοι ή Αριστεροι , Ακροδεξιοι ή Ακροαριστεροι ?
  Αν ειστε Ανωνυμοι ή Επωνυμοι ?
  Αν ειστε Παναθηναικοι ή Ολυμπιακοι ή οτιδηποτε αλλο ?
  Αν Πιστευετε στον Χριστο ή στον Βουδα ή οπουδηποτε αλλου ?
  Το θεμα ειναι αν θελετε να βαζετε εμποδια και τειχη μπροστα σας ?
  Το θεμα ειναι αν φοβαστε να τολμησετε και να κανετε το βημα προς τα εμπρος , προς την Εξελιξη, προς το Αγνωστο ?
  Το θεμα ειναι αν θελετε να ακολουθησετε το παραδειγμα των Ισλανδων ?
  Το θεμα ειναι αν θελετε να μεινετε εκει γατζωμενοι στην ληθη του παρελθοντος και στα εγκληματικα σφαλματα που εχουν κανει επανειλημμενως οι ψευτες που διαχειριστικαν τις Ζωες μας και το Μελλον του τοπου ?

  Η επιθεση ειναι προς Ολους τους Ελληνες .

  Το θεμα ειναι πως ο ψευτικος θεος σας εχει καταρρευσει .
  Το χρημα που εχει κυριευσει τυφλα τη Ζωη σας , ειναι και η αυτοκαταστροφη σας , σε οσους συνεχισουν σε αυτον τον Δρομο .

  Εχετε διαθεση να προχωρησουμε Ενωμενοι Ολοι μαζι για εναν κοσμο που εχουμε Ονειρευτει να Δημιουργησουμε για Ολους τους Ελληνες , για Ολους τους Ανθρωπους ?
  Εχετε διαθεση να Αλλαξετε σταση Ζωης ?
  Εχετε διαθεση να πεταξετε απο πανω σας εγωισμους και συμπλεγματα πολλων ετων ?
  Εχετε διαθεση να πεταξετε απο πανω σας ιδεολογιες και ψευτικους φανατισμους που εξυπηρετουν μονο τους ψευτες »εξουσιαστες» ?
  Εχετε διαθεση να σταματησετε να βλεπετε τους Συνανθρωπους σας ως εχθρους ?
  Εχετε διαθεση να σταματησετε να μιλατε με ορους πολιτικους , ξεπερασμενους και δυσνοητους ?
  Εχετε διαθεση να σπειρετε διχονοια , φοβο και τρομοκρατια για ακομα μια φορα ?
  Εχετε διαθεση να Εμπιστευτειτε τους Ανθρωπους διπλα σας ?
  Εχετε διαθεση να εμπιστευεστε 300 »φιλους» της »δημοκρατιας» τους ?

  Ειστε πλεον μια μικρη μειοψηφια πλεον οσοι θελετε να βαζετε εμποδια .

  Δωστε την Εξουσια στον Ελληνικο Λαο να αποφασισει τι θελει για το Συνταγμα του .
  Με Σεβασμο , Δημοκρατικα και με Αξιοπρεπεια .
  Με Δημοψηφισμα .

  Απο την βουλη
  ή
  απο τον Ελληνικο Λαο .

  Εχετε Επιλογη .

  Η Δημοκρατια ειναι Δικαιωμα 10.000.000 Ελληνων .
  Οχι απο 300 που αποφασιζουν χωρις να ρωτουν τι θελει ο Ελληνικος Λαος .

  Οι Ισλανδοι εδειξαν τον πραγματικο Δρομο για την Δημοκρατια .
  Οι Ελληνες ακολουθουν στον ιδιο Δρομο .

  Οσοι Δεν θελετε να το καταλαβετε αυτο , ειναι δικαιωμα σας .
  Οσοι εχετε Πιστη και Οραμα στην Αλλαγη που ερχεται να ειστε σιγουροι πως η Νικη ειναι Νικη Ολων των Ελληνων .

  Εχουμε μια μοναδικη ευκαιρια Ελληνες μπροστα μας .

  Να γινουμε

  σλαβοι
  ή
  Ελευθεροι .

  Παρτε Δυναμη απο την Καρδια σας και ζητηστε Ολοι οι Ελληνες :

  Νεο Συνταγμα απο Λαικη Συντακτικη Εθνοσυνελευση απο Ολους τους Ελληνες .

  Αποφασιζουμε για το Μελλον μας .
  Αποφασιζουμε Δημοκρατικα .

  Αποφασιζουμε για την Δημοκρατια .

  Αρθρο 120 του Συνταγματος της Ελλαδας και παραγραφος 4 :

  » H τηρηση του Συνταγματος επαφιεται στον πατριωτισμο των Eλληνων, που δικαιουνται και υποχρεουνται να αντιστεκονται με καθε μεσο εναντιον οποιουδηποτε επιχειρει να το καταλυσει με τη βια. »

  Ο κοσμος ειναι επικινδυνος , οχι εξαιτιας αυτων που κανουν το κακο , αλλα εξαιτιας αυτων που τους κοιταζουν χωρις να κανουν τιποτα .
  (Αλμπερτ Αινσταιν)

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.