Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής

Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής

Ο εκφραστής του «συστήματος Σημίτη» είχε αμφισβητήσει τη μεθοδολογία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Α. Γεωργίου (που δεν παραιτήθηκε ακόμα) για τη διόγκωση του ελλείμματος μιλώντας στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2010

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Υποψίες εγείρει η επιμονή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να ψέγει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στην οικονομική πολιτική.

Οι υποψίες γίνονται εντονότερες όταν εκείνος άλλα έχει πει σε κοινοβουλευτικές επιτροπές τόσο για τη μεθοδολογία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στο έλλειμμα, όσο και για το πνεύμα «δημιουργικής λογιστικής» που ακολούθησε κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση!

Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο πλέον για ανοικτή αντιπαράθεση από το αποκαλούμενο «σύστημα Σημίτη» προς την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας που υποστηρίζει και επιβεβαιώνει τις πολιτικές επιλογές που ελήφθησαν από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή στην κρίσιμη διετία 2007 – 2009.

«Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν με ιδιαίτερη ευκολία επιτυχίες στρατηγικής σημασίας για τον Ελληνισμό όπως το βέτο του Βουκουρεστίου, η εθνικώς υπερήφανη πολιτική στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η αποδοτική ενεργειακή διπλωματία και το στρατηγικό πλαίσιο ανάδειξης της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επισημαίνουν και προσθέτουν πως όλα αυτά ήταν μέτρα για να έρθουν επενδύσεις, συνάλλαγμα και ζεστό χρήμα για να αντιμετωπιστούν οι πρώτες ενδείξεις της κρίσης. Η “Cosco” και οι αποκρατικοποιήσεις που έγιναν παρά το διετές λαϊκίστικο παραλήρημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, των «κηπουρών» και των γενειοφόρων νομαρχών που τον περιστοίχιζαν αποτελούν έμπρακτα παραδείγματα.

Αντιμέτωπος με το παρελθόν του

Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται πως διαψεύδει τον εαυτό του για όσα έχουν συμβεί στην οικονομική πολιτική από τον καιρό της «ισχυρής Ελλάδας» και του «εκσυγχρονισμού» που επεχείρησε ο κ. Κώστας Σημίτης. Σε ρεπορτάζ του κ. Γιώργου Λυκουρέντζου στη χθεσινή «Δημοκρατία» αναφέρεται πολύ σωστά ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

Ας πάμε λοιπόν στα πρακτικά της Βουλής, όπου θα βρούμε ομιλία του σημερινού υπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας. Ως γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ μίλησε στα μέλη της επιτροπής στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και αμφισβήτησε ευθέως τη μεθοδολογία που εφάρμοσε ο (ποινικώς διωκόμενος και ακόμα στη θέση του) πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου.

Ύστερα από επίμονες ερωτήσεις τόσο από βουλευτές της Ν.Δ., όσο και από τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, όχι μόνο απαξίωσε όσα έπραξε ο κ. Γεωργίου αλλά ουσιαστικά άφησε αιχμές και για το σύνολο των πολιτικών χειρισμών που έκανε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέμειναν πεισσότερο για το θέμα της επαναταξινόμησης, ζητώντας να μάθουν αν ο κ. Γεωργίου έπραξε ορθώς όταν ενέταξε διαχρονικά τα ελλείμματα ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως στο έλλειμμα του 2009.

Από τα πρακτικά

«Όσον αφορά στην επαναταξινόμηση, έχω και εγώ πολλά ερωτηματικά. Εγώ έκανα τη διαπραγμάτευση για την ΟΝΕ. Η κάθε χώρα χρησιμοποιεί το σύστημα εθνικών λογαριασμών και τις γκρίζες ζώνες προς όφελός της.

»Δεν ωφελεί εδώ να πας να κάνεις το καλό παιδί, γιατί, όταν οι άλλοι μετακινούν τα goal post, εσύ θα φας γκολ. Δεν έχω καταλάβει. Έκανα το ερώτημα εάν το BBC και η France Telecom είναι μέσα στη γενική κυβέρνηση και δεν έχω πάρει απάντηση. Νομίζω ότι δεν ήταν πολύ σοφό αυτό που έγινε και όπως έγινε», ανέφερε επί λέξει ο κ. Στουρνάρας.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο νυν υπουργός Οικονομίας έψεξε και τον πρώην υπουργό κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για την απογραφή, αλλά μάλλον επρόκειτο για ρητορικό πυροτέχνημα. Όπως διαπιστώθηκε, η απογραφή ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης Καραμανλή για να μην ανακαλύψει «σκελετούς» στις ντουλάπες όπως συνέβη όταν ανέλαβε την εξουσία ο κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990.

Γεγονός το οποίο γνώριζε πολύ καλά ο κ. Αλογοσκούφης και πολύ περισσότερο ο εκφραστής του συστήματος Σημίτη κ. Γιάννης Στουρνάρας ήδη από τον Οκτώβριο του 1993, όταν έπεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξελέγη ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Έτσι διότι η δική μας μνήμη δεν είναι ασθενής και κυρίως δεν είναι… κοντή. 

17 σκέψεις σχετικά με το “Κριτής του Στουρνάρα για Καραμανλή, τα πρακτικά της Βουλής

 1. Ασχετο.

  Το αλουμινιο εχει αμεση σχεση με το φθοριο που βαζουν στο νερο, στις οδοντοκρεμες,…

  Μην ανακυκλωνετε το αλουμινενια κουτια μπυρας, αναψυκτικων κλπ.

  Δειτε
  h**p://www.youtube.com/watch?v=ulViq6dss6A&feature=player_embedded#!

  Τους δινουμε απλοχερα το δηλητηριο με το οποιο μας ποτιζουν, ψεκαζουν,…

  Πρεπει να σταματησουμε την ανακυκλωση.

  Μου αρέσει!

 2. Αφού μίλησαν οι πληρωμένοι απολογητές του Κωστάκη (όπως ο κύριος που υπογράφει το άρθρο), ας μιλήσουν και οι αριθμοί :

  Πάμε λοιπόν στην αγαπημένη μας eurostat. Για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βλέπουμε εδώ:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdde410&plugin=1

  1995: 97%
  2003: 97.4%
  2007: 107.4%

  Διάλεξα επίτηδες το 2007 γιατί ήταν η τελευταία χρονιά πριν την ύφεση ώστε η σύγκριση να είναι με τους ίδιους όρους. Αν βάλουμε και τα επόμενα χρόνια τότε η εικόνα για τον Καραμανλή γίνεται ακόμα χειρότερη (129.7% το χρέος το 2009) αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο γιατί μεγάλο μέρος της αύξησης της περίοδο ’08 – ’09 οφείλεται στην ύφεση που ήταν αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ακόμα κι έτσι δεν υπάρχει σύγκριση: Τα 8 χρόνια του Σημίτη το χρέος αυξήθηκε μόλις κατά 0.4% του ΑΕΠ, τα 4 (καλά) χρόνια του Καραμανλή 10%. Για να προλάβω τις γνωστές αντιρρήσεις:

  1. Τα στοιχεία της eurostat περιλαμβάνουν όλες τις αναθεωρήσεις (απογραφή Αλογοσκούφη, swaps, αναθεώρηση ΑΕΠ Αλογοσκούφη, αναθεώρήσεις ελλείμματος 2007 – 2009) οπότε είναι απολύτως συγκρίσιμα. Μπορείτε να αναζητήσετε και αλλού στοιχεία (π.χ. ΟΟΣΑ) και θα δείτε πως η οκταετία Σημίτη ήταν η μόνη περίοδος από το 1981 που του χρέος παρέμεινε σταθερό.

  2. Τα επιτόκια μετά το 1996 μειώθηκαν σημαντικά καθώς η χώρα μπήκε στην τροχιά της ΟΝΕ. Είναι μύθος πως το χρέος επί ΝΔ αυξανόταν λόγω των τόκων των χρεών της οκταετίας Σημίτη. Αντίθετα, η ΝΔ κληρονόμησε μια κατάσταση εξαιρετικά ευνοϊκή για τη διαχείριση του χρέους, με πολύ χαμηλά επιτόκια και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό που άλλαξε από τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα πρωτογενή ελλείμματα. Δυστυχώς το site της eurostat δεν έχει πλέον τη σχετική κατηγορία στατιστικών ή της έχει αλλάξει θέση και δεν τη βρίσκω. Αυτό που συνέβη όμως ήταν πως από τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα του Σημίτη περάσαμε σε πρωτογενή ελλείμματα και το χρέος μπήκε σε ανοδική τροχιά.

  Με όλα τα στραβά του ο Σημίτης στην οικονομική διαχείριση τα είχε καταφέρει πολύ καλύτερα από όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης.

  Μου αρέσει!

  1. με μηδεν κοινωνική πολιτική, τεράστια σκάνδαλα, κλοπή των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ψευδή στοιχεία στην ονε, ξεκοκάλισμα των χρημάτων των επενδυτών, κλοπή των δέκο, τι μας λες τώρα πια οικονομική διαχείρηση, ;;; με ψευδή στοιχεία μαγειρικής;;;;

   Μου αρέσει!

  2. Γιατί αδικείτε τον εαυτό σας κάποιοι, γράφοντας με τόση ευκολία τη λέξη «πληρωμένος»;
   Οταν παραθέτουμε στοιχεία και στηρίζουμε τα γραφόμενά μας με αριθμούς, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο.

   Οταν, όμως, προσπαθούμε να αποδείξουμε όχι την πραγματικότητα αλλά το ακριβώς αντίθετό της, τι κάνουμε;;;

   Και σε τι ωφελεί η καταιγιστική αρνητική κριτική εναντίον κάποιων πολιτικών ή το ακριβώς αντίθετο, η…αγιοποίηση κάποιων άλλων;
   Σήμερα, μέσα στο εφιαλτικό για το άμεσο μέλλον σκηνικό που ζούμε, υπάρχουν πολιτικοί κατ΄όνομα, ανεύθυνα όντα και άνοες, που ανοίγουν το στόμα τους και κατεβάζουν ό,τι γελοίο, απειλητικό ή άχρηστο έχει ακουστεί από χείλη που θάπρεπε νάναι υπεύθυνα.
   Γιατί δεν ασχολούμαστε λιγάκι μ΄αυτούς;

   Ρωτώ έτσι, για κουβεντούλα.

   Μου αρέσει!

  3. Τερτίπιε

   τα 22-25 δις που κόστισε η Ολυμπιάδα

   συν τα 16 δις που μας κόστισε το επι Σημίτη συναφθέν swap της Goldman Sachs έχουμε σουμα 38 -43 δις ευρώ.

   Guess what ?

   38 δις είναι τα λεφτά που φόρτωσε ο απατεών Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στο έλλειμμα του 2009 προκειμένου να μας θάψει στο ΔΝΤ…

   άσε που το συνολικό ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ έλλειμμα της δεκαετίας 2000-2009 καταγράφεται στους επίσημους προϋπολογισμούς στο ύψος των 15,722 δις ευρω… δλδ αν δεν υπήρχε η γιγαντιαια υπερτιμολόγηση της ολυμπιαδα και το κλεφτο σουάπ Σημίτη, θα ήμασταν με πρωτογενές πλεονασμα την δεκαετία 2000-2009.

   Οπότε τα περι χρηστής διοικήσεως Σημίτη πάνε περιπατο , όταν μάλιστα ο ΓΓ του Υπουργικου Συμβουλιου του και υπουργός σε κομβικά υπουργεία, ο Μαντέλης έχει καταδικαστει απο τη Δικαιοσύνη , ο νο 2 του ΠΑΣΟΚ Τσοχατζοπουλος ειναι προφυλακισμένος, ο ΥΠΟΙΚ του Γιάννος Παπαντωνίου υπό δίωξη, ένας σωρός πασοκοι μπερδεμένοι στα σκάνδαλα του Χρηματιστηριου, των εξοπλισμών κλπ

   Μου αρέσει!

  4. δεν ειναι ακριβως οπως τα λετε κε τερτιπιε.

   Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και
   την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80
   δισ. ευρώ.
   Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:
   -50 δισ. πήγαν για την πληρωμή
   τόκων, στο δημόσιο χρέος που
   κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία.
   -10 δισ. πήγαν για την πληρωμή
   αμυντικών εξοπλισμών που είχαν
   παραγγελθεί από τις προηγούμενες
   κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και
   πληρώθηκαν επί ΝΔ.
   – 2,5 δισ. πήγαν για χρέη
   Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
   – 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν
   αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
   Δηλαδή από τα 80 δισ, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων
   που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ.
   Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009, χρονιά που το Δημόσιο χρέος
   αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, λόγω της διεθνούς
   κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει. Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν
   298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003.
   Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ,
   20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία
   που αναλύσαμε παραπάνω. Άλλα 5,2 δισ. καλύπτουν τις δαπάνες για την
   απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου
   του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής
   οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 30 δισ.
   περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ.
   Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα
   προηγούμενα χρόνια από τη Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν
   οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφών υποχρεώσεων. Οφείλεται
   στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman
   Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι
   συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και
   εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Δεν ήταν κρυφά, για
   παράδειγμα, τα χρέη του ΟΣΕ, του Μετρό, της ΕΡΤ, των αμυντικών βιομηχανιών,
   κλπ. Ουδέποτε όμως η Eurostat είχε ζητήσει στο παρελθόν να περιληφθούν
   αυτά στα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης.

   αυτά τα ολίγα για την εξαιρετική διακυβέρνηση του κινέζου και των λαμογίων του.

   τα δήθεν μετανοημένα πασοκια να μπουν στην τρύπα τους τάχιστα………

   Μου αρέσει!

   1. Αγαπητοί φίλοι,

    δυστυχώς από τα γραφόμενά σας φαίνεται η ασχετοσύνη και η εμπάθεια σας.

    Για μένα ειδικά όσον αφορά τα δημοσιοοικονομικά το σημαντικότερο είναι

    α) η εγκυρότητα των στοιχείων που επικαλείται ο καθένας(εγώ σας αναφέρω στοιχεία του eurostat, εσείς από που; από τα διάφορα μπλόγκς που ενημερώνεστε;)

    β) η ικανότητα αξιολόγησης των παραπάνω στοιχείων :

    το ύψους του δημοσίου χρέους σε απόλυτη τιμή δε μου λέει τίποτα! Αν ήταν έτσι τότε η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ήταν πολύ χειρότερα από εμάς!!

    Σημασία έχει ο λόγος Δημόσιο Χρέος/ΑΕΠ. Επίσης εξαιρετικά σημαντική παράμετερος είναι το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών : ο Κωστάκης μας κατάφερε να το φτάσει το έλλειμα ισοζυγίου στο 15% του ΑΕΠ, είναι τεράστιο το νούμερο.

    Τέλος, όσον αφορά αυτά που λέτε για μετανοημένα πασόκια να σας ενημερώσω πως σιχαίνομαι το Πασόκ και ειδικά τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Απλά αν π.χ. είχα μια επιχείρηση θα εμπιστευόμουν το Σημίτη να την διοικήσει, αλλά όχι τον Κωστάκη (που πάει να αγιοποίησει το παρόν άρθρο) ή το Γιωργάκη.

    Πέρα λοιπόν από τα λαμόγια που υπήρχαν στο Πασόκ ο Σημίτης ήταν ο πιο επιτυχημένος, ή μάλλον ο λιγότερο αποτυχημένος πρωθυπουργός των τελευταίων 30 ετών.

    Αυτά και φροντίστε να ανοίξετε λίγο τους ορίζοντες σας, ειδικά στα οικονομικά έχετε μαύρα μεσάνυχτα….

    Μου αρέσει!

  1. σαπιλα, ηλιθιοτητα καμμενα μυαλα!
   ιδιοι καραγκιοζηδες βρωμιαρηδες! σαν αυτουσ που τραγουδησαν τον θανατο με τριαντα σφαιρες του Νεκταριου Σαββα!
   αεινε κυρ σφακιανακη, ψαξτα τα ηχητικα νδοκουμεντα μπα και φτασεις στουσ βρωμυλους ΤραγουςΔιστές!

   Μου αρέσει!

 3. Η κατάντια μιάς παράταξης.

  Να υπερασπίζεται τον Καραμανλή ο Χαρδαβδέλλας και οι υπουργάρες να κάνουν το παγώνι μη τυχόν και τους κάνει ντά ο Χρύσανθος.

  Αλητεία που για ένα κωλομεροκάματο καταστρέφει την χώρα.

  Μου αρέσει!

 4. Αυτό το κινεζάκι του αχρείου Σημιτισμού των απατεώνων και κλεφτών δεν το μαζεύτε ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ ? τι γνώση έχει αυτό το ξευτιλισμένο ΟΝ από οικονομικά, είναι σαν να κάνω εγώ που δεν είμαι καρδιοχειρούγος »ανοικτης καρδιάς» ΝΤΡΟΠΗ ΠΙΑ , ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ ?

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.