Άρχισαν πάλι οι εκβιασμοί…Ο Σόιμπλε συζήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωσηΥπό την πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, τo Βερολίνο συμφιλιώνεται με την ιδέα ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις.

Η γερμανική κυβέρνηση προφανώς εγκαταλείπει την αρνητική της στάση στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου, συμπεραίνει σε ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, ωστόσο η πίεση των ευρωπαίων εταίρων, της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι τόσο ισχυρή που η γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Αβέβαιη η έγκριση του πακέτου στο γερμανικό κοινοβούλιο

Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα

H πιθανότητα αυτή αυξάνεται με δεδομένο ότι η Λευκωσία εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου είναι μικρότερες από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Τα πράγματα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Ένα πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία συναντά ισχυρές αντιστάσεις στα γερμανικά κόμματα, καθώς με τα χρήματα της βοήθειας η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να διασώσει τις προβληματικές τράπεζες της χώρας. «Οι επιφυλάξεις σχετίζονται με το γεγονός ότι οι τράπεζες αυτές προσέλκυσαν με την χαμηλή φορολογία κεφάλαια στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μισή καρδιά το ξέπλυμα χρήματος, κυρίως από ρώσους καταθέτες», γράφει η εφημερίδα. Η κατάσταση αυτή καθιστά αβέβαιη την έγκριση του πακέτου βοήθειας στη γερμανική βουλή.

Ο Σόιμπλε συζήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωση

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε συζήτησε, στο πλαίσιο ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων, ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από την νομισματική ένωση, με το επιχείρημα ότι η Κύπρος δεν είναι συστημικά σημαντική. Υπό την έννοια αυτή δεν τίθεται θέμα διάσωσής της. Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζουν πολλοί βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού.

Από την άλλη πλευρά, οι οπαδοί της διάσωσης της Κύπρου υπενθυμίζουν ότι είναι θεμιτή η αξίωση της Κύπρου να λάβει βοήθεια και υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις, «η κρίση θα επιστρέψει με σφοδρότητα στην ευρωζώνη».Σύμφωνα μάλιστα με εσωτερικό έγγραφο της ευρωζώνης, το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, έχουν προχωρήσει πολύ οι προετοιμασίες για την έγκριση ενός πακέτου διάσωσης της Κύπρου. Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται: «Εκτιμούμε ότι η οριστική συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».Σταμάτης Ασημένιος, SZ, Deutsche Welle

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2013/01/blog-post_2135.html

4 σκέψεις σχετικά με το “Άρχισαν πάλι οι εκβιασμοί…Ο Σόιμπλε συζήτησε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη

 1. Ωχχχχ πάλι δεν του γρασάρισαν το καροτσάκι και άρχισε τις γκρίνιες….δεν είναι όλοι Αλέξης και Αντώνης μεσιέ να σας κάθονται στα τέσσερα αδιαμαρτύρητα.

  Μου αρέσει!

 2. (Οι δανειακες αναγκες της Κυπρου ειναι μικροτερες απο ο,τι αρχικα ειχε υπολογιστει.?) Μηπως τον αρχημαγειρα της Κυπριακης οικονομιας, η Ευρωζωνη τον εβαλε στην καταψυξη.?
  Μετα απο ελληνα αντιστοιχο αρχημαγειρα που τον επιασαν με τα δυο χερια στο μελι.!!!

  Μου αρέσει!

 3. Τα ίδια και τα ίδια, μας πρήξατε τα συκώτια….. Σε λίγο θα τους πεί ότι άμα βγούν από το ευρώ δε θα έχουν λεφτά για πετρέλαιο, γάλα, σιτάρι, οξυγόνο, βιμπράνιουμ, κρυπτονίτη κλπ. Απλά, ΕΛΕΟΣ! Αλλά όσο υπάρχουν ζώα βλάχοι, μπαρμπάδες και κατίνες (οι ψηφοφόροι της τρικομματικής σύμφωνα με στατιστικά των τελευταίων εκλογών) που τα χάφτουν όπως χάφτουν και το ότι ο ψωλεϊμάν ήταν πεφωτισμένος γιδοβαρβατευτής…… εεεε… ηγέτης, τότε ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ και χρησιμοποιούν τους ίδιους εκβιασμούς συνέχεια. Είδαμε τί έπαθε και η Ισλανδία που έγραψε τους δανειστές της στα καμπανέλια του τράγου που βαρβάτευε το ψωλεϊμάν….. Μιά χαρά είναι σήμερα, σε δρόμο ανάπτυξης και εθνικής ανεξαρτησίας.

  Μου αρέσει!

 4. Αυτο είναι το καλύτερο νεο. Καλα κάνουν να διώξουν την Κύπρο αλλα χλωμο το βλέπω. Μακάρι να διαλυθεί η ΕΕ να ζήσουν τα έθνη όπως ζούσαν τοσα χρόνια και τα κατάφερναν. Απο τον καιρο που άρχισαν να μας «βοηθούν» πάμε στον αγυριστο.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.