Νοικοκυρευτείτε για να πάρετε λεφτά διαμηνύει το Υπουργείο Οικονομικών!

ypourgeio oikonomikonΓράφει ο Δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας

Αλλάζει τακτική το Υπουργείο Οικονομικών για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες που υπολογίζονται στα 9 δις ευρώ.

Η «γραμμή» του οικονομικού επιτελείου είναι πλέον ότι για να πάρει ένας κρατικός φορέας την κρατική στήριξη προκειμένου να πληρώσει τους ιδιώτες, βασική προϋπόθεση είναι να μην δημιουργούνται νέα χρέη από τους φορείς!

Στα τέλη του 2012 το υπουργείο Οικονομικών είχε εκταμιεύσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή χρεών προς τους ιδιώτες, εκ του συνόλου των 9,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σε διαδικασία εκταμίευσης βρίσκονται άλλα 921 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να μην υπάρχει χρέος του δημοσίου προς τους ιδιώτες έως το τέλος του 2013.

Η διαδικασία εκταμίευσης είναι η εξής: τα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμό της ΤτΕ προωθούνται σε κάθε υπουργείο με βάση Μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με το ΥΠΟΙΚ και στη συνέχεια τα ίδια Υπουργεία δίνουν τα πράσινο φως για να δοθούν τα ποσά σε ιδιώτες ή στους φορείς για να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και τους επόμενους στόχους του οικονομικού επιτελείου.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού που συνεδρίαση νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χ. Στραϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα, όπως έχει ανακοινωθεί, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.