Η Moody’s διαψεύδει τον Στουρνάρα: Ύφεση και το 2014 με ορατό τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Στουρνάρας σε πρόσφατη συνέντευξή του εμφανίσθηκε βέβαιος πως η ανάκαμψη θα έρθει το 2014…
Στον κίνδυνο μιας νέας ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή που δημοσιοποίησε στις 28 Ιανουαρίου με τίτλο «Ελλάδα: Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και του EFSF βελτιώνει τη ρευστότητα, αλλά το χρέος παραμένει ευάλωτο σε σημαντικούς κινδύνους».
Στην έκθεση της Moody’s τονίζεται πως η Ελλάδα έλαβε προσφάτως επιπρόσθετη χρηματοδότηση 12,44 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τον EFSF, η οποία θα προσφέρει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία και θα επιτρέψει την εκκίνηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται δε πως η καλύτερη του αναμενόμενου εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012 παρέχει στήριξη για την αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Υψηλά το χρέος 2012- 2016
Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει πως παρά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους πιστωτές και τις επιπτώσεις από το PSI και την επαναγορά ομολόγων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της περιόδου 2012-2016.
Για το λόγο αυτό ο οίκος υποστηρίζει πως ο κίνδυνος μιας ακόμα χρεοκοπίας για το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλός λόγω των σημαντικών κινδύνων που απορρέουν από την αδύναμη οικονομία, την εύθραυστη κοινωνική σταθερότητα και το τεταμένο πολιτικό κλίμα.
Μάλιστα, η Moody’s σημειώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης στο χρέος από το 2014, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτό το θέμα.

Ύφεση και το 2014
Η Moody’s περιγράφει το 2014 ως πολύ δύσκολο έτος και διατηρεί αποστάσεις από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι το 2013 η ύφεση στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 5% και ότι η συρρίκνωση θα εξακολουθήσει και το 2014 λόγω της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης στη ζώνη του ευρώ, της αργής προόδου στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που περιορίζει τις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό, αλλά και λόγω των επιπτώσεων των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων στην ιδιωτική κατανάλωση.
Στο πλαίσιο αυτό η Moody’s, αν και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική εξυγίανση και διαπιστώνει βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην ελληνική οικονομία, που θα συνεχίσουν να επιδρούν στην πιστοληπτική της ικανότητα.
Έτσι, σημειώνει ότι η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας στο υφιστάμενο απόθεμα χρέους του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή λόγω των κινδύνων εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος οικονομικής στήριξης, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και της δύσκολης διαχείρισης του χρέους της χώρας.
Επίκαιρα

6 σκέψεις σχετικά με το “Η Moody’s διαψεύδει τον Στουρνάρα: Ύφεση και το 2014 με ορατό τον κίνδυνο χρεοκοπίας

 1. ΝΕΣΤΩΡ
  Τι περιμενατε το στουρναρι να πει την αληθεια?
  Ας ειναι καλα το ΠΑΣΟΚ πριν και μετα η νουδουλα που μας εβαλαν στον λαιμο αυτον τον τυπο.
  Να τον χαιρεστε!!!!

  Μου αρέσει!

 2. Καλά ρε παιδιά την κάθε Μoody’s περιμεάντε να μας αποκαλύψει ότι ο Στουρνάρας λέει ότι μαλακία του κατέβει στην κεφάλα του;;; (η οποία εκτός από πίτουρα περιέχει και το άλλο γνωστό υλικό). Από μόνοι σας μπορείτε να καταλάβετε ότι ο βλαξ ψεύδεται.

  Δείτε όλες τις προφητείες του και θα καταλάβετε.

  Είναι και αυτός βλήμα βεληνεκούς «Λοβέρδου» ότι κάτσει παίζει, βάλε φόρους αβέρτα και μετά θα πούμε : να το πρόγραμμα καλό ήταν φταίνε οι παλιοέλληνες που δεν πλήρωναν τον φόρο αναπνοής που τους έβαλα και μας έριξαν έξω τον σχεδιασμό.
  Μιλάμε για καραμπινάτο μα@@@κα.

  Απλό ερώτημα, τον έχετε για συνέντευξη σε εταιρεία (ελληνιστί interview) πριν καν ανοίξει το στόμα τον έχετ ήδη κόψει από υποψήφιο στο μυαλό σας, μόλις αρχίζει να μιλάει σας πιάνει ξαφνικό κατούρημα και κάνετε καμιά ώρα να γυρίσετε στο γραφείο….άστα.

  Μήπως δούλευε στην γα@@@ρη πιτσαρία του Αντωνάκη «κομανέτσι» και αυτός;;;;;

  Μου αρέσει!

 3. Πως να μην έχουμε ύφεση ρε παπάρα στουρνάρα με 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, με κλειστά… επαγγέλματα, με διαφθορά, με φοροδιαφυγή και με μία Δικαστική Εξουσία που «σέρνεται στα τέσσερα» για μερικά αναδρομικά..;

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.