ΤτΕ: Τα καρτέλ κρατούν ψηλά τις τιμές στη βενζίνη

fuel[1]Καρτέλ και ολιγοπώλια στην αγορά των υγρών καυσίμων κρατούν τις τιμές της βενζίνης στα ύψη αναφέρει έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2005 – Ιουλίου 2012.

«Η ανάλυση δείχνει ότι η προσαρμογή των εγχώριων λιανικών τιμών της βενζίνης είναι ασύμμετρη. Το εύρημα αυτό πιθανώς καταδεικνύει την επιχειρηματική στρατηγική που ακολουθούν οι πωλητές της βενζίνης, με στόχο να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους: Καθυστερούν να μειώσουν τις λιανικές τιμές της βενζίνης όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου πέφτει, ενώ αντίθετα σπεύδουν να τις αυξήσουν όταν αυτή ανεβαίνει».

«Συνάγεται έτσι ότι η προσφορά της βενζίνης ενδεχομένως χαρακτηρίζεται από συμπράξεις οι οποίες ευνοούνται από έλλειψη ανταγωνιστικών συνθηκών στη δομή της ελληνικής αγοράς καυσίμων».

Η μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει ότι ο αριθμός των πρατηρίων στη χώρα μας είναι μεγάλος. Ένα βενζινάδικο αντιστοιχεί σε 1.400 κατοίκους όταν στην ΕΕ η αντίστοιχη αναλογία είναι ένα προς 3.800 κατοίκους.

Στον κλάδο της διύλισης η ΤτΕ τονίζει ότι «υπάρχουν συνθήκες δυοπωλίου, με δύο διυλιστήρια, τα ΕΛΠΕ και τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, με σημαντικά εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων λόγω του υψηλού μη ανακτήσιμου κόστους».

Ακόμη, σημαντικό είναι το γεγονός της μεγάλης επιβάρυνσης από την επιβολή των φόρων: «Ο ΦΠΑ επιβάλλεται στην τιμή του πετρελαίου, προσαυξημένη από τους ειδικούς φόρους έτσι επιβαρύνει διπλά τον καταναλωτή».

Οι ερευνητές σημειώνουν πως στην αγορά χονδρικής δραστηριοποιούνται περίπου 20 εταιρείες εμπορίας, αν και οι τέσσερις μεγαλύτερες κατέχουν μερίδιο πάνω από 50%.

«Δεν υπάρχουν σαφή εμπόδια εισόδου νέων εταιρειών, οι περιορισμοί πηγάζουν από τους κανόνες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας», υπογραμμίζει η ΤτΕ. Επιπλέον, επισημαίνει ότι «η αγορά που διαμορφώνει το κόστος μεταφοράς δεν είναι πλήρως ανταγωνιστική».

Πηγή: newsbomb.gr

8 σκέψεις σχετικά με το “ΤτΕ: Τα καρτέλ κρατούν ψηλά τις τιμές στη βενζίνη

 1. Αν και δεν τρέφω καμιά εκτίμηση σε Βαρδινογιάννηδες και Λάτσηδες, σκέφτομαι πως η ΤτΕ δηλαδή τα η νεοταξική φιλοσοφία θέλει απόλυτο έλεγχο τής ενέργειας. Οι επιχειρηματίες που δεν είναι δημιούργημα τής παγκόσμιας διακυβέρνησης πρέπει να εξαφανισθούν… με άλλα λόγια αυτοί φταίνε για την υψηλή τιμή πετρελαίου-βενζίνης και όχι οι φόροι…
  Το κακό είναι πως πληρώνονται κάποιοι αδρά για να κάνουν αυτές τις «έρευνες». Τελικά, ο παγκόσμια ελεγχόμενος πλούτος (από deutsche bank, Banque privée Edmond de Rothschild, Compagnie Financière Edmond de Rothschild, κλπ κλπ) χρηματοδοτεί την ύπαρξη ως αέρα κοπανιστό όσων εξυπηρετούν τους στόχους του (εξ ου και υπάρχουν τόσοι παπαγάλοι, ΜΜΕ και γενικοί γραμματείς, διευθυντές, πολιτικοί, τραπεζίτες) σε όλον τον πλανήτη που απλά περιφέρονται και τίποτα δεν κάνουν.

  Μου αρέσει!

 2. Τώρα που έδωσαν τα ΕΛΠΕ και με νόμο στον ΣΠΥΡΟ… ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ?? Ήδη έπαυσαν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα στον δρόμο?? έρημιά το βράδυ μετά της εννέα… αλλά και το μεσημέρι μετά τις 04.00μμ η κίνηση είναι ελλατωμένη 40/50 τοις εκατό λόγω καυσίμου και σας ερωτώ απατεώνες πολιτικοί .. τίποτα δεν βλέπετε ? εσείς δεν βάζετε βενζίνη?? τι γίνετε??

  στο 1.40 κοντεύει ΕΥΡΩ/ΔΟΛΑΡΙΟ από εξόρυξη έως εμπορεία και μεταφορά όλα γίνονται στο δολάριο??? Πως γίνετε να έχουμε ανοδική τάση του Ευρώ πάνω από 10 τοις εκατό και συγχρόνως αύξηση των καυσίμων…
  Ουδείς το βλέπει, εσύ ΚΙΝΕΖΟ – ΜΟΥΤΡΟ Στουρνάρα, εσύ ΠΑΠΑΡΑ Προβόπουλε… οι άλλοι αστέρες που μιλάτε για ανάπτυξη, ο κουνιατράμπαλος Πατριώτης από την Καλαμάτα ?? ΟΥΔΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΑΚΟΥΕΙ?? ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ .. Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΟΡΑΖΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΖΑΜΠΑ… ΜΕΣΩ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ? ΕΝΩ ΣΑΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΨΕΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΥΨΗ??
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ… ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ???

  Μου αρέσει!

 3. Οχι μόνο αλλά και το κράτος »ΚΛΕΦΤΗΣ» έχει συμμετοχή και οι κοπρίτες των οικονομικών υπουργείων και επιτελείων…
  ΣΑΣ, ΕΡΩΤΩ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ……. υπάρχει άνοδος του Ευρώ…. πάνω του 10 τοις εκατό σε δύο/τρεις εβδομάδες … ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΑΛΗΤΕΣ…. Η εξόρυξη πετρελαίου, η αγορά, το κόστος μεταγοράς (ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΑΥΛΟΣ ΓΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΠΕ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΟ) , Μάλιστα θα λέτε ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ όταν θα διαβάζετε το σχόλιο μου… ΜΑΛΙΣΤΑ… Τότε με πια λογική γίνετε η αύξηση των καυσίμων ΒΕΝΖΙΝΑΣ και προιόντων αυτής… Ενώ πουλάτε από τα ΕΛΠΕ στην ΜΑΛΤΑ και σε άλλες χώρες με μειωμένη τιμή λόγω του ισχυρού ΕΥΡΩ…. ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΟΙ, ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ !! ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΘΑ ΓΕΡΕΤΕ ΝΕΟ ΚΥΜΑ .. ΣΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ…
  ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ! ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ USA COLLEGE ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ….

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.