Η μεγάλη «ζαριά» του Σαμαρά

Η μεγάλη «ζαριά» του Σαμαρά

– Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αγνοήσει τους Αμερικανούς – Η εκμετάλλευση της ΑΟΖ σε Γερμανούς και Γάλλους – Πλήρης πλέον η επιβολή της Γερμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό να αποκαλύψει τις προθέσεις του για το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και των πετρελαίων στο Αιγαίο.

Ο κ.Σαμαράς μίλησε για »ευρωπαϊκά κοιτάσματα» αποκαλύπτοντας πλήρως τις προθέσεις αλλά και τις επιλογές του.

Θέλει η εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ να γίνει με τη συνεργασία Γερμανών και Γάλλων, να θέσει δηλαδή την ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η τουρκική επιθετικότητα.

Με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν διαθέτει στρατιωτική ισχύ, το ρόλο του αποτρεπτικού παράγοντα καλείται να παίξει η Γαλλία σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ελληνικής πλευράς.

Μόνο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Τουρκία θα μείνει εκτός παιγνιδιού. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι αγνοεί ή καλύτερα προσποιείται ότι αγνοεί το γεγονός της γαλλοτουρκικής προσέγγισης τον τελευταία καιρό, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Συρία.

Αγνοεί επίσης και τις κινήσεις της Γερμανίας που επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής της συνεργασίας με την Άγκυρα.

Το επιχείρημα ότι η Γερμανία αντιδρά στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ευσταθεί, για δύο λόγους.

Πρώτον γιατί η σχετική συζήτηση έχει υποχωρήσει από την κορυφή της ατζέντας, σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, αλλά και γιατί οι ίδιοι οι Τούρκοι βλέποντας και τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν καίγονται ιδιαίτερα να καταστούν πλήρες μέλος αυτής της Ευρώπης.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα επιδιώκει μία a la carte σχέση με την Ευρώπη, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων.

Είναι επίσης μύθος η απόλυτη ταύτιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, αφού υπάρχουν πλέον σημαντικές αποκλίσεις συμφερόντων.

Ο Ερντογάν είναι ηγέτης με διαφορετικές καταβολές από τους προκατόχους του, έλκει τη δυναμική του από την ισλαμική παράδοση της Τουρκίας, ο στόχος του είναι να καταστήσει τη χώρα του περιφερειακή-ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την αμερικανική πολιτική.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία έχει πλέον σχέσεις εχθρότητας με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή: το Ισραήλ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, όλα αυτά δεν τα έχει συνυπολογίσει η ελληνική πλευρά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Όσοι είναι επικριτικοί απέναντι στον Α. Σαμαρά και τις στρατηγικές επιλογές του, επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός αναλύει την κατάσταση στην περιοχή και προχωρά στους σχεδιασμούς του, με όρους του παρελθόντος. Δεν έχει κατανοήσει τις μεταβολές που έχουν επέλθει στην περιοχή μας και κυρίως τις μεταβολές που έχουν επέλθει στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Τουρκία.

Η ταύτισή του με το Βερολίνο, τον εμποδίζει να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα προς το Ισραήλ, σε ότι αφορά την ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ.

Δείχνει επίσης να αγνοεί τις ΗΠΑ και αυτό είναι κάτι που εγείρει ερωτηματικά, ως προς την επικινδυνότητα αλλά και το αποτέλεσμα που θα έχει μία τέτοια επιλογή.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει στόχο την υπονόμευσή του και αυτό τον οδηγεί πιο βαθιά στην αγκαλιά του Βερολίνου.

Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να παίξουν με τον αντίπαλό του , τον κ.Τσίπρα, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη και να την σύρουν σε συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αμερικανικής οικονομίας.

Είναι βέβαιο ότι στους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του κ. Κώστα Σημίτη.

Σύμφωνοι είναι και οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης, στην επιλογή να επιχειρηθεί η εκμετάλλευση της ΑΟΖ με τους Γερμανούς και τους Γάλλους.

Αυτοί που διαφωνούν όμως προέρχονται από το εσωτερικό της Ν.Δ, ιστορικά στελέχη με πολιτική και διπλωματική εμπειρία που παίρνουν όλο και πιο μεγάλες αποστάσεις από τις στρατηγικές επιλογές του κ.Σαμαρά και ιδιαίτερα από την πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του Βερολίνου.

Διατυπώνουν ξεκάθαρα την ανησυχία και το φόβο ότι η εκμετάλλευση της ΑΟΖ από τη Γερμανία και τη Γαλλία είναι βέβαιο ότι θα βάλει στο παιχνίδι και την Τουρκία και θα μετατραπεί σε συνεκμετάλλευση. Θεωρούν απίθανο η Γαλλία ή η Γερμανία να προχωρήσουν σε ρήξη των σχέσεών τους με την Τουρκία και προειδοποιούν για τις συνέπειες.

Πηγή: newsbomb.gr

46 σκέψεις σχετικά με το “Η μεγάλη «ζαριά» του Σαμαρά

 1. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ !!!! ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. ΤΗΝ ΑΟΖ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΙΤΛΕΡ και Η ΓΑΛΛΙΚΗ «ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΑΙ ΡΟΚΦΕΛΛΕΡ . ΣΙΓΑ ΜΗ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ….

  Μου αρέσει!

  1. Ακριβώς! Δε θα την πάρουν ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ οι Αμερικανοί, αλλά θα βάλουμε και μεσάζοντες τους Γαλλογερμανούς «φίλους» μας. Να βγάλουν κι αυτοί το κατιτίς τους… Εις βάρος μας, βεβαίως!

   Μου αρέσει!

 2. TO ΔΝΤ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ……..ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΖΑΡΙΑ ΜΙΛΑΜΕ;
  ΜΟΛΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ……ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ!
  ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ;
  ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΦΥΛΑΝΕ;
  ΑΣΕ……
  ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ……ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝΕ……
  ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΟΖ…….ΤΑΠΩΣΤΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ…..
  ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΑ…..
  ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΟΜΟ ΤΑ ΑΝΟΑ ΟΝΤΑ……ΚΑΙ ΜΕΕΕΕΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΒΛΕΠΟΥΜΕ!

  Μου αρέσει!

 3. Αποφάσισε?… Δηλαδή αποφασίζει μόνος του? Μην γράφετε ….ατάκες άνευρες. Από πότε ο πρωθυπουργός κάποιων (ζαλισμένων) μπορεί και αποφασίζει για κάτι τόσο …σοβαρό, χωρίς να ρωτήσει τους κηδεμόνες του?

  Μου αρέσει!

 4. 1. «Επιπρόσθετα, η Τουρκία έχει πλέον σχέσεις εχθρότητας με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή: το Ισραήλ.»

  2. «Η ταύτισή του με το Βερολίνο, τον εμποδίζει να πραγματοποιήσει ένα άνοιγμα προς το Ισραήλ, σε ότι αφορά την ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ.»

  Tό ἄλλο μέ τόν…Gabriel τό ξέρεις;

  Μου αρέσει!

 5. Το ανέφερα και χτες. Η Αμερική είναι το πουτανάκι της Τουρκίας και η Ελλάδα πουτανάκι με διάφορους wannabe νταβάδες.
  Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ και κατά πολύ ισχυρότερο στρατό από την Γαλλία.
  Η Αμερική μαζί με την Γερμανία έχουν ανάγκη την Τουρκία, οπότε με Ολαντ δεν γίνεται τίποτα. Εδώ χρειάζεται συνεργασία με Ρωσία και Κίνα, γιατί οι «νταβάδες» μας δεν μπορούν να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία.
  Όσο για το ελληνοαμερικάνικο λομπυ. Αυτοί θα πρέπει να εκτελεστούν για προδοσία αν τυχόν έρθουν ποτέ Ελλάδα, για όλα τα δεινά που προκάλεσαν στην χώρα μας αλλά και την γιγάντωση της Τουρκίας έχουν βάλει το λιθαράκι τους.
  Όπως επίσης και αρκετοί ελληνόφωνες που δρουν εσωτερικά υπερ της Τουρκίας και έχουν πάρε δώσε με το παραπάνω λομπυ.

  Μου αρέσει!

 6. Επίσης το Ισραηλ έσπασε το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας πρόσφατα, μετά την συνεργασία Ελληνικού και Εβραικού λομπυ στην Αμερική.

  Μου αρέσει!

   1. http://national-pride.org/2013/02/18/%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC/

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΕΛΟΣ; Πλήρως επιχειρησιακά τα τουρκικά Boeing 737MESA στο Αιγαίο με ισραηλινή βοήθεια

    Μου αρέσει!

   2. Γιαυτό κανείς δεν εμπιστεύεται το Ισραηλ και είναι απομονωμένο. Γιατί παίζει δίπορτο παιχνίδι.
    Συνεργασία με το ελληνόφωνο ανθελληνικο λομπυ στην Αμερική και την επόμενη μέρα όπλα στην Τουρκία για να μας εξοντώσουν.
    Τα ίδια είπε και ο Μιχάλης Ιγνατίου μόνο που πήγε να βγάλει «λάδι» το ελληνοφωνο αμερικάνικο λομπυ ότι και καλά κέρδισε αμέτρητες μάχες στο κογκρέσο.
    Απορώ που τις κέρδισε τις μάχες και πότε… Μήπως με το Μακεδονικό? Η μήπως με τα Ίμια? Ακόμα και το 40 έπρεπε να πεθάνουν 300 χιλιάδες Έλληνες για να νιώσουν ευαισθησία τα ελληνόφωνα ***πανα.

    Μου αρέσει!

   3. Δεν είναι απομονωμένο? ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ! Παντού εχθρούς έχει με τις μαλακίες που κάνει!
    Εσύ νομίζεις ότι το Ισραηλ είναι κάνα πλούσιο κράτος όπου δεν υπάρχει ρατσισμός, δεν υπάρχει ανομία, δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες!
    Μόνο την Αμερική έχει να το βοηθάει που και αυτή πουτανάκι των Τούρκων είναι! Τι δεν μπορείς να καταλάβεις από όσα γράφω παραπάνω?

    Μου αρέσει!

 7. μυριζει πολυ ασκημα
  οποια και να ειναι τα σεναρια για την ωρα εχουμε τα εξεις
  1-ο αντουαν απερριψε τα σαπακια των abrams απο τα αμερικανα
  2-αρχισε να παροπλιζει φρεγατες
  3-εκοψε μισθους σε στρατιωτικους
  4-ζητησε καραβακια και ναυτικης συνεργασιας απο γαλλους
  5-δεν εδοθησαν τα αντιστοιχα αεροπλανα απο τα αμερικανα
  6-ζητησε επισημα βοηθεια απο τους πουρκουαδες
  7-οι αμερικανοι βρηκαν ανοιχτα αυτια στο απο 20ετων προετοιμαζομενο λεξ
  8-ο αμερικανος-εβραιος ηρθε κατ ιδιαν να απειλησει οτι θα μπουκαρουν τα τουρκακια στα οποια εδωσε 2 φρεγατακια (αληθεια γιατιιι?)
  9-η προσεγγιση απο το ισραηλ προς την τουρκια εγινε ριχνοντας τα μουτρα τους
  10-ο ερντογαν με τις μεγαλες ιδεεες του θελει την ανατολικη μεσογειο για παρτη του και κανει πριτς στην επιθεση φιλιας των ισραηλινων
  11-ο αντωνακης δεν εχει πολλες επιλογες πλεον μεσα στην τρουπα ου χωθηκε η΄παραδιδει
  πετρελαια στα γερμανα μεσω γαλλων η΄τιναζει τα πεταλα (τα δικα του εννοειται)

  οσο περνα η ωρα αρχιζω και γινομαι θρησκος
  αρχιζω να πιστευω σε……..προφητιες
  βλεποντας τις…………..μαγγανιες.

  αντωνακη δεν σε βλεπω καλα
  αν πεσεις απο κει που εισαι
  που θα κρυφτεις αγορινα μου?

  Μου αρέσει!

  1. κιμ

   κάτσε να βγει ο ανανιστης στην Κυπρο, να συνενωσουν τους ανανισμούς τους με τον δικο μας που θέλει τους πατεράδες μας διπλωμένους σε χαρτοκουτα, και να δεις τι καλά που θα γινουμε 45 κομμάτια …μαυροβουνια,κοσσοβα,βοϊβοντίνες, κράινες…

   τα περι αντιθέσεων ΗΠΑ / Γερμανιας τ΄ακουω βερεσε…σικέ παιχνιδια…

   Μου αρέσει!

   1. Εσυ ησουν βρε παλιοπαιδο που «κελαηδησες» αυτα τα πραματα στον σαμπρελωτο πατριωτη για τον θειο αντωνη και την κυβερνηση και εχει βγει και κλαιγεται απο ‘ψες σε ολο διαδικτυο ;;

    Ντροπη μπρε….

    Δεν σου’χω πει να μην πειραζεις
    τα ζωα τα καημενα
    μην ταχα σαν και ‘σενα
    και αυτα δεν εχουνε ψυχη ;

    Μου αρέσει!

 8. Ναι μόνο που η Γαλλία,συνεργάζεται στα ΠΆΝΤΑ. Με τις ΗΠΑ, αντίθετα με τη Γερμανία..
  Αυτό που βλέπω, είναι μοίρασμα με τους απέναντι…
  Μακάρι να κάνω λάθος και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να φτιάξουμε μια πραγματική συμμαχία (και με το Ισραήλ) και όχι τις ηλιθιότητες που κάναμε ως τώρα..
  Θα πρέπει όμως να δείξουμε ότι δυνομαστε να ματώσουμε Γιαυτη, αλλιώς θα μας φέρονται πάντα, όπως μας φέρονται και τώρα…

  Μου αρέσει!

  1. Μοίρασμα με κανέναν δεν θα γίνει, γιατί θα γίνει χοντρός ντόρος και μακελειό στους δρόμους.
   Δεν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα κάνει κάτι τέτοιο και θα κάτσει για πολύ στην εξουσία.

   Μου αρέσει!

   1. Οι Ρώσοι έριξαν πρόσφατα την Βουλγαρική κυβέρνηση και πλησιάζουν προς Ελλάδα.
    Έτσι για να γνωρίζεις ότι η Αμερική είναι ξοφλημένη.

    Μου αρέσει!

   2. Και αυτό είναι καλό;
    Δλδ, κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τις ΗΠΑ, μόνο που είναι πιο ωμοι..
    Και σου ξαναλέω, ρίξε μια ματιά που θέλουν να περάσουν οι αγωγοί και κάνε υποχθόνιες σκέψεις..

    Μου αρέσει!

   3. Καλά κάνουν! Εγώ δεν γουστάρω συνεργασία με Αμερική γιατί μόνο κακό μας έκανε και ποτέ δεν μας βοήθησε.
    Μα για τον αγωγό τον έριξαν αυτόν εκεί. Και τώρα πλησιάζει η ώρα του Σαμαρά.

    Μου αρέσει!

   4. Το δε γουστάρω γιατί έτσι, δεν είναι επιχείρημα. Όπως δεν είναι το δε μας βοήθησαν, γιατί η Ελλάδα είναι ψευτο μέλος του νατο εδώ και πολλά χρόνια.
    Το δεν μας βοήθησαν ισχύει και για την Ρωσία και μάλιστα, πολλαπλάσια, ίσα ίσα, πάμπολλες φορές, ήταν απέναντι.
    Και σου ξαναλέω ρίξε μια ματιά που θα. περνάει ο αγωγός και σκέψου…
    Προς το παρόν χαιρετώ.

    Μου αρέσει!

   5. Η φιλική εταιρία χάρη στους Ρώσους δημιουργήθηκε. Και όταν οι Ρώσοι έκαναν επίθεση στην Τουρκία εμείς τα ξύναμε.
    Μην ακούω παπάτζες λοιπόν. Εμείς τους φερθήκαμε σκάρτα, όχι αυτοί.
    Όσο για την Αμερική δεν την γουστάρω 1ον για το Μακεδονικό, 2ον για τα Ίμια, 3ον για την γιγάντωση της Τουρκίας και τέταρτο και τελευταίο για την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

   6. emeis ta ksiname? tha ksexnas mallon ti synebh epi orlofikwn….i ftaiei akrivws?
    h filiki etairia xaris tous rwsous? To oti katakeravnosan thn epanastash fysika de sou leei kati(fovotan ayta pou itrthan 100 xronia metTi sxesi exei h ameriki me to makedoniko? to dimiourgima tou kke kai tou tito,pou apo thn proti stigmh anagnmorise toso h rosia,oso kai h servia? Gia ta Imia gia ti ftaiei akribws? epeidh o dikos sou prothipourgos,den ithele polemo kai o pagalos elege na parei o diaolos thn simaia? na les pali kala pou meiname sto grizo xi…………………..
    H tourkiA,boithithike anisobarws apo thn amerikh,perissotero giati esy san ellada,isoun astathestastos simmaxos.
    isa isa,oso isoun ekei,se boleve mia xara.Oson afora thn oikonomiki kirisi,ti sxesh exei h ameriki? ayth ekleve to kratos opou kai opos mporouse? ayth anethete erga? ayth danizotan dixws avrio? ayth exei tous pio poulimenous politikous? ayth katestrepse oles tis kratikes kai ethnikes domes? oxi agapite,emeis.
    Gia to nazistis vlepo koubenta…..
    Na me sixoras alla mathimata politikis kai patriotismou den dikaiountai oi prodotes na kanoun.
    to mono sto opoio exiun dikaioma, einai na trone kamia sfaira sto kefali.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.