11,9 εκατ. τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία το 2012

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ[1]Και που είστε ακόμα! Αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στελεχωθεί όπως πρέπει να κάνει ελέγχους τότε τα πρόστιμα θα είναι πολλαπλάσια, αφού πολλές επιχειρήσεις αναγκάζουν τους εργαζομένους να βιώνουν σε «εργασιακό μεσαίωνα».

Στο ποσό των 11.882.500 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία το 2012.

Πρόκειται για στοιχείο που περιλαμβάνεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και, όπως επισημαίνει ο υπουργός, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Το 2012 έγιναν για την αδήλωτη εργασία 19.083 κοινοί έλεγχοι (ΕΥΠΕΑ – Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης) σε επιχειρήσεις οι οποίες συνολικά απασχολούν 60.796 εργαζόμενους.

Η συνολική ελεγκτική δραστηριότητα των επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, από τα ήδη επεξεργασθέντα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, περιλαμβάνει 27.599 ελέγχους πανελλαδικά.

Από τους ελέγχους αυτούς, οι Περιφερειακές Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων προχώρησαν σε 1.557 αναγγελίες ανασφάλιστων εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός Εργασίας ενημερώνει επίσης ότι το 2012 σε 23 επιχειρήσεις εφαρμόστηκε η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου να επιβάλει ως κύρωση την προσωρινή διακοπή επιχείρησης, διάρκειας πέντε έως δέκα ημερών, διότι διαπιστώθηκε παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

3 σκέψεις σχετικά με το “11,9 εκατ. τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία το 2012

 1. Στό άρθρο αυτό λείπει μία βασική πληροφορία……

  Από τά πρόστιμα τών 11,9 εκατ. ….. ΠΟΣΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ…????????????????????????????????????

  Μου αρέσει!

  1. Ακριβως ετσι!

   Ασε που …εγιναν καταγγελιες εργαζομενων πρωτα…….δεν ειναι αθλος των εργαζομενων στις ΣΕΠΕ….
   Και….πρεπει να εχει ο εργαζομενος και τα αντερα , και τα α…α…..

   οταν τον καλει η επιτροπη εναντια στο…αφεντικο του!

   Και νομικες …γνωσεις!

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.