Αρπάζω Χρυσό Α.Ε.

Η σιχαμένη διαφήμιση της eldorado με τους φουκαράδες εργαζόμενους και την ατάκα αλά Γεωργιάδη  «Δείχνουμε τα πρόσωπά μας και σας κοιτάμε στα μάτια» κυκλοφόρησε αρκετά στις εφημερίδες. Έχουν ρίξει χρήμα οι άνθρωποι, τόσο στον έντυπο, όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Το επιχείρημα απλό: «Για να καταστρέψουμε τον τόπο και να κλέψουμε τον πλούτο σας χρειαζόμαστε κάποιους υπαλλήλους να δουλεύουν. Οπότε βουλώστε το γιατί εμείς συμβάλλουμε στην ανάπτυξη». Μια καλή ιδέα θα ήταν να βγάλει και η τρόικα μια αντίστοιχη διαφήμιση για το μνημόνιο, με φωτογραφίες υπαλλήλων, κλητήρων και λογιστών, λέγοντας «το μνημόνιο προσφέρει τόσες δουλειές στον τόπο». Το ίδιο και η κυβέρνηση. Να κάνει μια αφίσα με μαγαζάτορες-μαυραγορίτες «αγοράζω χρυσό» και να λέει «Μην γκρινιάζετε για την εξαθλίωσή σας, κοιτάξτε πόσες νέες επιχειρήσεις άνοιξαν!».

Η υπόθεση της eldorado προσφέρει και ένα καλό μάθημα πολιτικής σκέψης σε όσους αφελείς ακούνε και λένε ολημερίς και ολονυχτίς για τα τρισεκατομμύρια που κάθονται στον πάτο του Αιγαίου, τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια. Αν και εκεί δεν παίζουν μπάλα μόνο Μπομπολαίοι και Καναδοί. Εκεί χοντραίνει το παιχνίδι.

εφημερίδα Ρήξη, τ. 91, Μάρτιος 2013

11 σκέψεις σχετικά με το “Αρπάζω Χρυσό Α.Ε.

 1. H ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη διαφωνία της στην απόφαση προσωρινής διαταγής-παύσης των εργασιών της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική.

  Απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της αίτησης αναστολής ώστε να κρίνει η Δικαιοσύνη επί της ουσίας τους ισχυρισμούς εκείνων που προσέφυγαν στα Δικαστήρια για την προστασία του περιβάλλοντος από το συγκεκριμένο μεταλλείο.

  Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει και επιβάλλεται να συνδυαστεί με την προστασία της κοινωνίας και των θέσεων εργασίας σήμερα μάλιστα που η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

  Η αγωνία για το περιβάλλον είναι αναγκαία και θεμιτή όσο αναγκαία και θεμιτή είναι η διασφάλιση των 700 οικογενειών που εργάζονται και ζουν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά και η διασφάλιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

  Η Δικαιοσύνη που είναι αρμόδια να απαντήσει, πρέπει να το κάνει σύντομα. Μέχρι τότε όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να στερήσει κανείς τη δουλειά εκατοντάδων εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ούτε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, ούτε βεβαίως την προσδοκία για συνέχιση της επένδυσης που σχετίζεται με την άμεση δημιουργία 1.300 επιπλέον θέσεων εργασίας στην περιοχή.

  h**p://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=1830&year=&month=&key=%EC%E5%F4%E1%EB%EB%E5%DF%E1&page=0&limit=10

  H ΓΣΕΕ καταγγέλλει την εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό εργαζομένων.

  Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στα ορυχεία Χαλκιδικής που κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους και τις δουλειές τους.

  Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, με τους εργαζόμενους και γενικότερα την κοινωνία να μαστίζονται από την ανεργία, από πληθώρα σκληρών, άδικων και αντεργατικών μέτρων, οι εισβολές, οι προπηλακισμοί, οι εμπρηστικές επιθέσεις, γενικά κάθε μορφής βία το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

  Η βία και η τρομοκρατία είναι καταδικαστέες απ΄ όπου και αν προέρχονται, για όποιον λόγο ή με όποιο πρόσχημα κι αν ασκούνται.

  Οι υπαίτιοι αυτών των απαράδεκτων ενεργειών οι οποίοι άμεσα πρέπει να συλληφθούν είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι και οι πράξεις τους απαράδεκτες και καταδικαστέες από το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=2004&year=&month=&key=%D7%E1%EB%EA%E9%E4%E9%EA%DE&page=0&limit=10

  —————————————————–

  » Τους εχθρούς μου τους ξέρω, από τους φίλους μου φοβάμαι «.

  Μου αρέσει!

  1. 😆
   Προ ημερών βγήκε κάποιος υπάλληλος στον εισαγγελάτο και δήλωσε «πρώτα η δουλειά και μετά η υγεία»!

   Αφιερωμένο…

   Μου αρέσει!

 2. Σκηνοθετώντας τη διαδήλωση υπέρ των μεταλλείων στη Χαλκιδική

  Γιγαντοοθόνες, μισθωμένα από την εταιρεία λεωφορεία και «εντολές» να φαίνεται μαζική η συγκέντρωση υπέρ των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική που έγινε σήμερα στη Μ.Παναγιά με μεγάλο χορηγό, την Εldorado GOLD.

  Διοργανωτής: «Κυρία Κατερίνα πολύ ωραία, θα μας παίξει το cnn απόψε»

  «Ελάτε να τελειώνουμε» φώναζε ο διοργανωτής της αντισυγκέντρωσης στη Χαλκιδική για την υπεράσπιση των δραστηριοτήτων της καναδικής πολυεθνικής Eldorado. «Ελάτε οι γιαγιάδες να καλύψουμε και αυτό το χώρο» συμπλήρωνε ενώ σε άλλη στιγμή αναφώνησε «δώστε ένα σύνθημα γ@@@ το μπελά μου».

  Το κλίμα σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με αυτό του υπήρχε το προηγούμενοι Σάββατο όπου στο ίδιο σημείο είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα που εναντιώνονται στη λειτουργία των μεταλλείων. Οι συγκεντρωμένοι έπαιρναν εντολές για το που θα σταθούν και η εκδήλωση είχε «στρατιωτικά» χαρακτηριστικά καθώς ο καθένας ήξερε το ρόλο του και έπρεπε να ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορούσε. Εφτά λεωφορεία μετέφεραν κόσμο στο σημείο και οι ¨εργαζόμενοι» της εταιρείας είχαν αναλάβει την οργάνωση της «διαμαρτυρίας». «Ελάτε κυρίες μου. Απλωθείτε εμείς είμαστε η δύναμη της Χαλκιδικής. Ελάτε, ελάτε κυρίες μου» φώναζε από το μικρόφωνο ο συντονιστής της διάταξης του κόσμου από την εξέδρα. «Δύο συνθήματα θα φωνάζουμε, αυτά που ξέρουμε» έλεγε ο συντονιστής των συνθημάτων!

  Το βίντεο από την παραπάνω «εκδήλωση» μπορείτε να το δείτε εδώ,

  h**ps://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1460229

  δεν ξέρω αν έχει παιχτεί ήδη κι εδώ

  Μου αρέσει!

  1. άντε και στην επόμενη αντιδιαδήλωση να προσλάβουν τον Μπιρσιμ να κάνει την σκηνοθεσία της όπως έκανε την δεκαετία του 80 στις συγκεντρώσεις του Παπανδρεου για να φαινονται εκατομυρια ο λαός…..

   Μου αρέσει!

 3. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με την Χαλκιδική. Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται τι ζητούν ακριβώς; Είναι οικολόγοι που δεν θέλουν να χαλάσει το πράσινο; Είναι μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που βλέπουν πιθανή χασούρα από υποβάθμιση του περιβάλλοντος; Είναι αριστεριστές που λένε όχι για να πουν όχι; Είναι λίγο από όλα; Τα μεταλλεία δεν υπήρχαν εκεί για δεκαετίες; Τι έχει αλλάξει και διαμαρτύρονται. Το ερωτηματικό το δικό μου φυσικά είναι το εξής: Αν υπάρχει χρυσός και χαλκός στις Σκουριές, γιατί το κράτος δεν γίνεται μεγάλος μέτοχος σε μια ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης. Υπάλληλοι και οργανόγραμμα ιδιωτικής μορφής και το κράτος να παίρνει μέρισμα από τα κέρδη. Σίγουρα δεν είμαι υπέρ της 100% κρατικής εξόρυξης και εκμετάλλευσης γιατί σε μια τέτοια περίπτωση την μια μέρα θα ήταν χαλασμένο το κομπρεσέρ, την άλλη θα ήταν βρεμένος ο δυναμίτης, την άλλη δεν θα ήταν τροχισμένος ο γκασμάς, οι διοικητικοί και οι σύμβουλοι θα ήταν τριπλάσιοι από τους μεταλλωρύχους, θα υπήρχαν 45 διαφορετικά σωματεία εργαζομένων που με κυλιόμενες απεργίες θα άφηναν εκτός παραγωγής το μεταλλείο για παραπάνω από 100 μέρες το χρόνο κτλ κτλ.
  Αν γνωρίζει κάποιος από πρώτο χέρι τι ακριβώς στρεβλό υπάρχει στην περίπτωση της Χαλκιδικής ας το μοιραστεί.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.