Πως βλέπουν οι Αλβανοί την μάχη των αγωγων.

Oλυμπiαδα μου, καλησπερα !
Διαβαζω τωρα  στα  αλβανικα  μεσα  ,φωνή της Αμερικής συνέντευξη από δύο καθηγητές,  σχετικά με την πιθανότητα να κερδίσει των ανταγωνισμό TAP η  Nabucco  για την  μεταφορά φυσικό αέριο απο τον Αζερμπαϊτζάν.

Καθηγητής  Gianfranco Lizza (ιταλος) Jenik Radon  (Αμερικανός, παραδέχονται ότι οι πιθανότητες είναι καλές και για τις δύο αγωγών, αλλά ο Nabucco είναι που  πρεπει  να  επιλεγει.

—-«Αγωγός Nabucco … φαίνεται ποιο« ώριμος »και πιο εφικτός απο το αγωγό TAP», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής.
__  Ο Αμερικανός καθηγητής Radon λέει: «Είναι σαφές ότι η βόρεια διαδρομή (Nabucco ) πηγαίνει στην» καρδιά «της Ευρώπης, που είναι οικονομικά ποιο υγιές τμήμα της ηπείρου αυτή τη στιγμή και ποιο  δυναμική . Γερμανία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την κατεύθυνση του φυσικού αερίου από ό, τι στο παρελθόν, δεδομένου ότι αυτό θα μειώσει την εξάρτησή της από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα. Έτσι, οι χώρες με υψηλή ζήτηση του φυσικού αερίου είναι η Γερμανία, η Αυστρία και σε μικρότερο βαθμό, η Πολωνία, η Τσεχια η Ουγγαρία. Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περισσότερο βιώσιμες οικονομικες ζώνες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση την πάροδο του χρόνου. South Street, TAP, δεν προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες των πελατών. Έτσι, αν ήταν να ρωτήσω πού είναι η πιο πολλα υποσχόμενη αγορά, η απάντηση είναι στην Κεντρική Ευρώπη. Αυτή είναι μία πτυχή. Μια άλλη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί είναι το κόστος των δύο εν λόγω σχέδια. Δεν έχω δει ακριβή αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν να συγκρίνουν το κόστος κατασκευής και άλλες πληρωμές μεταξύ της TAP  και Nabucco, αλλά είναι σαφές ότι η TAP είναι μικρότερη, που διέρχεται από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Αδριατική Θάλασσα και Ιταλία. Ωστόσο, με βάση οτι περναει  κάτω από τη θάλ ασσα μπορεί να αυξήσει το κόστος του έργου. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές ποια από τις δύο εναλλακτικές λύσεις θα κερδίσει, αλλά νομίζω ότι η βόρεια διαδρομή έχει ένα πλεονέκτημα, διότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση των πελατών, αν και υπάρχει ανταγωνισμός για την προσφορά από το ρωσικό φυσικό αέριο. Έτσι, αν θα ήθελα να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον, θα ήθελα να πω ότι ο Nabucco West προσφέρει περισσότερες δυνατότητες για το παρόν και για το μέλλον και αυτό είναι κάτι πολύ ελκυστικό και για την τόνωση του   Shah Deniz . Έτσι, αν ήταν στόχος, βόρεια Ευρώπη έχει ένα πλεονέκτημα. »

Αμερικανός καθηγητής προσθέτει ότι ακόμη και η ίδια η Αλβανία μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το γεγονός ότι η Αλβανία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν είναι ακόμα καν υποψήφιος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δώσει ισχυρές εγγυήσεις ότι το νομικό σύστημα της – η οποία θα επέτρεπε την κατασκευή των αγωγών και φυσικού αερίου που διέρχονται από την Αλβανία – Είναι τόσο ισχυρή όσο τα νομικά συστήματα που εγγυώνται χώρες μέλη της ΕΕ? Το Nabucco περνά μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αυξηθεί.  Είναι σημαντικό για την Αλβανία να παρέχουν στους συνεργάτες Shah Deniz ότι το νομικό σύστημα της μπορεί να είναι εξίσου ισχυρή και αξιόπιστη ».

Αναγνώστης