Αποικίες

20130317-083826.jpg

Του Ηλία Καραβόλια,

Μου ζητήθηκε να γράψω για τις εξελίξεις με το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο και για το πού θα πάει η κατάσταση τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα, στις σύγχρονες δηλαδή … αποικίες. Συγχωρέστε με, αλλά πριν το σχόλιο μου στο τέλος, θέλω να παραθέσω το γνωστό ποίημα του Καβάφη, το οποίο και αφιερώνω σε όσους αμετανόητους νομίζουν ότι όλα γίνονται για ’’το καλό μας’’:
Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία, και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.
Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία είναι που κάμνουνε μια ιστορία μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε

τι,για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν, κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν, με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.
Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες. Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής: οι τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή, κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική· είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.
Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε, βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.
Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία, κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς, απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά τόση δεινότητα χειρουργική. Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός. Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια. Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία. Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια; Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.

Κ. Π. Καβάφη, «Εν μεγάλη ελληνική αποικία, 200 π.Χ.»

Οι φίλοι μας ’’αναμορφωτές’’ ευρωπαίοι λοιπόν, κουρεύουν καταθέσεις στην Κύπρο, κουρεύουν μισθούς, συντάξεις, περιουσίες στην Ελλάδα, απαξιώνουν την εργασία και την αξιοπρέπεια των λαών του νότου και υποθηκεύουν το μέλλον εκατομμυρίων νέων ανθρώπων. Και όλα αυτά με την συγκατάθεση των κυβερνήσεων που υφάρπαξαν ψήφους με ψέματα( σημ: ο Κύπριος πρόεδρος είπε 5 μέρες πριν εκλεγεί ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων ,ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν ,πριν τις περσινές εκλογές ,οτι θα διαπραγματεύονταν με τους δανειστές για να μην παρθούν νέα μέτρα- και τελικά ψήφισαν 13 δις περικοπές) Όλα σχεδιασμένα, όλα προσυμφωνημένα, υπό τον μόνιμο εκβιασμό : θα χρεοκοπήσετε ( δηλαδή θα χάσουν αυτοί τα λεφτά τους) και θα βγείτε εκτός ευρώ(δηλαδή δεν θα αγοράζουμε πλέον με σκληρό νόμισμα τα προιόντα τους). Στυγνός εκβιασμός στις κοινωνίες που αναγκαστικά αποδέχονται την απαξίωση, την καθίζηση, τα κουρέματα περιουσιών και εισοδημάτων. Το ρίσκο που πήρε χθες το Eurogroup, δεν ήταν τυχαίο: ξέρουν ότι ακόμα και έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη είναι μια πιθανή πλέον εκδοχή, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αμορτισέρ στην γενικευμένη κρίση του Νότου. Έτσι, όσοι στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Κύπρο ,’υπεύθυνοι’ πολιτικοί ,μας φόβιζαν ότι με άλλες κυβερνήσεις θα χάναμε σπίτια, περιουσίες και θα κουρεύονταν οι καταθέσεις, μια φράση μόνο τους ταιριάζει( αυτούς του προύχοντες στις Αποικίες),καθόλου ποιητική, καθόλου καβαφική : άντε κουρευτείτε !

3 σκέψεις σχετικά με το “Αποικίες

  1. Άρθρο πολύ σωστό και άξιο των περιστάσεων. Αλλά, η πλύση εγκεφάλων έχει τόσο προχωρήσει και σε τόσο υψηλό βαθμό επιτύχει τους σκοτεινούς της στόχους, ώστε αμφιβάλλω πολύ αν αντικειμενικές και ορθολογικές απόψεις, όπως αυτές του παρόντος άρθρου, έχουν ,ακόμη, απήχηση στον τόπο μας.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.