Ένα έγκλημα (;) μια (παραδειγματική) τιμωρία, και μια (επικείμενη) καταστροφή.

Πριν πω οτιδήποτε άλλο οφείλω να παραδεχτώ κάτι. Δεν πίστευα ότι οι ευρωπαίοι θα έφταναν στο σημείο να ζητήσουν κούρεμα καταθέσεων είτε πάνω είτε κάτω από 100.000 ευρώ. Ότι και να γίνει στη συνέχεια, είτε οι Κύπριοι τα βρουν με τους Ρώσους είτε προχωρήσουν με την ουρά στα σκέλια στο κούρεμα, ένα είναι σίγουρο. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα υπάρχει πια με τη μορφή που το ξέρουμε. Οι γερμανοί προχθές πέτυχαν τη βίαιη συρρίκνωσή του για ένα πολύ απλό λόγο. Αν το σχέδιο γίνονταν δεκτό και προχωρούσε το κούρεμα θα υπήρχε  ούτως ή άλλως μαζική φυγή καταθέσεων. Τώρα που δεν έγινε (έστω και προς στιγμή) δεκτό, ο μόνος τρόπος να λειτουργήσουν πάλι οι κυπριακές τράπεζες είναι να περάσουν σε μη κυπριακά χέρια ώστε η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση να μην επιβαρύνει το κυπριακό κράτος. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση η έξοδος καταθετικών κεφαλαίων θα είναι επίσης μαζική. Γιατί κατέρρευσε η πίστη στην οποία στηρίζονταν το σύστημα.

Ένα δεύτερο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι πλέον όλοι οι καταθέτες κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο θα έχουν στην άκρη του μυαλού τους ότι ίσως κάποια στιγμή τους επιβληθεί όπως και στην Κύπρο ένα αντίστοιχο μέτρο. Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν. Οι εκτιμήσεις μου για τους λόγους που οδήγησαν το γερμανικό βορρά σε αυτή την ενέργεια θα αναλυθούν στη συνέχεια. Πριν όμως θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια γεγονότα τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι ώστε να μπορώ να τεκμηριώσω τις απόψεις μου.

Σε ανύποπτο χρόνο, σε ανάρτησή μου στο Olympia με τίτλο «Οι πατριώτες του γλυκού νερού» ανέλυσα γιατί οι Κύπριοι ψεύδονται όταν λένε ότι το πρόβλημα τους το δημιούργησε η Ελλάδα και το κούρεμα των ΟΕΔ. Θα προχωρήσω λίγο περισσότερο για να γίνει κατανοητό πως μια οικονομία όπως η κυπριακή έφτασε στο σημερινό σημείο. Δηλώνω απερίφραστα ότι ο Σόιμπλε και οι συν αυτώ είναι υποκριτές και υστερόβουλοι όμως αυτό δεν σημαίνει ότι σε αρκετά σημεία της κριτικής τους δεν έχουν δίκιο. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν το 1974. Οι τούρκοι εισέβαλαν και κατέκτησαν το 38% του κυπριακού εδάφους. Και στην κυριολεξία δεν άνοιξε μύτη. Η Ελλάς με μισοδιαλυμένο το στρατό δήλωνε ότι η Κύπρος είναι μακριά. Η διεθνής κοινότητα ούτε που αντέδρασε πέραν από λόγια, λόγια και λόγια. Μόνο λίγοι ηρωικοί Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι πολέμησαν και ο αγώνας τους δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ (αλήθεια ποιοι νεοέλληνες γνωρίζουν το όνομα Εμ. Μπικάκης;). Για να χρυσώσει το χάπι και να κάνουν πιο ανεκτή την κατάσταση, όλη η δύση επέτρεψε στο ελληνοκυπριακό κράτος να λειτουργεί το τραπεζικό της σύστημα με «χαλαρότερους» κανόνες. Δηλαδή έκανε τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα, πρώτα για τα κεφάλαια της Μ. Ανατολής (των «αραπάδων» όπως τους αποκαλούσαν στο νησί) και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ των ρώσων. Λόγω χώρου, θα αναφέρω μόνο ότι ξέπλυμα χρήματος σημαίνει η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, φοροδιαφυγή κτλ). Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναγνώστες και τον WM δεσμεύομαι στο άμεσο μέλλον για ένα αναλυτικό άρθρο σχετικά με το πώς γίνεται το ξέπλυμα. Απλώς να πω ότι προκειμένου να νομιμοποιηθούν τέτοια κεφάλαια, ο παράνομος ιδιοκτήτης τους πληρώνει πολλές φορές ποσά μέχρι και του 30% αυτών.

Το ξέπλυμα εκτός από τις τράπεζες ευνοεί και την ανάπτυξη φοροτεχνικών γραφείων, λογιστών, συμβούλων επιχειρήσεων, χρηματιστών και γενικά αυτού που ονομάζουμε χρηματοοικονομικό σύστημα. Η Κύπρος έγινε πρότυπο κέντρο υπερακτίων εταιρειών (οι γνωστές off shore) οι οποίες εκτός από το ξέπλυμα βοηθούν και στη νόμιμη φοροαποφυγή. Η οικονομία μπήκε σε μια αναπτυξιακή τροχιά καθώς αναπτύχθηκαν και υπερσύγχρονες τουριστικές υποδομές οι οποίες προσέφεραν διασκέδαση στους πελάτες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Κάποια παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και ο ναυτιλιακός τομέας μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Ο πολύπαθος κυπριακός λαός άρχισε να ζει πλούσια και να ξεχνά το 1974. Αύξηση μισθών, στεγαστικά δάνεια σε όλους, υποδομές, ένα όνειρο σε σχέση με τον εφιάλτη της προσφυγιάς που έζησαν λίγα χρόνια πριν.

Και ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση. Είσοδος στην ΕΕ. Πραγματικά αξίζει λίγη ανάλυση παραπάνω τόσο στο γιατί οι κύπριοι θέλησαν να μπουν στην ΕΕ όσο και στο γιατί έγιναν δεκτοί. Κατά τη γνώμη μου οι λόγοι είναι εκατέρωθεν πολιτικοί. Οι κύπριοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να λύσουν το κυπριακό μέσω της ΕΕ. Και οι βορειοευρωπαίοι προκειμένου να δεχθεί η Ελλάς την είσοδο των δορυφορικών τους κρατών, κυρίως αυτών της Βαλτικής. Κάτι έδωσαν, κάτι πήραν και οι μεν και οι δε. Από οικονομικής άποψης η Κύπρος μόνο μπελάδες είχε να βάλει πάνω στο κεφάλι της. Δεν είχε ανάγκη κάποιον να την εποπτεύει. Αν όμως υπάρχει μια κάποια εξήγηση για την είσοδο στην ΕΕ, προσωπικά δεν κατανοώ την είσοδο στο ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν την κυπριακή πραγματικότητα και είχαν διακριτικά παραινέσει τους κύπριους να «μαζέψουν» λίγο τις τράπεζές τους. Αλλά μέχρι εκεί. Έτσι το νησί βρέθηκε εντός Ευρώπης και ευρώ και οι Κύπριοι, αποχαυνωμένοι από τον άφθονο πλούτο που είχε εισρεύσει ζούσαν στον κόσμο τους. Οι τράπεζές τους επεκτείνονταν επιθετικά στην Ελλάδα, προσφέροντας νέες υπηρεσίες και πρωτοπορώντας σε πολλούς τομείς. Και ανέπτυξαν μαζί μια νεοπλουτίστικη νοοτροπία.

Φτάνουμε στο σήμερα. Στην Κύπρο υπάρχουν καταθέσεις περίπου 70 δις ευρώ. Το ΑΕΠ είναι περίπου 18 δις ευρώ και ο πληθυσμός περίπου 700.000. Για να έχουμε μια αίσθηση του μεγέθους, τα αντίστοιχα ελληνικά μεγέθη είναι 160 δις καταθέσεις, 190 δις ΑΕΠ και 11.000.000 πληθυσμός. Οι τράπεζες είναι η πραγματική εξουσία στο νησί. Από τα 70 δις των καταθέσεων, πολύ περισσότερα από τα μισά ανήκουν σε μη κατοίκους ή off shore που ελέγχονται από μη κατοίκους. Και σίγουρα όλοι αυτοί οι καταθέτες δεν είναι ούτε εγκληματίες ούτε φοροφυγάδες. Όμως αρκετοί είναι ύποπτοι. Μετά τα ελληνικά μνημόνια, υπολογίζεται ότι περίπου 5 δις ευρώ έφυγαν από την Ελλάδα με κατεύθυνση την Κύπρο. Επίσης εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά έχουν γυρίσει πίσω. Οι έλληνες μεγαλοκαταθέτες είχαν διαλέξει πιο ασφαλείς προορισμούς. Την παραδοσιακή Ελβετία, την Αγγλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία και μετά την Κύπρο. Στην Ελλάδα πρακτικά υπάρχουν δυο κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή (CPB BANK) αφού η Ελληνική Τράπεζα έχει πολύ μικρά μεγέθη. Περίπου 15 δις ευρώ καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και περίπου 20 δις δάνεια από αυτές. Αυτά από αριθμούς.

Γιατί όμως οι ευρωπαίοι αντέδρασαν με τον τρόπο που αντέδρασαν την προηγούμενη Παρασκευή; Το κυπριακό κράτος για να «ξελασπώσει» χρειάζεται δάνειο 17 δις ευρώ. Τα 5,8 δις θα πάνε απ’ ευθείας στις κυπριακές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση. Πριν 2-3 χρόνια έδωσαν 40 (σαράντα) δις ευρώ για να σώσουν 3 (τρεις) επενδυτικές ιρλανδικές τράπεζες, δηλαδή τράπεζες που δεν έχουν καταθετική βάση, που εξ ορισμού ασκούν «επικίνδυνες» δραστηριότητες και που οι πελάτες τους είναι πλούσιοι ιδιώτες ή θεσμικοί. Τώρα κολλάνε στα λιγότερα από 6 δις και ζητούν να πληρώσουν οι καταθέτες. Και στοχοποιούν τις κυπριακές τράπεζες για ξέπλυμα. Μα καλά, οι ιρλανδικές τράπεζες που διασώθηκαν τι ήταν, λευκές αθώες περιστέρες; Οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο τι κάνουν, απλά καταθέσεις και αναλήψεις; Τα νησάκια της Μάγχης (τα Channel Islands) που είναι βρετανική επικράτεια είναι ή όχι πλυντήρια μαύρου χρήματος; Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία; Για να μην πούμε για την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, αλλά επειδή είναι εκτός ΕΕ ίσως δεν προσβάλουν την ηθική του Σόιμπλε. Άρα όταν επικαλούνται θέμα ξεπλύματος ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. Τόσο επειδή γνώριζαν ανέκαθεν τι γίνεται όσο και επειδή δεν έχουν πρόβλημα με τόσα άλλα ευρωπαϊκά κράτη εντός και εκτός ΕΕ παρά μόνο με την Κύπρο. Νομίζω ότι υπάρχουν δυο-τρεις λογικές εξηγήσεις. Κατ’ αρχάς η φράου Μέρκελ κάνει επίδειξη πυγμής ενόψει γερμανικών εκλογών. Δεν θα επιβαρυνθούν οι γερμανοί φορολογούμενοι για την Κύπρο και τους ρώσους φίλους της. Επίσης θεωρούν ότι στέλνουν ένα μήνυμα κυρίως στους Ιταλούς «κλόουν». Καθίστε καλά γιατί θα έχετε την τύχη της Κύπρου. Δεν ανησυχούν μην τυχόν και δε συμμορφωθούν  οι Κύπριοι αφού (λανθασμένα κατ’ εμέ) το 0,2% του κοινοτικού ΑΕΠ που παράγεται στην Κύπρο δεν θεωρούν ότι θα λείψει ή θα επηρεάσει την ΕΕ σε περίπτωση χρεοκοπίας. Αλλά ο άμεσος σκοπός τους είναι άλλος. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν προβλήματα. Ζημιές από τα τοξικά ομόλογα, ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, προβλήματα ρευστότητας λόγω ευρωπαϊκής λιτότητας. Αν πείσουν τους ανατολικούς και κυρίως τους ρώσους ότι το μόνο ασφαλές τραπεζικό καταφύγιο είναι οι γερμανικές τράπεζες, έχουν αν αναμένουν αρκετές 10αδες δις ρώσικα και λοιπά ανατολικά κεφάλαια που θα τους ανακουφίσουν τουλάχιστον προσωρινά. Και θα δουν την Κύπρο στα γόνατα, που τόλμησε να κάνουν κολεγιά με τους εβραίους και τους πρώην μπολσεβίκους και θέλει να γίνει και παραγωγός υδρογονανθράκων. Ίσως ακόμα και να πιέζουν για λύση υπέρ της Τουρκίας για το κυπριακό. Σίγουρα οι λόγοι είναι και γεωπολιτικοί, αλλά όχι μόνο.

Οι Κύπριοι όμως; Δικαιολογούνται να έχουν τις τράπεζες που έχουν επειδή και άλλοι κάνουν το ίδιο; Χθες στην ομιλία του στην κυπριακή βουλή ο αρχηγός του ΕΥΡΩ.ΚΟ. χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα. Όμως ας καταλάβει ότι πρέπει να τηρούνται τα προσχήματα και να μην δίδονται δικαιώματα. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι το κυπριακό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 100% και με το πακέτο διάσωσης φτάνει στο 200%, νούμερο απαγορευτικό. Χαρακτήρισα τον πρώην πρόεδρο Χριστόφια πατριώτη του γλυκού νερού. Τον νυν Αναστασιάδη τον αποκαλώ θλιβερό ανθρωπάκι. Στο διάγγελμά του είπε ότι ήξερε την κατάσταση αλλά δεν περίμενε να φτάσουν εδώ τα πράγματα. Σε αντίθεση με το δικό μας το ΓΑΠ που είπε ότι δεν γνώριζε, αυτός είπε ότι δεν είναι ψεύτης αλλά βλάκας. Δηλαδή πίστευε αυτά που έλεγε προεκλογικά αλλά δεν εκτίμησε σωστά τα δεδομένα. Επιχειρηματολογούσε συνάμα ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις, ότι δεν θα επιβληθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και ότι θα δώσει μετοχές και ομόλογα έναντι των τραπεζικών καταθέσεων που θα κουρευτούν. Μια μέρα αργότερα δεν είχε το θάρρος να υπερψηφίσει την πρότασή του. Ντροπή.

Θεωρώ ότι οι κύπριοι είναι εν πολλοίς κακομαθημένοι αρχοντοχωριάτες που λησμόνησαν την κληρονομιά του Αυξεντίου και του Παληκαρίδη, του Καραολή και του Δημητρίου και βυθίστηκαν στον αργυρώνητο συβαριτισμό που τους πρόσφεραν οι δυτικοί «φίλοι». Όμως δεν μπορώ να μη θαυμάσω την στιγμιαία έστω παρρησία που επέδειξαν ψηφίζοντας όχι διαλέγοντας αξιοπρέπεια. Ας μη βιάζονται οι εδώ χειροκροτητές να πανηγυρίζουν. Δεν είναι σίγουρο ούτε το plan B ούτε η σωτηρία. Μπορεί να τα πάρουν όλα πίσω και να δεχτούν το σχέδιο Σόιμπλε και τότε θα αρχίζουν να καγχάζουν οι της συγκυβέρνησης . Έχει πολύ δρόμο. Αν όμως δικαιωθούν για την επιλογή τους, ο Σαμαράς ας ετοιμάζει βαλίτσες, δεν στέκεται με τίποτα με νέους εκβιασμούς και διλλήματα.

Στα καθ’ ημάς τώρα. Τι θα γίνει τα καταστήματα  των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα; Από ότι φαίνεται, αν δεν υπάρξει λύση δεν θα ανοίξουν. Δεν το συζητάμε τι θα γίνει βέβαια αν προχωρήσει το κούρεμα. Αλλά και λύση να υπάρξει δύσκολα θα αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών αναλήψεων. Ακόμα και να αποκτηθούν από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα η ανακούφιση θα είναι προσωρινή και μόνο. Ή αν π.χ. η CPB BANK αγοραστεί από ρώσους και έχει πίσω της την εγγύηση του ρωσικού κράτους και άρα αυτό θα κάλυπτε τα περίπου 4 δις ευρώ κεφαλαιακών αναγκών μειώνοντας αντίστοιχα την ανάγκη δανεισμού από την Τρόικα ή την Ρωσία. Επιπλέον το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εγγυηθεί στην ΕΚΤ στην χορήγηση ρευστότητας προκειμένου να καλυφθεί το κενό μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το οποίο ακόμα και αν δεν γίνει ούτε μια έκτακτη ανάληψη πανικού, είναι πάνω από 5 δις ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το ποσό επιβαρύνει ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος. Δύσκολα τα πράγματα για όλους. Μόνη λύση; Ας αποφασίσουμε να ζήσουμε πιο φτωχά, έλληνες και κύπριοι και να εξορθολογίσουμε τα πάντα, από δημόσια διοίκηση και πολιτικούς μέχρι τραπεζικό σύστημα και καταναλωτικές συνήθειες και δεν θα έχουμε ανάγκη από κανένα Σόιμπλε και καμιά Μέρκελ. Και ας γίνει η αρχή από το νησί στέλνοντας φυλακή όσους έβγαλαν έξω τα κεφάλαιά τους την περασμένη βδομάδα, γνωρίζοντας από τον κύκλο του Αναστασιάδη τι επρόκειτο να γίνει. Και ας ακολουθήσουν και εδώ τα δικά μας καμάρια. Και ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Κύπριοι, πλούσιοι και λιγότερο πλούσιοι και ας προχωρήσει το κράτος σε εσωτερικό δανεισμό. Και πάνω απ’ όλα, η ευκατάστατη κυπριακή εκκλησία, μεγαλομέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας και από τους βασικότερους μετόχους των άλλων δυο μεγάλων τραπεζών ας διαθέσει υπέρ του έθνους τα «ιερά σκεύη» της. Και τότε οι Κύπριοι θα κερδίσουν τον απεριόριστο θαυμασμό μου.

Αθήνα 20-03-2013

Σ.Κ.

17 σκέψεις σχετικά με το “Ένα έγκλημα (;) μια (παραδειγματική) τιμωρία, και μια (επικείμενη) καταστροφή.

 1. ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ , ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

  Μου αρέσει!

 2. Σε πολλά συμφωνώ, σε άλλα όχι. Αλλά, από την ελλαδική μεταπολίτευση και μετά, όποια σημαία του Ελληνισμού σηκώθηκε, στη Κύπρο σηκώθηκε. Έστω και .. αρχοντοχωριάτικα, έστω κι έτσι..

  Μου αρέσει!

 3. Η υπαρξη χρηματοπιστωτικων συστηματων εξαρτωνται απο την πιστη τους και αυτη η πιστη κλωνιζεται με διαφορες συστηματικες ενεργειες και με πολλες μορφες εισαγομενες και καθολου τυχαιες.Ολα οδηγουνε στην εξαπλωση του αιφνιδιου κυπριακου χρηματοπιστωτικου πραξικοπηματος και στελνεται μηνυμα σε ολοκληρη την παγκοσμια επενδυτικη κοινοτητα και ωθουνε τις μαζες σε μια εντροπικη κατασταση που θα μεγεθυνθει οταν ολοι μαζι ,συνηθιζεται αυτο στα….κοπαδια προβατων,τρεξουν και αποσυρουν τις καταθεσεις τους οποτε οι τραπεζες θα αρχισουν να καταρρεουν και θα αρπαχτουνε με ελαχιστα χρηματα απο τους λιγους που καραδοκουνε για αυτο.Στην κυπρο ο ιδιος ο αναστασιαδης και ο σαρρης ειχανε δηλωσει κατηγορηματικα στην πρωτη τους ομιλια οτι «ουτε αναφορα σε κουρεμα για το δημοσιο χρεος θα ειναι ανεκτη».Μετα την «λυση» του θεματος σειρα θα παρουν σπιτια,μετοχες,ομολογα,συνταξεις.Ολα στην ωρα τους.

  Μου αρέσει!

 4. Αγαπητέ Σ.Κ με βρίσκει σύμφωνη η ανάλυσή σου. Υπάρχουν και άλλα που μπορούσαν να περιληφθούν αλλά κάλυψες τα κυριότερα σημεία. Εδώ και χρόνια γνώριζε και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου κα;ι όλοι οι βουλευτές σημερινοί και παλαιότεροι, και εκδότες εφημερίδων και δικηγόροι και γιατροί και επιχειρηματίες τι γινόταν αλλά όλοι έκλειναν τα μάτια στο ξέπλυμα (που όντως ήταν και είναι υπαρκτό) για την καλοπαίραση και άφηνε ο μικρόκοσμος μας στη Λευκωσία μια χούφτα ελίτ να κάνει ότι θέλει και μια άλλη χούφτα «απατεώνων» τραπεζιτών να αλωνίζουν με τα λεφτά του κόσμου ανεξέλεγκτα όπως θέλουν με εξωφρενικές δαπάνες και έβγαζαν όλοι με ένα στόμα όλους τους ξένους τρελλούς όταν τα έγραψαν και προειδοποιούσαν… Κάποιοι έπρεπε να εκτίνουν είδη ποινές φυλάκισης πίσω από τα σίδερα για όσα έπραξαν ατιμώρητοι όλα αυτά τα χρόνια και έφεραν την χώρα στο σημερινό χάλι…
  Ας λυπηθεί ο Θεός το τόπο πλέον…

  Μου αρέσει!

 5. Γράφεις : ¨…Οι τούρκοι εισέβαλαν και κατέκτησαν το 38% του κυπριακού εδάφους. Και στην κυριολεξία δεν άνοιξε μύτη….¨!!
  Μάλλον δεν τάχεις καλά με την ιστορία. Ετσι δεν είναι;

  Γράφεις : ¨…Σίγουρα οι λόγοι είναι και γεωπολιτικοί…¨
  Οι λόγοι φίλε μου είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!

  Αραδιάζεις ολόκληρο κατεβατό και δεν κάνεις ούτε μια μνεία για την σατανική χρονική σύμπτωση (μέσα σε τρείς μέρες όλες κι όλες) όλων των παρακάτω:
  1ον. Επιβολή από Eurogroup του πρωτοφανούς κουρέματος καταθέσεων.
  2ον. Απόρριψη πανηγυρική από την Κυπριακή Βουλή.
  3ον. Επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ!
  4ον. Επίσκεψη Υπ. οικον. Κύπρου στην Μόσχα διαπραγματευόμενος σχέδιο Ρωσσικής διάσωσης!!
  5ον. Επίσκεψη 16μελούς επιτροπής της Ε.Ε., στην Μόσχα, μαζί με 100 (!) εμπειρογνώμονες!
  6ον. Πρόσκληση Πούτιν στον Νετανιάχου, να επισκεφθή την Μόσχα (μετά την συνάντησή του με Ομπάμα)!
  7ον. Πρόσκληση Πούτιν σε Αναστασιάδη για επίσκεψη στην Μόσχα!

  Δεν συμφωνείς οτι μέσα σε δυό – τρείς μέρες, γίνεται ένας …συνωστισμός, που θάλεγε και η ρεπούσ(τ)η;

  Ποιές τράπεζες και …κουραφέξαλα συζητάμε;

  Φίλε μου, αν δεν το εχεις καταλάβει, αυτές τις μέρες, λαμβάνει χώρα ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑΛΤΑ!

  Απόντες- έκπληξη (προς το παρόν), από το μοίρασμα των ενεργειακών πεδίων της Ανατολικής Μεσογείου, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ και η ΤΟΥΡΚΙΑ!
  Για την ¨κυβέρνηση¨ – ρεντίκολο των κουρελοβενιζελοαντωνάκηδων, δεν γίνεται, βέβαια, λόγος

  Οι επερχόμενες εξελίξεις θα έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
  Ελπίζω να μην είναι και ιδιαίτερα ¨θερμές¨, στο Αιγαίο!

  Μου αρέσει!

  1. Για τα περι ιστορίας γράφω ακόμα:

   «Η Ελλάς με μισοδιαλυμένο το στρατό δήλωνε ότι η Κύπρος είναι μακριά. Η διεθνής κοινότητα ούτε που αντέδρασε πέραν από λόγια, λόγια και λόγια. Μόνο λίγοι ηρωικοί Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι πολέμησαν και ο αγώνας τους δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ (αλήθεια ποιοι νεοέλληνες γνωρίζουν το όνομα Εμ. Μπικάκης;)»

   Δε συμφωνείς ότι όταν γίνεται εισβολή σε εθνικά εδάφη (γιατί θεωρώ τήν Κύπρο Ελληνικό έδαφος) και δεν γίνεται γενικευμένη σύρραξη, ουσιαστικά δεν ματώνει μύτη; Εντάξει, δεν είχαμε την ξεφτίλα των Ιμίων που είπαμε και ευχαριστώ, αλλά τι άλλο έγινε; Η μοίρα καταδρομών μόνο πολέμησε και η ΕΛΔΥΚ.

   Ναι, μπορεί να υπάρχει νέα Γιάλτα, αλλά το θέμα ξεκινά από την οικονομική αδυναμία της Κύπρου και των τραπεζών της και δίνει αφορμές. Οι σύγχρονοι πόλεμοι δυστυχώς ξεκινούν από την οικονομία και τους οικονομικούς δολοφόνους. Και η αδυναμία αυτή δεν είναι τωρινή, πάει αρκετά πίσω από το κούρεμα των ΟΕΔ.

   Μου αρέσει!

 6. Διαβάστε και δύο άρθρα της εφημερίδας Σημερινή στην Κύπρο
  για ευρύτερο προβληματισμό.

  Αντιστάσεις
  Το πολιτικο-οικονομικό μοντέλο σάπισε πριν από χρόνια…
  http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/556904
  20/03/2013 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
  Γιατί οι Κύπριοι βρίζουμε την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και γενικά τους Γερμανούς; Γιατί κατηγορούμε τους ξένους για τα δεινά μας; Ως λαός δεν έχουμε αυτογνωσία. Μας αρέσει να είμαστε αιωνίως τα καημένα τα θύματα, με επιλεκτική αξιοπρέπεια. Μόνο που λησμονούμε μιαν οδυνηρή πραγματικότητα, που ο μέγας Θουκυδίδης διασάλπισε πριν από 2500 χρόνια:
  Ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ πόλεων (σήμερα κρατών) είναι το συμφέρον. Οι Γερμανοί και οι εταίροι μας υπερασπίζονται τα κρατικά και εθνικά συμφέροντά τους. Το απέδειξαν πλειστάκις, ακόμα και με πολέμους. Εναπόκειται στους συνετούς, σώφρονες και αποφασισμένους λαούς να τους ανακόψουν. Οι Γερμανοί, όπως και όλα τα σοβαρά κράτη, πάντοτε προάγουν τα συμφέροντά τους. Σήμερα χρησιμοποιούν την Κύπρο ως προσάναμμα στην αναμέτρησή τους με τους Ρώσους. Εμείς, ως ηγεσία και ως λαός, πώς υπερασπιζόμαστε τα κρατικά συμφέροντά μας;

  Χθες, ο Σόιμπλε είπε μιαν οδυνηρή αλήθεια, που οι… πάνσοφοι ηγέτες μας, νυν και πρώην, δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουν: «Το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει χρεοκοπήσει». Όσοι διαθέτουν δύο δράμια ψυχραιμία και μυαλό, και δεν παρασύρονται από λαϊκισμούς, τερατολογίες, ψεύδη και ανέξοδες φλυαρίες για να χειροκροτεί η μπλέμπα, γνωρίζουν ότι το πολιτικό και το οικονομικό μοντέλο της νήσου έχει από χρόνια χρεοκοπήσει. Και σαπίσει. Είναι η ρίζα και η φύτρα της σημερινής κακοδαιμονίας μας.
  Γιατί κατηγορούνται οι ξένοι για λάθη, ανεπάρκειες, εγκλήματα και ανικανότητες δικών μας ηγετών; Γιατί οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας γίνονται έξω από το Προεδρικό και τη Βουλή; Αυτές έπρεπε να γίνονται έξω από τα γραφεία κάθε κόμματος, επειδή από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα του τόπου. Το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο της Κύπρου ξεπεράστηκε εδώ και πάνω από 25 τουλάχιστον χρόνια.
  Οι ηγέτες μας δεν συνειδητοποίησαν τις τρομακτικές διαστάσεις της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και τις επιπτώσεις της. Πρόεδροι, κυβερνήσεις και κόμματα δεν αντιλήφθηκαν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης. Οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις δεν κατανόησαν επακριβώς τι σήμαινε για την Κύπρο η ένταξή της στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Έτσι παρατηρούμε τις ίδιες τριτοκοσμικές, κουτοπόνηρες, γελοίες πρακτικές, στηριγμένες στην άθλια νοοτροπία του «ως τζιείθθεμέρου», ή στην ακόμα αθλιέστατη δικαιολογία, «εγιώ, εν τζιαι…».
  Πόσα χρόνια ακούμε από τους ηγήτορες του τόπου για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας; Πόσες χιλιάδες φορές ακούσαμε τις ίδιες υποσχέσεις και τελευταία δεσμεύσεις για ένα νέο κρατικό και οικονομικό μοντέλο, στηριγμένο σε ευρωπαϊκά πρότυπα; Πόσες φορές ο Διοικητής της ΕΚΤ, αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Κομισιόν, διεθνούς φήμης και σοβαρότητας οικονομολόγοι προέτρεψαν την Κύπρο να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές, θεσμικές, διοικητικές, διαρθρωτικές, ακόμα και ανατρεπτικές, ώστε το κράτος να εκσυγχρονιστεί και η Δημ. Διοίκηση να γίνει παραγωγική;
  Πόσες φορές επισημάνθηκε από εταίρους και άλλους ξένους ειδήμονες το υπερτροφικό μέγεθος του χρηματοπιστωτικού συστήματος; Πόσες φορές τα τελευταία χρόνια εταίροι μας ξανά και ξανά έθεσαν θέμα ξέπλυμα βρόμικου χρήματος; Στο μνημόνιο που ο Δ. Χριστόφιας συμφώνησε πέρσι, το 95% των εισηγήσεων αφορούν μέτρα που τέσσερις, τουλάχιστον, κυβερνήσεις όφειλαν να πάρουν.
  Γιατί δεν τα πήραν; Το κυπριακό πολιτικό και οικονομικό μοντέλο σάπισε και βρόμισε πριν από πολλά χρόνια. Απλώς η κρίση έσπασε το απόστημα και διαχύθηκαν όλα τα πυώδη και δυσώδη που σήμερα μας προκαλούν αναγούλα, οργή, αποστροφή και διοχετεύονται εναντίον ξένων αντί κατά των πραγματικών ενόχων.
  http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/556904

  Ενώπιον της άτακτης χρεοκοπίας έχουν σχέδιο Β΄;
  | 20/03/2013 | ΘΕΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ
  Η Βουλή προχώρησε χθες και αποφάσισε να απορρίψει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Κατά το εκβιαστικό δίλημμα, επέλεξε μεταξύ άτακτης υποχώρησης, την άτακτη χρεοκοπία. Πόσο ορθή, ή πόσο λανθασμένη, είναι η απόφαση, θα το καταδείξουν οι προσεχείς μέρες.
  Το βέβαιο είναι ότι, μετά την απόφαση της Βουλής, η χώρα εισέρχεται σε μία τραγική πορεία και κατάσταση, με φοβερές συνέπειες. Και η υποχρέωση πλέον και Κυβέρνησης και Βουλής είναι να εξεύρουν τρόπους και μέσα, ώστε να αντιμετωπισθούν τα τεράστια αδιέξοδα και οι δυσβάστακτες παρενέργειες. Υπάρχει σχέδιο Β, ώστε να επουλωθούν, όσο μπορούν να επουλωθούν, οι μεγάλες πληγές;
  Ανεξαρτήτως της αισχρότητας, της ληστρικότητας, της ανηθικότητας, την οποία επέδειξαν οι Ευρωπαίοι άρπαγες, όχι εταίροι, οφείλουμε να τονίσουμε: Καθυστέρησαν εγκληματικά οι ηγέτες μας να προστατεύσουν τον λαό από τη ληστρικότητα των Ευρωπαίων αρπάγων.
  Εδώ και χρόνια, αξιωματούχοι της κυπριακής πολιτείας, όταν μετέβαιναν στις Βρυξέλλες, ελάμβαναν τα απειλητικά μηνύματα Ευρωπαίων ηγετών, για δήθεν ξέπλυμα χρήματος, για «κλοπή συμφερόντων» πιο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών εξαιτίας του εταιρικού φόρου. Ήταν φανερό ότι μας περίμεναν «στη γωνιά», για να μας πλήξουν την ώρα που θεωρούσαν δεδομένη.
  Οι εκάστοτε κυβερνήτες, επέστρεφαν στη Λευκωσία και έγραφαν στα παλιά τους τα παπούτσια, τα απειλητικά μηνύματα. Στηριζόμενοι στην, κατ’ επίφασιν, εύρωστη οικονομία μας, συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα.
  Εδώ και μήνες, έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης, ξένοι οικονομολόγοι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άφηναν, άλλοι καθαρά και άλλοι με μισόλογα, να διαφανεί ότι το κυπριακό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και η μόνη αντιμετώπιση είναι το κούρεμα καταθέσεων. Αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνετο καθαρά να διαφανεί ότι αυτή η απεχθής και πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα πράξη, αυτή η ενέργεια, η οποία αντίκειται σε κάθε αρχή δικαίου, κυπριακού και ευρωπαϊκού, δεν ήταν εκτός ατζέντας τής Ε.Ε.
  Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ αρνείτο σε κάθε ερώτηση που του υποβάλλετο, να αποκλείσει την περίπτωση κουρέματος.
  Και όμως. Αγνοήθηκαν αυτές οι ωμές προειδοποιήσεις. Χλευάστηκαν οι έμμεσες προειδοποιήσεις. Και συνέχισαν οι κυβερνώντες εδώ, να δηλώνουν με κάθε βεβαιότητα ότι τέτοια καταστροφική περίπτωση απεκλείετο. Συνέχισαν όλοι οι ταγοί του κράτους να ζουν στον δικό τους κόσμο και στις δικές τους ψευδαισθήσεις. Δεν αφυπνίσθησαν οι κυβερνήσεις. Και δεν ευαισθητοποιήθηκαν οι πολιτικοί. Δεν κινήθηκαν να σχεδιάσουν, ώστε εάν η απειλή μετατρέπετο σε πραγματικότητα, η χώρα να είχε διεξόδους και ο λαός να μη συρόταν στη φτώχια και στην εξαθλίωση.
  Σήμερα εφθάσαμε, όχι στην ώρα μηδέν, αλλά την ξεπεράσαμε. Οι κυβερνήτες, τα πολιτικά κόμματα, η Βουλή, έχουν άμεσο και βαρύτατο χρέος, να αντιμετωπίσουν το χάος. Να διαχειριστούν την καταστροφή. Να σώσουν τον λαό.
  Ερωτούμε, ξανά: Υπάρχει σχέδιο Β; Μπορούν οι ηγέτες αυτού του τόπου να το θέσουν από σήμερα σε εφαρμογή, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας;
  Σήμερα μας προσπέρασε ο χρόνος. Αυτά που όφειλαν να κάμουν τα περασμένα χρόνια, καλούνται να τα κάμουν, μέσα σε δευτερόλεπτα.
  Έχουν χρέος να το κάμουν. Η ευθύνη που επωμίζονται Πρόεδρος Δημοκρατίας, Κυβέρνηση, Βουλή, πολιτικά κόμματα, είναι βαρύτατο. Τόσο βαρύ, που ουδέποτε το ανέλαβαν προηγούμενοι.
  Ο λαός, έκπληκτος, οργισμένος, απογοητευμένος, αλλά και αποφασιστικός, είναι έτοιμος να δώσει τη δική του μάχη.
  Περιμένει τους ηγέτες του να τεθούν επικεφαλής.
  http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/556875

  Μου αρέσει!

 7. Απλα και σαν βοσκος….

  Η Κυπρος εχει τα περισσοτερα αποθεματα πετρελαιου αεριου σε ολη την ευρωπη…

  Αρα εχει Ολη τη δυναμη του πλουτου της ενεργειας….

  Αρα …σελιγο και για δεκαδες χρονια θα ειναι μια Υπερελβετια…..ενα καταρ στο τεραγωνο!

  Θα αφηνε ποτε η Γερμανια , τωρα που εχει τον πρωτο λογο…μια τετοια ευκαιρεια για παρτη της?

  Να …δουλευει ο γερμαναρας φασιστας και να ..θησαυριζει τον ασημο Κυπριο???

  Τσαμπα θελει να του τα παρει….οπως πηρε την Ιστορικη Ελλαδα…

  Τσαμπα!

  Και να τους τα …πουλαει!

  Ολα θα τα παιξει η γερμανια….ειναι πολυ Επικινδυνη για τη ζωη των ευρωπαιων….!

  Μου αρέσει!

 8. Για να μη τα κανουμε ολα νιανιά..
  ΑΝ η Κύπρος στηριξε την οικονομία της σε ενα παρασιτικο μοντέλο το οποίο καταρρέει..
  κι επειδή λογω εδαφους δεν μπορει να παρεχει τα στοιχειωδη για τον λαό της

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.