Γιατί η ζημιά έχει ήδη γίνει


Του Ηλία Καραβόλια,

Όποιο και αν είναι το πλάνο που θα ακολουθήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ για την περίπτωση της Κύπρου, όποιες και αν είναι οι συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας, η σχετικά αθόρυβη αλλά μεσοπρόθεσμα μεγάλη ζημιά στο
διεθνές οικονομικό σύστημα, έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται φόρος επί καταθέσεων , σε ευρωπαικό έδαφος. Το 1992,αντιμέτωπη με μια σοβαρή οικονομική κρίση η Ιταλία βλέπει το χρέος της να φτάνει το 120% του ΑΕΠ. Για να βρει χρήματα γρήγορα, η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Αμάτο αποφασίζει να ορίσει ένα «κούρεμα» 0,6% σε όλες τις καταθέσεις των Ιταλών. Το μέτρο απέφερε 30 δισ. λίρες( 15 δισ. ευρώ) Το 0,6% όμως ήταν σχεδόν ανεπαίσθητο ποσοστό για τους Ιταλούς καταθέτες. Και φυσικά, ήταν Ιταλικός νόμος, έκτακτης εθνικής ανάγκης. Αντιθέτως το Eurogroup προχθές , ομόφωνα(!), πρότεινε την επιβολή του περίφημου τέλους σταθερότητας στις καταθέσεις εντός της κυπριακής επικράτειας, παραβιάζοντας τους πολυετείς διεθνείς κανόνες τραπεζικών εγγυήσεων, με το πρόσχημα ότι είναι ‘έκτακτος φόρος’ και όχι μή αποζημίωση απο κατάπτωση εγγυήσων. Από το 1933 στις ΗΠΑ, με νόμο του προέδρου F.D.Roosevelt για εχέγγυο των 200 χιλ $ , ώστε να αναχαιτιστεί το σοκ από χιλιάδες πτωχεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων , μέχρι και την Ευρωπαική Οδηγία -Μάιος 1994- η οποία προέβλεπε τη δημιουργία οργανισμού ασφάλειας καταθέσεων σε κάθε χώρα μέχρι ενός ορισμένου ποσού, (200 χιλιάδες ευρώ τότε έγινε σταδιακά 100 χιλ. ευρώ . Αυτό είναι το όριο πίστης στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Το περίφημο δίχτυ ασφαλείας των καταθέσεων, ο κεντρικός πυλώνας σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ε, αυτόν τον πυλώνα ακούμπησε επικίνδυνα η γερμανική ηγεμονία στην ΕΕ, κάτι που φυσικά θα το βρει μπροστά της.
Οι αγορές και οι επενδυτές διεθνώς δεν είναι ανήσυχοι για την συστημικότητα του κινδύνου που προξενεί η Κύπρος και το τραπεζικό της σύστημα, ούτε τόσο πολύ καίγονται για τις αντιδράσεις της Ρωσίας, επειδή θα κουρευτούν καταθέσεις Ρώσων στην Κύπρο. Αυτό που ‘γκρεμίστηκε’, έστω και πειραματικά για λίγες ώρες ή μέρες, είναι η Πίστη, η Εγγύηση, η Ασφάλεια του αποταμιευμένου εισοδήματος-είτε είναι νόμιμο, είτε όχι. Διότι η υποκρισία πολλών να μιλούν για χτύπημα στο πλυντήριο που λεγόταν Κύπρος ,περισσεύει όταν χώρες μικροσκοπικές σε ΑΕΠ( Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, off shore νησιά) έχουν συσσωρεύσει ιλιγγιώδη ποσά αθέμιτου κέρδους, από όλες τις μαφίες της γης. Και φυσικά τόσο στην Ελβετία , στην Ν. Υόρκη, στο Λονδίνο, αλλά και στην Φρανκφούρτη, οι δυτικές και ‘φερέγγυες’ τράπεζες, δεν είναι και τα…. καλύτερα παιδιά( η Deutsche Bank πρωτοστατεί στα πρόστιμα για μη εναρμόνιση στο anti money laundering !)
Δεν θα μπω στην λογική της ανάλυσης των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων( Ρωσία-ΗΠΑ- φυσικό αέριο) πίσω από τα ηλίθια και επικίνδυνα αυτά τερτίπια του Eurogroup. Το ξαναέγραψα πρόσφατα : οι δανειστές και εταίροι μας που σήμερα ζητούν ως ενέχυρο το κούρεμα σε καταθέσεις στην Κύπρο, έχουν ήδη διαπιστώσει ότι δεν παίρνουν εγγυήσεις για τα δανεικά τους όταν κουρεύουν μισθούς, συντάξεις και περιουσίες σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία. Έχουν ήδη συνειδητοποιήσει πόσο γυρνάει μπούμεραγκ να απαξιώνουν την εργασία και την αξιοπρέπεια των λαών του νότου και να υποθηκεύουν το μέλλον εκατομμυρίων νέων ανθρώπων. Και όλα αυτά τα έκαναν με την συγκατάθεση των κυβερνήσεων που υφάρπαξαν ψήφους με ψέματα, σχεδόν πάντα σχεδιασμένα και προσυμφωνημένα, υπό τον μόνιμο εκβιασμό : θα χρεοκοπήσετε ( που σημαίνει γι αυτούς ότι θα χάσουν τα λεφτά τους) και θα βγείτε εκτός ευρώ(δηλαδή δεν θα αγοράζουμε πλέον με σκληρό νόμισμα τα προιόντα τους). Πρόκειται για στυγνό εκβιασμό στις κοινωνίες που αναγκαστικά αποδέχονται την απαξίωση, την καθίζηση, τα κουρέματα περιουσιών και εισοδημάτων.
Το ρίσκο που πήρε όμως το Eurogroup, δεν ήταν τυχαίο: ξέρουν ότι ακόμα και έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη είναι μια πιθανή πλέον εκδοχή, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως αμορτισέρ στην γενικευμένη κρίση του Νότου. Ξέρουν ότι η πιο δυναμική είσοδος των Ρώσων σε ευρωπαικά εδάφη κέρδους, δεν θα είναι και τόσο μεγάλη. Και ξέρουν ότι τελικά θα μαλακώσουν τις κοινωνίες, εμφανιζόμενοι πάλι ως σωτήρες δανειστές έσχατης ανάγκης. Τι δεν ξέρουν όμως; Ότι η ζημιά έγινε τόσο για το ‘ιερό ‘ του συστήματος( καταθέσεις) όσο και για την συνοχή της Ευρωζώνης. Το μακρύ χέρι των Βρυξελλών που μπήκε στις ζωές μας για να μας σώσει από την κακοδιαχείριση των κομμάτων και των κρατικών λειτουργών σε κάθε χώρα, αποδεικνύεται ότι απλώνεται πολύ και μπαίνει στους κόπους μια ζωής( αποταμίευση)και όχι μόνο στον μελλοντικό ιδρώτα( μισθοί, συντάξεις). Επιμένω: η Ιστορία απέδειξε ότι αυτό το χέρι , απ όπου και αν προέρχεται, πάντα κόβεται όταν άδικα πνίγει τους πολλούς αυτής της γης, για να μην γράψουν ζημίες ή για να κερδίσουν οι λίγοι…

17 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί η ζημιά έχει ήδη γίνει

 1. Συμφωνώ, χωρίς να έχω διαβάσει το πλήρες κείμενο που αιτιολογεί τον τίτλο … «Γιατί η ζημιά έχει ήδη γίνει», παρά μόνον τις πρώτες γραμμές. Τολμώ το σχόλιο….

  Η ζημιά έχει γίνει. Η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, ειδικά του νότου της Ευρώπης, τετέλετσαι. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα εμπιστευθεί πλέον κυπριακές, ελληνικές, ιταλικές, ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες. Αυτό που ήθελαν οι Ούννοι το πέτυχαν… Μόνο που δεν κατάλαβαν ότι πυροβόλησαν τα τέτοια τους…. Κι ο νοών νοείτο…

  Μου αρέσει!

  1. Αντίθετα , τώρα θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη , γιατί τώρα αυτός που θα πάει τα λεφτά του εκεί , ξέρει με ΣΙΓΟΥΡΙΑ πια , πως δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να λεφτά του να κουρευτούν , ενώ αλλού μπορεί και να τα χάσει ..

   Μου αρέσει!

   1. Δεν διαφωνώ αλλά νομίζω ότι πρέπει να περάαει πάρα πολύς χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη που λες. Αυτό το ξέρουν οι Ούννοι και σ΄ αυτό ποντάρουν. Δεν τους νοιάζει το μετά. Εξ άλλου το μετά (σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία τους, η οποία δεν πέθανε ποτέ) θα είναι γης μαδιάμ… Μπροστά στα φράγκα δεν έχουν κανένα θεό. Δεν βλέπουν. Τυφλώνονται. Κι ας μην ξεχνάμε ότι από τον Αλάριχο μέχρι τη Μέρκελ για να μην πάω πιο πίσω… ή πιο μετά στις σταυροφορίες… αυτήν την δουλειά ξέρουν να κάνουν… Επιδρομές… Μόνον γι αυτή τους την δράση μπορούν να υπερηφανεύονται σαν Έθνη…

    Έθνη βαρβάρων που βάλλουν κατά του Πολιτισμού.

    Μου αρέσει!

    1. Δεν είναι απαραίτητο , ο μεγαλοκαταθέτης δεν λειτουργεί όπως ο μικροκαταθέτης , παρορμητικά .. Λειτουργεί ψύχραιμα και αποφασιστικά .. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε αυτός που έχει τα λεφτά του εκεί θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει παντού , γιατί η κρίση είναι παγκόσμια .. Έτσι λοιπόν το μόνο μέρος που σίγουρα αυτό δεν πρόκειται να του συμβεί ποτέ είναι η Κύπρος και τώρα το γνωρίζει , αυτό τουλάχιστον έχει ήδη αποδειχτεί και φυσικά ο μεγαλοκαταθέτης δεν θα ρισκάρει να το μάθει αυτό για άλλους προορισμούς , θα μείνει εκεί που θεωρεί πως είναι σίγουρος ..

     Αν πάρουν μάλιστα οι Ρώσοι και την Λαϊκή τράπεζα , τότε θα νοιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια ΚΑΙ οι μικροκαταθέτες , επομένως αντί για την ζημιά που προσπάθησαν να κάνουν στην Κύπρο τα λαμόγια της Γερμανίας , θα βγει σε καλό τελικά … Δεν είναι τυχαίο που δεν υπήρξε ούτε ένας ψήφος υπέρ του κουρέματος …

     Με λίγα λόγια η Γερμανία έπεσε μέσα στην παγίδα που έστησε η ίδια για τους άλλους …

     Μου αρέσει!

   2. Χωρίς να είμαι απόλυτος, έχω την αίσθηση ότι η Κύπρος, σύμφωνα με τα γεωπολιτικά δεδομένα, τις γεωστρατηγτικές ισορροπίες της παρούσης κι εν όψει της επίσημης αναγγελίας της Ευρασιατικής Ένωσης την 1η Μαϊου 2013, που επί της ουσίας είναι η οικονομική ένωση των BRICS, δηλαδή της Ρωσία, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και Νότιας Αφρικής. πρέπει τάχιστα να εξέλθει, όχι μόνον από το ευρώ, αλλά κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προσανατολιστεί στη νέα αυτή αγορά, την οποία γνωρίζει καλά κι αυτή με την σειρά της την εμπιστεύεται… κι έχει όλες τις δυνατότητες να την υπερασπίσει και προστατέψει.

    Μου αρέσει!

    1. Ας μην βιαζόμαστε , ο χιτώνας για να στερεωθεί έχει ανάγκη από πόρπη … Η πόρπη κρατά ενωμένα τα κομμάτια του υφάσματος και έτσι το ρούχο στερεώνεται πάνω στο σώμα .. Τον ρόλο της πόρπης μπορεί άνετα να τον παίξει η Ελλάδα και η Κύπρος .. Για αυτόν αυτό το σημείο του πλανήτη ήταν το μέσον της γης ( Μεσόγειο) , γιατί εδώ ήταν η πόρπη που κρατούσε τον πλανητικό μανδύα όρθιο ..

     Άσε να ξεμπερδέψουμε με αυτά τα λαμόγια πρώτα και θα δούμε από τις εξελίξεις ..

     Μου αρέσει!

   3. Πως ξεμπερδεύει η Ελλάδα απο αυτά τα ασπόνδυλα μυάσματα? Επόμενες εκλογές? αυτό έγινε και πριν αλλά φόβησαν το λαό …με Θεική καταστροφή!

    Μου αρέσει!

 2. Ναι , η ζημιά έχει ήδη γίνει , αλλά όχι για την Κύπρο , ούτε για την παγκόσμια οικονομία , η ζημιά έχει γίνει για την Γερμανία και το ευρώ …

  Η Γερμανία από απληστία έσφιξε το σχοινί μέχρι που έσπασε .. Τώρα η Γερμανία είναι μετέωρη και σίγουρα η μόνη χαμένη … Οι αντιδράσεις της φυσικά θα είναι βίαια και θα εκδηλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τα τσιράκια της που δεν είναι και λίγα , αλλά όλες οι ενέργειές της θα είναι μάταιες … Το λάθος που έκανε η Γερμανία προχθές δεν διορθώνεται ..

  Η ΕΕ τελειώνει .. Και τελειώνει γιατί το σχέδιο περί δήθεν «δημοσιονομικής υποταγής» των λαών του νότου δεν μπορεί να προχωρήσει πια και άλλο σχέδιο η κεντρική Ευρώπη δεν έχει , κάτι που σημαίνει πως πλέον στην ΕΕ θα επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις .

  Ο παγκόσμιος γεωπολιτικός και οικονομικός χάρτης αλλάζει .. Τίποτα δεν θα μείνει ίδιο πια …

  Υ.Γ . Διασκεδάζω αφάνταστα με τα εγκάθετα παπαγαλάκια της Γερμανίας στα κανάλια , μα πιο πολύ διασκεδάζω με αυτά που είχαν εντεταλμένο ρόλο μέσα σε αντίθετα στρατόπεδα που τώρα είναι αναγκασμένα να πετάξουν τις μάσκες τους τις δήθεν αντιμνημονιακές .. Τώρα πια ούτε για αστείο δεν μπορούν να μιλήσουν για αντι – μνημόνιο αν δεν το εννοούν πραγματικά , γιατί τώρα δεν υπάρχει ο μπαμπούλας του φόβου στους λαούς .. Ο λαός της Κύπρου έδειξε σε όλον τον πλανήτη πως η ντουλάπα δεν κρύβει κανέναν μπαμπούλα .. Tώρα οι Γερμανοί με τα παπαγαλάκια τους τρέχουν να πείσουν την Κύπρο να το ξανασκεφτεί και να δελεαστεί 🙂

  Μου αρέσει!

  1. Το γεγονός ότι σπεύδουν Μπαρόζο και λοιποί στη Μόσχα κι όχι η Μόσχα σ΄ αυτούς… να βρουν λύση στο πρόβλημα που ενέσκηψε… μετά την απόφαση των Κυπρίων, τα λέει όλα…

   Κι εγώ έχω αρχίσει να διασκεδάζω… Δοξάζω τον θεό, που μέσα στα μύρια οικονομικά μου προβλήματα μπορώ να έχω πρόσβαση στο internet, ακόμα… Δεν ξέρω μετά από δύο μήνες…. Μπορεί να είμαι αυτός που με βλέπεις αργά τη νύχτα, γιατί ντρέπομαι… ν΄ ανοίγω τον κάδο σκουπιδιών, ψάχνοντας απεγνωσμένα κάτι να φάω. (Δεν αποτελεί προσωπικό υπαινιγμό)

   Μου αρέσει!

   1. Νίκο να έχεις πίστη και να μην φοβάσαι τίποτα … Στην δύσκολη να μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και από την ενορία σου ..

    Μου αρέσει!

  2. Το Δ Ραιχ είναι παρόν. Καταστρέφοντας το χρήμα που είναι ο Θεός των Εβραίων καταστρέφεις τους ίδιους τους Εβραίους, χωρίς να χρειάζεσαι στρατόπεδα συγκέντρωσης.

   Μου αρέσει!

   1. Επειδή όμως δεν ξέρουμε ποιοι είναι ακριβώς οι Εβραίοι και κάποιοι μπορεί να παρουσιάζονται ως κάτι άλλο , ρίξε καλύτερα μερικές πυρηνικές μπόμπες να εξολοθρέψεις τους πάντες για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα μείνει κανείς Εβραίος ζωντανός , βέβαια θα πεθάνεις και εσύ , αλλά δεν βαριέσαι , μήπως είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις και εσύ λίγο Εβραϊκό αίμα μέσα σου ..?? Από που να είσαι σίγουρος ..?? Άλλωστε καθώς λένε κάποιοι ακόμα και ο Χίτλερ Εβραίος ήταν , οπότε γιατί να μην είσαι και εσύ … ?? 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου!
   Το ευρώ έχει τελειώσει οριστικά!!!
   Το μόνο που το κρατάει και επιτρέπει στη συμμορία των Βρυξελλών να παριστάνει την «ανώτατον αρχήν» είναι οι εθελόδουλοι Έλληνες…
   Μετά το «ΟΧΙ!» των Κυπρίων τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες… και δε μιλάω μόνο για αυτές που βλέπουμε! Οι πραγματικές εξελίξεις διεθνώς είναι αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο!!!
   Εύχομαι και ελπίζω ότι έστω την ύστατη στιγμή ο Ελληνικός λαός, παίρνοντας μαθήματα από τους Κύπριους αλλά και τους Ισλανδούς και όσους αποτίναξαν το ΔΝΤ και τις πολιτικές του και ανάκτησαν την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ τους…, θα ξυπνήσει επιτέλους και δε θα μείνει να είναι ο μόνος τελικά που θα θυσιάζεται και θα θυσιάζει τα παιδιά του στο βωμό της κομπίνας του ευρώ! Διότι περί καλοστημένης κομπίνας λεηλασίας των λαών της ευρώπης μέσω ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ πρόκειται και πρέπει να σταματήσει εδώ!
   Και φυσικά οι λαοί πρέπει να απαιτήσουν εκκαθάριση και απόδοση λογαριασμού κατά τη διάλυση!!!
   Διότι παρέδωσαν ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ και χρυσό ως εγγυήσεις για να παραλάβουν αυτό που τους παρουσιάστηκε ως «χρήμα» και δεν είναι παρά ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ που μόνο μέσω χρέους εξασφαλίζει κέρδη στους εμπνευστές της κομπίνας…
   Και κερατάδες και δαρμένοι δε γίνεται… ΓΙΝΕΤAI;
   Και τότε οι ευρωπαϊκοί λαοί θα τρίβουν τα μάτια τους από το μέγεθος της ΛΗΣΤΕΙΑΣ που τόσα χρόνια έχουν υποστεί μέσω της συμμορίας των Βρυξελλών και την ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΤ!!!

   Μου αρέσει!

 3. Ολοκληρώνοντας το διάβασμα του άρθρου σας κύριε Ηλία Καραβόλια, επί του οποίου παρορμητικά έσπευσα να σχολιάσω προηγούμενα και δεν το μετάνοιωσα… θα συμφωνήσω στο συμπέρασμα πως αυτό το χέρι ΠΑΝΤΑ ΚΟΒΕΤΑΙ…

  Δεν είναι γιατί το λέτε εσείς μήτε γιατί συμφωνώ κι εγώ μαζί σας. Είναι γιατί αποκαθίσταται η ισορρροπία ή το θέλημα του Θεού ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το… Το Σύμπαν ή ο Θεός αποκαθιστά πάντοτε την ισορροπία. Είναι αυτό ίσως που δεν έχει κατανοήσει η Μέρκελ…

  Μου αρέσει!

 4. Ο καυγάς γίνεται, και θα γίνεται για τα πετρέλαια και το αέριο.

  Η άποψη της Γερμανικής Ναζιστικής μαφίας που κυριαρχεί στην Ευρώπη είναι «σας εξαγοράζω, σας διαλύω και σας κλέβω βάσει της Ευρωπαικής αλληλεγγύης».

  Η άλλη άποψη λέει προτιμώ να τα δώσω τζάμπα σε άλλους παρά δε σένα. Άντε και γαμήσου.

  Ας μας εξηγήσει λοιπόν η χοντρή πώς θα πάρει τα πετρέλαια.

  Πιστεύει ότι το πάρτυ με τον Αντωνάκη θα κρατήσει χρόνια ;

  Χαιρετίσματα.

  Μου αρέσει!

 5. Δυστυχώς η ζημιά έγινε και για άλλη μία φορά βοηθήσαμε και εμείς για να τους καταστρέψουμε.
  Τουλάχιστον, αν αυτό είναι παρηγοριά, έπεσαν αξιοπρεπώς.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.