Μόνη λύση για την Κύπρο το μοντέλο της Ισλανδίας.

42903Το Eurogroup (και η Ελλάδα μαζί) απορρίπτει τη μια μετά την άλλη τις λύσεις που αγωνίζεται να βρει η δύστυχη Κύπρος. Βασικός όρος του Eurogroup – Γερμανίας είναι ότι όποια  λύση και αν προκριθεί θα πρέπει να έχει μέσα της οπωσδήποτε «κούρεμα» των καταθέσεων. Σε μια τέτοια λύση συμφωνεί απόλυτα φυσικά και η κυβέρνηση Σαμαρά. Καμία δήλωση αντίθετη δεν έχει ακουστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Τέτοια ενέργεια όμως, είναι βέβαιο πως θα σημάνει κατάρρευση του μοναδικού οικονομικού τομέα της Κύπρου, δηλαδή του τραπεζικού της τομέα. Αυτό το ξέρει και η Αθήνα και όμως το επικροτεί.

Όλοι λοιπόν αναρωτιούνται γιατί «τρελάθηκαν» ξαφνικά οι Ευρωπαίοι; γιατί τόσο ξαφνικό «μίσος» εναντίον της Κύπρου και μάλιστα για ένα μικροποσόν για το μέγεθος της τρόϊκας; γιατί και η Ρωσία σφυρίζει αδιάφορα; γιατί η ελληνική κυβέρνηση κοιτάζει αλλού; υπάρχει εξήγηση; Υπάρχει.

Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν είναι μια ξαφνική τρέλα των Ευρωπαίων, ούτε ένα εκδικητικό μένος εναντίον των Κυπρίων. Είναι ένα πείραμα που έβαλαν μπροστά για να ξεφουσκώσει η νεοπλασματική τραπεζική φούσκα που έχει φουσκώσει επικίνδυνα. Αν επιτύχει το πείραμα στην Κύπρο, τότε αυτό θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες (εν γνώσει των κυβερνήσεών τους) σε αγριότερη προφανώς μορφή. Δηλαδή θα επιδιώξουν να ξεφουσκώσουν την τραπεζική φούσκα  φορτώνοντας το κόστος στους καταθέτες και στους λαούς.

Η Κύπρος έχει μόνο μια επιλογή. Αντί (πέρα από το «κούρεμα» των καταθέσεων) να δανειστεί και από πάνω από την τρόϊκα τα επιπλέον 10 δις ευρώ που τις προτείνει το Eurogroup (τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του ΑΕΠ της) και το οποίο δάνειο θα την καταστήσει μόνιμο υποχείριο των δανειστών, θα πρέπει να επιλέξει αυτό που επέλεξαν και οι Ισλανδοί. Να αφήσει να καταρρεύσουν οι πτωχευμένες τράπεζες, να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι τραπεζίτες, να εκκαθαρίσει τις τράπεζες που θα καταρρεύσουν και στη συνέχεια να δημιουργήσει κρατική τράπεζα που θα αποζημιώσει τους κύπριους καταθέτες και θα βάλει μπροστά μια καινούργια αρχή. Εξάλλου η Κύπρος αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετώπισε και η Ισλανδία. Ας δει λοιπόν τι έκαναν οι Ισλανδοί.

Αν αυτό θα την οδηγήσει εκτός ευρώ, νομίζουμε ότι είναι το λιγότερο που θα πρέπει να απασχολήσει τους Κύπριους αυτή τη στιγμή.

Πέτρος  Χασάπης

 

 

13 σκέψεις σχετικά με το “Μόνη λύση για την Κύπρο το μοντέλο της Ισλανδίας.

 1. αυτα να τα διαβαζουν οσοι πιστεψαν στον μικροψυχο χοντρουλη
  που εγινε τραμπολινο του νωθρου και ουρα του 38 τ@ογλανακου

  Μου αρέσει!

 2. Διότιν τα μέσα Μαζικής Ενημερώσεως των Ιθαγενών Ελλήνων ανήκουν εις την πλειοψηφίαν των μετόχων των εις Ιδιώτας Τραπεζίτας.
  Και εις Επαγγελματίας Πολιτικάντηδας.

  Μου αρέσει!

 3. Αλλη μια ντροπιαστικη σελίδα για την Ελλάδα με πρωτεργάτες τους πολιτικούς και απαθείς θεατές εμάς όλους .
  Ντροπή μας ……

  Μου αρέσει!

  1. Ενω οι Ιρλανδοι, αρχιζουν και κινουνται :

   Irish MEP calls Olli Rehn to resign over Cyprus bailout fiasco
   http://www.keeptalkinggreece.com/2013/03/21/irish-mep-calls-olli-rehn-to-resign-over-cyprus-bailout-fiasco/
   επισης …
   FinMin claims: “Greece shielded from Cyprus crisis, has Plan B for Cypriot Banks”
   http://www.keeptalkinggreece.com/2013/03/20/finmin-claims-greece-shielded-from-cyprus-crisis-has-plan-b-for-cypriot-banks/

   Μου αρέσει!

 4. ΣΕ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ» Ο ΣΑΡΡΗΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ;

  Πληροφορίες από ιδιαίτερα αξιόπιστες πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το τι πήγε ακριβώς να κάνει ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στη Μόσχα για να ζητήσει και να πάρει ρωσική βοήθεια ή για να τη σαμποτάρει.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο κ. Σαρρής συζητά μόνο την αναδιάρθρωση του προηγούμενου ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, αφού ο κ. Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να φύγει από τα πλαίσια της τρόικας. Δεν συζητά καν την ανακεφαλαιοποίηση των δύο προβληματικών τραπεζών, παρόλο που οι άτυπες ρωσο-κυπριακές συνομιλίες για το θέμα αυτό προχώρησαν ήδη πάρα πολύ στη Λευκωσία. Ο κ. Σαρρής δεν συζητά επίσης συμμετοχή της Ρωσίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου (φαίνεται ότι ανήκουν ήδη σε άλλους), ούτε και ενδεχόμενες διευκολύνσεις άλλης μορφής προς τη Ρωσία στη Μεσόγειο.

  Η Μόσχα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον κ. Αναστασιάδη, αλλά, όπως σημειώνουν Ρώσοι αξιωματούχοι, μια τέτοια επίσκεψη θα είχε νόημα μόνο αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο.

  Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν προτείνoυν στη Μόσχα να συμμετάσχει με κεφάλαια στη «διάσωση» της Κύπρου, αρνούνται όμως στους Ρώσους να συμμετάσχουν στη διαχείριση του προγράμματος, να γίνει δηλαδή η τρόικα «κουαρτέτο».

  Τόσο οι προτάσεις Αναστασιάδη, όσο και οι προτάσεις Μπαρόζο χαρακτηρίζονται από Ρώσους αναλυτές ως κινούμενες στα όρια του προσβλητικού.

  Το Κρεμλίνο είναι στο μεταξύ έξαλλο με τη συμπεριφορά του Βερολίνου και της ΕΕ και την αποφυγή συνεννόησης με τη Μόσχα

  Παρά την καταστροφή που έχει ήδη υποστεί με τις αποφάσεις του Eurogroup, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν, η πολιτική τάξη της Λευκωσίας, εν απολύτω εξαρτήσει αλλά και πανικώ τελούσα, και παρά την τεράστια λαϊκή πίεση που δέχεται, επιμένει να υπακούει πειθήνια στις εντολές των δυνάμεων ακριβώς που επετέθησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

  Ταυτόχρονα, ισχυρότατες διεθνείς δυνάμεις που θέλουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία και παρέμβαση της Μόσχας, αλλά και ει δυνατόν να καταστρέψουν τις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου, οργάνωσαν τεράστια καμπάνια παραπληροφόρησης ως προς το πραγματικό περιεχόμενο των κυπρο-ρωσικών συνομιλιών και της ρωσικής πολιτικής στο θέμα, σε ΜΜΕ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ρωσίας.

  Μου αρέσει!

  1. Διογενη …;
   η πηγη εισαι εσυ;
   Δεν ειναι κακο… απλα να ξερουμε. 😉

   διοτι το » η πολιτική τάξη της Λευκωσίας, εν απολύτω εξαρτήσει αλλά και πανικώ τελούσα, και παρά την τεράστια λαϊκή πίεση που δέχεται, επιμένει να υπακούει πειθήνια στις εντολές των δυνάμεων ακριβώς που επετέθησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.» δεν συναδει με την εικόνα που εχω (εχομε ;;).
   Ευχαριστω

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.