Κλείνουν την «παγίδα» των τεκμηρίων για τους 18αρηδες

Τρόπους προκειμένου να κλείσουν την παγίδα του τεκμηρίου δαπανών προσωπικής διαβίωσης για τους φορολογούμενους άνω των 18 ετών, που υποβάλλουν δήλωση μόνο και μόνο λόγω ηλικίας, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Με βάση την λύση που προκρίνεται εφόσον έχουν αποκλειστικά εισόδημα από τόκους θα τους χρεώνεται το τεκμήριο διαβίωσης ύψους3.000 ευρώ μόνο εφόσον το εισόδημα που δηλώνουν από τη συγκεκριμένη πηγή ξεπερνά κάποιο ποσό (π.χ. τα 300 ευρώ). 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με βάση πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία όλοι οι φορολογούμενοι άνω των 18 ετών, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους υποχρεώνονται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Να σημειωθεί, όμως, ότι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή χρεώνονται με το ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης για προσωπικές δαπάνες το οποίο ανέρχεται στα 3.000ευρώ για τους άγαμους και στα 5.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Παράλληλα, από φέτος οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν με τη φορολογική τους δήλωση όλα τα εισοδήματά τους ακόμη και αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία ή έχουν ήδη φορολογηθεί. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι τόκοι των καταθέσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι όλοι οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην εφορία αποδείξεις δαπανών ίσες με το25% του τεκμαρτού ή πραγματικού τους εισοδήματος, όποιο είναι το υψηλότερο. Από τον συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ότι οι νέοι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των18 ετών που έχουν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από τόκους (επειδή π.χ. διαθέτουν έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου με πενιχρό υπόλοιπο και εισέπραξαν τόκους 5 ευρώ) θα χρεωθούν με τεκμαρτό εισόδημα προσωπικών εξόδων διαβίωσης ύψους 3.000 ευρώ. Με βάση αυτό το εισόδημα θα πρέπει να δηλώσουν αποδείξεις δαπανών ύψους 750 ευρώ. Αν δεν τις δηλώσουν θα χρεωθούν με πρόσθετο φόρο 10% επί της αξίας των αποδείξεων, δηλαδή 75 ευρώ. Με δεδομένο ότι το τεκμήριο αυτό υπολογίζεται αυτόματα κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης και δεν δηλώνεται από τον φορολογούμενο πολλοί νέοι φορολογούμενοι που δήλωσαν τόκους μερικών ευρώ θα λάβουν εκκαθαριστικό σημείωμα με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν φόρο 75 ευρώ.

Το θέμα έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ που αναζητούν τρόπους για να το αντιμετωπίσουν. Η λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα μόνο από τόκους να επιβάλλεται το τεκμήριο ατομικής δαπάνης διαβίωσης μόνο εφόσον το ποσό των τόκων ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσό, όπως είναι για παράδειγμα τα 300 ευρώ.

3 σκέψεις σχετικά με το “Κλείνουν την «παγίδα» των τεκμηρίων για τους 18αρηδες

 1. δηλ εγω που εχω ενα <> 17 κ μισο θα το βαλω να κανει δηλωση κ να δηλωσει τι? το φαγητο το κρεββατι κ το σχολειο που παει? θα παω να τους το αφησω εκει κ ας κανουν οτι νομιζουν. ετσι κ αλλιως το τεκμηριο μου λογω εφηβιας βαραει κοκκινο θα τους τα κανει μπαχαλο στην εφορια.

  Μου αρέσει!

 2. Διεστραμμένοι ανεγκέφαλοι του υπουργείου οικονομικών. Ελπίζω η -βέβαιη- τιμωρία τους να είναι εξίσου διεστραμμένη.

  Μου αρέσει!

 3. Θελοντας ο βοσκος εγω

  να βοηθησω τους σωτηρες μας που πονοκεφαλιαζουν για νεα μετρα σωτηριας…

  μη ξεχασουν το σημαντικο…

  Να φορολογησουν τα μωρα!

  Εχετε σκεφθει γιδια…

  ποσο στοιχιζουν τα μωρουδικα…..πανες, καλλυντικα κλπ?

  Αν βαλουμε και ιατρικες επισκεψεις…

  και ενα ατομο επανω τους λαθρο να τα …φυλαει ολημερις…

  μιλαμε για μεγαλη συγκετρωτικα βεβαια …φοροδιαφυγη…

  Τα μωρα φοροδιαφευγουν!

  Αρπαξτε τα…

  Οπως επισης και τους κατακοιτους γερους…

  Εκει να δεις …μαυρο χρημα…..

  Αλλη φορα θα σας περιγραψω …σωτηρες μου…..τι γινεται με τους ανημπορους γερους….

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.