«Απόφαση- σταθμός» από το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας «κουρεύει» κατά 73% το χρέος δανειολήπτη- πατέρα 4 παιδιών!

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

«Απόφαση- σταθμό» εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας, βάσει της οποίας «κουρεύεται» κατά 73% το χρέος δανειολήπτη που ανερχόταν στο χρηματικό ποσό των 211.270 ευρώ και εξαιρεί από εκποίηση την κύρια κατοικία του.

Οι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «δικαστική απόφαση- σταθμό» για τα δικαστικά δεδομένα της Ηλείας, αλλά και για απόφαση- ορόσημο για τα Πανελλαδικά χρονικά, με την οποία δικαιώνεται πολίτης της Αμαλιάδας, πατέρας τεσσάρων παιδιών!

Σε μία περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, η αδυναμία δανειοληπτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν στο γνωστό ‘Νόμο Κατσέλη’ δηλαδή τον Νόμο 3869/2010, σχετικά με την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

«Καταφύγιο» στον συγκεκριμένο Νόμο αναζήτησε και ο δανειολήπτης από την Αμαλιάδα, ο οποίος τελικά δικαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας.

Χρωστούσε σε 11 δανειστές!

Ο δανειολήπτης από την Αμαλιάδα και πατέρας τεσσάρων παιδιών, διαθέτει μηνιαίο εισόδημα 1.494 ευρώ και αδυνατούσε να πληρώνει τις υψηλές μηνιαίες δόσεις που απαιτούσαν οι τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφληση των οφειλών του από δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Οι συνολικά έντεκα δανειστές του, κυρίως τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είχαν επιβαρύνει τον δανειολήπτη με υπέρμετρες για τα δεδομένα του νοικοκυριού του απαιτήσεις. Ο δανειολήπτης αρχικά πλήρωνε τις οφειλές του, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, τα χρέη συσσωρεύονταν και τελικά έγιναν ‘χιονοστιβάδα’ και ο ίδιος οδηγήθηκε σε αδυναμία πληρωμής.

Έτσι ο δανειολήπτης αναγκάστηκε να προσφύγει στην δικαιοσύνη και υπέβαλε αίτηση ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αμαλιάδας για υπαγωγή στον Νόμο 3869/2010.

Η υπόθεση συζητήθηκε από το Ειρηνοδικείο, όπου εκτός από τον δανειολήπτη κατέθεσαν τις θέσεις τους και οι έντεκα δανειστές του και τελικά εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνεται ο δανειολήπτης.

Διαγράφηκε χρέος ύψους 153.592 ευρώ!

Ειδικότερα, βάσει της απόφασης του Ειρηνοδικείου, διαγράφεται το 73% του συνολικού χρέους ύψους 211.270,02 ευρώ, που όφειλε ο δανειολήπτης στους 11 δανειστές του, και πιο συγκεκριμένα διαγράφεται χρέος ύψους 153.592,42 ευρώ, και επιτρέπει στον δανειολήπτη να αποπληρώσει το υπόλοιπο 27% της οφειλής εντός μίας εικοσαετίας, ενώ παράλληλα η απόφαση τον προστατεύει καθώς εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία του.

Το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας, βάσει της απόφασης που εξέδωσε, αναγνώρισε ότι ο δανειολήπτης βρέθηκε σε μόνιμη και δίχως δόλο αδυναμία πληρωμής των 11 πιστωτών του και έλαβε υπόψη και τις οικογενειακές του ανάγκες. Η απόφαση αυτή συμπεριλαμβάνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην ρύθμιση και δεν το εξαιρεί, κρίνοντας ότι χορηγώντας δάνεια λειτουργεί όπως κάθε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι ο δανειολήπτης δεν είχε δόλο κατά τον δανεισμό του. Με αυτή την απόφαση η ελληνική δικαιοσύνη έδωσε λύση σε μία περίπτωση ιδιαίτερα μεγάλης υπερχρέωσης νοικοκυριού και δικαίωσε τον δανειολήπτη και την οικογένειά του, μία πολύτεκνη οικογένεια.

Δικηγόρος του δανειολήπτη από την Αμαλιάδα, ήταν ο δικηγόρος Πύργου κ. Γιώργος Τσουκαλάς.

Patrisnews

2 σκέψεις σχετικά με το “«Απόφαση- σταθμός» από το Ειρηνοδικείο Αμαλιάδας «κουρεύει» κατά 73% το χρέος δανειολήπτη- πατέρα 4 παιδιών!

  1. Τελικά ή Ηλεία,εκτός από τή Μανωλάδα καί μέ τό υπέροχο γιούρτι,έχει καί υπέροχους δικαστές,στήν Αμαλιάδα….γιά νά τά λέμε όλα…

    Μου αρέσει!

  2. Καλό είναι αυτό αλλά σαν σταγόνα στον ωκεανό μου φαίνεται. Και οι άλλοι χιλιάδες κόσμου στην ίδια κατάσταση που δεν τυχαινουν δικαιούστε δικαστές τι κάνουν;

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.