Επιτακτική η ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής!

Του Ηλία Μαλεβίτη, δικηγόρου, τ.Βουλευτή

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν πλέον οριστικά παρελθόν. Τα δύο μεγάλα κόμματα, Ν Δ και ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν τη πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν αυτοδύναμη πλειοψηφία, αφού και το παλαιό όπλο της πόλωσης δεν φαίνεται να αποδίδει πλέον, προσποριζοντας σ’ αυτά ανάλογα κομματικά οφέλη. Ακόμα και αν το εκλογικό αποτέλεσμα επιφέρει αλλαγή στην πρώτη θέση, με τα ποσοστά των κομμάτων που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις φαίνεται καθαρά ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα οδηγηθούμε είτε σε ακυβερνησία, είτε σε ετερόκλητες ιδεολογικά κυβερνήσεις συνεργασίας, αφού ούτε και με το…» δώρο» των 50 εδρών που δίδεται στο πρώτο κόμμα εξασφαλίζεται αυτοδύναμη μονοκομματική πλειοψηφία.
Για να αποφευχθούν λοιπόν αυτές οι ανίερες συμμαχίες κομμάτων με διαφορετικά προγράμματα και διαφορετικές ιδεολογίες, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη καθιέρωσης πλέον, με συμφωνία όλων των κομμάτων, της απλής αναλογικής!
Αυτη η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα συμβάλει τόσο στον κομματικό απεγκλωβισμό όσων δεν συμφωνούν με την αλλαγή πορείας του αρχηγού και  την διαφοροποίησή του από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις καταστατικές ιδεολογικές αρχές του κόμματος, όσο και στο να παράσχει τη δυνατότητα σε νέα άφθαρτα πρόσωπα να ασχοληθούν με τα κοινά !
Έτσι, θα δημιουργηθούν και άλλοι κομματικοί σχηματισμοί , μικροί μεν, αλλα ιδεολογικά συγγενείς οι οποίοι θα μπορούν μεταξύ τους να συνεργασθούν και να συνεννοηθούν ειλικρινά, στηρίζοντας μια κυβέρνηση με την οποία θα συγγενεύουν ιδεολογικά και θα συγκλίνουν προγραμματικά!
Άλλωστε, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι έκτακτες συνθήκες του παρελθόντος οι οποίες  επέβαλαν δικαιολογημένα, κατά την άποψη των τριών αρχηγών,το σχηματισμό της τρικομματικης κυβέρνησης για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, δεν υφίστανται πλέον !
Κατα συνέπεια, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, ειναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε είτε σε ακυβερνησία, είτε σε ετερόκλητες ιδεολογικά κυβερνήσεις διαφόρων προθύμως συμβιβαζομένων και συναλλασομένων κομμάτων με στόχο τη νομή της εξουσίας, πράγμα άκρως βλαπτικό και επικίνδυνο για το Λαό και τον τόπο!

8 σκέψεις σχετικά με το “Επιτακτική η ανάγκη καθιέρωσης της απλής αναλογικής!

  1. E ναι, τόσα άεργα ανίκανα βουλευτάκια κινδυνεύουν να μείνουν εκτός βουλής.
   Ξέρεις τι είναι να τρως μια ζωή έτοιμο χρήμα και να πρέπει ξαφνικά να ετοιμάσεις
   βιογραφικο;

   Μου αρέσει!

 1. Πώς και το θέτει τώρα ο πρώην βουλευτής (της ΝΔ, αν δεν κάνω λάθος);
  Μήπως κατά παραγγελία του Σαμαρά (ως «λαγός»);
  Βλέποντας ότι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει πλέον επικίνδυνα και ότι η επιχείρηση διάλυσης των ΑΝΕΛ απέτυχε, καθώς και ότι δεν μπορεί να κόψει από τη Χ.Α. ποσοστό..
  Βλέποντας ότι κάτι εφεδρικά κομματίδια Λοβέρδου, Φλωρίδη, Οικολόγων Πράσινων (μετά την πρόσφατη ουσιαστική τους πλέον διάσπαση) κλπ. δεν μπορούν να επιβιώσουν πολιτικά σε μια ρημαγμένη από τις τρόϊκες (εξωτερική και εσωτερική) κοινωνία, βγάζουν τώρα τον «παπά» της απλής αναλογικής, την οποία επί 10ετίες ολόκληρες έφτυναν.
  Ναι, να καθιερωθεί η απλή αναλογική, αλλά μετά τις εκλογές, από μη μνημονιακή κυβέρνηση.
  Ταυτόχρονα να μειωθεί με νόμο ο αριθμός των βουλευτών στον κατώτερο κατά τη συνταγματική πρόβλεψη αριθμό (με μια επιφύλαξη της αντιπροσώπευσης των ήδη μονοεδρικών περιφερειών σε βάρος της Αττικής κυρίως), αλλά και να τεθεί όριο εισόδου στη Βουλή (λ.χ. το 5% είναι λογικό, όχι παραπάνω, ούτε κάτω από 3%).
  Τώρα είναι ώρα για να φύγει η τρικολόρ.
  Αμέσως μετά η απλή αναλογική.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.