Αναγκάζουν τη Φινλανδία να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία του 2012 με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις!

kreikka+vakuussopimus+vakuudet+jutta+urpilainen+evangelos+venizelos

Για να δούμε τι υπέγραψε ο Βενιζέλος που η Φινλανδία κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Φινλανδίας διέταξε την Τρίτη, την κυβέρνηση της χώρας, να δώσει στη δημοσιότητα τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελλάδα το 2012, με την οποία δόθηκαν στο Ελσίνκι εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση δανείου στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ και του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η απόφαση αυτή συνιστά πλήγμα για την φινλανδική κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να διατηρήσει κρυφό ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση της χώρας.

«Σύμφωνα με το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. η συμφωνία που υπεγράφη με την Ελλάδα το Φεβρουάριο του 2012 είναι δημόσιο έγγραφο, εκτός των τραπεζικών δεδομένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο.

Η διευθύντρια επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών της Φινλανδίας, Ανίτα Σιχβόλα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι η συμφωνία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της ημέρας, αφού απαλειφθούν τα τραπεζικά δεδομένα από το κείμενο.

Τη δημοσιοποίηση του κειμένου της συμφωνίας είχαν ζητήσει τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης καθώς και βουλευτές του λαϊκιστικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών».

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, η Φινλανδία πήρε αποστάσεις από τις υπόλοιπες χώρες, ζητώντας εγγυήσεις από τις χώρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες προκειμένου να τους χορηγήσει δάνεια.

Η συμφωνία με την Ελλάδα αποτέλεσε το πρότυπο για μια άλλη συμφωνία, που υπογράφηκε με την Ισπανία τον Ιούλιο του 2012.

Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν ζήτησε εγγυήσεις, ακόμη και εκείνες στις οποίες τα σχέδια στήριξης είχαν δεχτεί έντονες επικρίσεις.

5 σκέψεις σχετικά με το “Αναγκάζουν τη Φινλανδία να δώσει στη δημοσιότητα τη συμφωνία του 2012 με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις!

 1. Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011 16:19
  Τον Παρθενώνα ζήτησαν οι Φινλανδοί για να δώσουν δάνειο

  Μία απίστευτη αποκάλυψη έκανε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αναφορικά με όσα ζήτησαν ως εγγύηση οι Φινλανδοί για να δώσουν το «πράσινο φως» για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
  Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, οι Φινλανδοί ζήτησαν τον Παρθενώνα και ελληνικά νησιά!
  Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές που ήταν στη διαπραγμάτευση, η εφημερίδα αναφέρει ότι η φινλανδική πλευρά «ως προϋπόθεση για την παροχή νέων δανείων στην Ελλάδα, ζήτησε ως εγγυήσεις κρατικά ακίνητα, από την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα έως και ελληνικά νησιά, που αντιστοιχούν στο ποσό των 300 δισ. ευρώ
  Η εφημερίδα, πάντως, αναρωτιέται για το αν σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης ο Παρθενώνας θα πωληθεί ή θα μεταφερθεί στο Ελσίνκι, την πρωτεύουσα της σκανδιναβικής χώρας…

  http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/68567/ton-parthenwna-zhthsan-oi-finlandoi-gia-na-dwsoyn-daneio

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.