Φόβος για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ανοιχτό άφησε το θέμα του «κουρέματος» των καταθέσεων μελλοντικά στις ελληνικές τράπεζες, αν παραστεί ανάγκη, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ίδιος με έναν παρελκυστικό τρόπο απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, που συναρτούσε το πιθανολογούμενο «κούρεμα» με τα κόκκινα δάνεια, ότι δεν έχει να απαντήσει τίποτα επί της ουσίας…

Το «κούρεμα» των καταθέσεων, που έγινε πραγματικότητα στην Κύπρο, έχει εμφανιστεί περίπου σαν μονόδρομος στις περιπτώσεις εκείνες που θα υπάρξουν στην Ευρώπη τράπεζες με κεφαλαιακά προβλήματα.

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή αφορούσε την κοινοτική οδηγία που υπάρχει σχετικά με το «κούρεμα» των καταθέσεων, εάν κριθεί ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι πολύ μεγάλο, και διερωτήθηκε αν κάτι τέτοιο πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα, με αφορμή το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Η απάντηση του Μισέλ Μπαρνιέ μόνο καθησυχαστική δεν ήταν, αφού ο αρμόδιος επίτροπος για τη ρύθμιση του δημοσιονομικού και του χρηματοπιστωτικού τομέα υπογράμμισε ότι… δεν ξέρει τι να απαντήσει! Η αμφίσημη «μη απάντηση» του Γάλλου επιτρόπου, παρά τον φόβο που θέλει να εμπνεύσει, αφήνει στην ουσία ορθάνοιχτο το ζήτημα του «κουρέματος» των καταθέσεων.

Στην Ευρώπη είναι κεντρική γραμμή η απειλή του «κουρέματος» των καταθέσεων και υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει σαν φόβητρο για να μη γίνονται προβληματικά τα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην απάντησή του στον Ελληνα ευρωβουλευτή ο Γάλλος επίτροπος έβαλε μπόλικη διπλωματική σάλτσα, επιδεικνύοντας ένα πνεύμα κατανόησης για τις ανησυχίες των Ελλήνων, που πληρώνουν σήμερα το μάρμαρο της πολύχρονης λιτότητας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που έχει βάλει τη χώρα στον δοκιμαστικό σωλήνα.

Ο κ. Μπαρνιέ παραδέχτηκε ότι το μοντέλο του «κουρέματος» των καταθέσεων θα χρησιμοποιηθεί για μερικούς από τώρα (όπως έγινε στην Κύπρο και πιθανόν να γίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας), ενώ για τους περισσότερους, όπως ανέφερε, θα αξιοποιηθεί στο μέλλον, αν παραστεί ανάγκη.

Ο επίτροπος απάντησε, τέλος, και στην τοποθέτηση του κ. Χουντή αναφορικά με το γεγονός ότι προ κρίσης «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ένα από τα πιο ασφαλή και πιο υγιή, διότι δεν ήταν εκτεθειμένο σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα και επίσης τα δάνεια που έδιναν είχαν καλής ποιότητας εγγυήσεις. Ομως, μετά το “κούρεμα” των κρατικών ομολόγων, μετά την αύξηση της εξόδου των κεφαλαίων από την Ελλάδα, αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα». Ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε ότι «όλα αυτά τα νομοθετήματα βασίζονται στα μαθήματα από το παρελθόν. Αν είχαν εφαρμοστεί τέτοιοι νόμοι προηγουμένως, τις περισσότερες τραπεζικές κρίσεις που ζήσαμε με την πλάτη στον τοίχο εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια θα τις είχαμε αποφύγει ή ελέγξει πολύ καλύτερα».

6 σκέψεις σχετικά με το “Φόβος για «κούρεμα» καταθέσεων.

 1. Καμία χούντα δεν είχε διανοηθεί ποτέ την υποχρεωτική εγγραφή των μικρών καταθέσεων των πολιτών στην φορολογική τους δήλωση.

  Όπως και καμία χούντα δεν θα άφηνε τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια να διαφύγουν ανέλεγκτα τεράστια ποσά μεγάλων καταθέσεων ενώ είχαν στα χέρια τους επίσημες λίστες δεκάδων χιλιάδων μεγαλοκαταθετών στους οποίους όμως έκαναν απροκάλυπτη αβάντα.

  Έτσι, αφού από την μία μεριά άφηναν να διαφεύγουν ανεξέλεγκτα οι μεγαλοκαταθέτες δισεκατομμυρίων, ταυτόχρονα έλειωναν στους φόρους και τα χαράτσια τους φτωχούς πολίτες και σαν να μην έφτανε αυτό τώρα τους ζητούν να δηλώσουν και τις μικροκαθέσεις τους (για ώρα ανάγκης) σε γνώση του κάθε ανεύθυνου γραφειοκράτη του υπουργείου οικονομικών.

  Μου αρέσει!

 2. Με τα δεδομένα αυτά , το πιθανότερο είναι να να φύγουν τα κεφάλαια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Ποιος θα φέρει κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα μας , με το φόβο του κουρέματος των καταθέσεων ; Πως θα υπάρξει ανάπτυξη ; Για ποιό λόγο τότε να υπάρχει η τραπεζα της Ελλάδας και οι αντίστοιχες τράπεζες , στις άλλες χώρες;
  Αυτοί οι άνθρωποι που λέγουν αυτά , ζουν στη γυάλα και στο κόσμο τους και δεν έχουν γνώση της πραγματικότητας; Δεν θα πρέπει οι τράπεζες , να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να πληρώνουν για τα τυχόν λάθη τους;

  Μου αρέσει!

 3. και σκεφτομαι…

  ΦΟΒΟΣ!

  ΦΟΒΟΣ!

  ΦΟΒΟΣ! ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ!

  αΝ ΓΙΝΕΙ οργη????

  ΟΡΓΗ???

  ΟΡΓΗ???

  μηπως θα ειναι καλυτερα?

  Μου αρέσει!

 4. προβοκάτορες!!! ο μπουμπούκος διαβεβαίωσε ότι δε θα γίνει κούρεμα!!! τον αμφισβητείτε??? ντροπή!!
  πού χάθηκες ρε Περσέα? βγες να μας πεις για το κούρεμα…εγώ πιστεύω τον μπουμπούκο…εσύ??

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.