Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης είπε το «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σαν σήμερα το 1828 μίλησε για “νενέκους” και είπε το “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους. Από τότε το “νενέκος” είναι η χειρότερη προσβολή που μπορεί να δεχτεί πολιτικός. Πολλοί την έχουν εκστομίσει την προσβολή. Ποιος ήταν ο Νενέκος και γιατί το όνομά του έγινε συνώνυμο της εθνικής προδοσίας; Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821. Ο Δημήτριος Νενέκος καταγόταν από το χωριό Ζουμπάτα των Πατρών κι έγινε οπλαρχηγός…..
του προκρίτου της Πάτρας Βενιζέλου Ρούφου , αφού προηγουμένως δολοφόνησε τους πολεμιστές Σπανοκυριάκο και Σαγιά που διεκδικούσαν το ίδιο αξίωμα. Διακρίθηκε στις πολιορκίες της Πάτρας και του Μεσολογγίου, αλλά μετά την άλωση του, συνεργάστηκε με τον αλβανικής καταγωγής, Αιγύπτιο στρατηγό Ιμπραήμ, ο οποίος του προσέφερε προνόμια. Το 1826 προσκύνησε και συμπαρέσυρε μαζί του και πολλούς άλλους. Το 1827, επικεφαλής των Τουρκοπροσκυνημένων πολέμησε εναντίον των Ελλήνων και τους νίκησε. Για αυτά τα «κατορθώματα» του και με τη μεσολάβηση του Ιμπραήμ, έγινε με διαταγή του Σουλτάνου, «μπέης». Ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βλέποντας τις θυσίες και τους αγώνες των Ελλήνων, να πηγαίνουν χαμένοι, αντέτεινε το ιστορικό «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!» και «ξαναζωντάνεψε» την ετοιμοθάνατη Επανάσταση. Απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ. Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου. Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Όταν ο Ιμπραήμ από την Πάτρα ξεκινούσε για τα Καλάβρυτα με τον στρατό του και το Νενέκο με 2.000 δικούς του στο χάνι του Βερβένικου ο Ιμπραήμ παραδρόμησε και περαπλανήθηκε μέσα στο δάσος ώσπου έπεσε πάνω στο Νενέκο και τους Αρβανιτάδες του. Στου Δεσπότη τη Βρύση καθώς προχωρούσε αυτός με τη νέα του συνοδεία κοιμήθηκε. Στην διάρκεια του ύπνου του όμως τον φύλαγαν καλά οι Νενεκαίοι γι’ αυτό σαν έφτασε στο στρατόπεδό του «επήνεσε τον Νενέκον δια την πίστην του,και παρρήσια μάλιστα τον εχάιδευσε με τα χέρια του ενώπιον των επισήμων Τούρκων». Ο Κολοκοτρώνης μαθαίνοντας ότι ο Νενέκος είχε τον Ιμπραήμ στα χέρια του και δεν τον σκότωσε, «…ωρκίσθει παρρησία ημών εις τον Μεγάλον Θεόν των Ελλήνων και είπεν, ότι επιθυμεί τον φόνον του Νενέκου, και αν τον εύρισκε πουθενά με τα ίδια του τα χέρια τον εφόνευεν, πράγμα πολύ παράξενον και πρωτάκουστον απο το στόμα του Κολοκοτρώνη να ομιλή περί φόνου, και ότι μόνος του θέλει να τον κάμη». Η εκτέλεση του Νενέκου, έγινε τελικά το 1828, κατ’ εντολήν του Κολοκοτρώνη, από τον αδελφό του δολοφονημένου Σαγιά.

Greekalert.com

23 σκέψεις σχετικά με το “Σαν σήμερα ο Κολοκοτρώνης είπε το «ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ».

 1. ZΉΤΩ Ο ΑΘΆΝΑΤΟΣ ΖΉΤΩ Ο ΑΙΏΝΙΟΣ Έ Λ Λ Η Ν . –

  ΖΉΤΩ Ο ΓΈΡΟΣ ΤΟΎ Μ Ω Ρ Ι Ά Ζ Ή Τ Ω Ο Κ Α Ρ Α Ϊ Σ Κ Ά Κ Η Σ

  Μου αρέσει!

 2. Στίχοι:
  Μανώλης Ρασούλης
  Μουσική:
  Βάσω Αλαγιάννη
  1. Μανώλης Ρασούλης
  2. Νίκος Παπάζογλου

  Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
  και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
  εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
  σάμπως φταις κι εσύ καημένη
  και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

  Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ
  και βαθιά σ’ ευχαριστώ
  γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
  ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
  να πεθαίνω όπου πατώ
  και να μην σε υποφέρω

  Αχ Ελλάδα θα στο πω
  πριν λαλήσεις πετεινό
  δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι
  μ’ εκβιάζεις μου κολλάς
  σαν το νόθο με πετάς
  μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

  Η πιο γλυκιά πατρίδα
  είναι η καρδιά
  Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
  που τ’ άγια χώματα της
  πόνος και χαρά

  Κάθε ένας είναι ένας
  που σύνορο πονά
  κι εγώ είμαι ένας κανένας
  που σας σεργιανά

  Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ
  και βαθιά σ’ ευχαριστώ
  γιατί μ’ έμαθες και ξέρω
  ν’ ανασαίνω όπου βρεθώ
  να πεθαίνω όπου πατώ
  και να μην σε υποφέρω

  Αχ Ελλάδα θα στο πω
  πριν λαλήσεις πετεινό
  δεκατρείς φορές μ’ αρνιέσαι
  μ’ εκβιάζεις μου κολλάς
  σαν το νόθο με πετάς
  μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

  Μου αρέσει!

 3. ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜΗ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ…… ΟΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΘΑ ΤΟ ΑΦΑΝΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΓΗΣ…… ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΠΑΔΕΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΜΠΑΙΝΩ ΕΓΩ , ΘΑ ΚΑΙΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΩ…… ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ.
  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

  Μου αρέσει!

   1. Και αυτο το ονομα του ΟΧΙ αθανατου,? στο αεροδρομιο # Ελευθεριος Βενιζελος # με οσμη (νενεκου).!!!
    Σε ενα αθανατο ονομα # Θεοδωρος Κολοκοτρωνης #.!!!!!!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  1. Παντα εδω ειναι, ηταν και θα ειναι!!! Εμεις μονο εχουμε στραβωθει και δεν τον βλεπουμε, εχουμε κουφαθει και δεν τον ακουμε!!! ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΑΣ!!!

   Μου αρέσει!

  1. Έχει μετεμψυχωθει σήμερα προχθες ήταν σε μια πλατεία άκουσα την φωνή του. Είναι πολλοι αλλάζουν συνεχώς πρόσωπα.

   Μου αρέσει!

 4. Φρεσκα κουλουρια, ποοι ειναι οι νενεκοι τωρα και ποιοι οι προσκυνημενοι ?
  Αυτοι που τους υποστηριζουν τι ειναι ?
  Προσκυνημενοι νενεκοι στο κλεισιμο της Ερτ ποιοι ειναι, αυτοι που την κλεινουν και οσοι το υποστηριζουν αυτο, η , ολοι οι αλλοι ??????

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.