«Σκιές» πάνω από το Ιδρυμα Ωνάση!

idrimΠίσω από τις μεγαλοπρεπείς τελετές βραβεύσεων, τις καλές εντυπώσεις και την εξαιρετικά θετική δημοσιότητα που απολαμβάνει στο εσωτερικό της χώρας το management του Ιδρύματος Ωνάση, παλεύει με ένα τσουνάμι προβλημάτων που οι κινήσεις του τα τελευταία έτη και η δυσμενής συγκυρία εμφανίζονται να έχουν προκαλέσει.
Πιέσεις στις ναυλαγορές, εμπλοκή σε σκάνδαλο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου, δουλειές με αμφιλεγόμενους εταίρους και προβληματική υποδοχή της πρωτοβουλίας (που δεν χρηματοδοτεί) για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου τόσο από την κοινή γνώμη όσο και από αρμόδιους φορείς στοιχειώνουν την καθημερινότητα του πρόεδρου του Ιδρύματος δρος Αντώνη Παπαδημητρίου, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές.
Τώρα, στους «πονοκεφάλους» του έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της έρευνας που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ στη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση με αφορμή την πώληση του Σκορπιού στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ από την εγγονή του Αθηνά. Και αυτό διότι ορισμένες πληροφορίες πιθανολογούν ότι το Ελεγκτικό Σώμα ενδέχεται να εξετάσει και το θέμα του επιχειρηματικού σκέλους του ιδρύματος που έχει έδρα στο Βαντούζ του Λίχτενσταϊν, μία κατεξοχήν αμφιλεγόμενη για τη φορολογική πολιτική της χώρα.
«Πληρώνει φόρους στην Ελλάδα το ίδρυμα και ποια είναι η καθαρή θέση του; Πού δημοσιεύει ισολογισμό και ποιος τον εποπτεύει, υπάγεται, όπως τα άλλα ελληνικά ιδρύματα, στο υπουργείο Οικονομικών;» διερωτώνται κύκλοι που βλέπουν με επιφυλακτικότητα την όλη διαχείριση του ιδρύματος. Και ορισμένες πηγές μάλιστα σχολιάζουν ότι το ίδρυμα
δεν θα είχε περιέλθει στο επίκεντρο της προσοχής, εάν δεν διατηρούσε υψηλότατο προφίλ, τόσο το ίδιο όσο και ο δρ Αντώνης Παπαδημητρίου. Τον κατηγορούν δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι προκλητικός.Πλήγμα αποτέλεσε για το ίδρυμα και η πρόσφατη εμπλοκή του σε υπόθεση λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ναυτιλιακή, ελεγχόμενη από το ίδρυμα, πούλησε δεξαμενόπλοιό της σε εταιρικό όχημα συμφερόντων του Δημήτρη Καμπή, ο οποίος κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για παράβαση των διεθνών κυρώσεων επί του Ιράν και ειδικότερα ότι λειτουργεί σαν βιτρίνα για να μπορεί να εξάγει πετρέλαιο η Τεχεράνη. Ο Καμπής αγόρασε τα δεξαμενόπλοιά του από διάφορους ιδιοκτήτες, πλην όμως σε μάλλον υψηλές τιμές, αναφέρουν ναυλομεσίτες. Ενα από αυτά το πήρε από το Ιδρυμα Ωνάση, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, μπορούσε να υποψιαστεί από το υψηλό τίμημα ότι κάτι περίεργο συνέβαινε.
Ασφαλώς και τίποτε απ’ όλα τα παραπάνω, καταρχήν, δεν είναι παράνομο, αλλά ούτε και οι κατηγορίες που του προσάπτουν, κατά άλλες πληροφορίες, για αγοραπωλησίες με επιχειρηματίες, με αντικείμενο επίσης την πώληση πλοίων του έχουν επιβεβαιωθεί. Ρίχνουν όμως σκιά σε ένα από τα πιο ιστορικά και εμβληματικά κοινωφελή ιδρύματα.
Η χρηματοδότηση ήταν (μόνο) για τη μελέτη!
Τελευταίο πλήγμα στη φήμη του ιδρύματος είναι οι μομφές που δέχεται για την πρωτοβουλία του να χρηματοδοτήσει μελέτη (και μόνον μελέτη) για την αναμόρφωση της οδού Πανεπιστημίου. Λες και η χώρα διαθέτει σε αυτή τη συγκυρία πόρους για τέτοιου είδους έργα. Η χρηματοδότηση μόνον της μελέτης αποτελεί μία νέα πρακτική, αφού έως σήμερα όλα τα σοβαρά κοινωφελή ιδρύματα χρηματοδοτούν όλο το έργο…
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ακόμα και εξέχον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με άρθρο του σε εφημερίδα της οποίας ιδιοκτήτης είναι παραδοσιακό εφοπλιστικό όνομα, αμφισβήτησε ευθέως την όλη πρωτοβουλία με δηκτικό τρόπο: «Ευφάνταστοι συνέλαβαν ιδέα αναμορφώσεως της Πανεπιστημίου και με στόχο την ανάπλαση υπέθεσαν ως πιθανή την αλλαγή χρήσεως του δρόμου και ανετέθη με χρηματοδότηση ευαγούς ιδρύματος η εκπόνηση μελέτης. Είναι άγνωστο αν συγκατετέθησαν οι Δημοτικές Αρχές και ακολούθως η κυβέρνηση, μις και είναι η Αθήνα έδρα της. Επελέγη, όπως πληροφορηθήκαμε, μία μελέτη, εξ εκείνων οι οποίες συμμετείχαν ως υποψήφιες, ενός ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου. Δεν γνωρίζουμε ως τώρα από ποιον φορέα διετυπώθη η προκήρυξη, ούτε για τα μέλη της επιτροπής επιλογής· αν η σύνθεσή της οφείλετο εις πρωτοβουλία του ιδρύματος ή αν είχαν ενεργό μέρος και οι Δημοτικές Αρχές. Ακόμα, θα έπρεπε να έχουν λόγο και οι περίοικοι. Κανένα από τα ιδρύματα που στεγάζονται στα αριστουργηματικά κτίρια, που ως φρουροί αισθητικού κάλλους στέκουν εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια και που χαρακτηρίζουν την πόλη, δεν έλαβε γνώση».
Τα 11 πλοία, οι μετοχές και οι άλλες επενδύσεις
Για να γίνει αντιληπτό πώς δουλεύει το Ιδρυμα Ωνάση, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτό συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975, σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση, με έδρα του το Βαντούζ του Λίχτενσταϊν.
Ο πολιτισμός, η παιδεία, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη αναφέρονται ως οι βασικές προτεραιότητες του κοινωφελούς ιδρύματος. Ολα τα έργα του χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα κέρδη ενός αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου ιδρύματος με επιχειρηματικό χαρακτήρα με το όνομα Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», με έδρα, επίσης, το Βαντούζ, το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας και των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Το επιχειρηματικό ίδρυμα αναπτύσσει δραστηριότητες στη ναυτιλία, στα ακίνητα και στις κεφαλαιαγορές. Η ναυτιλιακή λέγεται Olympic Shipping and Management και έχει την έδρα της στο Παλαιό Φάληρο, από όπου διαχειρίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτημένα στο site της, στόλο αποτελούμενο από 11 δεξαμενόπλοια. Τα 10 είναι υπό ελληνική σημαία και ένα υπό σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Στα υπό διαχείριση πλοία δεν απασχολούνται μόνο Ελληνες. Από τους περίπου 400 ναυτικούς οι 200 είναι Ελληνες αξιωματικοί και οι υπόλοιποι αλλοδαποί.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το επιχειρηματικό ίδρυμα, πριν από εννέα μήνες (30/09/2012), η περιουσία που διαχειρίζεται αποκλειστικά αποτελείται από τα 11 πλοία που προαναφέρθηκαν, μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις, άλλες επενδύσεις χαρτοφυλακίου και ακίνητη περιουσία στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα.
 
Κυριακάτικη Δημοκρατία

 

12 σκέψεις σχετικά με το “«Σκιές» πάνω από το Ιδρυμα Ωνάση!

 1. ΕΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕ ΙΔΡΥΣΗ ΔΗΘΕΝ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ…ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΘΝΑΡΧΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΕΣ…

  ΤΙ ΨΑΧΝΟΥΝ;
  ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!
  ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.

  Μου αρέσει!

   1. Έψαχνα μεγάλε όλη νύχτα…Δεν βρήκα όμως κάτι διαφορετικό από αυτά που γίνονται παγκοσμίως από την εταιρειοκτατία της Νέας Τάξης προς όφελος των σκοτεινών υπανθρώπων, ,εχθρών του Ελληνσιμού, που έφεραν τον πλανήτη σ’ αυτή τη κατάσταση. Μάλιστα το «Ωνασαίϊκο» όπως γράφεις τα έκανε όλα «αυτά» που υπονοείς σε πολύ μικρότερο βαθμό από το U.S Corpotation και τα Παγκόσμια λαμόγια και προφανώς ήταν προς το συμφέρον του και προς το συμφέρον της Ελλάδας παράλληλα. Δεν ξέρω εάν έχεις συνειδητοποιήσει ότι εδώ στη Γη δεν είναι ο Παράδεισος! Λυπάμαι εάν δεν γνωρίζεις τα κοσμικά αλλά νομίζω ότι ηλικία έχεις πλέον ώστε να μην αιθεροβατείς! Όσο για τις μπούρδες που γράφω κατά τη κρίση σου ομολογώ ότι γέλασα με τη συναισθηματική σου λογική που αγωνίζεται να ξεφύγει από το ιχθυοσαυρικό έλεγχο της εγκεφαλικής σου μάζας προσπαθώντας να εντυπωσιάσει το Εγώ σου και να δικαιολογήσει την ύπαρξή της εντός του κρανίου σου.

    Μου αρέσει!

  1. Ψάξε να βρείς και να διαβάσεις την ομιλία του Υπουργού Μεταφορών Σταμάτη τον Οκτώβριο του 1974, για να μάθεις τι ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ εταιρία παραλάβαμε και τι πάρτυ έκανε επάνω της το Ωνασαίϊκο.

   Μου αρέσει!

   1. Σου επιστρέφω τον χαρακτηρισμό.
    Καλό θα είναι προτού γράφεις να ψάχνεις.
    Ρώτησε παλαιούς ναυτικούς να σου πουν τι χαριτωμένα παιδάκια ήταν οι Ωνάσης, Νιάρχος και Λάτσης.

    Μου αρέσει!

  2. ο ωνασης ηταν ο πρωτεργατης των οφ σορ εταιρειων !!!! οσο για τους παπαδημητριου ας συγχωρανε τον ωναση που τους πηρε απο τιποταδες κ τους εκανε κληρονομους του κ κυριολεκτω !!!!! εχουν γινει τετοια μαγειρεματα εκει μεσα που καταφεραν να πεταξουν την εγγονη απ εξω κ να ζει με ενα καταπιστευμα κ αυτοι να λυμαινονται τη περιουσια του παππου της !!!!!

   μιλαμε για πολυ μεγαλο φαγοποτι με το ιδρυμα γραμματων κ τεχνων κλπ αγαθοεργιες ……..

   Μου αρέσει!

   1. ;;;;
    ζεί με ενα καταπίστευμα ενα απο τα πιό πλούσια κορίτσια του κόσμου; Τί λές βρε Barbara;; το μόνο που δεν κληρονόμησε ήταν ο έλεγχος του ιδρύματος Ωνάση και αυτό γιατι ήταν κληροδότημα του Αλέξανδρου Ωνάση, του θείου της δηλαδή και όχι της μητέρας ή του παππού της. Μη γράφουμε ανυπόστατα πράγματα για να πούμε τελικά κάτι άλλο, έλεος δλδ!

    Μου αρέσει!

 2. Τελευταία,γίνεται ανεπιτυχής προσπάθεια γιά τή φορολόγηση εφοπλιστικών εταιρειών,προκειμένου νά στραφεί πρός τά εκεί η προσοχή
  από τήν ήδη υπογραμμένη,από τό νέο σοκ…ΝΔΣΟΚ…αναδιάθρωση τού δημοσίου,δηλαδή τήν απόλυση τών πλεοναζόντων καί από τό
  παράθυρο εισελθόντων στό δημόσιο….

  Τό πρόβλημα,μέ αυτούς είναι ,.πού ΔΕΝ μπορούν νά ανέβουν στούς καταπέλτες τών πλοίων,πού δραστηριοποιούνται στό εξωτερικό,ώστε μέ
  απεργιακές κινητοποιήσεις νά τούς υποχρεώσουν σέ υποταγή….

  Οποτε ας γυρίσουν νά ξαναμετρήσουν,πόσοι απολύθηκαν μέχρι σήμερα από τό δημόσιο,όπως ήδη υπέγραψαν νά κάνουν ΝΔ,ΠΑΣΟΚ
  καί ή μέ ελαφρά πηδηματάκια αποχωρήσασα δΗΜΆΡ….

  Μου αρέσει!

 3. απο οτι μας ελεγε η τροικα και οι εδω ινστρουχτορες της ισολογισμοι πλεον δεν δημοσιευονται,για αυτο και πολλες φυλλαδες που ζουσαν απο αυτες σημερα ψωμολυσσανε.Οσο για τα προβληματα και τις σκιες που ανακαλυψαν, ας εκανε κανενα λαθρεμποριο στο πετραιλεο , ας αγοραζε το ιδρυμα καμμια ποδοσφαιρικη ομαδα η κανενα αλλο ευαγες και τιμιο αθλητικο σωματειο ας αγοραζε καμμια τζογοεταιρεια και να δειτε που θα φιλουσαν τον κωλο το ιδρυματος οι ξευτιλισμενοι ταγοι μας , βρε ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΨΟΦΟς, ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ Ο ΠΟΝΟΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΜΑΚΑΚΕΣς ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΩ EXEI ΕΞΩΧΩΡΙΑ .

  Μου αρέσει!

 4. To Ιδρυμα Ωνάση έχει εκφύγει του σκοπού του εξυπηρετόντας ιδιοτελή συμφέροντα της οικογενείας Παπαδημητρίου, έχει δε μεταραπεί σε φορέα νεοταξικών επιδιώξεων…

  Η σημερινή πρακτική του ιδρύματος αντίκειται στο πατριωτικό πνεύμα του Ωνάση, βάσει του οποίου συστάθηκε για να εξυπηρετεί εθνωφελείς σκοπούς.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.