ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ.

presstimeΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΑΖΕΡΩΝ ΑΛΛΑ…

Ιλαροτραγωδία και με τον ΔΕΣΦΑ

Τα δώσαμε όλα και ακόμη περιμένουμε «με το χέρι ανοιχτό» την εγγυητική επιστολή

Σε ιλαροτραγωδία εξελίσσεται επί της ουσίας η πολυδιαφημισμένη αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να διαβεβαιώνει ότι η υπόθεση «κλείνει», μέρα με τη μέρα, αλλά οι τελικές υπογραφές να μην πέφτουν και τα λεφτά για το αμφισβητούμενο τίμημα των 400 εκ. να…έχουν χαθεί στο δρόμο από το μακρινό Μπακού μέχρι την Αθήνα.

Έναν ολόκληρο μήνα μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς της αζερικής Socar, στις 10 Ιουνίου, στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη περιμένουν τη βελτιωμένη εγγυητική επιστολή των 40 εκ., ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της τελικής σύμβασης.

Η πολυθρύλητη «πρώτη μεγάλη ενεργειακή αποκρατικοποίηση», που αποτέλεσε το μοναδικό πολιτικό και επικοινωνιακό «σωσίβιο» για την κυβέρνηση μετά το τεράστιο ναυάγιο της ΔΕΠΑ, δείχνει να έχει κολλήσει στις «λεπτομέρειες» και τα «τεχνικά ζητήματα», όπως τα χαρακτηρίζουν οι χειριστές της υπόθεσης.

Η πραγματικότητα είναι ότι όλο αυτό το διάστημα οι Αζέροι περιμένουν να διασφαλίσουν μέχρι και την τελευταία γραμμή από το πακέτο εγγυήσεων που αξίωσαν και πήραν προκειμένου να βελτιώσουν την αρχική προσφορά τους που κινείτο στα εξευτελιστικά επίπεδα των 305 εκ. ευρώ.

 

Ουσιαστικά, η Socar είχε δείξει από νωρίς ότι βλέπει την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ ως μια καθαρά «εμπορική» επένδυση και γι αυτό δεν περιλαμβάνεται, ούτε στο βελτιωμένο τίμημα, ένα λογικό ποσοστό για το σημαντικό γεωπολιτικό premium της εταιρίας, καθώς αγοράζουν «μαγαζί γωνία» που πέραν της ελληνικής αγοράς, θα τους ανοίξει το δρόμο για τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) και την Ευρώπη.

Μόλις, μετά την αποχώρηση των Ρώσων, φάνηκε ότι «παίζουν»μόνοι τους άρχισαν να ζητούν εγγυήσεις (διαμόρφωση τιμολογίων, ανάκτηση ποσών από μελλοντικές επενδύσεις, περιστολή λειτουργικού κόστους κ.α.) για να βγάλουν γρήγορα τα λεφτά τους, που έγιναν όλες δεκτές από την ελληνική πλευρά.

 

Το χαμηλό τίμημα, των 400 εκ. που δεν αντιστοιχεί ούτε στο μισό των παγίων του ΔΕΣΦΑ (1,2 δις) και οι ασαφείς όροι με τους οποίους θα κυβερνήσουν το «σκάφος» προκάλεσαν πέραν των πολιτικών αντιδράσεων και «εσωτερικά ρήγματα», καθώς και τα ΕΛΠΕ (μέτοχος κατά 35%), δια του διευθύνοντος συμβούλου τους, εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις.

 

Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δώσαμε όλα και τώρα περιμένουμε με το χέρι ανοιχτό, για το πότε θα «φιλοτιμηθούν» οι νέοι μας «σύμμαχοι» να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

 

Κι όλα αυτά για μια αποκρατικοποίηση που θα φέρει στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ μόλις 188 εκ. –σταγόνα στον ωκεανό της τρύπας του προγράμματος- για το 31% που πωλεί και στα ΕΛΠΕ 212 εκ. 

———————

«Παραμύθι» η μείωση των τιμών του αερίου

Αυξήσεις αντί για μειώσεις στις τιμές του αερίου φέρνει το πέρασμα του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους. Παρ ότι τα περί μείωσης της τιμής λόγω αύξησης του ανταγωνισμού κλπ, αποτελούν βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τα «σπουδαία οφέλη» από το deal, όλα δείχνουν ότι η χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική βιομηχανία και τα νοικοκυριά δεν πρόκειται να δουν «άσπρη μέρα». Κι αυτό γιατί η βασικότερη εγγύηση που ζήτησε και πήρε η Socar είναι να διαμορφώνει ελεύθερα τα τιμολόγια χρήσης τους δικτύου του ΔΕΣΦΑ, που σημαίνει αυξήσεις οι οποίες θα περάσουν φυσικά στον τελικό καταναλωτή.  Λόγω όμως της μονοπωλιακής θέσης του ΔΕΣΦΑ, τα τιμολόγια υπόκεινται και σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Έτσι, το θέμα ανέλαβε να λύσει η ΡΑΕ, που εποπτεύει την αγορά και η γνωμοδότησή της αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα. Αυτός είναι προφανώς και ο ουσιαστικός λόγος που οι Αζέροι δεν καταθέτουν την εγγυητική επιστολή των 40εκ.

Πέραν αυτού, το πέρασμα της Ελλάδας στην πλευρά του «δυτικού στρατοπέδου» στην ενεργειακή σκακιέρα αναμένεται να δυσκολέψει και τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για την τιμή των ήδη συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων αερίου μέχρι το 2016 -που λήγει η σύμβαση-, όπου, ως γνωστόν, οι Ρώσοι μας ρίχνουν ήδη ένα «καπέλο» 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

12 σκέψεις σχετικά με το “ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΖΕΡΟΥΣ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ – ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ.

 1. ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: Η Ελλάς ουραγός των εξελίξεων παρά τον τεράστιο ενεργειακό της πλούτο
  Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 – 12:52

  Η Ελλάδα παρά τον τεράστιο ενεργειακό της πλούτο έχει καταστεί ουραγός των εξελίξεων και ασήμαντος παίκτης στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα. Ευρωπαίοι και Ρώσοι άδειασαν τον Σαμαρά, που δεσμεύεται με τους τουρκόφωνους Αζέρους και τον αγωγό ΤΑΡ, μετατρέποντας τη χώρα σε ενεργειακό δορυφόρο της Τουρκίας.

  Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

  Μου αρέσει!

  1. Σέ σένα ἔμεινε…πλέον νά σχολιάσεις…ΚΑΙ στά γεωπολιτικά…
   …Ἀδιάβαστη ρατσιστο – μαϊμοῦ (βλ. «Δόγμα Μιχαλολιάκου»).
   ………………………………………………………………………………….

   Μιχαήλ είπε

   Ιουλίου 6, 2013 στις 11:19 πμ
   Ἤμουν…νιός καί γέρασα…
   Τά γράφει “ἔτσι” ἤ “γιουβέτσι” ὁ…ΑΚΕΡΜΑΝ, μέ τόν “ἄλφα” ἤ τόν…”ὠμέγα” τρόπο ἐδῶ καί ἑνάμιση χρόνο…

   Γιατί δέν…φαίνεται πουθενά ἡ…Βρετανία οέοοο;

   Γιατί…ἐπιλέχτηκε ὁ “πετυχημένος” στήν Βοστώνη καί στήν…ΕΥΠ, Μπίκας, γιά “Πρέσβυς” στό Λονδίνο οέοοο;

   Ποιές οἱ συντονισμένες “δράσεις” ΜΙ5 – …Dan στήν, Ἑλλάδα (βλ. ἈλβανοUCKάδες, ἰσλαμοθυλάκων, παραστρατιωτικῶν – πρ. στρατιωτικῶν – Χ,Αυγιτῶν) οέοοο;

   Ἐναντίον ΠΟΙΩΝ προετοιμάζονται νά τούς…σώωσουν οέοοο;

   Ποιοί πολιτικοί παίρνουν ἀπευθείας ἐντολές ἀπό…Πλουτάρχου ὀέοοο;

   Ποιά τά…κανάλια ἐπικοινωνίας Μπίκα – ΕΥΠ σήμερα;

   Ποιός ὁ “ρόλος” καί οἱ “δράσεις” Βρετανικοῦ Προξενείου στήν…Κρήτη οέοοο;

   Ποιές οἱ συντονισμένες “δράσεις” Garanti, Bank of, Israel, BoE, DB, Dogus κλπ στήν…ὁριοθέτηση ΕΟΖ ἀπό Θράκη μέχρι…Καλαμάτα οἐοοο;

   Tί σημαίνει ἡ ἐμμονή γιά ἀνακήρυξη ΑΟΖ καί γιατί ὁ κάθε “καναδός”…Φώσκολος συντονίζεται καί συμφωνεῖ ΠΛΗΡΩΣ μέ πορίσματα…DB, ἐνῶ κλείνει τά μάτια γιά τά μείζονα (βλ. τό σύνολο τῶν 7 τρίς) οέοοο;

   Γιατί ἐξακολουθοῦν…Καμμένος καί Χ.Α. καί “σία” νά μιλάνε γιά ἀνακήρυξη ΑΟΖ καί…”τιτλοποίηση” (βλ. Delek καί σία) οέοοο;

   Ποιός ὁ συντονισμένος “ρόλος” Μανιάτη – Λιβιεράτου οέοοο;

   Γιατί παραμένει ἐκτός…κάδρου ἡ “Ἀττικῆς” καί ποιές οἱ στοχευμένες “δράσεις” τῆς…Rabo, (ur one stop…shop worldwide in…commodities), στήν Ἑλλάδα οέοοο;

   Πόσα…”μαύρα” ἀπό τίς παραπάνω περνάνε σέ Κόμματα καί στελέχη τους γιά νά…στηρίζουν τόν κάθε Κολλίντζα καί τόν κάθε…Γαβρίλη καί τόν…ἐθνικό τους “ρόλο” οέοοο;

   Ποιά ἡ ἀπευθείας διασύνδεση τῶν παραπάνω μέ Eldorado…Carney οέοοο;

   Γιατί ὅλα τά Κόμματα…ἀλλοιθωρίζουν γιά ΟΛΑ τά παραπάνω…περίεργα καί τά παραπάνω…τραπεζομάγαζα οέοοο;

   Πῶς…συντονίζονται καί παίζουν τό ψευτοδίπολο USA-$-FED / EE-euro-EFC – EBU μέ ΟΛΑ τά παραπάνω Ντόρα, Τσίπρας, Μιχαλολιάκος (X.A), Καμμένος, Ἀβραμόπουλος, Κεδίκογλου καί σία ἀνάλογα μέ τά κάθε φορά…”κόζια” οέοοο,

   Γιατί φυγαδεύτηκε καί δέν μιλάει κανείς πλέον γιά τόν…Κυριακίδη οέοοο;

   Γιατί ΑΠΑΝΤΕΣ καί ΑΠΑΣΕΣ οἱ παραπάνω “ἀναφέρουν” καί…”ἀναφέρονται” κανονικά σέ…Μπρζεζίνσκυ καί “τούς” περί αὐτόν οέοοο;

   Γιατί, ἐνὠ εἴσαστε ΑΑΑδιάβαστα Γελάδια, δέν ἀκούτε πού σᾶς φωνάζω…
   …νά ΜΗΝ κάθεστε μέ τίς ὠρες στό…γ@μημένο τό λειβάδι οέοοο;
   ……………………………………………………………………………………………….

   Καί ἐπειδή βιάζομαι, θά σᾶς περιλάβω πάλι ἀπό Δευτέρα…
   …Κλουβιο – ουρακοτάγκοι.

   Μου αρέσει!

   1. ΔΕΣΦΑ: Ο Σαμαράς ξεπουλάει το φυσικό αέριο στους Αζέρους και μας κάνει δορυφόρο της τουρκίας!
    Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013 – 14:38
    Share on facebook Share on twitter Share on email Share on print More Sharing Services 27

    Και επίσημα πλέον αποδεικνύεται πως η Ελλάδα, ελέω της ψοφοδεούς κυβέρνησης Σαμαρά, αποτελεί δορυφόρο της Τουρκίας, κατόπιν απαιτήσεως των Αμερικανών «συμμάχων». Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως η ρωσική Sintez απέσυρε την προσφορά της για τη ΔΕΣΦΑ, ενώ η επίσης ρωσική Gazprom, δεν κατέθεσε καν πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Κατόπιν αυτών των τραγικών για τα ελληνικά συμφέροντα εξελίξεων, η αζέρικη Socar παρέμεινε ως ο μοναδικός υποψήφιος αγοραστής της ΔΕΣΦΑ, προοπτική την οποία προώθησαν με κάθε δυνατό μέσο οι Αμερικανοί και προφανώς σχετίζεται άμεσα με το ταξίδι Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν, αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κίνα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές εταιρείες είχαν καταθέσει τις οικονομικά πιο συμφέρουσες προτάσεις για την εξαγορά των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, εντούτοις οι συνεχείς τρικλοποδιές από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις υποδείξεις της κυβέρνησης των υποτακτικών της Αθήνας, υποχρέωσαν τους Ρώσους να αποσυρθούν από ένα παιχνίδι το οποίο -διόλου άδικα- θεωρήθηκε στημένο και προαποφασισμένο. Η είδηση για την μη υποβολή δεσμευτικής προσφοράς από την ρωσική Sintez, μεταδόθηκε από το Reuters, το οποίο επικαλείται δήλωση στελέχους της εταιρείας και επιβεβαιώνεται από δύο Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης.

    Τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται στις πλάτες του Ελληνικού Λαού, αναμένεται να έχουν ακόμη δυσμενέστερες προοπτικές. Το Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί χώρα η οποία βρίσκεται στη στενή επιρροή της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση Σαμαρά άνοιξε την «κερκόπορτα» στον τουρκικό παράγοντα, ο οποίος μετά τις μαρίνες της χώρας, βάζει χέρι σε ένα πεδίο ύψιστης εθνικής σημασίας, το ενεργειακό.

    Η Χρυσή Αυγή είχε εξ’ αρχής επισημάνει τις δόλιες μεθοδεύσεις των ανδρείκελων της κυβέρνησης Σαμαρά, οι οποίοι όχι μόνο ξεπουλούν την περιουσία του Ελληνικού Λαού και τον εθνικό μας πλούτο, αλλά τον ξεπουλούν έναντι πινακίου φακής σε εχθρικά χέρια, τα οποία δύνανται ανά πάσα στιγμή να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Εν τέλει, η σημερινή εξέλιξη, καθιστά ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αποτελεί υποχείριο του αμερικανικού παράγοντα, οι δε μεθοδευμένες και προδοτικές της αποφάσεις συντελούν ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας ακόμη τουρκικός δορυφόρος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Μου αρέσει!

   2. «δορυφόρο της τουρκίας!»…ἔ;
    ὅσο εἴσαστε σεῖς στήν Χ.Α….νεοναζί…

    Κλουβιόπουλά μου…
    Politically…»correct» Βεστερβέλες μου…
    ΠΚΜ ἔχει τό πλάνο «Μιχαήλ» πές τους…
    …ἈσκεΝΑΖΙ μου.

    (Ἔφυγες…
    …Ἐς…Monday τά σπουδαῖα).

    Μου αρέσει!

   3. Μουσιού Μιχαήλ, μήπως να μας έδινες και καμμιά απάντηση σε όλα αυτά τα ΓΙΑΤΙ που παραθέτεις;;; Οχι τιποτα άλλο, αλλά διαφορετικά καποιοι θα μπορούσαν να σε σχολιάσουν και για μαλακοπίτουρα.

    Μου αρέσει!

   4. ~~~ΣΥΜΦΩΝΟΎΜΕ ΑΝ~ΕΠΙ~ΦΎΛΑΚΤΑ ,
    ΚΑΊ {ΚΑΊ ΤΟΎΣ} ΚΛΑΊΜΕ ΟΜΟ-ΘΥΜΑΔΌΝ ,
    ΑΓΑΠΗΤΈ ΜΑΣΣ , ΚΛΑΨ-ΙΆΡΗ . .. … ….

    Μου αρέσει!

 2. Oτι πιο αχρηστο..

  το εχουμε στειλει να μας κυβερνα…

  Σωστα ο λαος εκραζε στα μνημονια…

  να καει , να καει,,,το μπουρδελο η βουλη…

  ΟΧι….κατηγορηματικα….

  Δεν ..εννοουσαν το κτιριο!

  Τα γιδια ενοουσαν οπως αποδειχθηκε…

  Μα οτι πιο ΑΧΡΗΣΤΟ (!!!!!00 ρε …πατριωττττςςς?

  Οτι πιο σαβουρα διαθετει το μαγαζι ελλας?????????

  Μου αρέσει!

 3. «…ως γνωστόν, οι Ρώσοι μας ρίχνουν ήδη ένα «καπέλο» 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.»
  Επίσης αγοράσαμε τα αεροπλάνα, τα υποβρύχια, τα τανκς κλπ σε διπλάσια τιμή, από ότι ο υπόλοιπος κόσμος.
  Δώσαμε το χρυσό χωρίς να πάρουμε καθόλου ποσοστό επί των εξορύξεων, δεν πα να βρουν 3 δις χρυσό.
  Θα κάνουμε συμφωνίες για το πετρέλαιο στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιωάννινα και θα πάρουμε κάτι λίγα δις σε 25 – 30 χρόνια, άσχετα πόσο πετρέλαιο θα βρούνε. Το ίδιο ετοιμάζουν και για τις εξορύξεις στα νότια της Κρήτης. Το πετρέλαιο εκεί λένε ότι είναι αξίας 2-3 τρις, εμείς πόσα λέτε ότι θα πάρουμε; 25 δις, 50 δις, 100 δις; Σε 35 – 50 χρόνια, σωθήκαμε.
  Γιατί όλα αυτά; Σκεφτείτε λίγο, είμαστε ηλίθιοι, φταίει η κρίση; Τί συμβαίνει;
  Μήπως για όλα πέφτουν μίζες; Είναι βέβαια αδιανόητο να το σκέφτομαι αυτό, αφού μας κυβερνούν πατριώτες.
  Μήπως για όλα πέφτουν μίζες; Αποκλείεται, οι γαλαζοπράσινοι πασχίζουν για το καλό μας.
  Μήπως για όλα πέφτουν μίζες; Γιατί να το κάνουν αυτό, η Ελλάδα είναι για αυτούς πάνω από όλα, το χρήμα δεν παίζει κανένα ρόλο.
  Μήπως για όλα πέφτουν μίζες; Ρε μήπως;

  Μου αρέσει!

  1. Ο Μιχαήλ έχει απόλυτο δίκιο. Η ΧΑ φταίει για όλα. Ενώ έρχονται οι επενδύσεις, ενώ φτάνει η ανάπτυξη, εμείς κακολογούμε τους κυβερνώντες μας. Ντροπή σου χιτλερικέ, Γερμανέ, ναζί. Μήπως η ΧΑ μίλησε πρώτη για το κατοχικά δάνειο, ότι μπορούμε να το γράψουμε άμεσα στον προϋπολογισμό μας και να το απαιτήσουμε από τους Γερμανούς; Μήπως μιλάει για λογιστικό έλεγχο του χρέους, κάτι που το ξέχασαν όλοι οι άλλοι; Μήπως πρώτη μιλούσε για πετρέλαιο, όταν όλοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει; Το βρήκαμε όμως τώρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Η ΧΑ φταίει για όλα.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.