Σταθερός στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2016. Πως θα διαμορφώνεται από το 2017

news-idiotikos-tomeas-misthoi-2Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός, στα 586 ευρώ έως τα τέλη του 2016, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο. Προχωρά στη θεσμοθέτηση δυο ακόμη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα.

Πρόκειται για το νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, θεραπεύει ένα – έως σήμερα – κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Πώς θα διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός

Με την ψήφιση του Ν.4093/2012 από την ελληνική Βουλή, κατ΄εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο ν.4046/2012, θεσμοθετήθηκε νέος μηχανισμός προσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το σύνολο της χώρας και της οικονομίας.

Με την παρούσα διάταξη που εισάγεται προς ψήφιση στο πολυνομοσχέδιο, εξειδικεύεται και περιγράφεται λεπτομερώς η διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού.

Ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης, και όχι με αποκλειστική διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν.

Κατ΄αυτό τον τρόπο, ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται πλέον με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές όπου ο καθορισμός του νομοθετημένου κατώτατου μισθού γίνεται από το κράτος – είτε με διάταξη νόμου ή με Υπουργική Απόφαση που εκδίδεται έπειτα από νομοθετική εξουσιοδότηση ή με απόφαση συλλογικού οργάνου της διοίκησης που έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το σκοπό αυτό μέσω νόμου – ύστερα από καλά οργανωμένη και εντατική (νομικά, ωστόσο, μη δεσμευτική) διαβούλευση μεταξύ της Κυβέρνησης και εκπροσώπων των Κοινωνικών Εταίρων.

Πράγματι, σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την Κυβέρνηση έπειτα από διαβούλευση με τους Κοινωνικούς Εταίρους (ενδεικτικά Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βουλγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τσεχία). Με συλλογικές συμβάσεις μόνον, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία καθώς και στην Ελλάδα μέχρι τη ψήφιση του Ν.4093/2012.

Με τον νέο μηχανισμό και τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα:

 Καθορίζεται ένα νόμιμο κατώτατο όριο μισθών και ημερομισθίων, ένα μισθολογικό επίπεδο ασφαλείας, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να ορίζονται αμοιβές είτε με συλλογικές είτε με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

 Αντίθετα, επιτρέπεται, προάγεται και ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

 Ενισχύεται ουσιαστικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, καθώς το νέο σύστημα υποστηρίζει και υποκινεί την ωρίμανση και την ποιοτική αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα μας, προωθώντας την αναζήτηση συναινετικών συγκλίσεων σε ένα πλαίσιο υπευθυνότητας, εθνικής συναίσθησης και συνεκτίμησης των πραγματικών δεδομένων της αγοράς εργασίας, της παραγωγής και της οικονομίας. Το νέο σύστημα αποτελεί και ένα μοχλό λειτουργικής ενδυνάμωσης των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης εργοδοτών και εργαζομένων, αφού η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής τους βάσης είναι αυτή που θα τους επιτρέψει να εξασφαλίσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβών σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων.

 Κυριότερα, η διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους Κοινωνικούς Εταίρους και η επιστημονική υποστήριξη ερευνητικών και επιστημονικών φορέων καθώς και εμπειρογνωμόνων υψηλού γνωστικού κύρους, διασφαλίζει ότι το νέο σύστημα καθορισμού κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου που θα ισχύσει από το 2017 (μέχρι τότε ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ, όπως έχει, εξάλλου, νομοθετηθεί) θα βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Πηγή:euro2day.gr

13 σκέψεις σχετικά με το “Σταθερός στα 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2016. Πως θα διαμορφώνεται από το 2017

 1. μαγκες μου μαλακιες λενε,πρεπει να γινουμε «ανταγωνιστικοι» στις «αγορες»,3 νουμερα παιζουνε στην βουλγαρια ο κατωτατος 250 λεβα,ο μεσαιος 500 λεβα και ο ανωτατος 1200 λεβα,προς 1,956 λεβα/ευρω καντε ταμειο ποσο θα παιρνει ο ελληνας?

  Μου αρέσει!

 2. Μαλιστα…

  και αν εξαιρεσουμε ..τα 200 που θα πηγαινουν στη Δεη…

  μενουν τα υπολοιπα για….υπολοιπα????

  Τυχεροι λοιπον οσοι…διαμενουν στην ελλαντα…αλλα εχουν τροπο να μη πληρωνουν ΔΕΗ!

  Μου αρέσει!

 3. Ο κάθε ντενεκές ξεγάνωτος τύπου Υπουργού Εργασίας, ας έρθει να τον βάλω να δουλέψει σε S.M. (και σε άλλα καταστήματα) στα Γιάννινα και θα μάθει ποιός είναι ο «βασικός» μισθός…κατά τα άλλα αέρα στα μυαλά του κι ο Καραγκιόζης υπουργός !!!!!!! Θα μου πείτε : λες και δεν το ξέρει !!!!! και δίκιο θα έχετε !!!!! Απλά βρήκε και μας «δουλεύει»…….ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ !!!!!

  Μου αρέσει!

 4. 586 μεικτά δηλαδή 490 καθαρά…παρακρατούν λεφτά για ένα ανύπαρκτο ΙΚΑ και μια ανύπαρκτη σύνταξη που θα πάρουμε κάποτε..Είμαι από τις «τυχερές» που βρήκα δουλειά μέσω ΕΣΠΑ και έχω έναν πολύ καλό εργοδότη που κι αυτός προσπαθεί να επιβιώσει κ όχι να με εκμεταλλευτή…Θέλω όμως όταν λένε 586€ να μου τα δείνουν στο χέρι κ να κάνω εγώ διαχείρηση των δικών μου χρημάτων, κ όχι να γεμίσω ταμεία από τα οποία τσεπώνουν τα χρήματα για πάρτη τους…οι γνωστοί άγνωστοι.

  Μου αρέσει!

 5. Μπραβο βρεε πολυ καλος μισθος.(ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΑΡΩ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ)
  -100.000 ΣΠΙΤΙ -10.000 ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ -100 ΕΥΡΩ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ =-111.200
  ΜΕ 490 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΣΕ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΩΡΗΣ ΝΑ ΤΡΩΩΩΩΩΩΩ

  Μου αρέσει!

Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s