Δέντρα παντού

Τι θα λέγατε να φυτέψουμε 10.000 δέντρα ή και περισσότερα τον επόμενο χειμώνα; Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα σε μερικά χρόνια να υπάρχουν χιλιάδες καρποφόρα δέντρα στην περιοχή μας, όλα ελεύθερα και προσιτά σε οποιονδήποτε; Ας αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που μπορούμε και δεν κοστίζουν, χρειάζεται μόνο να δείξουμε ενδιαφέρον…

Για να δούμε πώς θα γίνει…

Που θα βρούμε τα δέντρα;

Αυτές τις ημέρες που όλοι τρώτε κεράσια, βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, αχλάδια κ.λ.π. κρατείστε τα κουκούτσια. Αμέσως έχετε στα χέρια σας εκατοντάδες εν δυνάμει δέντρα. Πώς νομίζετε ότι φύτευαν δέντρα οι παππούδες μας; Σίγουρα πριν πενήντα χρόνια δεν υπήρχαν φυτώρια, μάλιστα θα ήταν πολύ αστείο αν κάποιος σ’ ένα κεφαλοχώρι άνοιγε μια τέτοια επιχείρηση.

(Άγρια κερασιά στις πλαγιές του Πάικου. Στις 15 Ιουνίου ήταν φορτωμένη περίπου με 200 κιλά κεράσια, εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς, χωρίς καμία προσβολή από έντομα, τα οποία γευτήκαμε και κρατήσαμε τα κουκούτσια).

Που θα τα φυτέψουμε και πώς;

Ο καθένας από εσάς ας ξεκινήσει γύρω από το σπίτι του, στη γειτονιά του να φυτεύει τα κουκούτσια, εκεί που πηγαίνει έναν περίπατο με τον φίλο του, σ’ ένα εγκαταλειμμένο οικόπεδο…

Δεν χρειάζεται να πάρουμε μαζί μας τσάπα και άλλα σκαπτικά εργαλεία, το μόνο που χρειάζεται είναι να θάψουμε στο σημείο το κουκούτσι σε βάθος όσο το μέγεθος του.

Πότε φυτεύουμε τα κουκούτσια;

Συγκεντρώνουμε τα κουκούτσια σ’ ένα πλαστικό δοχείο(ταπερ) και τα αφήνουμε στη σκιά να ξεραθούν. Ύστερα μπορούμε να αρχίσουμε να τα θάβουμε από το Νοέμβριο έως και το Φεβρουάριο.

Πώς θα τα ποτίσουμε;

Δεν θα χρειαστούν πότισμα, η φύση θα τα φροντίσει…

Πώς θα τα φροντίσουμε;

Την επόμενη άνοιξη που θα περάσουμε να τα δούμε θα εκπλαγούμε ότι τα περισσότερα θα έχουν γίνει μικρά δεντράκια. Εάν το σημείο που τα έχουμε φυτέψει υπάρχει βοσκή ή ξέρουμε ότι θα περάσουν τα χορτοκοπτικά του Δήμου τότε θα χρειαστεί να βάλουμε ένα μικρό πλέγμα γύρω από τα δεντράκια για να τα προστατέψουμε.

Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη επιτυχία σ’ αυτή μας την προσπάθεια;

Για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, δλδ από κάθε κουκούτσι να βγει και δεντράκι τότε χρειάζεται το κουκούτσι να προέρχεται από καρπό άγριου δέντρου. Τα κουκούτσια από άγριο δέντρο έχουν μεγαλύτερη βλαστικότητα. Το Πάικο και όχι μόνο είναι γεμάτο άγρια δέντρα, εάν δεν γνωρίζετε εσείς τότε σίγουρα κάποιος φίλος, γνωστός σας κυνηγός ή και βοσκός γνωρίζει και θα σας πει που θα βρείτε ή μπορεί και να σας φέρει. Μη διστάσετε να ρωτήσετε, όποιος ψάχνει βρίσκει…

Ο Παναγιώτης Μανίκης, φυσικός καλλιεργητής, σε μια από τις πολλές ομιλίες που έχει κάνει ανέφερε τα εξής: «Το δέντρο από κουκούτσι δεν χρειάζεται πότισμα γιατί η ρίζα του είναι πολύ βαθιά π.χ. ένα δεντράκι ύψους 10 εκατοστών έχει ήδη 30 ή και 40 εκατοστά ρίζα, έτσι βρίσκει την υγρασία που χρειάζεται και αντέχει στην ξηρασία. Και η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι είναι ανομοιόμορφα όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος, το βάρος, ότι είναι μια θαυμάσια τροφή για μια οικογένεια, μια θαυμάσια τροφή για τους καταναλωτές που ξέρουν να εκτιμήσουν τις αληθινές γεύσεις. Όχι, όμως, γι’ αυτούς που έχουν αλλοιωμένες γεύσεις. Τα δέντρα αυτά έχουν μια ισχυρή πασσαλώδη ρίζα, που πάει σε βάθος σε αναζήτηση νερού, φαγητού και θρεπτικών στοιχείων. Άρα αυτά τα δέντρα είναι προορισμένα να επιβιώσουν. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι η ρίζα τους είναι κεντρική πασσαλώδης. Ένα δέντρο, που βγαίνει από σπόρο, έχει μνήμη επιβίωσης.

Άρα, λοιπόν, αυτή η κεντρική πασσαλώδης ρίζα είναι το κλειδί για την επιβίωση ενός δέντρου. Είναι μια ρίζα που πάει σε βάθος για την αναζήτηση νερού και θρεπτικών στοιχείων και μπορεί να μας δώσει αντοχή του φυτού σε ξηρασία, σε μεγάλη υγρασία, σε αρρώστιες, σε προσβολές από έντομα. Ένα δέντρο που μεγαλώνει απ’ ευθείας από το κουκούτσι, ουσιαστικά δε χρειάζεται πότισμα. Τώρα αν στη συνέχεια εμείς θέλουμε να το μπολιάσουμε γιατί μας αρέσει μια συγκεκριμένη ποικιλία, π.χ. τα τραγανά κεράσια της Έδεσσας ή τα ροδάκινα ή οι γερμάδες, πάλι μπορούμε να το μπολιάσουμε απ’ ευθείας στο χωράφι πάνω στο άγριο, που έχει βγει ή στο ημιάγριο. Και πάλι θα έχουμε τα δεύτερα καλύτερα. Τώρα, όταν σπέρνουμε ένα κουκούτσι από βερίκοκο που φάγαμε, από δαμάσκηνο που φάγαμε, από ροδάκινο που φάγαμε, δε θα βγει ούτε άγριο δέντρο ούτε ήμερο. Αυτό που θα βγει, θα είναι κάτι ανάμεσα στο άγριο και στο ήμερο. Αλλά θα έχει ένα σχήμα που θα είναι φυσικό δέντρο».

Τον περασμένο Ιανουάριο σε διάφορα σημεία του Πολυκάστρου βάλαμε απ’ ευθείας στο χώμα κουκούτσια από βερίκοκο. Σήμερα, όπως βλέπετε, είναι ήδη δεντράκια 35 έως 40 εκατοστών. Μεγαλώνουν χωρίς την φροντίδα μας, η κεντρική πασσαλώδης ρίζα τους αγγίζει το ένα μέτρο, άρα έχει βρει την υγρασία που χρειάζεται για να «βγάλει» το καλοκαίρι και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του χώματος.

Εθελοντική Ομάδα Παιονίας(www.paiones.gr)

Πολύκαστρο, 15 Ιουλίου 2013

59 σκέψεις σχετικά με το “Δέντρα παντού

 1. Τα παληκάρια απο το Πολύκαστρο σίγουρα δεν πιάνουν ΣΚΑΙ,αυτές τις δουλειές της έχουν αναλάβει άλλοι και μάλιστα εργολαβικά.

  Μου αρέσει!

 2. Όποιος έχει ελληνικό σπόρο της προκοπής ας τον φυτέψει.
  Το να φυτεύουμε πειραγμένα υβρίδια της κωλο Μοσάντο
  δεν έχει νόημα.

  Μου αρέσει!

 3. Πολύ ωραία ιδέα, μπορούμε να το κάνουμε με την μέθοδο fukuoka

  h##p://gbissias.wordpress.com/2009/09/30/%CE%BC%CE%AD%CE%B8%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-fukuoka-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/

  Μου αρέσει!

 4. Τον έχω παρακολουθήσει τον Π. Μανίκη. Με τον φυσιολατρικό όμιλο που συμμετέχω φτειάξαμε σβώλους που περιείχαν σπόρους δασικών δέντρων και τους ρίξαμε πέρισυ σε περιοχές που είχαν καταστραφεί από φωτιές. Πολλά νέα δέντρύλια φύτρωσαν.

  Μου αρέσει!

 5. Παίδες το θέμα είναι τόσο απλό
  «Απ΄το στόμα στο χώμα»
  Όπου βρίσκετε λίγο χώμα μια γλαστρίτσα ένα τενεκεδάκι ένα κεσεδάκι από γιαούρτι , όποιο δοχείο τέλος πάντων βάλτε το κουκούτσι ή τον σπόρο.
  Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.
  Βέβαια κάτι ποιό οργανωμένο δίνει καλλίτερα αποτελέσματα αλλλάαα το εύκολο κι απλό μην το απαξιώνετε.
  Μιλάω εκ πείρας.

  Μου αρέσει!

 6. Φέτος είπα να άξιοποιήσω τον μπαξέ του γείτονα. Στο σπίτι που μένω δεν έχω διαθέσιμο μέρος και έτσι μιλώντας ανακάλυψα ότι δίπλα μου υπάρχει μπαξές 150 μέτρων που ο τύπος δεν προλαβαίνει να τον δουλέψει. Διάβασα στο internet, ρώτησα, βρήκα σπόρους και έδωσα 10 ευρώ για χώμα και πλαστικά ποτηράκια. Δυο τρεις τρύπες από κάτω, χώμα και σπόρο τον Φλεβάρη και τώρα αν θέλετε με πιστεύεται έχω 40 ντοματιές(σαντορίνης, ρώσσικη, μήλο του κηπουρού, ακακία, κάτι άλλες πορτοκαλί), 40 πιπεριές, 7 αγγουριές, 25 μελιτζάνες, 10 κολοκυθιές, 12 καλαμποκιές, καυτερές… Δυό φορές την εβδομάδα τρώω τουρλού (ακόμη και με μακαρόνια!!). Κολοκύθι βραστό με ρόκα και λαδολέμονο, κολοκυθοκεφτέδες και πίτες, τηγανητά, σάλτσες, χωριάτικες… Πλήρωσα σύνολο 60 ευρώ. Έχω ήδη φάει πάνω από 150 ευρώ λαχανικά και θα τρώω άλλους 3 μήνες… Μετά πάμε για νάυλον, αυτοσχέδιο θερμοκήπιο και καλό χειμώνα!!!

  Όποιος μένει σε πόλη μπορεί να ασχοληθεί αρκεί να έχει όρεξη και λίγο χρόνο. Στην ταράτσα σε αυτοσχέδια παρτέρια μπορεί κανείς να στήσει ολόκληρο λαχανόκηπο. Οργάνωση και τα θέληση απαραίτητα εφόδια. Κόστος μηδαμηνό. Ακόμη και με κομμένους θερμοσίφωνες στην μέση (κατά μήκος) και έχετε 6 ντοματιές. Με 12 τρώει μια οικογένεια όλο το καλοκαίρι…

  Μου αρέσει!

  1. Βρε θηρίο, έχεις καλαμποκιές καυτερές; (δεν πιστεύω να εννοείς κάτι άλλο; )
   χι χι χι
   Όπως τα λες κι ακόμη καλλίτερα, εγώ ψάχνω κόσμο να χαρίζω.
   Καλέ, έχω, μου λένε.
   Άει στο καλό τόμαθαν όλες οι «βιόλες» το κόλπο και τώρα εγώ πως θα κάνω την καμπόσα;

   Μου αρέσει!

   1. Έφαγες το κόμμα!!!! Και καλαμποκιές και καυτερές… πονήρο.
    Για λίπασμα βάζε τα τσόφλια των αυγών. Μάθε για την κομπόστα αν τυχόν δεν ξέρεις.

    Μου αρέσει!

   2. Άρα συνεπώς και δια ταύτα
    «Προσοχή στις κόμμες και στα κόμματα»
    Μεγάλη προσοχή.

    Τι δεν ξέρω;
    Την κομπόστα;
    Καλά ξέρεις με ποίαν (ο τόνος στο ποί) έχουτε την «τιμήν» να συνομιλείτε ΚΥΡΙΟΣ;
    Με την αυτού κομποστότητα (κατά το εξοχότητα) του είδους.
    Εύχομαι κάθε επιτυχία σε ότι κάνεις.

    Μου αρέσει!

  2. στην βεραντα μου,5 ντοματιες,μικρων ντοματακιων,2 πιπεριες,1 αγγουρια.
   βασιλικο,μαιντανο,σαλβια,.
   μεχρι οκτωβριο θα τρωω τα δικα μου και το χειμωνα,μαρουλια ,λαχανακια βρυξελλων.

   Μου αρέσει!

   1. ντοματακίων εεε;;;
    όπως λέμε υποδηματακίων;
    ( Χο χο χο τιριλό -απ΄το τρελλό με γύφτικο αξάν- κέφι και σήμερα)
    Βάλε μελιτζάνες να γλύφεις και τα ταψιά

    Ένα απ΄τα καλλίτερα λιπάσματα είναι τα ψαροκέφαλα μέσα στο χώμα
    μην τα αφήσεις απ΄έξω , βρωμάνε.
    Ένα άλλο είναι διάφορα μέταλλα σε νερό, ρίχνεις το σκουριασμένο νερό στα φυτά.
    Θα χεις δεί τενεκέδες από τυρί δίκην γλάστρας;
    Έχεις παρατηρήσει πως εκεί τα φυτά είναι ποιό θαλερά;
    Διατί οέο;

    Ωχ ρε τι θέλω και τα μαρτυράω;

    Μου αρέσει!

   2. εισαι απιθανη.
    στο χωριο ολα τα λουλουδια ητανε σε ντενεκεδες…
    θα φυτεψω σε ντενεκεδες το χειμωνα…

    τωρα που το λες, να πω κι εγω κατι.
    για ελλειψι σιδηρου,προκες σε ενα μηλο και ψυγειο.
    καθε μερα,ενα κομματακι και τυφλα ναχουνε οι αμπουλες και οι ενεσεις σιδηρου.
    εξοχο για την εγκυμοσυνη.

    Μου αρέσει!

   3. Μπορείς να βάλεις και κρεμμυδάκια φρέσκα. Σε παρτέρι ή σε γλάστρα. Είχα σε 3 γλάστες μικρές (12 cm) από 20 κρεμμυδάκια. Σε ένα παρτερογλαστράκι είχα άλλα 50. Δεν αγόρασα χειμώνα σαλάτα. Τα μαρούλια μου (30) τα φύτεψα σε 3 δόσεις, Νοέμβρη τα 10 καλυμένα με ναύλον, τέλος Ιανουαρίου άλλα 10 και τέλος Φλεβάρη άλλα 10. Μέχρι τον Μάιο έκοβα και έτρωγα. Και το κυριότερο, έτρωγαν τα παιδιά μου. Όλα αυτά στο μπαλκόνι.

    Μου αρέσει!

   4. Οι τενεκεδες δεν ειναι ¨μεταλλα¨γενικως και αοριστως .
    Οι τενεκεδες ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣΙΔΗΡΟΣ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΟΞΕΙΔΙΩΝ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΧΡΩΜΙΟΥ.

    Για τις ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΣΙΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΞΕΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ,σας προτεινω την πτυχιακη εργασια της Ειρηνης και της Νικολλετας στον συνδεσμο:
    h**p://eureka.lib.teithe.gr:8080/bitstream/handle/10184/4543/Kapourtidou-Koukouzela.pdf?sequence=1

    ΥΓ
    Σας παρακαλω να προσεχετε τι γραφετε.
    Η ανευθυνοτης οταν προκειται για τον εαυτο μας,ειναι βλακεια.
    Οταν αφορα στην ασφαλεια των αλλων ειναι εγκλημα.

    Μου αρέσει!

   5. Σ΄αυτούς τους τενεκέδες τι βάζουν μέσα;
    Τρόφιμα, όπως λάδι τυρί κλπ
    Αν λοιπόν είναι όπως το λες τότε και τα τρόφιμα που συσκευάζονται σε τέτοια δοχεία είναι-γίνονται ακατάλληλα.
    ή όχι;

    Μου αρέσει!

   6. Οταν οξειδωθει το μεταλλο τοτε γινονται ακαταλληλα.
    Το ιδιο ακαταλληλα και τα φυτα που καλλιεργουνται μεσα σε οξειδωμενους
    τενεκεδες ή ποτιζονται με το ¨νερο¨που μας ειπες πιο πανω.
    Κανε εναν κοπο και διαβασε την εργασια των παιδιων.
    Επικεντρωσου στις σελιδες 18-26 και 46-51.

    Μου αρέσει!

   7. Επιτελους,τοσο δυσκολο σου ειναι να διαβασεις μερικες σελιδες;
    Γινεται κουραστικο βλεπεις.
    Εκτος εαν υπαρχει προβλημα αντιληψης.
    Αν ειναι αυτο το προβλημα δεν θα ξαναασχοληθω μαζι σου.
    Θα εισαι ακομη μια απο την παρεα,που θα παρει ασυλια.

    Μου αρέσει!

 7. Κάτι ξέχασε να σας πει ο συντάξας.
  Ότι τα κουκουτσια σας, ιδίως αν είναι από φρούτα αγορασμένα από οπωροπωλείο/σουπερμάρκετ
  μάλλον άδικα θα περιμένετε να φυτρώσουν!
  Τα περισσότερα από αυτά τουλάχιστον και για τα περισσότερα είδη.
  Σπόροι-κουκούτσια γενικώς για να βλαστήσουν πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους
  να είναι δηλαδή τελείως ώριμα ή από καλά ώριμα φρούτα ωριμασμένα πάνω στο φυτό/δένδρο
  και ακολούθως πάλι να αφεθούν στον ήλιο να ξεραθούν και να στεγνώσουν
  και τα φρούτα εμπορίου κόβονται συνήθως άγουρα για να αντέχουν τον κύκλο μέχρι την κατανάλωση, ωριμάζοντας και σε αυτό το διάστημα
  άρα οι σπόροι τους (κοκούτσια) δεν προσφέρονται για φύτευση!
  Και επίσης κάτι άλλο
  λίγα δένδρα αναπαράγονται ίδια από κουκούτσι και στις πιό αρχέγονες «ντόπιες» ποικιλίες (κεράσι, μουσμουλιά κλπ.)
  Τα περισσότερα βγάζουν άγριο με ακατάλληλο καρπό (αγραπιδιά-νερατζιά) ή αρχέγονη υποβαθμισμένη ποικιλία που χρειάζεται εμβολιασμό για να πάρετε φρούτα που ίσως ονειρεύεστε!.

  Μην σας περισσεύουν οι ενθουσιασμοί λοιπόν
  δεν μπορεί ο κάθε χαζοχαρούμενος αστός να το παίζει «οικολόγος»!

  Μου αρέσει!

  1. Η πείρα λέει τα ακριβώς αντίθετα
   Το έγραψα παραπάνω
   «Απ΄το στόμα στο χώμα»
   Έχω και τις αποδείξεις
   Εσύ λέγε οτι θες.

   Το κουκούτσι αν ξεραθή τζουφιάζει

   Μου αρέσει!

   1. Έλα μωρέ!
    Πως και τι φτύνεις και φυτρώνει δηλαδη!
    Όχι τίποτα άλλο
    αλλα για να διδάξω την μέθοδο εδώ, στους άτυχους χωριάτες που δεν ξέρουν!

    Μου αρέσει!

   2. Για να διδάξεις πρέπει να γνωρίσης
    Για να γνωρίσης πρέπει να θες
    Για να θες πρέπει να έχεις διά-θεση =ένθεη θέση
    Βρες την θέληση-διάθεση κι όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.
    Κολπάκι: αναγραμματισμένο το θέλω φτιάχνει την λέξη ΕΛΘΩ
    Κατάλαβες τι ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ;
    Άντε μπράβο.

    Μου αρέσει!

   3. Εμ χρόοοοονια το φωνάζω.
    Μελέτη και απλή ΛΟΓΙΚΗ.
    Απλή ΛΟΓΙΚΗ και μελέτη
    μαζί πάνε αυτά
    μελούμαι = φροντίζω εξ ου και επιμέλεια
    Άντε έμαθες κάτι ΚΑΙ σήμερα, τυχερούλη.

    Μου αρέσει!

  2. Μπορεί μερικά, από αυτά που είναι αγορασμένα από ΣΜ, να μη μπορούν να βλαστήσουν για το λόγο που λες. Εγώ πάντως έχω αγοράσει φρούτα από λαϊκές αγορές και τα κουκούτσια που πετάω στον κήπο άλλα πιάνουν άλλα όχι. Μέχρι και καστανιά – παρ’ όλο το χαμηλό υψόμετρο που είμαι – έχω.
   Σε τελευταία ανάλυση το να ασχολείται κανείς με τη φύση – έστω και σαν χόμπυ – δεν είναι κατακριτέο.

   Μου αρέσει!

   1. Όπως είπα
    ΜΑΛΛΟΝ άδικα θα περιμένετε να φυτρώσουν!
    Το ότι μπορεί να φυτρώσουν κάποια λίγα δεν σημαίνει ότι η βλαστικότητα επιβεβαιώνεται
    (Η βλαστικότητα μετριέται ως βαθμός επιτυχίας με γεωργικούς όρους και όχι με αν-θα και εφ’ όσον … και τι έγινε βρε αδερφέ που δεν φύτρωσε!)

    Μου αρέσει!

   2. 6 μηλιές (Ζαγορίου) , 5 κερασιές και 3 ροδακινιές ήταν φαί, … φτύσιμο 🙂 θάψιμο στα 10 εκατοστά και …. έτοιμα.
    Ήδη είναι 3 ετών δεντράκια

    Μου αρέσει!

  3. Κερκυραίος
   Μιλάμε για κάποιον που έχει ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί, όχι για τον επαγγελματία. Ένα παράδειγμα: Έχώ τρείς βερυκοκιές από κουκούτσια που μου δίνουν κάθε χρόνο – εκτός από εφέτος που έπεσε χαλάζι – θαυμάσια βερύκοκα. Του χρόνου να σε κεράσω.

   Μου αρέσει!

   1. Το ξέρω ότι απευθύνομαι σε ερασιτέχνες
    αλλά εγώ πρόσθεσα κάτι που κατά την γνώμη μου καλό θα ήταν να γνωρίζουν περί βλαστικότητας των σπόρων
    για να έχουν περισσότερες επιτυχίες και λιγότερες απογοητεύσεις!

    Μου αρέσει!

   2. Ξεκίνα από το να μαθαίνεις τι είναι σκαλιστήρι και μετά σχόλια σε μένα!
    Εσύ, γιατί μπήκες σ’ αυτό το άρθρο να πετάξεις την δική σου παπ@ριά αφού είσαι απολύτως στούρνος;
    Εγώ τουλάχιστον καλλιεργώ εδώ και χρόνια πολλά και όχι μόνο βασιλικούς!
    Αλλα αν θέλεις να μιλάς με μόνο οδηγό την εμπάθεια ….

    Μου αρέσει!

   3. Α μα τω Θεώ δηλαδή, που κατάλαβες οτι είναι στούρνος;
    Επειδή διαπίστωσε αυτό που διαπιστώνουν ΟΛΟΙ οι συνομιλητές σου;

    Μου αρέσει!

   4. Επειδή είναι της συνομοταξίας σου!
    Και … φαινεται!
    Τι φαίνεται … ΚΡΑΖΕΙ δηλαδή!
    Για αυτό και τον συμπάθησες !
    Να για παράδειγμα
    ενω είσαστε και οι δύο στούρνοι θέλετε και οι δύο να πουλήσετε εξυπνάδα και μαγκιά σε άρθρο με αγροτικά!
    Είναι να μην σας παρασημοφορεί κανείς;

    Μου αρέσει!

   5. Να πουλήσω εξυπνάδα;
    Επειδή είπα το αυτονόητο δηλαδή ¨Απ΄το στόμα στο χώμα»
    Ω ναι μωρέ δεν έλαβα υπ΄όψιν την βλαστικότητα και τα άλλα επιστημονικά οπότε είμαι φάουλ.
    Καλά μέχρι να κάνεις εσύ έλεγχο της βλαστικότητας το δεντράκι το δικό μου θάχει φτάσει στον Θεό.
    Εσύ συνέχιζε να αντιδράς και να μελετάς την βλαστικότητα .
    Μην ξεχάσεις τον σκούφο στο εργαστήριο και αντί για βλαστικότητα βρείς κάποια τριχοστικότητα.
    Πάω για νάνι.
    Εσύ ….ψάχνε
    Ψάχνε και ….ενημέρωνε.

    Μου αρέσει!

   6. Όταν εγώ λέω ότι έχεις μεγάλα προβλήματα αντιληπτικότητας …
    το έχω καρατσεκάρει!
    Ούτε σε τι αναφέρομαι δεν καταλαβαίνεις!
    Ή μάλλον εδώ απλώς πάς «να την κάνεις» … «την νήσσαν ποιουμένη»!

    Μου αρέσει!

   7. σαμπως εσυ δεν θες να καταλαβεις…

    δεν θα παρουμε και διδακτορικο για να φυτεψουμε κουκουτσια,σου λεει η γυναικα.

    τι δεν καταλαβαινεις;

    Μου αρέσει!

   8. Νάξερε και τι λέει … και πού και πότε και γιατί …

    A proposito
    άκουσες για φυτά
    και φοβήθηκες μην πάρεις απουσία;

    Μου αρέσει!

   9. Που εσύ χάρη με τέτοια άνθη
    όπου ασπαλάθροι βατσουνιές και τσουκνίδες βρίσκεται και η ταξιανθία σου!

    Μου αρέσει!

   10. Κερκυραίε
    Τα προβλήματα αντιληπτικότητας μπορεί και να λύνονται (μπορεί λέω εεε;;; )
    Τα προβλήματα βλαστικότητας δεν γνωρίζω.
    Γράψε λάθος
    Γνωρίζω
    «Απ΄το στόμα στο χώμα»
    Αλήθεια , για να βρώ την βλαστικότητα πρέπει να σπάσω το κουκούτσι;
    Κι αν το σπάσω θα φυτρώση;
    Μπα εεε;;
    Θάχω βρή την βλαστικότητα όμως.
    Μεγάαααλη δουλειά.

    Φωτεινή, άμα ακούς άνθρωπο να θεωρεί πως χρειάζεται τσαπί για να μπήξει ένα κουκούτσι στο χώμα,
    άστα να πάνε.

    Μου αρέσει!

   11. Αστυλλαις,

    ανθρωπο…
    τον Κερκυραιο ακουσα…

    …χασαμε τον κνιτη μας,επιστρεψτε, παρακαλω, την γλαστρα.

    λεγανε ,κατι παλιοσυκοφαντες,αξεστοι,παλια..

    Μου αρέσει!

   12. Τάκουσες κι αυτό ρε εθνοκαλλιεργήτρια ;
    Έλεγα και εγώ … οι παραισθήσεις … τα αγγελοκρούσματα …
    Ε άμα έχεις μετοικήσει στην συνοικία Αγίου Πέτρου ….

    Μου αρέσει!

 8. Συμβουλές για επίδοξους παραγωγούς!!

  Μια και βλέπω κόσμο που ασχολείται να σας πω 2-3 κόλπα που είναι δοκιμασμένα.
  Τα φυτά όταν είναι μικρά τα ραντίζεις με νερό μεσα στο οποίο έχεις αφήσει τσουκνίδες για 2 μέρες. Με αυτό το ψέκασμα ούτε πότισμα δεν χρειάζονται. Το νερό αυτό είναι εντομοκτόνο.
  Για λίπασμα αφήνεις την τσουκνίδα 2 εβδομάδες μέσα στο νερό και ποτίζεις με αυτό. Κοπριά δεν συνιστώ γιατί μαζεύει πολλά παράσσιτα, εκτός και αν είναι απολυμασμένη.

  Από την 4 εβδομάδα και μετα για ψέκασμα εφάρμοσα το εξής (όπου δεν το έκανα έχασα τα φυτά χωρίς υπερβολή)
  σε 3 δοχεία (μαρμελάδας) του ενός λίτρου τα γεμίζετε με νερό. Στο ένα θα τρίψετε λίγο πράσσινο σαπούνι (ένα κουτάλι του γλυκού) Στο άλλο θα βάλετε σκόρδα πατημένα μαζί με τις φλούδες. Στο τρίτο θα βάλετε καυτερές πιπεριές. Πρέπει να μείνουν 4 μερες σε φωτεινό περιβάλλον. Από τα ‘ζουμιά’ αυτά γεμίζετε ισόποσα ένα ψεκαστήρι με 300ml. 100ml από το καθένα. Βάζετε στο ψεκαστήρι καθαρό νερό άλλα 500ml. Ψεκάζετε μια φορά την εβδομάδα. Δεν πλησιάζει τίποτε. Όποιος έχει πρόβλημα με το σκόρδο θα δυσκολευτεί…
  Αν γεννήσουν πεταλούδες και έχεται σκουλικάκια που τρωνε τα φύλλα τότε λίγο αλεύρι με τριμμένη καυτερή στο μπλεντερ, το απλώνετε πάνω στα φύλλα και την επόμενη θα βρείτε τα σκουλίκια τούμπανο και φυσικά ψώφια…!!

  Αν έχετε έντονο πρόβλημα με ψείρες (ακόμη και σε τριανταφυλλιές) πάρτε ένα κουτάκι πασχαλίτσες (ναι εκείνα τα κοκκινα με τις μάυρες βούλες. Είναι σαρκοβόρα! Και ξέρετε τι τρώνε; ψείρες! 30 την εβδομάδα καθαρίζει μια από δαύτες. Πάτρε ένα κουτάκι από γεωπόνο και αφήστε τες πάνω στις ψείρες. Δεν θα φύγει ούτε μία πασχαλίτσα!!!

  Αυτά και άλλα πολλά τα βρίσκετε από βιοκαλλιεργητές. Ελπίζω να ήμουν έστω και σε έναν χρήσιμος.

  Ήρθε η ώρα να φάω μια σαλάτα και να πάω για ύπνο. Τα λέμε αύριο και πάλι…

  Όλα αυτά τα κάνω χωρίς να έχω ελεύθερο χρόνο όπως ίσως πουν μερικοί και φυσικά χωρίς χρήματα!

  Μου αρέσει!

  1. Παίδες απ’ ότι βλέπω η φύση μας ενώνει. Πολύ ευχάριστο.
   Αντιστράφηκαν οι όροι. Στις πόλεις ο νόμος της ζούγκλας και στην ύπαιθρο η γαλήνη. Για να κάνουμε και λίγη αμπελοφιλοσοφία.

   Μου αρέσει!

  2. την πατησα με την κοπρια και με ρημαξανε τα κουνουπια..

   για τις ψειρες παντως ειναι αποτελεσματικο το πρασινο σαπουνι με οινοπνευμα στο νερο…

   Μου αρέσει!

 9. κι εγώ απολαμβανω την κουκουτσοφύτευση. έχω ήδη την μαγκιά μου – μάγκο- την ροδακινιά , την μηλιά, την αβοκάντο μου, και τα απολαμβάνω, οχι καρπουσ ακομη, αλλα το θαύμα τησ γέννησης με μια απλη κινηση,

  Μου αρέσει!

 10. Εδω δέν είμαστε ικανοί να υλοποιήσουμε ποιοτικά πάρκα….θα καταφέρουμε να φυτέψουμε δέντρα……!!!???

  Και τι ειναι τα δέντρα ???…

  Δηλαδή πετάμε το κουκούτσι……….και φεύγουμε ???

  Τι ειναι σαν τα μωρά ???…γεννάμε φέρνουμε σε αυτό τον κόσμο το μωρό ……………..φεύγουμε….και το αναλαμβάνει η Φύση ???

  Κάθε πράγμα θέλει τη συντήρηση και φροντίδα του.

  Μου αρέσει!

  1. Σωστό κι αυτό
   Αν κάποιοι νομίζουν ότ θα φάνε φτύνοντας κουκούτσια!
   Μόλις γύρισα από μια βόλτα στο περιβόλι μου που είχα μέρες να δώ λίγο προεσεκτικά
   και παρ’ όλο τον κόπο και φροντίδα που έχω κάνει δεν γύρισα καθόλου ενθουσιασμένος
   Απώλειες από δω, αστοχίες από κει, απροβλεπτα από την άλλη
   και οι κίσσες σύννεφο να προλαβαίνουν αυτές τον κόπο σου
   Κατά τα άλλα λόγια ασχέτων γιατί έφτυσαν ένα κουκούτσι και έπιασε …

   Θα βρέξεις κώλο να φας ψάρι λένε οι Μαντουκιώτες εδώ πέρα!

   Μου αρέσει!

 11. Κατ’ αρχήν η όλη οικονομία διέπεται εδω και δεκαετίες υπο ένα καθεστώς «Κομματοκρατούμενου Πελατειακού Εργολαβιστάν».σύμφωνα με τη βαρύτητα του νοήματος της κάθε λέξης.

  Οι πιέσεις για περισσότερο πράσινο , όλο και θα εντείνονται απο την πλευρά των φορολογούμενων δημοτών.

  Η Επιθυμία για περισσότερες ζώνες αναψυχής και η αποκατάσταση της χαμένης ενότητας ανάμεσα στη φύση και το δομημένο χτισμένο περιβάλλον.

  Δέν ειναι τυχαίο πως το πράσινο και γενικότερα η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων ταυτίστηκε με την παραγωγή ενός τεχνητού «Φαραωνικού τύπου Βερσαλλιών ντεκόρ», για το ειδέναι……πολύ κοντά στη λογική του γκαζόν….του κήπου και της νησίδας…και πολύ μακριά απο την προσπάθεια ανάδειξης ή προστασίας των δασικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος – οικοσυστήματος – πνεύμονα πρασίνου Πάρκου – Αλσους.

  Δέν ειναι τυχαίο ότι η άγρια ζωή αναπτύσεται περισσότερο στις πόλεις εκείνες όπου οι άνθρωποι ειναι εξοικειωμένοι με τη φύση και υφίσταται επιμελής μέριμνα απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση…… ή εκεί όπου το υψηλό βιοτικό επίπεδο {και όχι η υποβάθμιση και εξαθλίωση} οδηγεί στην ανάπτυξη μιάς νέας φυσιολατρείας.

  Για να ευδοκιμήσει η άγρια ζωή στη πόλη και στα πάρκα, πρέπει οι άνθρωποι να την ανέχονται ή και να την βοηθούν.

  Μέχρι σήμερα τα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλη την Επικράτεια τύπου….. ΕΣΠΑ……διΕΣΠΑσθηκαν κατα κόρον…… και οι πολεοδομικές οικοδομικές επεμβάσεις επηρέασαν {αφου κατακερμάτησαν το οικοσύστημα των πάρκων και αλσών} αρνητικά τη βιοποικιλότητα και συνεπώς την διατήρηση των ζωνών του φυσικού περιβάλλοντος.

  Το πρόσφατο παράδειγμα της Αθήνας όπου..αναπλάσεις και …. έργα δικτύου άρδευσης και αναδασώσεων παραμένουν ανολοκλήρωτα στα κεντρικά πάρκα και κυριολεκτικά στο έλεος της τύχης και υπο καθεστώς…….. «Besten skilin allesten» ειναι πέρα για πέρα χαρακτηριστικό.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com

  Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης.ΤΕΕ 46487 M.sc. Ενέργεια Περιβάλλον.Παν.Πειραιώς-ΕΜΠ

  Corruptio optimi pessima.
  μτφρ:
  η διαφθορά των αρίστων είναι η χειρότερη

  Λατινική Παροιμία

  Μου αρέσει!

 12. Στο μπαλκόνι μου αυτήν την στιγμή υπάρχουν συνολικά 11 δεντράκια που φύτρωσαν και αναπτύσσονται για να καταλήξουν στο έδαφος. 2 Βερικοκιές και 9 Παπάγιες (εξωτικό δέντρο). Ακόμα περιμένω να βλαστήσουν άλλα 17+ σποράκια που φύτεψα λίγες μέρες πριν. (1 Μάνγκο, 1 Κορόμηλο, 2 Κεράσια, 3 Αβοκάντο & 10+ Παπάγιες).
  Κινητοποιηθείτε όλοι σας και καλλιεργήστε όσα δέντρα μπορείτε. Να φανταστείτε κατάφερα εγώ, μία μαθήτρια της Β’ Λυκείου, χωρίς ιδιαίτερη πείρα, αλλά με αρκετή αγάπη για αυτούς τους υπέροχους οργανισμούς να καλλιεργήσω 11 δέντρα με επιτυχία και άλλα 17 που ετοιμάζονται και αυτά να βλαστήσουν. Οι περισσότεροι (αν ζείτε σε πόλη) θα σκεφτείτε ότι δεν έχετε χώρο να τα φυτέψετε. Τι να πω και εγώ που μπροστά από το σπίτι μου κόβουν όλα τα δέντρα (δεν αφήνουν ούτε φύλλο) για να πραγματοποιήσουν έργα, που σε ακτίνα 1+ χιλιομέτρου δεν υπάρχει χώρος και χώμα, που παρόλο που έχω κήπο δυστυχώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα μπαλκόνια (επομένως το δέντρο θα χτυπήσει στο μπαλκόνι μετά από καιρό), που και να κατάφερνα να το φυτέψω μπροστά (ή κοντά) στο σπίτι μου, η κομπλεξική γειτόνισσα μου (μην πω τίποτα χειρότερο) θα το ξεράνει και θα το καταστρέψει. (Μην ρωτήσετε λεπτομέρειες για την γειτόνισσα. Απλώς είναι ανώμαλη και δεν της αρέσουν τα δέντρα. Με λίγη χλωρίνη έχει κάνει την δουλειά της χωρίς να την καταλάβει κανείς.)
  Λοιπόν, θα μου πείτε ότι εγώ είμαι ακραία περίπτωση, κι όμως ξεκίνησα να καλλιεργώ χωρίς να το καλό-σκεφτώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω σκεφτεί ακόμα που να τα φυτέψω, αλλά έχω καιρό μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά.
  Να ξέρετε ότι είναι υπέροχη αίσθηση να καλλιεργείς κάτι και να το βλέπεις να μεγαλώνει. Πόσο μάλλον να σου προσφέρει και καρπούς.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.