Εξάλειψη της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει αλλά δεν θέλουν.

919CDE801637F6B854051B150B1593F6Η εξουσία δεν ασκείται από το λαό αλλά από μια ντόπια πολιτικοοικονομική ολιγαρχία η οποία βρήκε σανίδα σωτηρίας στην αγκαλιά της τροϊκας. Ντόπια ολιγαρχία και ξένοι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρο τις περιουσίες των απλών πολιτών. Οι τελευταίοι, ασύνδετοι και ακέφαλοι, προδομένοι από τα συστημικά κόμματά τους και τις κομματικές συνδικαλιστικές ηγεσίες τους, έχουν περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας και ασυνεννοησίας.

Αν λοιπόν η εξουσία ασκούταν από το λαό, είναι κατ’ αρχήν βέβαιο πως θα βρισκόταν δίκαιος και αποτελεσματικός τρόπος φορολόγησης. Ένα παράδειγμα θα ήταν να φορολογούνται με σταθερό συντελεστή τα καθαρά εισοδήματα. Δηλαδή τα εισοδήματα που θα προέκυπταν μετά την αφαίρεση των παντός είδους εξόδων αδιακρίτως.  Έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να συζητάμε για αποδείξεις κ.λ.π. Όποιος δεν ζητούσε απόδειξη, απλά δεν θα εξέπιπτε τη δαπάνη που έκανε και θα φορολογούταν αυτός και όχι εκείνος που δεν εξέδωσε απόδειξη. Ταυτόχρονα ο σταθερός και ενιαίος φορολογικός συντελεστής θα εξαφάνιζε κάθε διαφοροποίηση φορολογίας ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων και έτσι δεν θα υπήρχε λόγος απόκρυψης του υπερβάλλοντος εισοδήματος. Αν μάλιστα ο φορολογικός συντελεστής συνέπιπτε και με τον συντελεστή του ΦΠΑ δεν θα υπήρχε κανένας λόγος απόκρυψης του ΦΠΑ γιατί απλά ο φόρος αυτός θα πληρωνόταν ως φόρος εισοδήματος, από εκείνον που προσπαθούσε να τον αποφύγει.

Η μέθοδος αυτή, πέρα από το πλεονέκτημα της πλήρους εξάλειψης της φοροδιαφυγής, αφενός θα επέτρεπε στο κράτος να γνωρίζει επακριβώς τα έσοδά του με βάση το ΑΕΠ και να κάνει τους προϋπολογισμούς του, αφετέρου, θα βοηθούσε στην αναδιανομή του εισοδήματος από τις πλουσιότερες κοινωνικές τάξεις προς τις ασθενέστερες οικονομικά, καθόσον οι ασθενέστερες τάξεις σχεδόν δαπανούν όλο το εισόδημά τους, οπότε το εναπομείναν καθαρό εισόδημα θα απέφερε λίγους άμεσους φόρους σε σχέση με τις πλουσιότερες τάξεις που θα απέδιδαν πολύ περισσότερο φόρο λόγω του πλεονάζοντος καθαρού εισοδήματός τους.

Αυτό δεν είναι κάποια καινούργια μέθοδος. Είναι η απλή μαθηματική λογική. Όμως με τον τρόπο αυτό θα απέδιδαν το μεγαλύτερο μέρος του αναγκαίου φόρου τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα τα οποία δυστυχώς ελέγχουν την πολιτική εξουσία και επομένως μετακυλούν τα δικά τους βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις που είναι ακυρωμένες πολιτικά και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Γι’ αυτό και είπαμε στην αρχή ότι η εξουσία δεν ασκείται από το λαό, αλλά από εκείνους που φοροδιαφεύγουν νόμιμα, με τους νόμους που οι ίδιοι κάνουν.

Πέτρος Χασάπης

 

 

12 σκέψεις σχετικά με το “Εξάλειψη της φοροδιαφυγής μπορεί να γίνει αλλά δεν θέλουν.

 1. Καλό ακούγεται, αλλά θα μας πουν πάλι τι θα γίνει με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που δεν μπορούν να κρατάνε αποδείξεις κ.λ.π.
  Πάντα βρίσκουν τρόπο να περάσουν τα δικά τους μέτρα κι εμείς τα μασάμε.

  Μου αρέσει!

 2. Φυσικα και δεν θελουν.χρονια κραταει αυτη η κολωνια.Ηδηθεν φοροδιαφυγη ειναι το πατημα για να μας τσαλαπατησουν.Χρονια τωρα συντηρουν ενα δαιδαλωδες φορολογικο που οι μικρομεσαιοι δεν μπορουν να παρακολουθησουν οπως τον ΚΒΣ οπου επιβαλονται το 80%των προστιμων η δεχονται τον εκβιασμο απο εφοριακους για την αποφυγη τους.Τα αποτελεσματα φαινονται απο τις χιλιαδες προσφυγες στα διοικητικα δικαστηρια.Φοροδιαφυγη υπαρχει και ειναι με νομους εξασφαλισμενη μεσω των φοροαπαλαγων στις μεγαλες αλυσιδες και επιχηρησεις.

  Μου αρέσει!

 3. ΠΟΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΑΚΟΥΩ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΜΟΥ!
  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ;
  ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ;
  ΚΑΤΙ ΞΕΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ…ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ;
  ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΜΑΓΑΖΑΚΙ;;;
  ΕΑΝ ΗΞΕΡΕ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ. ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΜΕ ΤΑ ΔΗΘΕΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ…

  Μου αρέσει!

  1. ΕΛΧΟ, αυτό ακριβώς λέει το άρθρο. Να φορολογούνται με έναν ενιαίο συντελεστή όλα τα καθαρά
   εισοδήματα (κέρδη) ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο φορολογούμενος, πολίτης ή τράπεζα.
   Τώρα απαλλάσσονται τράπεζες, εφοπλιστές κ.λ.π. που ελέγχουν το πολιτικό σύστημα και
   είναι οι πραγματικοί νομοθέτες.

   Μου αρέσει!

   1. Που λέει να φορολογηθούν οι τράπεζες και τα ιδρύματα και και και
    Για εντόπισέ το στο άρθρο γιατί δεν το είδα.

    Μου αρέσει!

 4. Η «φοροδιαφυγη»,ειναι κι αυτη κομματι,μερος του τρισαθλιου συστηματος.

  Οπως οι «εκλογες» και τα «κομματα».Το ιδιο το «κρατος» θελει τη «φοροδιαφυγη»! Για σκεφτειτε το λιγο…

  Μου αρέσει!

 5. Την ίδια ιδέα έχουμε ακούσει και αλλού και είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ κε Χασάπη.
  Το θέμα είναι πως κάτι τέτοιο, όπως σωστά επισημαίνετε, θα έθιγε τους ΕΧΟΝΤΕΣ. Επομένως δε θα το κάνουν και θα κυνηγούν τους Κακομοίρογλου.
  ΑΝ έχει κάκαλα ΕΝΑΣ (1) δημοσιογράφος, ας συζητήσει με το Στουρνάρα και τους κυβερνόντες ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδέα. Να δούμε τι θα απαντήσουν.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.