Αίγυπτος: Ο Μπεμπλάουι κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο

Αίγυπτος: Ο Μπεμπλάουι κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο

Ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να επιστρέψουν στον διάλογο, εν μέσω της αναταραχής μετά την ανατροπή του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Τώρα θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην αρμονία. Οι διχασμοί δεν μπορούν να
διαρκέσουν», είπε ο Μπεμπλάουι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του Μόρσι έχει καταγγείλει την απομάκρυνσή του χαρακτηρίζοντάς την στρατιωτικό πραξικόπημα και διαμηνύει ότι δεν θα λάβει μέρος σε οποιονδήποτε πολιτικό διάλογο έως ότου αποκατασταθεί στην εξουσία.

Νωρίτερα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο όρισε μια επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων η οποία θα αρχίσει να εργάζεται από αύριο για την τροποποίηση του Συντάγματος που ανεστάλη από το στρατό νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε η κρατική ιστοσελίδα Αλ Άχραμ.

Το Σύνταγμα συνέταξε πέρυσι μια συνέλευση στην οποία πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές την οποία μποϊκοτάρισαν οι φιλελεύθεροι και οι χριστιανοί που κατήγγειλαν ότι δεν τηρούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η ισχύς του ανεστάλη μετά την απομάκρυνση του πρόεδρου Μόρσι την 3η Ιουλίου.
Προτού διεξαχθούν νέες εκλογές στην Αίγυπτο θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα.
Η νέα 10μελής επιτροπή –την αποτελούν τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου και έξι νομικοί– θα αρχίσει το έργο της αύριο Κυριακή, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Η επιτροπή ειδικών, που είναι ελάχιστα γνωστοί, θα έχει 30 ημέρες για να εντοπίσει τα πεδία στα οποία θα προτείνει τροποποιήσεις, τις οποίες κατόπιν θα παρουσιάσει σε 50 προσωπικότητες από διάφορους τομείς της αιγυπτιακής κοινωνίας – στελέχη κομμάτων, συνδικάτων, θρησκευτικούς παράγοντες, αξιωματικούς του στρατού κ.ά.

Αυτή η δεύτερη επιτροπή ειδικών θα έχει με τη σειρά της 60 ημέρες για να στείλει το σχέδιο του τροποποιημένου Συντάγματος στον μεταβατικό πρόεδρο. Ο τελευταίος θα έχει 30 ημέρες για να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ψήφιση ή την απόρριψη του νέου Συντάγματος.

Το προηγούμενο Σύνταγμα είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2012, επί των ημερών του Μόρσι, με 64% των ψήφων, αλλά με συμμετοχή μόλις 33%.

2 σκέψεις σχετικά με το “Αίγυπτος: Ο Μπεμπλάουι κάλεσε τα κόμματα σε διάλογο

  1. Κύριε Μπεμπλάουι!…Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ότι οποιοσδήποτε διάλογος,την παρούσα στιγμή ,μόνο κακό θα μπορούσε να κάνει στο κίνημα σας!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.