Προκλητικές »απειλές» εργαζόμενων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)

»ΑΘΗΝΑ 22/7/13
Προς: Πρόεδρο  της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλλινόις »Η ΕΝΩΣΗ» κ. Βασίλη Ματαράγκα.
Αξιότιμε κύριε,
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της Γ.Γ.Α.Ε με λύπη και έκπληξη πληροφορήθηκε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή σας, με την ιδιότητά σας του μέλους της οργανωτικής Επιτροπής για τη ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αναφορικά με το ΣΑΕ αλλά και με τη ΓΓΑΕ.
Ειδικά για τη ΓΓΑΕ, μια υπηρεσία αναγνωρίσιμη, αποδεκτή και με μετρήσιμο έργο σε ολόκληρη την ομογένεια, μια υπηρεσία στην οποία αφιερώσαμε ως υπάλληλοι ολόκληρο σχεδόν τον εργασιακό μας βίο, αναφέρεστε με απαράδεκτους, υβριστικούς και σκανδαλοθηρικούς χαρακτηρισμούς που όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά μας προσβάλουν ως άτομα και ως εργαζόμενους.
Θεωρούμε πως ο ανυπόστατος, ισοπεδωτικός και προσβλητικός δημόσιος λόγος μέλους της Επιτροπής για την ανασύσταση του ΣΑΕ δε βοηθάει ουσιαστικά αλλά και τυπικά στην επαναθεμελίωση της σχέσης Ελλάδας-Ομογένειας με τη διαμεσολάβηση του συνταγματικά καθιερωμένου θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Με αυτήν μας την επιστολή, καταγγέλλουμε τη δημόσια τοποθέτησή σας, εφιστούμε δε την προσοχή σας και σας γνωρίζουμε ότι δώσαμε εντολή στους  δικηγόρους μας να εξετάσουν τυχόν ποινικές καθώς και αστικές αξιώσεις του Συλλόγου μας από αυτή σας την συμπεριφορά σε βάρος της υπόληψης, της τιμής  και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων στην Γ.Γ.Α.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ                                                           ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΕΛΕ

………………………………………………………………………………

Η γραπτή τοποθέτηση του μέλους της Επιτροπής, πρόεδρου Ομοσπονδίας Ιλλινόϊς, Β. Ματαράγκα

Με αφορμή την συνεδρίαση στην Αθήνα -20 Ιουνίου ’13- της »οργανωτικής Επιτροπής γιά ένα νέο ΣΑΕ»
Περί »Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού» (ΣΑΕ) και οργάνωσης του Ελληνισμού Διασποράς

Tο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει τον Ελληνισμό της Διασποράς. Οι Ομογενείς, ορθά, κατάλαβαν από την αρχή (τον χρόνο 1995, όταν ιδρύθηκε) ότι, ήταν περισσότερο ένα »όργανο» της κάθε ελληνικής κυβέρνησης, μέσω του οποίου, εσφαλμένα, νόμιζε ότι θα »ελέγξει» και θα »κατευθύνει» την Ομογένεια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την διαπίστωση ότι δεν μπόρεσε να εκπροσωπήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% της Ομογένειας. Και αντί η απελπιστικά μικρή αποδοχή του να προβληματίσει και στην πορεία να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, δραστικές αλλαγές, φτάνουμε σήμερα στο σημείο, 18 χρόνια μετά την ίδρυσή του ΣΑΕ, να επαναλαμβάνονται τα ίδια και χειρότερα τραγικά λάθη.
Υποτίθεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ότι αυτές τις ημέρες, τέλη Ιουνίου 2013, θα γινόταν η παγκόσμια συνέλευση του »νέου ΣΑΕ» στην Θεσσαλονίκη, αφού, υποτίθεται- σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες- θα είχε ήδη ψηφιστεί στην Βουλή το νομοσχέδιο, θα είχαν ήδη γίνει οι περιφερειακές συνελεύσεις κλπ. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα από ότι εξαγγέλθηκε. Και σήμερα μιλάμε πάλι για το νομοσχέδιο, που αν και δόθηκε για διαβούλευση τέλη του 2012 και αρχές 2013 θα ήταν ήδη κατατεθειμένο στην Βουλή γιά ψήφιση, το ξανασυζητάμε τώρα, έτσι γιά να έχουμε κάτι να ασχολιόμαστε, αφού δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με την ουσία. Μετά, μην αναρωτιέστε γιατί η Ομογένεια δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη καμία εξαγγελία, καμία υπόσχεση της κάθε αναξιόπιστης ελληνικής κυβέρνησης και μην αναρωτιέστε γιατί, o Ελληνισμός Διασποράς, δεν θέλει ούτε να ακούσει γιά ΣΑΕ, που αποδείχτηκε πέραν κάθε αμφιβολίας, μία απάτη.

Στα χρόνια λειτουργίας του ΣΑΕ, οι διαπιστώσεις είναι τραγικές:
– Δεν υπήρξε καμία επαφή του προεδρείου του με την βάση, δηλαδή τους Ομογενείς. Μετά κάθε εκλογή στην Θεσσαλονίκη, το προεδρείο »εξαφανιζόταν», δεν είχε ουδεμία επαφή με την Ομογένεια και απλά έκανε, ανούσιες ανακοινώσεις, κενές περιεχόμενου εξαγγελίες, προσωπικές δημόσιες σχέσεις, ενώ παράλληλα διατηρούσε ανά τις περιφέρειες γραφεία, που δεν είχαν καμία σχέση με την Ομογένεια, ούτε ήταν χρήσιμα σε αυτήν, γιά τα οποία πλήρωνε ο ελληνικός λαός (ενοίκια, προσωπικό κλπ). Ακόμα και οι νεολαίες του ΣΑΕ ανά τις περιφέρειες, ήταν λίγα παιδιά ημετέρων, φίλων και γνωστών, που απολάμβαναν ταξίδια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, χωρίς ουσία, με χρήμα του ‘Ελληνα φορολογούμενου. Τα αποτελέσμτα γνωστά: Δεν έγινε κάτι καλό, ουσιαστικά δεν υπήρξαν νεολαίες. Τα προεδρεία του ΣΑΕ, ειδικά την τελευταία οκταετία, ουδέποτε έκαναν πράξη οτιδήποτε ανάγγειλαν, ουδέποτε ήρθαν σε επαφή με την Ομογένεια.
– Οι αντιπρόσωποι των ομογενειακών Οργανώσεων στις συνελεύσεις του ΣΑΕ, παγκόσμιες (Θεσσαλονίκη) ή περιφερειακές, ουδέποτε ενημέρωσαν την βάση, δηλ. τους συλλόγους, τους Ομογενείς, ούτε ζήτησαν την γνώμη της γιά το τι θα προτείνουν, τι θα ψηφίσουν και γιατί. Απλά χρησιμοποιήθηκαν ως »ημέτεροι» ψηφοφόροι, ενεργώντας ατομικά, με αντάλλαγμα ένα δωρεάν ταξίδι, με όλα πληρωμένα από τον ελληνικό λαό.
– Υπήρξαν σκάνδαλα με τα οικονομικά, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού, γιά ταξίδια, συνεδριάσεις και λοιπές εκδηλώσεις του προεδρείου του ΣΑΕ, με τα οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ το ελληνικό Δημόσιο, όπως θα έπρεπε να γίνει σε μιά αποκαλούμενη δημοκρατική χώρα, που σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον.
– Διαχρονικά η μόνιμη Επιτροπή της Βουλής γιά τους Απόδημους, δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά μαζί τους. Μόνο χρησιμοποιήθηκαν αυτοί ως πρόσχημα, γιά τα πολλαπλά πολυμελή »τουριστικά ταξίδια»  των μελών της, ανά την υφήλιο.
– Υπάρχουν γεγονότα και μαρτυρίες γιά μεγάλη σπατάλη και »αρπαχτές» στο όνομα του ΣΑΕ. Καμία κυβέρνηση και κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε. Μας έλεγαν ότι »ορκωτοί λογιστές» πιστοποιούσαν την σωστή διανομή χρήματος. Μα ένας λογιστής απλά πιστοποιεί τα στοιχεία που του δίνονται γιά έλεγχο, όχι που, γιατί και πως τα χρήματα αυτά διατέθηκαν και σπαταλήθηκαν. Υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες ακόμα και γιά κονδύλια, που δόθηκαν από την ΓΓΑΕ, γιά τα ενοίκια κομματικών γραφείων στην Ευρώπη.
– Η κάθε ελληνική κυβέρνηση έκανε το μεγάλο σφάλμα να νομίζει ότι, διαλύοντας τις ομογενεικές Οργανώσεις γιά χάρη του ΣΑΕ και του οικουμενικού Πατριαρχείου, με οικονομικές χορηγίες σε Οργανώσεις, θα έλεγχε τον απόδημο Ελληνισμό. Πολιτική ολέθρια και εθνικά καταστροφική, βασικά εγκληματική, όπως χωρίς αμφιβολία αποδείχτηκε στην πορεία. Μιλάμε δηλαδή γιά ουσιαστικά ανεύθυνη, τυχοδιωκτική ανάμιξη του πολιτικού και κομματικού κόσμου της Ελλάδας στα της Ομογένειας, με τις γνωστές καταστροφικές, διαλυτικές συνέπειες.
– Το ΣΑΕ δεν υφίσταται έστω ως πρόσωπο νομικό στην Ελλάδα, αν και συμβαίνει το παράδοξο να αναφέρεται και στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Ακόμα και τα κονδύλια σε αυτό, δίνονταν μέσω άλλης κυβερνητικής Οργάνωσης, γεγονός που μπορεί να επιφέρει και μεγάλες νομικές συνέπειες, σε άλλες χώρες, όπου η νομοθεσία γιά μη κερδοσκοπικές εταιρίες και χρηματισμό τους από ξένες κυβερνήσεις, είναι αυστηρές, αφού μιά τέτοια πράξη θεωρείται παράνομη.
– Ενδεικτικό παράδειγμα: Στην τελευταία περιφερειακή συνέλευση του ΣΑΕ ΗΠΑ, στο Σικάγο, όταν ειπώθηκε στον τότε γενικό διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού ότι το ΣΑΕ πράττει παράνομα και δεν έχει την νομιμότητα να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, επειδή χρηματοδοτείται από ξένη κυβέρνηση, η απάντησή του αφοπλιστικά ανεύθυνη, και άσχετη, ήταν: »Αφού οι οργανώσεις-μέλη του ΣΑΕ είναι νόμιμες, άρα και το ΣΑΕ είναι νόμιμο».
– Το 1/4 των αντιπροσώπων στις παγκόσμιες συνελεύσεις-παρωδίες του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη και στις περιφερειακές ανά τις Ηπείρους, ήταν αποδεδειγμένα από Οργανώσεις-»μαϊμούδες», δηλαδή, κομματικά »ημέτεροι» ή φίλοι-ψηφοφόροι του κάθε περιφερειάρχη.
– Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας χρησιμοποίησε το ΣΑΕ βασικά, ως αφορμή γιά πολλαπλά και πολυέξοδα ταξίδια βουλευτών ανά την υφήλιο, που πλήρωνε ο ‘Ελληνας φορολογούμενος. Η Ομογένεια έβλεπε με απογοήτευση, τόσα χρόνια, πολυμελείς διακομματικές αποστολές, πολύ συχνά, να επισκέπτονται γιά μία εβδομάδα π.χ. της ΗΠΑ, ακόμα και γιά μικροσυνέδρια ομογενειακών Οργανώσεων. Αυτό το απαράδεκτο γεγονός ανευθυνότητας και σπατάλης, έδιωξε και τους ελάχιστους Ομογενείς, που είχαν έστω την ελπίδα ότι ίσως το ΣΑΕ να κάνει κάτι γιά την Ομογένεια. Παράλληλα, οι χορηγίες μέσω προξενείων σε ομογενειακές Οργανώσεις, στόχο είχαν -όπως αποδείχτηκε- την »εξαγορά» της ανοχής τους γιά τα αίσχη και της σιωπής τους γιά τα εθνικά ζητήματα. Και αυτό αποδείχτηκε επίσης, από το γεγονός ότι σήμερα, με την Ελλάδα τσακισμένη οικονομικά, να μην κάνει τίποτα γι’ αυτήν και τον λαό της ο απόδημος Ελληνισμός. ‘Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά επειδή θυμάται, γιά παράδειγμα, ότι τα χρήματά του γιά τους πυρόπληκτους 2007 (Ηλεία και αλλού), στο ειδικό »Ταμείο», δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και φαγώθηκαν ή σπαταλήθηκαν γιά άλλους σκοπούς. Φυσικά, δεν ήταν η πρώτη φορά που τα χρήματα της Ομογένειας »εξαφανίστηκαν» από επιτήδειους κυβερνητικούς και μη, στην Ελλάδα.
– Υπάρχουν μαρτυρίες και είναι »κοινό μυστικό», ειδικά στην Ομογένεια ΗΠΑ, γιά »μίζες» σε ‘Ελληνες πολιτικούς και υφυπουργούς αρμόδιους γιά τον απόδημο Ελληνισμό, αξιωματούχους της ΓΓΑΕ κ.ά. από τα κονδύλια γιά το ΣΑΕ, προς τις περιφέρειές του. Παρά τις καταγγελίες, καμία ελληνική κυβέρνηση και κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Χώρια οι -αδήλωτες- »αρπαχτές» πολιτικών στα ταξίδια τους, ανά τις παροικίες και οι -αδήλωτες- οικονομικές βοήθειες σε ελληνικά κόμματα από Ομογενείς.
– Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), υπάρχει μόνο τυπικά γιά δεκαετίες. Γιά την Ομογένεια είναι εντυπωσιακά ανύπαρκτη, δηλαδή ουσιαστικά άχρηστη. Τυπικά θεωρείται »θεσμικός φορέας» με βασική αποστολή της την διαχρονική διανομή κονδυλίων σε »ημέτερους». Με την ΓΓΑΕ και την σπατάλη δημόσιου χρήματος μέσω αυτής, έπρεπε ήδη να είχε ασχοληθεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, χρόνια πριν. Ακόμα και σήμερα, η ΓΓΑΕ χρησιμοποιείται γιά να πληρώνει και υπερωρίες σε αποσπασμένους υπαλλήλους της σε κόμματα, όπως διαπιστώνει κανείς μέσω »Διαύγειας». Οι διαχρονικές σπατάλες της ΓΓΑΕ γιά »τακτοποίηση ημετέρων», γίνονται στο όνομα του απόδημου Ελληνισμού, γεγονός προσβλητικό γιά την Ομογένεια, η οποία, επειδή δεν έχει σχέση με την ατιμωρησία-ασυδοσία στην Ελλάδα και συνηθισμένη στις χώρες που ζει από ισονομία και Δικαιοσύνη, απαιτεί να ασχοληθεί εισαγγελέας με τα οικονομικά πεπραγμένα της ΓΓΑΕ, τις χορηγίες και λοιπές δραστηριότητες σχετικές με ΣΑΕ και απόδημο Ελληνισμό.
– Εκτιμάται ότι, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν από τον ελληνικό λαό, γιά το ΣΑΕ, χορηγίες σε ομογενειακές Οργανώσεις και ταξίδια Ελλήνων βουλευτών και αξιωματούχων, στο όνομα του απόδημου Ελληνισμού, από τον χρόνο 1995. Χρήματα που πετάχτηκαν κυριολεκτικά γιά το απόλυτο τίποτα και την διάλυση της Ομογένειας, γιά χάρη ανεύθυνων και καταστροφικών πολιτικών σκοπιμοτήτων της Ελλάδας, μέσω ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου ΣΑΕ.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αιτίες που ο Ελληνισμός της Διασποράς ουδέποτε αποδέχτηκε το ΣΑΕ, επειδή κατάλαβε ότι δεν δημιουργήθηκε γιά αυτόν, αλλά γιά την εξυπηρέτηση δόλιων πολιτικών-κομματικών σκοπών της Αθήνας. Υπάρχουν και πολύ χειρότερα, τα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθούν.

Περί σχέδιου νόμου γιά το ΣΑΕ
– Η κάθε ελληνική κυβέρνηση, θεώρησε τον απόδημο Ελληνισμνό απλά ένα »νομοσχέδιο». Γεγονός προσβλητικό και υποτιμητικό. Ακόμα και σήμερα η πολιτική αυτή συνεχίζεται, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, με αποτέλεσμα ίσως να υπάρξει τυπικά ΣΑΕ, αλλά σίγουρα χωρίς την Ομογένεια. Δηλαδή να υπάρξει ως »θεσμικός φορέας» του ελληνικού κράτους και των κομμάτων του, που έχουν ελάχιστη κι εσφαλμένη αντίληψη περί απόδημου Ελληνισμού.
– Ο νόμος περί οργάνωσης και λειτουργίας του ΣΑΕ, την μικροαλλαγή του οποίου προτείνει η σημερινή κυβέρνηση (διαβάστε το νομοσχέδιο), δεν δίνει λύση στο πρόβλημα ανυπαρξίας του ΣΑΕ. Απλούτατα, γιατί δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις νοοτροπίες και μικροκομματικές αντιλήψεις του ελληνικού κράτους. Δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα και δεν αγγίζει έστω την Ομογένεια.
– Περιέχει μόνο αναφορές σε »υποχρεώσεις» της Ομογένειας, αλλά δεν κάνει καμία αναφορά σε δικαιώματα.
– Oι Οργανώσεις και η Εκκλησία δεν έχουν καμία δουλειά σε ένα νέο ΣΑΕ, αφού Ομογενείς είναι και μέλη των οργανώσεων και των ενοριών-κοινοτήτων. Μέλη σε ένα νέο ΣΑΕ πρέπει να είναι ΜΟΝΟ άτομα, δηλ. Ομογενείς.
– Γιά παράδειγμα, δεν αναφέρει πουθενά ότι θα υπάρχει άμεση ανάμιξη των μελών στην λήψη αποφάσεων ή ότι τα περιφερειακά συμβούλια ή το παγκόσμιο προεδρείο, πρέπει να ζητούν την γνώμη των μελών υποχρεωτικά, γιατί τα μέλη εκπροσωπούν και θα έχουμε το ίδιο νοσηρό φαινόμενο της χρησιμοποίησης »ημέτερων» ψηφοφόρων, με ομάδες και ομαδούλες ολίγων κομματικών, στις Συνελεύσεις, που θα τους θυμούνται οι αρμόδοι παραμονές εκλογών του ΣΑΕ.
– Το σχέδιο νόμου πιστοποιεί, χωρίς αμφοβολία, ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πολιτικός της κόσμος, δεν διδάχτηκαν τίποτα από την ανυπαρξία του ΣΑΕ όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από το γεγονός ότι η Ομογένεια δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ΣΑΕ.
– Η ελληνική κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν, έστω και τώρα, ότι ΔΕΝ πρέπει να ασχολούνται άμεσα με τα της Ομογένειας. Η ανάμιξή τους, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν καταστροφική και εθνικά επιζήμια. Τα αποτελέσματα τα είδαμε, τα ζήσαμε, τα ζούμε. Ο πολιτικός κόσμος της πατρίδας μας κατάστρεψε την Ελλάδα, με ποιά λογική δεν θα κατάστρεφε και την Ομογένεια; Ας αφήσει την Ομογένεια να οργανωθεί μόνη της, όπως αυτή θέλει. Το ορθό και λογικό θα ήταν η Ομογένεια να καθορίσει τα του οίκου της, χωρίς κρατικές-κομματικές παρεμβάσεις, με την ελληνική κυβέρνηση και Βουλή σε ρόλο συμβουλευτικό και όχι το αντίθετο, όπως εσφαλμένα έγινε και γίνεται.
– ‘Οταν η Ομογένεια βλέπει ανάμιξη του πολιτικού-κομματικού κόσμου Ελλάδας στα θέματά της, αμέσως αντιλαμβάνεται -και όχι άδικα- ότι κάτι »βρωμάει» και στέκεται μακριά. Το ζήσαμε αυτό το γεγονός από 1995. Πόσο μάλιστα τώρα, με όσα συνέβηκαν και συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
– Δεν μπορεί να οργανωθεί καμία παγκόσμια Οργάνωση Ελλήνων, επειδή οι ολέθριες πρακτικές του παρελθόντος απομάκρυναν την νεολαία από συλλόγους και οργανώσεις. Στις ομογενειακές μας Οργανώσεις παραμένουν ακόμα Ομογενείς ηλικιωμένοι, οι ίδιοι γιά 20-30 χρόνια, με νοοτροπία δεκαετιών ’70 και ’80. Τη νέα γενιά την χρησιμοποιούσαμε μόνο γιά να μας διασκεδάζει ως χορευτικά συγκροτήματα. Με αυτούς τους παράγοντες η κάθε ελληνική κυβέρνηση νόμισε ότι θα παίξει τα παιχνίδια της και θα… »κατευθύνει» τον απόδημο Ελληνισμό. Δυστυχώς, το ίδιο πιστεύει και τώρα.
– Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο πιθανότητα να ξαναγίνει το (νέο) ΣΑΕ, με τις προτεινόμενες πρακτικές. Η Ομογένεια δεν το δέχτηκε, ούτε θα το δεχτεί ποτέ. Το θεώρησε και το θεωρεί, δίκαια, »ξένο σώμα» και εργαλείο χειραγώγησής της από το παλαιολιθικό κομματικό κράτος της Ελλάδας.

Προτάσεις
– Γιά να μιλάμε έστω γιά ΣΑΕ, θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούν εισαγγελείς (όχι… λογιστές) με τα οικονομικά του από χρόνο 1995 και τις σπατάλες, αρπαχτές, χορηγίες, μίζες κλπ. Αν δεν γίνει αυτό, τότε είναι αστείο να μιλάμε έστω γιά ΣΑΕ.
– Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας, μετά την καταστροφή που έκανε στην Ομογένεια, να κάτσει στην άκρη και να αποδεχτεί, ότι αυτή αποφασίσει γιά τον παγκόσμιο φορέα της, αν υπάρξει τελικά, υπό μορφή ΣΑΕ ή άλλη. Με ένα νομοσχέδιο και εκλογές γιά παγκόσμιο συμβούλιο του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, δεν λύνεται το πρόβλημα. Απεναντίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν διδάχτηκε τίποτα και συνεχίζει την ίδια ολέθρια μικροπολιτική τακτική της. Όπως είναι αστείο να νομίζει ακόμα ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας ότι δεν έγινε και τίποτα, άρα συνεχίζουμε ακάθεκτοι τις ίδιες καταστροφικές πρακτικές του χτες.
– Το γεγονός ότι και η διορισμένη »οργανωτική Επιτροπή», πλειοψηφικά, έχει μέλη πολιτικούς, εκπροσώπους κομμάτων και δημόσιους υπαλλήλους, αλλά όχι εκπροσώπους της Ομογένειας, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει θέληση γιά κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο μία ακόμα απόπειρα να εξαπατηθεί η Ομογένεια. Δυστυχώς, έχουμε επανάληψη των ίδιων ολέθριων μικροπολιτικών, μικροκομματικών πρακτικών, αφού η πολιτική-κυβερνητική Ελλάδα δεν διδάχτηκε τίποτα, από το γεγονός ότι η Ομογένεια ούτε θέλει έστω να ακούσει γιά ΣΑΕ.
– Και μόνο που ονομάζεται Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, είναι ένα κακόγουστο αστείο. Απλά, γιατί τα εκατομμύρια των Ελλήνων ανά την υφήλιο, δεν είναι ένα… ολιγομελές »συμβούλιο», που άγεται και φέρεται ανάλογα με τις ορέξεις, της κάθε ελληνικής κυβέρνησης.
– ‘Οπως πολύ σωστά επεσήμανε σε παλαιότερη παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος »ο απόδημος Ελληνισμός έχει ημερομηνία λήξης». Και βρισκόμαστε ακριβώς στην παραμονή. Αν τώρα δεν γίνει κάτι καινούργιο, πρωτοποριακό, δυναμικό, ο ελληνισμός Διασποράς θα αποτελεί παρελθόν. Κι επειδή δεν μπορεί να χτιστεί κάτι καινούργιο με τα ίδια παλιά υλικά και με νοοτροπίες του χτες, επιβάλεται κάθε κίνηση να έχει ως αποδέκτη την νεολαία και μόνο την νεολαία, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία σε ρόλο συντονιστών, μιάς μεταβατικής αλλά σύντομης περιόδου, γιά να της παραδώσουν της νεολαίας ένα οικοδόμημα υγιές. Οφείλουμε να δώσουμε ένα σωστό, δημοκρατικό, ολοκληρωμένο δημιούργημα στην νεολαία, γιά να το αγκαλιάσει και να το αναπτύξει. ‘Ενα δημιούργημα, που δεν πρέπει να ονομάζεται ΣΑΕ -άσχετα αν αυτό είναι στο Σύνταγμα- και θα δίνει έμφαση στην διατήρηση της ελληνικότητας, της πολιτιστικής εθνικής »ταυτότητας» των παιδιών μας, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκτός Ελλάδας. Θα ήταν χρήσιμο, ο πολιτικός-κομματικός κόσμος της Ελλάδας, να κάτσει όσο πιό μακριά γίνεται από την Ομογένεια και οι μόνιμοι διαχρονικοί παράγοντές της να καταλάβουν ότι κι αυτοί επιβάλεται να κάτσουν στην άκρη, ώστε να ασχοληθούν οι νεότεροι.
(Σημ.: Θα υπάρξει και συμπληρωματική έκθεση-εισήγηση γιά συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την οργάνωση Νεολαίας σύμφωνα με την σημερινή πραγματικότητα και έκθεση, γιατί πρέπει να είναι μέλη του ΣΑΕ, ΜΟΝΟ άτομα και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό με την δημιουργία πραγματικού-υπαρκτού »ελληνικού λόμπι» στις ΗΠΑ)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Αφήστε τον Ελληνισμό Διασποράς, να οργανωθεί μόνος του και να επιλέξει αυτός τον παγκόσμιο φορέα του, με την Ελλάδα σε ρόλο συμβουλευτικό, βοηθητικό. Δεν χρειάζεται επανάληψη των ίδιων καταστροφικών πρακτικών, γιά την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ανούσιων σκοπιμοτήτων της κυβερνητικής, πολιτικής-κομματικής Ελλάδας.

Μόνο τότε ίσως έχουμε μία ελπίδα γιά ένα παγκόσμιο όργανο του απόδημου Ελληνισμού, που θα μπορέσει να προσφέρει στην Ελλάδα και όχι το σαθρό κατασκεύασμα που είχαμε με το όνομα ΣΑΕ, που υποτίμησε βάναυσα την Ομογένεια και δεν την έκφρασε, όπως έγινε μέχρι τώρα.
Και ας καταλάβει η Ελλάδα, ότι, του υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού και των σχετικών οργάνων του, πρέπει να ηγείται απόδημος ‘Ελληνας με γνώση γιά τα περί Ομογένειας.
Αν μιλάμε γιά νέο ξεκίνημα και όχι γιά την διαιώνιση μιάς απάτης στο όνομα της Ομογένειας, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, να αλλάξει και το όνομα. Και μόνο η λέξη »Συμβούλιο» στο όνομα του ΣΑΕ, παραπέμπει σε ολιγομελή ομάδα, όχι σε παγκόσμιο φορέα. ‘Αρα το λάθος ξεκινά από την αρχή. Προτείνω, οι περιφερειακές οργανώσεις να ονομάζονται Hellenes-USA, Hellenes-Canada, Hellenes-Germany, Hellenes-Australia κλπ. Oι δε Οργανώσεις Ηπείρων να ονομάζονται Hellenes-Europe, Hellenes-America, Hellenes-Africa κλπ. Και ο παγκόσμιος φορέας να ονομάζεται »Παγκόσμια Οργάνωση Ελλήνων Διασποράς».

Συμπέρασμα
Αν θέλουμε πραγματικά μία νέα παγκόσμια Οργάνωση τύπου ΣΑΕ, επιβάλλεται να γίνουν πρώτα τα ακόλουθα:
1- Να ασχοληθούν εισαγγελείς (όχι η… Βουλή ή επιτροπές) με τα -κάθε είδους- οικονομικά του ΣΑΕ από 1995 και με τις χορηγίες της ΓΓΑΕ στο όνομα του απόδημου Ελληνισμού.
2- Ο πολιτικός-κομματικός κόσμος της Ελλάδας να μείνει όσο γίνεται πιό μακριά από την Ομογένεια.
3- Να αφεθεί η Ομογένεια να αποφασίσει ανεπηρέαστα πως αυτή θέλει να οργανωθεί και η ελληνική κυβέρνηση απλά να έχει βοηθητικό ρόλο. Μέσα από διάλογο, προβληματισμό, τοπικές και περιφερειακές συνελεύσεις, αυτή να αποφασίσει πως θα είναι το νομοσσχέδιο, πότε θα γίνει παγκόσμια Συνέλευση, πως θα οργανωθεί ο νέος φορέας κλπ. χωρίς ανάμιξη της πολιτικής, κυβερνητικής Ελλάδας και διαφόρων γραφικών »παραγόντων» της Ομογένειας.
Αν δεν γίνουν τα τρία προαναφερόμενα, τότε δεν αξίζει ούτε καν να μιλάμε γιά »νέο ΣΑΕ» ή οτιδήποτε σχετικό, επειδή δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό από τον Ελληνισμό Διασποράς.

Bασίλης Ματαράγκας
Μέλος της Επιτροπής, πρόεδρος ελληνικής Ομοσπονδίας »Ενωσης» (Σικάγο-Ιλλινόϊς, ΗΠΑ)

5 σκέψεις σχετικά με το “Προκλητικές »απειλές» εργαζόμενων της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ)

 1. με λίγα λόγια

  μιλάμε

  για την εξαφάνιση του απανταχού ελληνισμού

  άντε Νεοταξίτες κυβερνώντες εξαφανίστε και την ομογένεια

  έτσι σας διέταξε «ο Σιωνισμός του Rothschild»

  Μου αρέσει!

 2. Δεν καταλαβαίνω γιατί εξανίσταται η Γ.Γ.Α.Ε.
  Από συστάσεώς του το Σ.Α.Ε. κινήθηκε με γνώμωνα τη διάλυση του πανίσχυρου Ελληνικού λόμπυ, μετατρέποντάς το από μηχανισμό προστασίας εθνικού προσανατολισμού συμφερόντων, σε ευτελείς μικροσυλλόγους εθνικοτοπικής ανάδειξης, εφαρμόζωντας το δόγμα διαίρει και βασίλευε.

  Επιφυλάσσομαι, για δημοσίευση, ακλόνητων στοιχείων.

  Μου αρέσει!

 3. APLES, MEGALES ALHTHEIES!!! OPOS VEVAIA, SYNHTHIZETAI STHN ELLADA, FONAZEI O KLEFTHS GIA NA FYGEI O……NOIKOKYRHS!!! DLD, OI AXRHSTOI THS GENIKHS GRAMMATEIAS APEILOYN KAI ME MHNYSEIS TON OMOGENEIA, EPEIDH EIPOTHIKAN TA PRAGMATA ME TO ONOMA TOYS!!!!

  Μου αρέσει!

 4. KAΛΑ ΤΟΥ ΞΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ …ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΣΑΜΠΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΕΝΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΣΙΑΡΑΣ …ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΡΕ ΜΕ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.