Νεο χτύπημα απο την Ρωσία!

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας

Маслов Андрей Михайлович Андрей Маслов Директор Четвертого Европейского департамента 4ЕД Министерство иностранных дел Российской Федерации

© Φωτογραφία: «Η Φωνή της Ρωσίας»

Η «Φωνή της Ρωσίας» ζήτησε από τον Διευθυντή της Δ’ Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Μασλόφ να σχολιάσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια:

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μερικές ερωτήσεις, οι οποίες ενδιαφέρουν το κοινό μας. Ο σερβικός λαός κάνει ότι είναι δυνατό για να διατηρήσει το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ανεξάρτητα από την επιδίωξη των δυτικών κρατών να διαχωρίσουν αυτά τα εδάφη από τη Σερβία και να δημιουργήσουν δεύτερο αλβανικό κράτος. Ποια είναι η θέση της Ρωσίας στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Η θέση της Ρωσίας στη διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αναλλοίωτη. Η Μόσχα σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών στα διεθνώς αναγνωρισμένα τους σύνορα. Η υποστήριξη από τη Μόσχα και το Βελιγράδι αυτών των αρχών υπογραμμίζεται και στη διακήρυξη περί στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 24 Μαΐου τρέχοντος έτους οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Σερβίας.

Η διεθνής εμπειρία, και πολύ περισσότερο η βαλκανική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών μαρτυρά το κίνδυνο προσπαθειών για μονομερή αλλαγή των συνόρων μεταξύ των κρατών. Έγγραφο-κλειδί του διεθνούς δικαίου ως προς τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Νο 1244. Η Ρωσία με συνέπεια υποστηρίζει τη φίλη Σερβία στο ζήτημα για τη διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Κοινές θέσεις έχουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων και μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ. Θεωρούμε ότι το καλύτερο όλων είναι τα εθνικά τους συμφέροντα να τα καθορίζουν οι ίδιοι οι Σέρβοι. Με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βελιγράδι διεξάγει με την Πρίστινα διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη διευθέτηση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Για εμάς θα είναι αποδεκτή οποιαδήποτε λύση, προκύψει από τη μεταξύ τους συμφωνία.

Η Ρωσία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Ρωσία, ο ηγέτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Ειρηναίος παρακάλεσε το Πατριαρχείο της Μόσχας να βοηθήσει για τη σωτηρία της ορθοδοξίας σε αυτά τα εδάφη. Θεωρείτε πως η συμμετοχή του Πατριαρχείου της Μόσχας στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα έχει ιδιαίτερο βάρος;

Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τη συνεισφορά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην υπόθεση της ενίσχυσης των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Είναι κατανοητό ότι στις δύσκολες εποχές που ζει η σερβική ορθοδοξία στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη προς τα δεινά των ομόδοξων. Για το πώς όμως συγκεκριμένα το Πατριαρχείο της Μόσχας σκοπεύει να αλληλοεπιδράσει με τη σερβική ορθοδοξία, μεταξύ των άλλων, στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, καλύτερα θα ήταν να μιλήσετε με τους εκπροσώπους της εκκλησίας.

Το πρόβλημα Κοσσυφοπέδιο – δεν είναι μόνο η καταστροφή των ιερών τόπων και κειμηλίων της σερβικής ορθοδοξίας, μεταξύ αυτών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και οι ομάδες τρομοκρατών των αλβανών αποσχιστικών διαθέσεων και η παράνομη κυκλοφορία όπλων και ναρκωτικών, πράγμα, άλλωστε για το οποίο συχνά γράφει η «Φωνή της Ρωσίας». Έχουν, άραγε, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσική Ομοσπονδία «οδικό χάρτη» για την έξοδο από το αδιέξοδο του Κοσσυφοπεδίου;

Όντως, αυτά που συμβαίνουν στις περιοχές που ελέγχονται από την Πρίστινα – από την καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, και όχι μόνο των ιερών κειμηλίων των ορθοδόξων, μέχρι τα ποινικά εγκλήματα διεθνών διαστάσεων – αποτελούν άμεση απειλή για τις όμορφες χώρες, για ολόκληρη την Ευρώπη. Την αντίθεση τους σε παρόμοια φαινόμενα θα πρέπει να εκδηλώσουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες στη διεθνή αρένα. Εμείς τασσόμαστε υπέρ αυτής της ευέλικτης προσέγγισης της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, συμμετέχουμε τακτικά στις διαβουλεύσεις για τα βαλκανικά θέματα με συναδέλφους από τα Υπουργεία Εξωτερικών των δυτικών κρατών.

Αναφορικά με τον «οδικό χάρτη», η κυβέρνηση της Σερβίας και οι αρχές της Πρίστινα επέλεξαν την οδό των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Κοσσυφοπέδιο νομικά είναι τμήμα της σερβικής επικράτειας, και η κυβέρνηση της Σερβίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της πως θα ασκεί την κυριαρχία της.

Ποιος είναι ο ρόλος των δυτικών ΜΜΕ στην αναζήτηση λύσεων του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου; Είναι γνωστό ότι η επιρροή της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η ενοχοποίηση της Σερβίας για όλα τα αμαρτήματα την παραμονή της επίθεσης του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι ήταν κάτι πρωτοφανές.

Η ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα όπως τα «θερμά σημεία», η ένταση μεταξύ των εθνών, αναμφίβολα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Είναι απαράδεκτη η αντικατάσταση της αντικειμενικής εικόνας των γεγονότων με ένα σχήμα, στο οποίο ολόκληρες χώρες και λαοί εκ προοιμίου χωρίζονται σε καλούς και κακούς. Παράδειγμα ισορροπημένης προσέγγισης είναι τέτοια ΜΜΕ όπως, για παράδειγμα, η «Φωνή της Ρωσίας» και ο τηλεοπτικός σταθμός Russia Today το οποίο γρήγορα αποκτά δημοτικότητα στο διεθνές κοινό.

Ο πρόεδρος της «Φωνής της Ρωσίας» Αντρέι Μπίστρινσκι πριν από λίγο καιρό πρότεινε τη δημιουργία μιας κοινής βαλκανικής διαδικτυακής πύλης για τη διατύπωση των απόψεων των πολιτικών και των αναλυτών για τα προβλήματα της δύσκολης αυτής περιοχής. Κατά τη γνώμη σας θα ήταν χρήσιμη μια τέτοια πλατφόρμα;

Πρώτα απ’ όλα, αυτό θα επιτρέψει να προσανατολίσουμε τα έντονα πάθη που υπάρχουν στα Βαλκάνια σε ένα πεδίο πιο ήρεμο όπου θα επικρατεί ο αμοιβαίος σεβασμός, και αυτό είναι το πεδίο όπου θα συζητούν οι ειδικοί. Είναι αναγκαίο να προσελκύσουμε στην ανάλυση των περιφερειακών προβλημάτων ειδικούς στα βαλκανικά ζητήματα. Ελπίζω πως θα το πετύχετε αυτό και σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του αρθρογράφου

 

 •  
 •  

16 σκέψεις σχετικά με το “Νεο χτύπημα απο την Ρωσία!

 1. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ιερό, τόπος θυσίας των Σέρβων. Και έχει καταντήσει τόπος που αφαιρούνται και πωλούνται ανθρώπινα όργανα.
  Μιά σωστή κουβέντα είπε ο Πάγκαλος όταν ήταν ΥπΕξ και την άλλη μέρα ζήτησε, δημοσίως, συγνώμη. Ήταν τότε που η Γερμανία ξεκίνησε το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Χαρακτήρισε την Γερμανία σαν γίγαντα με μυαλό μικρού παιδιού.

  Μου αρέσει!

 2. απο το μακελειο…..

  Δύο διαδοχικά διπλωματικά επεισόδια προκλήθηκαν μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας τις προηγούμενες ημέρες, στους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από την βάπτιση των Ρως.

  Η εμπλοκή μάλιστα μεταξύ των δυο Εκκλησιών ήταν τόσο σοβαρή που προκάλεσε την αποχώρηση της επίσημης αντιπροσωπείας του οικουμενικού θρόνου ανοίγοντας ουσιαστικά τον «ασκό του Αιόλου» για τα γεγονότα που θα φαίνεται πως θα ακολουθήσουν.

  Η πρώτη εμπλοκή προκλήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια του πατριαρχικού και αρχιεπισκοπικού συλλείτουργου που τελέσθηκε, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Μητροπολίτη Γαλλίας, είδε έκπληκτη να εμφανίζεται ως Προκαθήμενος, ο Μητροπολίτης Αμερικής Τύχων, τον οποίο καμία άλλη Εκκλησία πλην της ρωσικής δεν αναγνωρίζει ως Προκαθήμενο.

  Η κίνηση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέμεινε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος και συλλειτούργησε με τον Ρώσο «Προκαθήμενο» στην Αμερική.

  Ωστόσο τα γεγονότα είχαν πάρει ήδη τον δρόμο τους.

  Στην Ουκρανία όπου τελέσθηκε αντίστοιχο συλλείτουργο, η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν έλαβε μέρος στο συλλείτουργο εκφράζοντας με τον πιο έντονο τρόπο την ενόχληση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

  Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εμφανίστηκαν στις εκδηλώσεις.

  Με εντολή από την Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Γαλλίας (φωτο) και οι άλλοι απεσταλμένοι αποχώρησαν από το Κίεβο αρνούμενοι να συμμετάσχουν άλλο στους εορτασμούς οι οποίοι συνεχίστηκαν στην πρωτεύουσα Μινσκ της Λευκορωσίας.

  Τόσο η ρωσική πλευρά όσο και αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά τον έντονο εκνευρισμό κράτησαν εξαιρετικά χαμηλά τους τόνους, για δικούς της λόγους η κάθε πλευρά, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα ελάχιστοι να αντιληφθούν τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από τα εορταστικά χαμόγελα.

  Το δεύτερο επίσης εξαιρετικά σημαντικό επεισόδιο το οποίο αποδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο πως Κωνσταντινούπολη και Μόσχα βρίσκονται σε πορεία «σύγκρουσης» έλαβε χώρα επίσης στην Μόσχα.

  Μετά το συλλείτουργο των Προκαθημένων, η ρωσική Εκκλησία διένειμε το γνωστό πλέον κείμενο συμπαράστασης των ορθοδόξων Εκκλησιών στους διωκόμενους Χριστιανούς του πλανήτη, ζητώντας από τους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των Εκκλησιών να το συνυπογράψουν.

  Για την Κωνσταντινούπολη αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε επίσης «εχθρική» διότι ο σκοπός της συγκέντρωσης των Πατριαρχών στην Μόσχα ήταν άλλος ενώ η προσπάθεια παρά τους «ευγενείς» σκοπούς της, να εκδοθεί ένα τόσο σημαντικό κείμενο εν αγνοία του Οικουμενικού Πατριάρχη δημιούργησε πολλούς συνειρμούς .

  Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν τόσο οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και αυτοί της Εκκλησίας της Αλβανίας να αρνηθούν να το προσυπογράψουν.

  Μάλιστα η Εκκλησία της Αλβανίας βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αφού υπήρχαν αναφορές στο Κοσυφοπέδιο ένα ιδιαίτερα λεπτό πολιτικό θέμα.

  Σύμδωνα με το dogma.gr το μόνο βέβαιο είναι πως η υπόθεση δεν έχει ακόμη κλείσει και αυτό το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η επόμενη κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος φαίνεται πως έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του.

  Μου αρέσει!

  1. >>>ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΜΑΣ ,
   ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΆΤΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΉΚΑΜΕ ΑΝΑΞΙΌΤΑΤΟΙ ,
   ΏΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΌΔΟΞΟΙ , ΝΑ ΦΈΡΟΥΜΕ ΤΌΝ ΤΊΤΛΟΝ «ΌΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟΝ» .. . . . >>>

   >>>ΟΙ ΡΏΣΟΙ ΕΊΝΑΙ ΥΓΙΈΣΤΑΤΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΏΣ ΚΙ ΟΡΘΟΔΌΞΩΣ .>>>

   >>>ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΔΈ ,
   ΕΊΜΕΘΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΊΩΣ ΔΙΑ ΤΑ ΥΠΌ ΤΏΝ «ΜΉ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΊΜΩΝ ΥΛΙΚΏΝΕ» ΕΥΡΙΣΚΌΜΕΝΑ . ..>>>

   Μου αρέσει!

 3. Ξερουν πολυ καλα τι λενε οι Ρωσοι κυβερνωντες. Τα μεγαλα Εθνη και κυριως αυτα που πριν μερικους χρονους ηταν αυτοκρατοριες, ξερουν πως η εξωτερικη πολιτικη ΠΟΤΕ δεν βασιζεται στο σημερα αλλα στην θεωρια της συνεχιζομενης κινητικοτητας/perpetual motion, ειτε υποτονικα ειτε σε μεγιστη κινητικοτητα, και περιμενουν την καταλληλη στιγμη ωστε η κινητικοτητα να ειναι νομοτελειακη και να σου φερει τα θεμιτα αποτελεσματα με το λιγοτερο κοστος, δλδ, η θεωρια της χιονοστιβαδας…ασταματητη και καταληγει εκει που θελεις αρκει να εχεις πριν μεριμνησει σωστα τις λεπτομεριες, δλδ, το ‘μονοπατι’ της.

  Οι Ρωσοι ΔΕΝ ξεχνανε την πισωπλατη κινηση της αμερικης μεσω ΝΑΤΟ/ΟΤΑΝ στο πολεμο ενατια της Γιουγκοσλαβιας, δλδ, εναντια στην Σερβια. Για αυτο εσκουζαν τα αμερικανακια οταν οι Ρωσοι κατελαβαν το αεροδρομιο και μερικους αλλους σχεδιασμενους (προηγμενους) στοχους του ΝΑΤΟ μεσα στην Σερβια.

  Γινεται κατα την γνωμη μου μια ανακαταταξη στα Βαλκανια, και η ΗΠΑ θα αναγκαστουν να αφησουν την Ρωσια να εχει μεριδιο και λογο στα Βαλκανια ζωτικος χωρος ανεκαθεν και εδω αφορα και εμας στο ΑΙΓΑΙΟ….

  Μου αρέσει!

  1. Επισης δεν ξεχνανε τη βυθιση του Κουρσκ,οπου ολοι καταλαβαμε το μυνημα της Νεας Ταξης στη Ρωσσια με την αναληψη της προεδριας απο τον Πουτιν.

   Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.