Είχαμε κάποτε μια ωραία ελληνική γλώσσα…

alfabitaΤου Κ. Χολέβα

Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον σεβασμό τους προς την πανάρχαια γλώσσα μας και για να γίνονται παράδειγμα προς μίμησιν από τον λαό. Σήμερα δυστυχώς ακούμε και διαβάζουμε σοβαρά γλωσσικά ολισθήματα από –υποτίθεται- μορφωμένους ανθρώπους. Καταγράφω χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

Από προβεβλημένο στέλεχος της κυβερνήσεως ακούσαμε τη δήλωση ότι θα ασχοληθεί με το πρόβλημα «των πλεονάζοντων θέσεων»! Διπλό το ολίσθημα. Πρώτον η λέξη θέση είναι γένους θηλυκού, άρα το σωστό είναι «των πλεοναζουσών θέσεων». Αλλά και αρσενικό να ήταν το γένος, το σωστό είναι «των πλεοναζόντων υπαλλήλων», όχι «πλεονάζοντων» . Εκτός αν ο ομιλητής μιμείται την κακόηχη «δημοτικιά» των αριστερών φοιτητικών συλλόγων που γράφουν «του Πανεπιστήμιου» αντί «του Πανεπιστημίου».

Νεόκοπο πολιτικό κόμμα εμφανίσθηκε και ονομάσθηκε «Νέα Μέρα». Με το καλημέρα έγινε το ολίσθημα. Η λέξη ΜΕΡΑ δεν είναι υπαρκτή λέξη, αλλά παραφθορά και προφορική λαϊκότροπη μορφή της λέξεως «ημέρα» . Το λεξικό Μπαμπινιώτη στο λήμμα «μέρα» γράφει: Βλέπε λέξη «ημέρα». Το προφορικό ιδίωμα έχει μεγαλύτερες ανοχές. Αλλά ένα πολιτικό κόμμα, που υπόσχεται ότι θα υπερασπισθεί το έθνος και τον λαό, οφείλει πρωτίστως να υπερασπίζεται τη γλώσσα και την εθνική κληρονομιά μας. Και το «γειά σου» προέρχεται από συγκεκομμένη μορφή της λέξεως «υγεία», αλλά κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να μετονομάσει το Υπουργείο Υγείας σε Υπουργείο «Γειας».

Στα Λύκειά μας, με την ανοχή ορισμένων -όχι όλων- εκπαιδευτικών καθιερώθηκε η μαθητική έκφραση «πενταήμερη εκδρομή». Τέτοια έκφραση στα ελληνικά δεν υπάρχει. Το σωστό είναι να λέμε «πενθήμερη», αλλά ο περιρρέων λαϊκισμός και η διάθεση … να μην θίξουμε τα καημένα τα παιδιά αφήνει το λάθος να σέρνεται και να διαιωνίζεται. Η λέξη ημέρα έπαιρνε και θα παίρνει ες αεί δασεία, έστω και αν επεβλήθη με πραξικοπηματικό τρόπο το μονοτονικό το 1982. Άρα το ταυ όταν έπεται δασυνόμενη λέξη γίνεται θήτα. Πενθ-ήμερη, ανθυπολοχαγός κ.λπ. Όσο και αν κάποιοι δήθεν προοδευτικοί θέλουν να ξεχάσουμε την διαχρονική ελληνική και τη δασεία μας, οι τόνοι και τα πνεύματα δεν χάνονται.. Υπάρχουν και διακηρύσσουν την παρουσία τους. Το έντυπο που διαβάζετε λέγεται εφημερίδα από το επί +ημερίδα. Δεν λέγεται επημερίδα. Αλλά και οι ξένοι σέβονται τον ιστορικό τονισμό που απεμπολούν οι τονοφάγοι. Οι Άγγλοι γράφουν HELLAS, διότι η Ελλάς είναι δασυνόμενη λέξη. Οι Βούλγαροι γράφουν ΧΕΜΟΥΣ το όρος Αίμος, επειδή παίρνει δασεία (και περισπωμένη στο ι, για να θυμόμαστε τα αθάνατα ελληνικά που μάθαμε).

Η εκμάθηση των ελληνικών σε όλη τη συνέχειά τους και η έμφαση στα Αρχαία Ελληνικά με τους τόνους και τα πνεύματα είναι παιδευτικό αγαθό και ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία μας, την ταυτότητά μας, την εθνική μας ύπαρξη. Επιπλέον, όμως, είναι και άθλημα πνευματικό για τους νέους με πιθανά καλά αποτελέσματα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Στην Ιαπωνία και στην Κορέα ανακάλυψαν, μετά από σοβαρή έρευνα πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, ότι το οικονομικό τους θαύμα οφείλεται κυρίως στον κόπο που καταβάλλουν οι μαθητές του Δημοτικού για να μάθουν τις χιλιάδες ιδεογραμμάτων του αλφαβήτου τους. Ο Έλληνας Πρέσβυς ε.τ. Μάνος Μεγαλοκονόμος έχει καταγράψει σε άρθρα του το μυστικό της οικονομικής και επιστημονικής ανάπτυξης των Κινέζων, οι οποίοι πάντα νικούν τους Αμερικανούς στους διαγωνισμούς Μαθηματικών. Το μυστικό είναι η ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου μέσω του δύσκολου αλφαβήτου της κινεζικής.

Οι απλουστεύσεις έβλαψαν την παιδεία. Ας διδάξουμε στα παιδιά μας τα σωστά διαχρονικά ελληνικά!

Κ.Χ. 27.7.2013

Από το http://www.antibaro.gr/article/8805

24 σκέψεις σχετικά με το “Είχαμε κάποτε μια ωραία ελληνική γλώσσα…

  1. Αυτή την υπέροχη γλώσσα μας, την ελληνική γλώσσα που έχει εμπλουτίσει με χιλιάδες λέξεις τις λατινογενείς γλώσσες και όχι μόνον, την περιφρόνησαν και την «εκβαρβάρισαν» χάριν της…προόδου.
   Ο μεγάλος κατά το ΚΚΕ πνευματικός άνθρωπος Δ. Γλυνός είχε προτείνει – και το ΚΚΕ ασμένως είχε υποστηρίξει – να καταργήσουμε το ελληνικό αλφάβητο και να γράφουμε με λατινικούς χαρακτήρες.

   Από τότε μέχρι σήμερα η ελληνική μας γλώσσα πέρασε άπειρες …ταλαιπωρίες. Μέχρι το μονοτονικό του Ράλλη και την προσπάθεια σύνθλιψής της, κυριολεκτικά, στις μέρες μας από τις …φωτισμένες ( σα δε ντρέπονται) κυρίες ως επί το πλείστον συνεργάτιδες των τελευταίων ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

   Πολλές φορές εκτίθενται βουλευτές και υπουργοί μιλώντας στη Βουλή, δημοσιογράφοι είτε γράφοντας στον έντυπο Τύπο είτε μιλώντας στην τιβί, συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ σε δηλώσεις τους.

   Ο Ρίτσος , ποιητική αδεία μπορεί να έγραψε το «μέρα», αλλ΄α ο κ. Χολέβας έχει δίκιο ότι δεν είναι υπαρκτή ελληνική λέξη.
   Γενικά, πιστεύω πως μετά το 1974 άρχισε εν κρυπτώ και παραβύστω μια «επίθεση» για την αποδόμηση της γλώσσας μας.
   Οταν τα «ηρωικά παιδιά του Πολυτεχνείου» ξεκίνησαν να …κατακτούν τα κτίρια των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και να γράφουν
   μεγαλόστομα συνθήματα για Ελευθερία και Δημοκρατία.
   Στην παραζάλη εκείνων των χρόνων, ξεκίνησε και η «κατάργηση» της Ορθογραφίας , ο πόλεμος κατά των Τόνων, η χρήση αγγλικών κυρίως λέξεων στο καθημερινό μας λεξιλόγιο για να δείξουμε ότι είμαστε …πολύγλωσσοι , καθώς και η κρύφα επεξεργασία νέων σχολικών βοηθημάτων, με στόχο τη γλώσσα μας.
   Ποιός είπε ότι ο λαός που χάνει τη γλώσσα και τις παραδόσεις του εξαφανίζεται αργά αλλά σταθερα, δε θυμάμαι. Είχε δίκιο, όμως.

   Μου αρέσει!

 1. ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥ ΓΡΑΨΑΝΤΟΣ «ΤΩΝ ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ».

  ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΓΕΜΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΝΟΚΕΦΑΛΑ ΟΝΤΑ ΤΙ ΣΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΙΣ ΙΔΕΩΝ, ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ, ΑΛΛΆ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΞΊΑΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΙΝ ΠΛΗΡΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ, ΑΝΕΥ ΔΥΝΤΟΤΗΤΟΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

  ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΟΡΘΟΓΡΑΦΗΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΤΕ

  Από: http://www.olympia.gr [mailto:comment-reply@wordpress.com]
  Αποστολή: Friday, August 02, 2013 9:31 AM
  Προς: civi2000@otenet.gr
  Θέμα: [Νέο άρθρο] Είχαμε κάποτε μια ωραία ελληνική γλώσσα…

  antexoume posted: «Του Κ. Χολέβα Τα ελληνικά ήταν και παραμένουν μία δύσκολη γλώσσα. Υπήρχε, όμως, στα παλαιότερα χρόνια μία ηθική υποχρέωση των πολιτικών, των δημοσιογράφων και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης να μιλούν και να γράφουν σωστά ελληνικά. Για να δείχνουν τον «

  Μου αρέσει!

 2. Τα παραδείγματα που αναφέρει ο αρθρογράφος είναι πταίσματα, δλδ οι τόνοι και τα πνεύματα.
  Το πρόβλημα, το πραγματικό πρόβλημα, είναι η ορθογραφία και δευτερευόντως(αν όχι το ίδιο σοβαρό) το συντακτικό.

  Δλδ το άρθρο θέλει κάποιος να τρέξει χωρίς καν να έχει μάθει να περπατάει.
  Το κυριότερο όμως δεν το αναφέρει και στην ουσία είναι η πηγή του προβλήματος: οι Δέσμες!

  Οι Δέσμες γκετοποίησαν μαθητές, εξοβέλισαν ικανότητες.
  Ο μαθηματικός, ο φυσικός, μπορεί να είναι εξαίρετοι επιστήμονες, αλλά δεν μπορούν να γράψουν μια ορθογραφημένη πρόταση, το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει προβληματική εγκεφαλική λειτουργία στο παρόν θέμα.

  Ωστόσο, οι επιστήμονες, οι θετικοί επιστήμονες την έχουν «καλύτερα». Μπορούν με λίγη προσπάθεια να μάθουν ορθογραφία. Οι δικηγόροι / δικαστές / φιλόλογοι(Γ Δέσμη) πώς θα μάθουν μαθηματικά, απλά μαθηματικά. Σε μια εποχή που τα οικονομικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο πλέον στη ζωή μας!
  «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μοι την θύρα»…

  Υγ: Μήπως τελικά το πρόβλημα της σημερινής μας κατάντιας είναι η επιλεκτική μόρφωση;

  Μου αρέσει!

 3. .. ΓΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ .. ΛΟΙΠΟΝ ..

  Ἀγαπητοί ἐν Χριστῷ Ὀρθόδοξοι Ἕλληνες ἀδελφοί,

  «Δέν πάσχομεν οὔτε ὡς κλέπται, οὔτε ὡς κακοποιοί, οὔτε ὡς ἀλλοτριοεπίσκοποι, ἀλλά διά δικαιοσύνην», ὡς λέγει ὁ ἀπόστολος Πέτρος.

  Ὅθεν βροντοφωνοῦμεν καί διασαλπίζομεν στεντορείᾳ τῇ φωνῇ πρός ἅπαντας ὅτι ὁ μοναδικός λόγος διά τόν ὁποῖον διωκόμεθα εἶναι διότι δέν ἐπιθυμοῦμεν νά προδώσωμεν τήν Ὀρθόδοξον Πίστιν καί νά μολύνωμεν τήν συνείδησιν ἡμῶν ἐπικοινωνοῦντες μέ τούς ἐχθρούς τοῦ Θεοῦ, τούς Οἰκουμενιστάς, τούς παποφίλους, τούς καινοτόμους τοῦ Φαναρίου.

  ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ:
  Η ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ, ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ

  http://www.attikanea.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8874.html

  Μου αρέσει!

 4. Ώστε «παραφθορά» της αρχαίας Ελληνικής η Ελληνική μας Γλώσσα (!). Μπράβο μας (ή… επί το ορθόν Εύγε ημίν).
  Ώστε «ανύπαρκτη» (!!!) η… λαϊκότροπη, παρεφθαρμένη, λέξις «μέρα».
  Ώστε ανύπαρ κ τ ο ς (!) η «μέρα» του Γ. Ρίτσου (Μέρα Μαγιού μου μίσεψες),
  Ώστε ανύπαρκτος η «μέρα» του Β. Κ Ο Ρ Ν Α Ρ Ο Υ (ήρθεν η Μ Ε Ρ Α η Λαμπρή…)
  Ανύπαρκτη «εκείνη η…. μέρα της Αλώσεως….»), όπως θρηνεί η λαϊκή ψυχή….
  Ανύπαρκτες οι «μέρες» του Αλεξανδρινού: «αυτές τες μέρες διάβαζα δημοτικά τραγούδια»
  Ναι (!) «φρέσκο νερό ΜΗ ΛΕΓΗΣ. αδόκιμον γαρ» . «ακραιφνές ύδωρ… ΛΕΓΕ»

  Ώστε οι Βούλγαροι γράφουν ΧΕΜΟΣ, ενώ εμείς οι «υποτίθεται» (!!!) μορφωμένοι… «τονοφάγοι» (καλό) Έλληνες λέμε Αίμος. (Τι να πει κανείς)
  Μιστριώτη, σου ‘ρχόμαστε (!). Συγγνώμη, γλωσσικόν…. ολίσθημα.
  «Σου ‘ρχόμαστε, ΜΗ ΛΕΓΗΣ (!). «Επανερχόμεθά σοι, ΛΕΓΕ» ή «ερχόμεθα πρός σε»
  «Μέρα Μαγιού, ΜΗ ΛΕΓΗΣ. α ν ύ π α ρ κ τ ο ς γαρ. Ημέραν τινα μηνός Μαΐου, ΛΕΓΕ»

  Και για νά ‘χουμε ένα καλό ρώτημα: Με ποιο δικαίωμα ο οιοσδήποτε ΑΠΑΞΙΩΝΕΙ την ψυχούλα αυτού του λαού,
  ΟΠΩΣ διατηρήθηκε, αυτονοηματοδοτήθηκε, αυτοπροσδιορίστηκε ΓΛΩΣΣΙΚΑ, ΕΠΙ ΑΙΩΝΕΣ, α ν ε υ δασκάλων…

  Αλήθεια μπορείτε να επισημάνετε την διαφορά ανάμεσα στο… λαϊκότροπο «για νά ‘χουμε ένα καλό ρώτημα»
  και στο «για να έχουμε ένα καλό (ε)ρώτημα». Εν ολίγοις:
  Σ’ ΑΥΤΗ την φράση, μπορεί να αντικατασταθεί ο γλωσσικός τύπος «ρώτημα» με τον τύπο «ερώτημα»;
  Είμαστε σε θέση να καταλάβουμε την νοηματική, εν χρόνω, εκάστοτε ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ των τύπων της
  ΕΝΙΑΙΑΣ, πλην Ε Ξ Ε Λ Ι Σ Σ Ο Μ Ε Ν Η Σ (όχι φθίνουσας, όπως πιστεύει εκ μιμήσεως ο λογιοτατισμός) γλώσσας ΜΑΣ, από αρχαιοτάτων;;;;

  Μου αρέσει!

  1. Μήπως το βλέπεις ολίγον τι πολιτικώς το «θέμα»;
   Προφανώς και η μεταφορά της καθομιλουμένης στον γραπτό λόγο είναι λάθος, δεν νομίζω οτι διαφωνούμε σε αυτό.

   «Σ’ ΑΥΤΗ την φράση, μπορεί να αντικατασταθεί ο γλωσσικός τύπος “ρώτημα” με τον τύπο “ερώτημα”;»

   Βάσει αυτού του συλλογισμού, μπορώ εγώ ως νεότερος να αντικαταστήσω το αναζητώ με το γκουγκλάρω επειδή το λέω συνέχεια;
   Ή να θεωρήσω οτι επειδή λέγεται στην καθομιλουμένη πλέον μπορώ να το περάσω ως νεοελληνικό ρήμα;
   Και ποιος βάσει αυτής της λογικής θα μου το απαγορέψει;
   Και ποιοι οι κανόνες της μεταφοράς της καθομιλουμένης στον γραπτό λόγο;\
   Κανόνες γλωσσικής «χρησικτησίας»;
   Το λέμε για παράδειγμα 5 ή 10 χρόνια, οκ, προχωράμε;

   Υγ: Σε γενικές γραμμές πάντως δεν διαφωνώ με το πνεύμα του σχολίου, Χρυσόστομε.

   Μου αρέσει!

  2. Οἱ τόνοι εἶναι ἀπαραίτητοι.
   Ἡ ὀρθογραφία ἐπίσης,ἀλλά γιὰ νὰ γίνη πιό εὔκολη πρέπει νὰ διδάσκεται ἡ Ἐτυμολογία.

   Οἱ λέξεις μιλᾶνε,ἔχουν ἱστορία γιὰ νὰ μή ξεχνᾶμε τὸ:»Ἀρχὴ σοφίας ὀνομάτων ἐπίσκεψις» τοῦ Ἀντισθένους.

   Ὁ τονισμὸς(τὸ ἔχω ξαναγράψει)ἀπασχόλησε τούς προγόνους ἀπὸ τὴν ἐποχή τοῦ Ἡρακλείτου,ὁ ὁποῖος διαπίστωνε ὅτι μὲ τὴν ἀλλαγή τόνου κάποιες λέξεις ἔπαιρναν ἄλλη σημασία.

   Ὁ τονισμὸς ἦταν μία διαδικασία ποὺ κράτησε ἀπὸ τὸν 5ο π.χ αἰῶνα μέχρι τὸν 6-7ο αἰῶνα π.χ.
   Ὁ πρῶτος ποὺ χρησιμοποίησε καὶ βρῆκε τὸν τονισμο ἦταν ὁ Ἀριστοφάνης ὁ Βυζάντιος τὸν 2ο αἰῶνα π.χ,…..γιὰ τὴν διάκρισιν τῶν ἀμφιβόλων λέξεων ,καὶ τό μέλος τῆς φωνῆς καὶ τὴν ἁρμονία.

   Ὅταν π.χ τονίζουμε λάθος τότε δὲν εἶναι «αὐδή»,δλδ ἡ ἀνθρώπινη φωνὴ ποὺ βγαίνει ἀπὸ τὸ ρῆμα ἀείδω,ἄδω(τυχαίο; )δλδ δὲν εἶναι μουσικὴ ἀλλά μιὰ κοινὴ σὰν τὶς ἄλλες γλῶσσες.

   Ἡ γλῶσσα μας ἄν ἀρθρωθῆ σωστὰ εἶναι ἀκόμη καὶ τώρα μουσικὴ.
   Λέγεται πώς χάριν τοῦ τρισυλλαβικοῦ τόνου στὴν κυριολεξία ἀνεβοκατεβαίνει τὴν μουσικὴ κλίμακα.

   Κάποτε μία Ἀμερικανίδα ποὺ ἄκουσε τὴν Μελίνα στὴν TV πού σὰν ἠθοποιός εἶχε καλή ἄρθρωσι,μοῦ εἶπε πώς ἡ Ἑλληνικὴ εἶναι ἡ ὡραιότερη γλῶσσα στὸν κόσμο.

   Δυστυχῶς ἐμεῖς δὲν μποροῦμε νὰ τὴν ἀκούσουμε.
   Ἄς τὴν μιλοῦμε σωστὰ τουλάχιστον καὶ ἄς τήν σεβόμαστε ὅταν τὴν γράφουμε.

   Μιλᾶμε ὅπως μᾶς βολεύει,ἐλεύθερα,ἀλλά στὸ γράψιμο εἶναι ἀλλοιῶς·ἐκεῖ ἡ γλῶσσα πρέπει νὰ φορᾶ τὰ καλά της.

   Μου αρέσει!

 5. Την άκουσα κι εγώ την κοτσάνα και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι ήταν του Σαμαρά. Συναγωνίζονται ποιός θα μιλήσει πιό «δημοτικιά», αγραμματωσύνη, κι απ’ τα δυό; Μάλλον κι απ’ τα δυό.

  Μου αρέσει!

 6. ..ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ .. ΣΥΝΕΧΕΙΑ .. 2 Άυγούστου 2013 //..

  Για προσωπικές εμπάθειες που παρεμποδίζουν την εξέλιξη της έρευνας στην περιοχή της Αρχαίας Ελίκης, μιλάνε σε κοινή τους ανακοίνωση το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Ελίκης, μετά την περίεργη απόφαση που υπέγραψε ο νέος Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, απαγορεύει αναιτιολόγητα τη συνέχιση των γεωαρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών το 2013, 8 μήνες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και του συνοδευτικού πενταετούς προγραμματισμού, όπως ορίζει η σχετική νομολογία.

  Μάλιστα, δίδεται η εντολή να…»καταχωθούν» οι διερευνητικές τομές, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, να σκεπαστούν με χώμα και να εξαφανιστούν!

  Μετά από τη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες 1η Αυγούστου στην Πάτρα, εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

  .. -> ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟ: ΖΗΤΑ ΝΑ ΘΑΦΤΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ!

  http://www.agioritikovima.gr/arxeio/26047-pr%CE%BFtofanis-apof?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

  Μου αρέσει!

  1. Αὐτές οἱ ἀνασκαφές ἀπαγορεύονται,γιὰ νὰ μὴ ξαναβρεθοῦν τίποτα ἐπιγραφὲς σὰν τὴν τοῦ Δισπηλιοῦ τῆς Καστοριᾶς ποὺ πᾶνε τὴν γλῶσσα μας πίσω στὸ 5420 π.χ,ἤ τὴν γραπτή κεραμικὴ τῆς Ἐλάτειας ραδιοχρονολογημένη 6290 π.χ.

   Κατὰλαβες;

   Διότι λένε ὅτι ὁ κόσμος δημιουργήθηκε κάποια μέρα τοῦ Ὀκτωβρίου τὸ 4000 π.χ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Πῶς λοιπὸν μπορεῖ ὁ Ἓλληνας νὰ μιλοῦσε καὶ ἔγραφε χίλια χρόνια πρίν καὶ νὰ εἶχε καὶ ναυσιπλοΐα μεταξὺ Φράγχι-Ἀργολίδος ,γιὰ τὴν μεταφορὰ ὀψιδιανοῦ ἀπὸ τὴν νῆσο Μῆλο 7000 χρόνια π.χ;

   Βλέπεις τὸ καταστημένο θέλει τὴν καθήλωσί μας στὸ 800 π.χ.

   Μου αρέσει!

   1. Πόσο δίκηο έχεις
    Τόχω κάνει κανόνα πλέον
    Ότι απαγορεύεται χωρίς προφανή χρησιμότητα ή για λόγους εγνωσμένης επικινδυνότητας
    με ωθεί να το ψάξω περαιτέρω.

    Μου αρέσει!

   2. Η ιστορια της ανθρωποτητας εχει 6000 και κατι χρονια ζωης,μην παραλογιζομαστε με ατεκμηριωτες θεωριες, υπο την επινευση αρχαιολατρικων συναισθηματισμων,για να αντισταθμισουμε τη φθορα ενος καταρρεοντος,πολιτισμικου προτυπου

    Μου αρέσει!

 7. Εξαιρετικό άρθρο! Ο βασικός λόγος που «πετσόκοψαν» την ελληνική γλώσσα, είναι ότι και μόνο η σωστή διδασκαλία της εκπαιδεύει το νου να ελέγχει, να συνδυάζει, να αναζητά – όλα εγκλήματα τρομοκρατίας στην άνοη εποχή μας.

  Μου αρέσει!

 8. Ποιό είναι το μεγάλο προσόν της Ελληνικής γλώσσης;
  Η συνέπεια στους κανόνες ορθογραφικούς συντακτικούς και ετυμολογικούς.
  Όταν αυτοί παραβιάζονται κάτι μας ενοχλεί σχεδόν ενστικτωδώς.
  Αυτό το , «μα κάτι ακούγεται λάθος»
  Το «μπουσούλημα» είναι η λαλιά της μαμάς, της γιαγιάς της θείας (οι άντρες ,ως γνωστόν, δεν μιλούν πολύ)
  Μετά έρχονται τα πρώτα βήματα με την επανάληψη λέξεων φράσεων προτάσεων
  Και μετά το γλυκό γραμματάκι ο το κουλουράκι που το γράφουμε με ζυμάρι
  το μπαστουνάκι κι αυτό με ζυμάρι γραμμένο
  και να τα ποιηματάκια πλάθω κουλουράκια
  Κάπως έτσι η επαφή με την γλώσσα γίνονταν παιχνίδι και κυλούσε το νερό στα αυλάκια των ΚΑΝΟΝΩΝ
  Αυτοί οι κανόνες αρχής γενομένης απ΄την αποστήθιση της αλφαβήτου*
  Χωρίζουμε σε φωνήεντα και σύμφωνα (χωρίζουμε δεν αποκλείουμε)
  χωρίζουμε για να φανή η προσωπικότητα κάθε φωνή-εντός και όχι για να κατακερματίσουμε
  χωρίζουμε για να δειχθή και αποδειχθή η αξία κατά μόνας
  μετά ομαδοποιούμε , και να τα βραχέα να τα μακρά να τα δίχρονα (έτσι αποφεύγεται το τσουβάλιασμα αφ΄ενός, ενώ βλέπουμε και τις αντοχές ενός εκάστου φωνήεντος αφ ετέρου)
  Να συνεχίσω;

  Μου αρέσει!

 9. . .
  ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟ ΛΕΞΕΩΝ ..ΝΟΗΜΑΤΩΝ .. ΣΤΟ ΄΄ ΧΩΡΟ ..

  ΑΝ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΧΗ , ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ..
  ΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ .. ΝΟΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ..!

  .. » Άλαλία » .. ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μαs Πανόραμα ..
  .. αναρωτήθηκε ο Κυρ- Σαράντοs .. ο Καργάκοs !

  Σ.Καργακος-αλαλια by Nik Bit

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.