To σκίτσο (χάρτης) του Κίσινγκερ με την Κύπρο διχοτομημένη μία μέρα ΠΡΙΝ εισβάλουν τα τουρκικά στρατεύματα!

Από τον Μιχ. Ιγνατίου

Henry Kissinger 1974

Τον Αύγουστο του 2001 -και μετά από 14 χρόνια έρευνας- είχαμε φτάσει στο γλυκό τέλος, για να ακολουθήσει ένα ντελίριο πανηγυρισμών έξω από τα αμερικανικά αρχεία, στο College Ρark της Πολιτείας του Μέριλαντ. Κρατούσαμε πια στα χέρια μας τον ΧΑΡΤΗ που αναζητούσαμε χρόνια, και ο οποίος -σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της εποχής Κίσινγκερ, που μας βοηθούσε- θα έλυνε όλες τις απορίες μας και θα απαντούσε στα πολλά βασανιστικά ερωτήματα, που έχουμε όλοι στην Κύπρο και αρκετοί στην Ελλάδα.

Μαζί με τον χάρτη είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε με διάφορους τρόπους, πάντα ΝΟΜΙΜΟΥΣ, τη συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων του Κίσινγκερ για την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Χιλή, την Μπαγκλαντές και το Ανατολικό Τιμόρ.

13 Αυγούστου του 1974: Στα γραφεία της CΙΑ -και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ

Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την «Κυπριακή Κρίση», όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9. Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του. Η λεζάντα στο χάρτη έγραφε τα εξής: “9. Map done by the Bureau of Intellegence and Research projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974. SECRET”.

Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.

Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ.

Ο χάρτης, παρουσίαζε την προηγούμενη μέρα το νησί διχοτομημένο, όπως ακριβώς το έκοψαν στα δύο την επόμενη ημέρα (14 Αυγούστου του 1974), τα στρατεύματα του Αττίλα. Θυμάμαι, όταν τον παρουσίασα σε φίλο καθηγητή που μας συμβούλευε στη διάρκεια της έρευνας, ότι υπέστη το ίδιο σοκ με το δικό μας, όταν τον πρωτοπήραμε στα χέρια μας. Και πολύ ορθά μας υπογράμμισε, πως αυτός ο χάρτης αποδεικνύει όλα όσα υποστηρίξαμε κατά καιρούς, ότι το πραξικόπημα και η εισβολή ήταν σχεδιασμένα από την Ουάσινγκτον.

Τον χάρτη ανακαλύψαμε μαζί με ένα φάκελο γεμάτο έγγραφα, με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”.

Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τη σημαντικότητά τους, αρκεί να εξηγήσουμε ότι το είδος των εγγράφων αυτών, καταστρέφονται μόλις διαβαστούν από τον παραλήπτη (που ήταν ο Κίσινγκερ). Δεν είναι περίεργο σε εμάς ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν τα κατέστρεψε. Ενιωθε άτρωτος και είχε σχεδιάσει να περάσει από τη Γερουσία μία τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε την αποκάλυψη των εγγράφων του μέχρι το θάνατό του. Ομως, τον Αύγουστο του 2001, υπό την επιμονή και την πίεση των ερευνητών, Αμερικανών και ξένων, αποδέχθηκε τη δημοσιοποίηση μερικών εκ των εγγράφων του, τα οποία είχαμε ήδη εξασφαλίσει πάντα με νόμιμο τρόπο. Δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Πιστεύω ότι τα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For ΕyesΟnly”, είναι καταστροφικά για τον Κίσινγκερ και απαντούν στους όψιμους υποστηρικτές του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε ένα από αυτά, με ημερομηνία 14 Αυγούστου 1974 (ημέρα της δεύτερης εισβολής και ενώ οι μάχες μαίνονταν στην Αμμόχωστο και τη Μόρφου), ο νομικός του σύμβουλος γράφει στον Κίσινγκερ -ανάμεσα στα άλλα- και τα εξής:

«Τίποτα από ό,τι μπορώ να σκεφθώ δεν θα σταματήσει τους Τούρκους από το να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν διά της βίας όσα απαίτησαν στα τελεσίγραφά τους. Ουσιαστικά, όπως ήταν έτσι κι αλλιώς η αλήθεια, η μόνη πιθανή βιώσιμη λύση (modus vivendi) θα πρέπει να βασισθεί σε μια ντε φάκτο διαίρεση του νησιού, όποια και αν είναι η μορφή της. Εάν οι Τούρκοι κινηθούν γρήγορα και μετά αναγκασθούν να υποχωρήσουν, ίσως προκληθεί ελληνική αντίδραση και τότε ίσως μας δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσουμε για μια συμφωνία (η οποία, ίσως, σώσει και τον Καραμανλή).

Καθώς οι Σοβιετικοί μπορούν να λειτουργήσουν ως φόβητρο, πρέπει να τους κρατήσουμε σε απόσταση. Δεν μπορούν να εξελιχθούν σε διαιτητές μεταξύ συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα συμφέροντά τους διαφέρουν ριζικά από τα δικά μας. Εμείς επιθυμούμε ένα modusvivendi μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αυτοί θέλουν μια αδέσμευτη Κύπρο, και προτιμούν την Ελλάδα ή την Τουρκία, ή και τις δυο αποστασιοποιημένες από το ΝΑΤΟ.

Έτσι, θα πρέπει:

-Να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες.

Να πούμε ξεκάθαρα στους Τούρκους ότι πρέπει να σταματήσουν σήμερα, ή το αργότερο αύριο (tomorrow at the latest).

-Να προειδοποιήσουμε τους Τούρκους ότι η Ελλάδα κινείται ταχύτατα προς τα αριστερά.

-Να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή.

Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν γρήγορα την Αμμόχωστο, να διαβεβαιώσετε ιδιωτικά τους Τούρκους (privately assure Τurks) ότι θα τους εξασφαλίσουμε λύση που θα περιλαμβάνει το ένα τρίτο του νησιού, στο πλαίσιο κάποιου διακανονισμού ομοσπονδιακής φύσης.

-Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κ.λπ.

Δεν πρέπει να εμπλακείτε άμεσα, άστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Αφού γίνει αυτό, πρέπει να το κάνετε διότι δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα, και μόνο εμείς έχουμε το βάρος (να το πράξουμε)».

Ο χάρτης, το Μνημόνιο του Σόνενφελντ και τα υπόλοιπα έγγραφα με τον χαρακτηρισμό “For Εyes Οnly”, αποδεικνύουν τον απαράδεκτο ρόλο του Κίσινγκερ στην κυπριακή τραγωδία. Όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι κατευθυνόμενοι υποστηρικτές του, θα αποτύχουν, διότι ομιλούν από μόνα τους τα δικά του έγγραφα…

Η κρίση, οι επέτειοι και οι θύμησες…

Η 39η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ως επακόλουθο του χουντικού πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου, θα περάσει και θα φύγει, όπως όλες οι προηγούμενες. Αποδέχομαι ότι η οικονομική κρίση ισοπέδωσε τα πάντα, και ένα θέμα όπως η τραγωδία της Κύπρου, που δεν επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων, είναι λογικό να περνά απαρατήρητο. Αλλωστε, πρόκειται για μία μεγάλη εθνική ήττα, αλλά και ενοχή, που η Ελλάδα εδώ και χρόνια, προσπαθεί να ξεχάσει -αν και η φράση «να σβήσει από τη μνήμη της», αποτυπώνει καλύτερα την πραγματικότητα.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια επιχειρείται να παρουσιαστεί το διπλό έγκλημα, το πραξικόπημα και η εισβολή, ως μία ανόητη πράξη του Δημήτριου Ιωαννίδη, και αυτή η προσπάθεια έχει θυμώσει δικαιολογημένα όσους ασχοληθήκαμε πραγματικά και χωρίς κομματικές παρωπίδες, με την αμερικανική ευθύνη, η οποία είναι αποδεδειγμένη, σε σημείο που δεν αμφισβητείται ούτε από τους ίδιους τους Αμερικανούς.

Άλλωστε, ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μίλησε και δημόσια και ιδιωτικά σε φίλους του δημοσιογράφους, για το αμερικανικό λάθος την περίοδο του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Οταν ξεκίνησε η έρευνα για τα αρχεία του Χένρι Κίσινγκερ, καλοί μου φίλοι, που με αγαπούσαν πραγματικά, μου ομολόγησαν πως μερικές φορές τους θύμιζα τον «Δον Κιχώτη», και άλλες φορές έναν ονειροπαρμένο δημοσιογράφο, ο οποίος πιστεύει πως γίνονται θαύματα.

«Πώς θα βρείτε εσείς τα έγγραφα του Κίσινγκερ», μου είπε θυμωμένα ένας εξ αυτών, «όταν απέτυχαν τόσοι άλλοι». Προφανώς, όλοι ήθελαν πραγματικά να με προστατεύσουν από το τράνταγμα της απογοήτευσης, ως αποτέλεσμα μίας μεγάλης αποτυχίας της έρευνας, που αρχίσαμε με άλλους ερευνητές και φοιτητές που μας βοηθούσαν. Σημασία έχει ότι τα καταφέραμε…

60 σκέψεις σχετικά με το “To σκίτσο (χάρτης) του Κίσινγκερ με την Κύπρο διχοτομημένη μία μέρα ΠΡΙΝ εισβάλουν τα τουρκικά στρατεύματα!

 1. αναθεμα τον σατανα,που εχει ανακατεψει την γη και τους ανθρωπους,ποιος ειναι πισω απο αυτον τον αλχημιστη και του δινει τοση δυναμη και εξουσια να υλοποιει τα παντα και να αδιαφορει για τους ανθρωπους…

  Μου αρέσει!

 2. Τα ξενα καθαρματα την δουλεια τους κανουν.
  Και την κανουν πολυ καλα οταν συναντιουνται με τα δικα μας εγχωρια… καθαρματα.
  Μαυρη περιοδος εκεινη η εποχη.
  Αλλοι εξαπατηθηκαν, αλλοi προθυμως… συνεργαστηκαν και αλλοι ετοιμαζανε στα Παρισια… βαλιτσες να επιστρεψουν ως «μεσσιες».
  Εγκλημα χωρις τιμωρια….
  Ως ποτε;;;;;;

  Μου αρέσει!

  1. Σημείωσε, σε σχέση με πρόσφατη συζήτησή μας, ότι το υπόμνημα στον Κίσινγκερ αναφέρει, μεταξύ άλλων:
   – Να προσπαθήσουμε, επειγόντως, να περιορίσουμε την ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον για 24 ώρες
   – Να στείλουμε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα για να ασκεί συνεχή και άμεση επιρροή στον Καραμανλή.
   – Να διαβεβαιώσουμε τους Ελληνες ότι θα περιορίσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις και δεν θα επιτρέψουμε άλλους εγκλωβισμένους, κ.λπ.

   Αυτό δικαιώνει όσα σου ανέφερα από τις πηγές, ότι δηλαδή εξετάζονταν διάφορα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης της Ελλάδας, εκ των οποίων (κακώς) ουδέν τελικά υλοποιήθηκε.

   Εάν η θεωρία σου ότι όλα ήταν προαποφασισμένα και επίτηδες δεν υπήρξε αντίδραση ήταν σωστή, τα ανωτέρω δεν θα αναφερόντουσαν στο υπόμνημα. Αντιθέτως, ενισχύουν τη θεωρία της εξαπάτησης στον Καραμανλή και της προδοσίας από πλευράς Ιωαννίδη.

   Μου αρέσει!

   1. Το ακριβως αντιθετο συνεβη. Ο Ιωαννιδης εξαπατηθηκε και ο Καραμανλης προδωσε.
    Αγαπητε μου Ακη, μετα τις 24 Ιουλιου υπηρχε Ιωαννιδης;;;;
    (Hδη απο την 20η Ιουλιου ο Ιωαννιδης «εξουδετερωθηκε» απο τον Γκιζικη και τους στρατηγους).
    Τι εκανε ο «εθναρχης» απο τοτε και μετα;;;;

    Η ιστορια εγραψε και δεν ξεγραφει πως ο Καραμανλης εβαλε την υπογραφη του κατω απο την υπογραφη του δικτατορα Γκιζικη και τον νομιμοποιησε ως προεδρο της Ελληνικης Δημοκρατιας. Κυβερνουσε δε, μεχρι τον Νοεμβριο του ΄74 με αρμοδιοτητες που του εγχωρουσε ο προεδρος της «Δημοκρατιας» στρατηγος Φ. Γκιζικης.
    Αντιλαμβανεσαι βεβαια τι θελω να πω….

    Η ιστορια καταγραφει γεγονοτα και οχι θεωριες.

    Μου αρέσει!

   2. Τα γεγονότα είναι αυτά που αναφέρει ο Ιγνατίου και τα οποία, εάν δεχτούμε ότι αληθεύουν, αντίκεινται προφανώς στη θεωρία της προδοσίας Καραμανλή, στην οποία πιστεύεις εσύ. Αντιθέτως, μάλιστα, τα ανωτέρω αποσπάσματα εξωρραΐζουν τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης.

    Αν ο Ιωαννίδης δικαιούτο να αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις των μικρομεσαίων Αμερικανών με τους οποίους συνομιλούσε, ο Καραμανλής που μιλούσε απ’ ευθείας με τον Κίσινγκερ το δικαιούται επίσης.

    Ο Γκιζίκης ήταν συνεργάτης του Ιωαννίδη και μαζί έριξαν τον Παπαδόπουλο. Η τουρκική εισβολή και το κρίσιμο προγεφύρωμα, δηλαδή ο Ατίλλας 1, είχαν ολοκληρωθεί στις 24 Ιουλίου που ανέλαβε ο Καραμανλής.

    Ως γνωστόν, όταν αλλάζει ένα καθεστώς από δικτατορία σε δημοκρατία, δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν αμέσως όλοι οι πρωταγωνιστές, διότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί νέο κίνημα. Το ίδιο συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Η μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία στην Ελλάδα ήταν ταχύτατη και υποδειγματική.

    Κατά τα λοιπά, συμφωνώ ότι ο Ιωαννίδης μάλλον εξαπατήθηκε, κατόπιν σχεδίου των Αμερικανών. Αλλά αυτό δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες για όσα έκανε. Ούτε είναι λίγες οι ευθύνες της κυβέρνησης που τον διαδέχθηκε για τη μη στρατιωτικη΄αντίδραση στον Ατίλλα 2.

    Αλλά από αυτού του σημείου, μέχρι της προσχεδιασμένης προδοσίας, υπάρχει τεράστια απόσταση, η οποία δεν γεφυρώνεται αξιόπιστα με ιδεολογικού τύπου υποθέσεις.

    Μου αρέσει!

   3. Σε ρωταω επιμενως τι ακριβως εκαναν ο Καραμανλης και ο Γκιζικης ΜΕΤΑ… την 24η Ιουλιου για να αποτρεψουν τον Αττιλα 2 και δεν απαντας.

    Οσο για τον Ιωαννιδη φυσικα και δεν απαλλασεται των ευθυνων του γιατι ολοι κρινονται εκ του αποτελεσματος.
    Ελα…μου ομως που ο «εθναρχης» τους απηλαξε ολους των ευθυνων τους.
    Αυτο και μονο το γεγονος δινει το δικαιωμα στον καθε αντικειμενικο και σκεπτομενο ανθρωπο να πιστευει πως ολα μα ολα…. ηταν προσχεδιασμενα και προαποφασισμενα.
    ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΠΗΛΑΞΕ;;;;;;;;;;;;

    Μου αρέσει!

   4. Ελένη μου, επιμένεις να χρησιμοποιείς ειρωνικά τον τίτλο «εθνάρχης» που δεν έχω γράψει πουθενά.

    Τα ερωτήματά σου είναι άστοχα και ρητορικής φύσεως. Οι πρωτεργάτες της Χούντας, όπως γνωρίζεις, δεν απηλλάγησαν, αλλά τιμωρήθηκαν με ισόβια. Ο Γκιζίκης, όπως και πολλοί άλλοι κατώτεροι, συμπεριλαμβανομένων των τότε αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, «αποστρατεύθηκαν» σταδιακά σε λίγους μήνες, για να μην προκληθεί αιματοκύλισμα.

    Προφανώς αναρωτιέσαι γιατί δεν υπέστησαν σκληρότερη τιμωρία και απαντάς μόνη σου κάτι σαν «επειδή ήσαν όλοι συνένοχοι». Αυτό είναι, όντως, μια πιθανή εξήγηση. Μια άλλη, εξίσου πιθανή, είναι ότι δεν ξέρουμε τι συμβιβασμούς και τι κινδύνους είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του 1974, ώστε να μην κάνει ακόμα πιο αυστηρή τη στάση της απέναντι στους χουντικούς.

    Όσο για τον «αντικειμενικο και σκεπτομενο ανθρωπο» που αναφέρεις, μάλλον η σκέψη του κοιτάζει προς εκεί που θέλει να πιστεύει. Ο Ιγνατίου, πάντως, στην έρευνά του για το Κυπριακό, την εκδοχή της προσχεδιασμένης προδοσίας Καραμανλή δεν την υποστηρίζει. Οι χουντικοί, φυσικά, την υποστηρίζουν μανιωδώς, αλλά θα μου επιτρέψεις να σημειώσω ότι η αξιοπιστία τους είναι μειωμένη.

    Μου αρέσει!

   5. Όσο για το «τι ακριβως εκαναν ο Καραμανλης και ο Γκιζικης ΜΕΤΑ… την 24η Ιουλιου για να αποτρεψουν τον Αττιλα 2», σου έχω ήδη απαντήσει στην προηγούμενη συζήτησή μας.

    Ας τα επαναλάβω, λοιπόν.

    Πρώτα από όλα, ο Γκιζίκης δεν έκανε τίποτα γιατί μετά την έλευση του Κ. Καραμανλή μετατράπηκε σε αχυράνθρωπο, χωρίς καμμία ουσιαστική εξουσία. Ο Καραμανλής (κακώς) δεν επεχείρησε αποστολή ενισχύσεων πριν εκδηλωθεί ο Ατίλλας 2, με την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, πιθανώς πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις Κίσινγκερ που αναφέρει πιο πάνω ο Ιγνατίου.

    Στις 14 Αυγούστου που ξεκίνησε ο Ατίλλας 2, διατυπώθηκαν 2 κύριες προτάσεις στρατιωτικής δράσης:
    – Πλήγμα δια της αεροπορίας και του ναυτικού
    – Αποστολή ενισχύσεων δια νηοπομπής στην οποία θα επέβαινε ο ίδιος ο Καραμανλής

    Η πρώτη απορρίφθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία για πολλούς πρακτικούς λόγους, με βάση τον ήδη εξελισσόμενο αεροναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου. Η δεύτερη, η οποία συζητήθηκε ως αποτέλεσμα της απόρριψης της πρώτης, ξεκίνησε να υλοποιείται και συγκροτήθηκε η γνωστή «Μεραρχία της Κρήτης», η οποία όμως δεν απεστάλη ποτέ και παρέμεινε για κάμποσο καιρό στην Κρήτη υπό το φόβο τουρκικής επίθεσης στα νησιά του Αιγαίου.

    Ανήκω και εγώ σε όσους πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είχαμε πολεμήσει. Αλλά δεν είχα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τότε και. ως γνωστόν, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει.

    Κατά τα λοιπά, ισχύει και για τον Καραμανλή αυτό που έγραψες για τον Ιωαννίδη: «φυσικα και δεν απαλλασεται των ευθυνων του γιατι ολοι κρινονται εκ του αποτελεσματος». Αλλά αυτό δεν τον κάνει αυτομάτως προδότη.

    Μου αρέσει!

   6. Aκη, συγκεκριμενα για την προδοσια της Κυπρου εγινε ποτε καμμια δικη και δεν το ξερω;;;;
    Τι λοιπον συγχεεις;;;; Η δικη των συνταγματαρχων και η καταδικη τους σε ισοβια δεν ηταν δικη για την τραγωδια της Κυπρου.
    Μην τα κανουμε ολα εναν αχταρμα…. οπως κανουν σκοπιμως δημοσιογραφοι και πολιτικοι για να προκαλουν συγχυση.

    Το να δικαιολογουμε τα αδικαιολογητα οταν εχουμε συμπαθειες σε καποιο συγκεκριμενο πολιτικο, δεν δεν ωφελει κανεναν.
    Ποσο μαλλον οταν «κατηγορουμε» αλλους σχολιαστες πως το κανουν με ιδιαιτερη ευκολια.

    Λες για τον Καραμανλη οτι οι χειρισμοι του οταν ανελαβε δεν τον κανουν αυτοματως προδοτη. Δηλαδη τι ακριβως τον κανουν;;;; Πατριωτη…;;;;;

    Tελος (γιατι βιαζομαι να φυγω) σου αφιερωνω εξαιρετικα την παρακατω γλοιωδη επιστολη του Κ.Καραμανλη που εσταλει στις 14/12/1974 στον δικτατορα ε…. συγγνωμη στον προεδρο… της δημοκρατιας…. Φ. Γκιζικη, για να βγαλεις αντικειμενικα τα συμπερασματα σου.

    «…Κυριε Προεδρε, ελαβον την δηλωση σας οτι θεωρειται εαυτον αποδεσμευμενον εκ του αξιωματος του Προεδρου της Δημοκρατιας κατοπιν τερματισμου της μεταβατικης περιοδου προς αποκατασταση της δημοκρατικης ομαλοτητος.
    Και σας ευχαριστω για την διαβεβαιωσιν σας οτι θα εξακολουθησετε να ασκειτε τα υψηλα … καθηκοντα σας μεχρι της αναληψεως τουτων, υπο του εκλεγεισομενου νεου προεδρου.
    (και τωρα…παμε στο ζουμι….)

    Επωφελουμαι της ευκαιριας δια να σας εκφρασω τας ειλικρινεις ευχαριστιας μου δια το πνευμα αρμονικης συνεργασιας, το οποιον επιδειξατε προς τας υπ΄εμε κυβερνησεις, ως και την βαθεια εκτιμηση μου δια το υψηλον ηθος το οποιον διεκρινε την ασκηση των καθηκοντων σας κατα το διαστημα τουτο.
    Επιθυμω ωσαυτως, να σας εκφρασω την πεποιθησιν μου ότι συγκατατεθεις να παραμεινετε προεδρος της δημοκρατιας μετα την 23η Ιουλιου, προσφερατε εις το εθνος πολυτιμους πραγματι υπηρεσιας εις μιαν κρισιμοτατην καμπην της ιστοριας του…….»

    Πολυτιμους….. υπηρεσιας…. Ακη;;;;
    Αρμονικη… συνεργασια….Ακη;;;;
    Tι να πει κανεις….
    Αυτος ο δικτατορας που προδωσε την Κυπρο, ορκισε ολο το φαυλο πολιτικο συστημα της μεταπολιτευσης.
    Τουλαχιστον ο ιδιος δεν αυτογελοιοποιηθηκε, γιατι ουδεποτε μιλησε για μεταβαση στην δημοκρατικη ομαλοτητα αλλα συγκεκριμενα ελεγε για «….επι συμβασα μεταβολη….» οτι δηλαδη υπηρξε μια μεταβολη της χουντας του Νοεμβριου του ΄73.
    Να σου πω;;;; Εντελει δεν ειχε και αδικο….
    Αυτους που θελανε τους φερανε και τους επεβαλλαν μια «χαρα»…..

    Χαιρετω προ το παρον….

    Μου αρέσει!

   7. Ειλικρινά, είσαι το μοναδικό άτομο που γνωρίζω να αποδίδει στον… Γκιζίκη, τέτοιου είδους υπερεξουσίες, ενώ ο άνθρωπος, φύσει (λόγω ηλικίας) και θέσει (λόγω δικτατορίας) ήταν ουσιαστικά διακοσμητικό στοιχείο. Εκτός εάν νομίζεις ότι επί Ιωαννίδη ή επί Καραμανλή ακούσε ουσιαστική εξουσία.

    Για την ιστορία, ο Γκιζίκης επέμενε να παραιτηθεί τον Ιούλιο του 1974, αλλά τον κράτησε (στην κυριολεξία) με το ζόρι ο Καραμανλής. Η επιστολή που αναφέρεις είναι αναμενόμενη και επισφραγιστική της αποχώρησής του.

    Τέλος πάντων, επικεντρώνουμε τη συζήτηση σε τελείως λάθος πρόσωπα και γεγονότα, κρεμώμενοι από λέξεις ή προσωπικότητες τελείως δευτερεύουσες.

    Αυτά και από εμένα.

    Μου αρέσει!

   8. Χα..χα.. Ακη, προσπαθεις να πεταξεις την μπαλα… στην εξεδρα, μα αυτη η ατιμη παλι στο γηπεδο γυριζει…

    Ο Γκιζικης λογω ηλικιας;;;;
    O ανθρωπος ηταν γεννημενος το 1917 και ο Καραμανλης το 1907. Τι σχεση εχει λοιπον η ηλικια;;;;

    Tα γενονοτα αγαπητε μου ειναι γεγονοτα και δεν αλλαζουν οτι και να λεμε….

    Υ.Γ.
    Τις εξουσιες στον δικτατορα Γκιζικη, δεν τις εδωσα εγω.
    Τις εδωσε το συνταγμα που ορκιστηκε ο Κ. Καραμανλης.
    Εσυ ομως εισαι απο τους λιγους εναπομειναντες που αρνουνται να δεχτουν τον ρολο που επαιξε ο «εθναρχης», προσπαθωντας να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα….
    Αληθεια γιατι τον λενε εθναρχη;;;;;
    Πως ακριβως υπηρετησε το Εθνος οταν επι ημερων του παραδοθηκε αμαχητι Ελληνικο εδαφος;;;;;
    Eιναι δυνατον να του δινουν οι μεταπολιτευτικοι πολιτικοι «φωστηρες» τετοιο βαρυ τιτλο;;;;

    Μου αρέσει!

   9. Ακη

    Οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν…ο Αττίλας 1 ουσιαστικά με τα πενιχρα μέσα που υπήρχαν αποκρούστηκε… ο Αττίλας 2 απλά έκανε περίπατο με την κάλυψη της ψευτοεκεχειρίας…

    Δες τι λέει ο στρατηγός Δήμου (μακαρίτης πλέον)….

    γκουγκλαρε και βρες την τελευταία συνέντευξη του Σαμψών και κει να δεις….

    Μου αρέσει!

   10. Ελένη, ξαναλέω: είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζω να θεωρεί άτομο με εξουσία και… δικτάτορα τον Γκιζίκη, αντί για τον… αθώο παραπλανηθέντα από τους Αμερικανούς Ιωαννίδη, ή τον… καλό Παπαδόπουλο. Όχι μόνο αυτό, αλλά τον εκλαμβάνεις και ως ισχυρό επί εποχής Καραμανλή, δηλαδή για του 5-6 μήνες που τον κράτησε ο Καραμανλής για να ομαλοποιήσει τη μετάβαση στη δημοκρατία.

    Πρόκεται, ομολογουμένως, για καινοφανή θεωρία, αλλά δεν εξωρραΐζει τα χουντικά εγκλήματα, ούτε τον σκοτεινό ρόλο των 2 δικτατόρων, Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη.

    Όλα αυτά, δηλαδή, μπορεί να είναι βολικά για τις ιδεολογικές ή πολιτικές σου προτιμήσεις, αλλά ΔΕΝ είναι γεγονότα, όσο και να επαναλαμβάνεις τη λέξη.

    Τον τίτλο «Εθνάρχης» μπορεί να τον αποδέχεσαι ή όχι, αλλά αν δεν ήταν ο Κων/νος Καραμανλής, τώρα θα ήμασταν μια βαλκανική χώρα που θα ανταγωνιζόταν τις υπόλοιπες για να γίνει Ευρώπη. Ή ποιος ξέρει τι θα είχε γίνει στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Αν θυμάσαι, 54% πήρε τον Νοέμβριο του 1974, λοιπόν κάτι θα ήξεραν όσοι τον ψήφισαν, παρά τις νωπές μνήμες της δικτατορίας.

    Επίσης, αν η Κύπρος το 1974 είχε τη Μεραρχία, ή αν ο… εξαπατηθείς Ιωαννίδης είχε στείλει στρατεύματα ΠΡΙΝ κάνει το πραξικόπημα, προβλέποντας ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ότι μπορεί να αντιδράσουν οι Τούρκοι, δεν θα κάναμε τη συζήτηση τώρα περί του πώς καταλήφθηκε το κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

    Ddff1960, οι πληροφορίες για το τι έγινε στην Κύπρο το 1974 είναι συγκεχυμένες και πολύς κόσμος επηρεάζεται από αστικούς μύθους, ακόμα και πολύ σοβαροί άνθρωποι, όπως ο αείμνηστος στρατηγός Δ. Δήμου.

    Ο Ν. Σαμψών στη συνέντευξή του (που την έχω φυσικά διαβάσει) λέει αλήθειες, αλλά λέει και εξωφρενικά πράγματα, όπως π.χ. ότι το 1974 προέλασαν ελληνικές δυνάμεις 75 χιλιόμετρα στην Ανατολική Θράκη και ότι δεν υπήρχε τουρκικός στρατός ως την Κωνσταντινούπολη.

    Το κλασικό μύθευμα που διαδίδεται, ότι τάχα τα ελληνικά υποβρύχια είχαν τον τουρκικό στόλο στο στόχαστρο, το έχει καταρρίψει ο Β. Γαβριήλ, κυβερνήτης του υποβρυχίου «Γλαύκος» (S-110), που λέει ρητώς ότι η κοντινότερη απόσταση στην οποία είχαν φτάσει ήταν 45 μίλια από την Πάφο.

    Ο Ατίλλας 2 έκανε περίπατο επειδή ο Ατίλλας 1 είχε επιτύχει την εγκατάσταση προγεφυρώματος, η Κύπρος δεν διέθετε τα μέσα (δυνάμεις και πυρομαχικά) για να πολεμήσει όπως έπρεπε και η Ελλάδα (πολύ κακώς) δεν πήρε το μεγάλο ρίσκο να επιχειρήσει την αποστολή ενισχύσεων, παρά τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες.

    Μου αρέσει!

   11. Αγαπητε μου Ακη, δεν χρειαζεται να συνεχισουμε αλλο την συζητηση.
    Ετσι και αλλιως το χουϊ… το΄χουμε απο παλια…
    Να ηρωποιουμε τους προδοτες, δαιμονοποιωντας τους γνησιους πατριωτες.

    Την καλημερα μου!

    Μου αρέσει!

   12. Ακη

    Πας να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα…βγάζοντας φαντασιοπληκτους ανθρώπους σοβαρούς και με υπόληψη οι οποίοι δεν βρίσκονται στην ζωή…οπως ο αείμνηστος στρατηγός Δήμου;;; Στην Κύπρο έγινε προδοσία….η Κύπρος χάθηκε στον Αττίλα 2…οπου οι τούρκοι παίζαν μπάλα μόνοι τους… ελέω εκεχειρίας
    Μην προσπαθείς να βγάλεις παρθένες τους στρατηγούς…τα παιχνίδια εξουσίας στον μηχανισμό που ονομάζονταν χούντα…ήταν τεράστια…απο την αρχή κιολας του πραξικοπήματος το 67 οπου βρέθηκαν να κάνουν κουμάντο στον στρατο συνταγματάρχες.(και αυτό είναι το λιγότερο….) οι οποιοι προλάβανε τους στρατηγούς…οπότε αυτό που είπε ο Σαμψών μπορει και να μην απίθανο…
    Και επειδή επικαλείσαι τον Γαβριηλ…ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη το 2007 είπε οτι άκομα και ενα 24ωρο μετά την έναρξη της εισβολής να χαν φτάσει θα χαν κάνει ζημιά…
    Οι αστικοί μύθοι περι της εισβολής στην Κύπρο υπάρχουν…επειδή πρέπει να υπάρχουν….Πάνω στο κουφάρι της Κύπρου στήθηκε το μεταπολιτευτικό καθεστώς και γύρω απ’ αυτο η δεξιά με την αριστερά χορέυουν και τραγουδάνε τα αντάρτικα…και λένε ιστορίες για τέρατα των παλιών σκοτεινών εποχών οπως ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος…

    Μου αρέσει!

 3. Οπου καταστροφη, καταπατηση εθνικης κυριαρχιας και αφελληνισμος του Ελληνικου εθνους, παντα ενας Εβραιος ειναι απο πισω να προωθει τα σχεδια….τυχαιο;;;

  Μου αρέσει!

  1. Καθόλου τυχαίο,όσο η Ελλάδα ήταν γιά 400 χρόνια κάτω από τήν οθωμανική μπότα,οι εβραίοι,τής κατεχόμενης Ελλάδος
   είχαν τό πάνω χέρι,οταν ο στρατηγός Κολοκοτρώνης αρχιζε νά τούς σφάζει,από τήν άλωση τής Τρομπολιτσάς,οι
   εβραίοι ψάχνουν τρόπους,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,νά διαλύσουν τήν Ελλάδα…ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ……

   Μου αρέσει!

   1. δυστυχως την ελευθερη και αληθινη ζωη μονο στα κρυφα(σχολια) μπορουμε να την μαθουμε και να την ζησουμε γιατι στο προσκηνιο ειναι το βραχυκυκλωμενο μυαλο….που ειναι πλεον πολυ in…εεεε

    Μου αρέσει!

   2. Θα μάθει πολλά ο μπούλης από σάς!!!
    Για όλα φταίνε οι Εβραίοι…
    Η Ελληνίδα μαμά είναι η καλύτερη μαμά (για νεύρωση τσιμουδιά).
    Από ιστορία σκίζουμε (τα ξέρουμε όλα).
    Μην ξεχάσετε να βολέψετε το βλαστάρι σας στο Δημόσιο, αφού θα προέρχεται από το σπέρμα του Λεωνίδα όπως κι εσείς.

    Μου αρέσει!

   3. οι εβραιοι δεν φταινε ειναι αγιοι…ετσι παρουσιαζοντε και σου λανσαρουν ενα τροπο ζωης μετα μεσα τους… ΜΜΕ κλπ,που αν θες να εισαι in την ακολουθεις και θα πρεπει να υποστεις και τις συνεπειες…γιατι τιποτα δεν ειναι δωρεαν σαυτο τον πλανητη εκτος απο την Αγαπη του Θεου

    Μου αρέσει!

 4. Καλημέρα

  Ο Κίσινγκερ ήταν και μάλλον ειναι ακόμη ενεργό μέλος στα εκάστοτε «φορα» Λέσχη Μπίλντερμπεργκ – Τριμερή Επιτροπή – Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

  http://tadeefi.wordpress.com/2012/06/23/%CE%B1%CE%BB%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%81%CE%BF-%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%83/

  Μου αρέσει!

 5. Μιχάλης Ιγνατίου , από τα λιγοστά έντιμα διαμάντια της δημοσιογραφίας , ξεβρακώνει και το ανάπηρο ελληνικό πολιτικό σύστημα που έθαψε το λεγόμενο φάκελο της Κύπρου. Αποδεικνύει πόσο εύκολα η Ουάσιγκτον κάνει ό,τι θέλει τις ελληνόφωνες κυβερνήσεις που ακόμα και σε περίπτωση ξένης εισβολής περιμένουν εντολές έξωθεν …

  Μου αρέσει!

 6. Η Αμερική, ή καλύτερα Pax Americana – όπως και κάθε άλλη περίοδος «ειρήνης», προσπαθεί να κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο για τα συμφέροντά της.
  Οπως η Pax Roman κοκ.

  Το ίδιο έκανε και η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στους λαούς που διαιρούσε ή εκχριστιάνιζε. Από τότε ο «μοχλός» της ειρήνης(βλέπε ιμπεριαλισμό) ήταν η θρησκεία, απλώς σήμερα είναι και οι πολιτικές(επιχειρηματικές) ιδεολογίες.

  Αντί να καθόμαστε σαν φτωχοί συγγενείς, να περιμένουμε πότε θα ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου, και όποιος άλλος απόρρητος, θα έπρεπε επιτέλους να αισθανθούμε περήφανοι για την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία μας.

  Προφανώς και δεν αισθανόμαστε πλέον τίποτα!

  Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: πριν από 2-3 μήνες ήταν καλεσμένος την Κυριακή το πρωί στον Μάλη(ΣΚΑΊ) ο Βασίλης Οικονόμου.
  Ενώ του δίνει το λόγο για 5 δεύτερα, κάτι έγινε στο Μαξίμου, μπήκε δηλαδή ένα αυτοκίνητο της Τρόικα, και τον διέκοψε ο δημοσιογράφος για να δούμε την αυτοκινητοπομπή της Τρόικα!
  Ο Οικονόμου εμφανώς ενοχλημένος επισήμανε τη «δουλικότητα» του ΣΚΑΪ και την αγένεια να διακόπτεις Ελληνα(βουλευτή) για να δούμε τα αμάξια της Τρόικα!

  Μου αρέσει!

  1. Δεν έχεις άδικο…

   Αναλωνόμαστε στο να γκρινιάζουμε και στο να αγνοούμε την πραγματικότητα, έμπλεοι ενός μεγαλοεπαρχιωτισμού που μάλλον μας έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν.

   Μου αρέσει!

  2. Βασίλης Οικονόμου είναι αυτός που ήταν πασοκ μετά πήγε στο άρμα πολιτών και κατέληξε στην δημάρ;
   η μήπως κάποιος άλλος;

   Μου αρέσει!

   1. Αυτό ακριβώς εννοώ.

    Ούτε τον ξέρω, ούτε στο χώρο του ανήκω.

    Πάμπολλες φορές έχω δηλώσει την πολιτική μου ταυτότητα, η οποία είναι Δεξιά.

    Ωστόσο είναι πολύ «ελληνικό» να κρίνεις τον απέναντι μόνο και μόνο από την πολιτική του ταυτότητα, όποτε φυσικά σε βολεύει…

    Διαίρει και βασίλευε!

    Μου αρέσει!

   2. Εστίασα στην δουλικότητα του σκάϊ που τον ενόχλησε (και ορθώς)
    Η δικιά του δουλικότητα δεν τον ενόχλησε;
    Μαλλον διαιρεί τις δουλικότητες και βασιλεύει πάλι η δουλικότητα

    Μου αρέσει!

   3. Βγες από τον κόσμο σου για μια στιγμή.

    Αξιολόγησε τις ορθές πολιτικές, από όπου κι αν προέρχονται, ακομμάτιστα και μπορεί να βρεις σημεία επαφής.

    Μόνο αρνητικά θα σου δώσει ένας δικός σου κόσμος, καλά κλεισμένος σε βαζάκι.

    United we stand ή αλλιώς «ισχύς εν τη ενώσει».

    Μου αρέσει!

   4. Ο ΚΟΚΟVΙΟΣ ΤΟΥ Κ>Ι>Σ>Ε ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΣ ΣΠΟΥΔΑΡΧΙΔ@Σ ΠΟΥ ΚATAvΤΗΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΔΟΞΑΣΜΕvΟ ΕΠΩvΥΜΟ ΓΑΜΩΤΗ ΜΟΥ>>>>>>……

    Μου αρέσει!

   5. Απλή διακριτική ευχέρεια αν διέθετες θα αντιλαμβανόσουν
    οτι ,η ισχύς εν τη ενώσει,
    προϋποθέτει ,μέλη ομοίως ισχυρά
    Μάλλον αυτά είναι θέματα «βαζακίου»
    Ο κόσμος σου και ο κόσμος μου
    Ευτυχώς

    Μου αρέσει!

 7. «Αντί να καθόμαστε σαν φτωχοί συγγενείς, να περιμένουμε πότε θα ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου, και όποιος άλλος απόρρητος, θα έπρεπε επιτέλους να αισθανθούμε περήφανοι για την Ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη θρησκεία μας».
  εξεραιτικη προτροπη για τους οδηγους αυτου του λαου…
  «Το ίδιο έκανε και η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, στους λαούς που διαιρούσε ή εκχριστιάνιζε. Από τότε ο “μοχλός” της ειρήνης(βλέπε ιμπεριαλισμό) ήταν η θρησκεία, απλώς σήμερα είναι και οι πολιτικές(επιχειρηματικές) ιδεολογίες».
  κ.Πλατανιωτη θα ηθελα αν εχεται την δυνατοτητα και επιτρεπεται να μου προτεινετε καποιο βιβλιο που να αναφερεται στην παραπανω προταση για την Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια,που αν δεν κανω λαθος το Βυζαντιο εννοειται.

  Μου αρέσει!

  1. Πολλά υπάρχουν, δεν μπορώ να ξέρω ποιο είναι το καλύτερο.
   Εκτός του Ράνσιμαν, υπάρχει και αυτό:
   «Σύντομη ιστορία του Βυζαντίου» (του John Julius Norwich).

   Προσωπικά, πιστεύω οτι είναι υπέροχο και το «Η ιστορία της Βενετίας», δηλαδή εγώ από εκεί τον έμαθα.

   Στο συγκεκριμένο έχει και παράπλευρα στοιχεία για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη διπλωματία της.

   Μου αρέσει!

  2. Κορυφαίοι βυζαντινολόγοι, όπως ο Ράνσιμαν και, παλαιότερα, ο Οστρογκόρσκι, αποτελούν κλασικές ιστορικές πηγές.

   Δύο πολύ ενδιαφέροντες τίτλοι, σχετικά με το Βυζάντιο και τη διπλωματία του (ειδικά ο πρώτος), είναι:
   Βυζαντινή υψηλή στρατηγική (Χ. Παπασωτηρίου)
   Γιατί το Βυζάντιο; (Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ)

   Στην ακόλουθη ιστοσελίδα μπορείς να κάνεις αναζήτηση ελληνικής βιβλιογραφίας με τίτλομ, συγγραφέα ή άλλα κριτήρια:

   Μου αρέσει!

 8. ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ :

  » …….είπε ….στις 7:23 πμ
  …..ποιος ….. του δινει τοση δυναμη και εξουσια να υλοποιει τα παντα ….»

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ :

  Οι ηλίθιοι, πού, όταν αυνανίζονται, θεωρούν ότι τό χέρι τους, τούς τό κουνάει ο …Σατανάς !
  ===================
  Τούς Τουρκαλάδες στήν Κύπρο τούς προσκάλεσε, παρακαλώντας, ο Εθνάρχης (πήξαμε στούς εθνάρχες) ΜΑΚΑΡΙΟΣ,

  ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΗ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥ (και ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ και ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ΤΟΥ),

  από κάτι Ελληνο-Παράφρονες ..»Πατριώτες», πού τού μπομπαρδίζανε τό σπίτι του γιλα νά ….σώσουνε (ωϊμέ), τόν …..Ελληνισμό.

  Καί, κάτι εξυπνάκηδες κονομισάριοι, …..MEGA λο Δημοσιογράφοι Κύρους, (ώχώχ),
  δέκα χρόνια, επί τραπεζοΜάστορα ..(+) Μεγαλο-οφφΣορο-Δικηγόρου Τάσσου,

  κάνανε τήν πάπια, πί πί πί τό παπί, γιά τίς απατεωνιές ΧΟΝΤΡΟ-ΑΠΑΤΕΩΝΙΕΣ λέμε,
  τών Κυπριακών Τραπεζών μέ τά π@ύστικα Θαλασσο-Δάνεια,
  σέ Κύμπριους, ΚΑΙ, ΚΥΡΙΩΣ σέ ελληναράδες μπαταχτζήδες,

  νά μάς κάνουνε τή χάρη νά πά νά …κοιμηθούνε, …….., οι MEGA λο Δημοσιογράφοι Κύρους !

  Μου αρέσει!

 9. Οταν κρεμασουμε τα δικα μας διαμαντια που εμπλεκονται στο φακελο Κυπρος και θα εμπλεκονται οι ιδιοι στο φακελο Αιγαιο και στο φακελο Θρακη που ερχεται, … τοτε ας μιλαμε για τον Κισιγκερ…

  Μου αρέσει!

 10. ειπαμε και ξαναλεμε…

  Ο Κισιγκερ…κληρονομησε τα σχεδια της Αγγλιας…!
  Βρετανικο το σχεδιο απο…χρονια πριν!

  Απλα…μετα το πολεμο του Ισραηλ….

  τα ηνια τα πηρε απο τη Βρετανια η Αμερικα…..

  Ο..προστατης θεος του Ισραηλ….

  Απο τοτε….το ΝΑΤΟ πηρε την Κυπρο…χωρις ποτε η Κυπρος να εχει επισημα μπει στο ΝΑΤΟ…

  Αυτη ειναι πολιτικη!

  Πονηροι….ελληνες….!

  ——–Αποκορύφωμα της βρετανικής αρνητικότητας ήταν δηλώσεις του υφυπουργού Αποικιών Χένρι Χόπκινσον στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο οποίος αναφερόμενος στο αίτημα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση είπε : «Υπάρχουν ορισμένα εδάφη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, τα οποία λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, ουδέποτε θα πρέπει να αναμένουν ότι θα γίνουν πλήρως ανεξάρτητα»[7].

  ——Ως το 1954, οι Τουρκικές κυβερνήσεις, παρά τις πιέσεις του Τουρκικού τύπου, σπάνια και με πολλή διακριτικότητα εκδήλωναν την αντίθεση τους στην Ένωση, αφού η Αγγλία κήρυξε άκυρη τη Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως και οποιαδήποτε Τουρκικά συμφέροντα στη Κύπρο. Η Τουρκία τότε έδινε μεγάλη σημασία στη διαφύλαξη των ομαλών σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα. Η αγγλική διπλωματία όμως παρότρυνε παρασκηνιακά την Κυβέρνηση του Αντνάν Μεντερές να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Κύπρο και η Τουρκία βρήκε ευκαιρία για επανάκτηση χαμένου Οθωμανικού εδάφους[

  ——. Η Τουρκία ειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι σκόπευε να διατάξει εισβολή. Η Σοβιετική Ένωση, μέσω του σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσιόφ, δηλώνει κατά τρόπο σαφή και κατηγορηματικό την πρόθεσή της να υπερασπιστεί την ελευθερία και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 5 Ιουνίου 1964 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον, με αυστηρή επιστολή του προς τον Ισμέτ Ινονού, ανακόπτει την Τουρκική πρόθεση, δηλώνοντας πως «εάν η Σοβιετική Ενωση αντιδρούσε στη Τουρκική εισβολή, το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλεκόταν και η Τουρκία θα αφηνόταν στο έλεος της Σοβιετικής Ένωσης[

  Τα …αδελφια σας…οι συμαχοι…οι φιλοι σας…που ανηκετε (!!!!!????) στη Δυση!

  Μου αρέσει!

  1. Μαχητή, με όλον τον σεβασμό, έχεις ένα… κόλλημμα με το «ανήκομεν εις την Δύσιν», λες και αυτό δεν είναι προφανές ή αναμενόμενο να ειπωθεί τη δεκαετία του 1970, όταν όλος ο κόσμος επέλεγε ή ΗΠΑ ή ΕΣΣΔ.

   Τι να κάνουμε τώρα, η Ελλάδα είναι βάση του δυτικού πολιτισμού, προς τα πού θα κοιτούσε για συμμαχίες δηλαδή, στην Αφρική ή στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας;

   Ή μήπως θα έπρεπε να το παίζουμε Αλβανία της εποχής του Χότζα;

   Μου αρέσει!

   1. Η Ιστορια μου αλλα …γραφει…

    Το βεληνεκες μας εφτασε μεχρι την..Ινδια!

    Αρα..και την Ανατολη!

    Αλλα το σπουδαιοτερο?

    Μικρη χωρα…ΕΝΤΟΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ!

    ΠΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ!

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗΑ ΑΝΗΚΑΝ!

    ΕΔΩ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟ ΦΩΣ!

    Και το θεωρω…πολυ ειρωνεια…να δεχεσαι οτι ανηκεις …εις την ..δυση!

    Ανηκομεν..ελεγαν ή οι πολιτικοι σας μας δηλωναν ως ΣΚΛΑΒΟΥΣ?

    εκει…μπερδευτηκα…..!

    Ποσο μαλλον οταν ανηκεις και το δεχεσαι…

    οι φιλοι σου να …ματωνουν συνεχως την Ελλαδα!

    Ανηκατε λοιπον και το δεχθηκατε….

    Γιατι κλαιτε σημερα …που ηρθαν τα αφεντικα??????

    Ας μη δεχοσαστε να ..τους ανηκετε…..

    Αρκουσε απλα να δηλωνατε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!

    Ισοτιμοι…φιλοι..ανατολη και δυση…

    Μου αρέσει!

   2. ΗΠΑ ή ΕΣΣΔ………………..

    απαντηση

    ας….προσεχαν…ας θυμουνταν οτι ειναι ΕΛΛΗΝΕΣ!

    Λιγοι…κοιταζαν και την Σουηδια του Ολαφ Παλμε……

    Λιγοι…δυστυχως……

    Μου αρέσει!

  2. ….vα γιατί οι σιωvιστές εφτιαξαv τοv 1o Παγκ.Πόλεμο….

   Το σημερινό έθνος του Ισραήλ είναι μια εντελώς τεχνητή και αυθαίρετη κατασκευή που ήρθε ως αποτέλεσμα των πολιτικών ελιγμών που οδήγησε η Διακήρυξη Μπάλφουρ στις αρχές του 20ου αιώνα.

   Η Διακήρυξη Μπάλφουρ ήταν ένα γράμμα από το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άρθουρ Μπάλφουρ, στο Λόρδο Ρόθτσάιλντ (Walter Rothschild, 2ος Βαρόνος Ρόθτσάιλντ , ένας ηγέτης της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, για τη διαβίβαση της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας.

   2 Νοεμβρίου 1917:

   Αγαπητέ Λόρδε Ρόθτσάιλντ, έχω την μεγάλη ευχαρίστηση να μεταφέρω, εξ ονόματος της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος, την ακόλουθη δήλωση συμπάθειας για τις εβραϊκές σιωνιστικές φιλοδοξίες, η οποία έχει υποβληθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

   «Η κυβερνητική άποψη της Αυτού Εξοχότης με την εύνοια εγκαθίδρυσης στην Παλαιστίνη μιας εθνικής πατρίδας για τον εβραϊκό λαό, και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνουμε την επίτευξη αυτού του αντικειμένου, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τίποτα δεν θα γίνει το οποίο μπορεί να θίγει τα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των υφιστάμενων μη εβραϊκών κοινοτήτων στην Παλαιστίνη, ή πολιτικής θέσης δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Εβραίοι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

   Θα σας ήμουν ευγνώμων εάν φέρνατε τη δήλωση αυτή σε γνώση της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας.

   Με τιμή:

   Άρθουρ Τζέιμς Μπαλφούρ.

   Το βίντεο που θα δείτε περιέχει φωτογραφίες από διαφορετικές πόλεις της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια του 1920 και του 1930, πριν από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ από τους Σιωνιστές το 1948.

   Μου αρέσει!

    1. Κε Κριεζή θερμά συγχαρητήρια…………….

     σοκαριστικά …..τα βίντεο το σχόλιο σας και οι εικόνες ….

     Πραγματικά για τα οσα σήμερα βιώνει ο Ελληνισμός πρέπει να ταυτιστούμε με τους Παλλαιστίνιους

     Λυπάμαι δηλώνω αδιάβαστος

     Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.