Η κοινωνία του αύριο είναι αυτή που κτίζουμε

20130822-083931.jpgΉταν Φθινόπωρο του 2006, όταν περπατώντας αργά την νύχτα σε μια επαρχιακή πόλη συζητούσα με μια φίλη και της απαντούσα στην ερώτησή της (: τι νομίζει ότι έρχεται “αύριο” ; ) της απάντησα πως : με φοβίζει λίγο η αποξένωση που παρατηρώ στον περίγυρο μου.

Επίσης είχα συμπληρώσει, με ανησυχεί αρκετά που, τα σύγχρονα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι, είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο με ένα playstation στα χέρια, ή μένουν επί ώρες μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης παρακολουθόντας εκπομπές life style ή ανούσιες τηλεοπτικές σειρές, λες και … προετοιμάζονται ή για τυφλοί υποταγμένοι μαχητές ή για νενέκοι του συστήματος.

Τότε, έσπευσε να με ρωτήσει : “δηλαδή, πως βλέπεις το αύριο των παιδιών ;” Η απάντησή μου ήταν “θαρρώ πως σύντομα θα δημιουργούν στρατιές από ανεγκέφαλους πολίτες,
yesmen, αδύναμους να απαιτήσουν τα της ζωής τους.

Είχε πάει αργά ή για την ακρίβεια νωρίς τα ξημερώματα πλέον και η απάντηση ήλθε σαν καυτός αέρας, απέναντι στο κρύο της βραδιάς. “Υπερβάλλεις, …. δεν νομίζω, υπερβάλλεις….”.

Από τα τελειώματα του 2006 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί αρκετά Παγκόσμια γεγονότα, τόσα που δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να τα απαριθμήσει από μνήμης. Δεν θα πω, κοσμοϊστορικά, αν και όσα ζούμε στο σήμερα είναι ιστορικά και θα γραφτούν με άσχημα χρώματα, καθώς αγωνιώ για ότι πρόκειται να ακολουθήσει τα σημερινά “ιστορικά” έτη.

Στην παρούσα καταγραφή μου, δεν θα σταθώ στην αναταραχή (σικ ορολογία) του συνόλου των φονταμενταλιστικών ομάδων σε όλη της Μεσόγειο. Δεν θα αναφερθώ στο τι συνέβη στην παγκόσμια οικονομία. Βαριέμαι να κάνω αναφορά σε όσους θεωρούν πως η κρίση τελείωσε. Βαριέμαι επίσης να συνδυάσω τις δυναμικές μεταβολές που συμβαίνουν έντονα στην Μ. Ανατολή. Δεν θα αναφερθώ καν στην παγκόσμια πείνα που επικρατεί σε όλες τις ηπείρους με ακόλουθη σύντομα αυτή στην Άπω Ανατολή, όπου, εκεί τα πράγματα θα προκαλέσουν πολύ μεγάλους τριγμούς. Εσύ αγαπημένε μου φίλε που θες να προλάβεις να σχολιάσεις πως “κρίση είναι θα περάσει” σου προτείνω να διαβάσεις λίγο την παγκόσμια ιστορία και να δεις τι ακολούθησε την κάθε μεγάλη κρίση.

Θα σταθώ όμως στο περίφημο τεχνολογικό άλμα των επικοινωνιών. Αυτό που ξεκίνησε ως “smart gadget” (: το δωρεάν e-mail με την μεγάλη χωρητικότητα), με την γιγαντιαία ανάπτυξη του fb όπου είναι σαφές ότι είναι “εις” εκ των τρόπων παρακολούθησης και καταγραφής της καθημερινότητας των μαζών. Μέχρι και δημιουργία ψυχογραφήματος μπορεί να θεωρηθεί το fb του καθενός μας, αφού, τεχνηέντως σε ρωτά για πάρα πολλά πράγματα, δήθεν για την συμπλήρωση του προφίλ σου. Επί παραδείγματι : τι ταινίες προτιμάς, τι είδος μουσική σ΄ αρέσει και τόσα άλλα.

Εδώ λοιπόν, έρχεται και κουμπώνει ένα άλλο … θεματάκι όπου, πλέον η google, μέσω των έξυπνων γυαλιών της που δημιούργησε πρόσφατα, που σου προβάλουν στο ένα μάτι σωρό από πληροφορίες τοποθεσίας, gps, ακόμη και σελίδων site, εν κινήσει, πατένταρε ένα σύστημα εντοπισμού βλέμματος (!!!). Δηλαδή με απλά λόγια, παρκολουθεί και καταγράφει (ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η google) τις κινήσεις της ίριδας του ματιού σε κάθε θέμα και θέαμα (!!!) (βλ, εδώ http://iguru.gr/2013/08/20/google-can-tracks-eye-movement/)
Επιστρέφω λοιπόν στο αρχικό μου σκεπτικό και αγωνία, για το αύριο των νέων και συνεχίζω. Ποιος χρησιμοποιεί ή θα χρησιμοποιεί τέτοια γυαλιά ;

Εμείς οι ώριμοι ; Μπα. Οι νέοι ; Ναι, αλλά όχι απλά οι νέοι, αλλά οι αυριανοί ενήλικες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο νέος, η νέα, όταν θα βλέπει ένα άτομο του ενδιαφέροντός του, αντιδρώντας η ίριδα του ματιού του αντιστοίχως, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (σήμερα το λένε google, αύριο κάπως αλλιώς). Άρα, με απλά λόγια θα είναι διαχειρίσιμος από κάποιον που θα διαθέτει την βάση δεδομένων του καθενός εξ αυτών.
Τι θα έχουμε λοιπόν ; Μια νεολαία που ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ αλλά χειραγωγούμενης και διαχειριζόμενης πορείας.

Σκέψου λοιπόν ένα νέο άτομο που σε δεδομένη στιγμή κοίταξε κάτι … περίεργα. Ακόμη μαι με θυμό και με οργή. Σκέψου ότι αυτό το άτομο μερικά χρόνια αργότερα είναι υποψήφιος πολιτικός ή και να είναι ήδη πολιτικός.
Δεν θα μπορεί να τον διαχειριστεί κατά το δοκούν εις … γνώστης του προφίλ του ; Ναι θα είναι.
Στην καλύτερη θα είναι ένας “εύκολος” πελάτης, αφού θα γνωρίζει το σύστημα των πολυεθνικών τι κοίταξε επίμονα (: ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά) και θα τον στρέφουν σε μια πολυεπειχείρηση συμφερόντων τους. Ακόμη και αυτό είναι μορφή καταδυνάστευσης.

Πέραν των άλλων, δεν θα έχει χάσει την παιδικότητα του ως νέος, όπου, αντί να παίζει σε (αληθινά) ομαδικά παιχνίδια … ζει σε ένα εικονικό κόσμο ;

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη και το εξής : και αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους. Πρόσφατα η google απάντησε με περίσσια αλαζονεία πως είναι φυσικό να επεξεργάζεται και να “ανιχνεύει” ΚΑΘΕ mail που περνάει από τους servers της. Δηλαδή ουσιαστικά η προσωπική μας αλληλογραφία δεν έχει την παραμικρή προσωπική υπόσταση !!!

Πάμε τώρα και στο χειρότερο όλων ; Πλέον η NSA η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ (αυτή που φρόντισε να μπουν στον Gurdian και να μην αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα μέχρι να σπάσει και ο τελευταίος σκληρός δίσκος τους) με στοιχεία του Edward Snowden
http://iguru.gr/2013/08/20/guardian-accuses-british-prime-minister-for-the-invasion-inside-their-buildings/ ασχέτως αν ως μπροστάρης εμφανίστηκε ο εκεί …. πρωθυπουργός …..
Είναι η ίδια επίσης που φρόντισε να κλείσουν 2 επιχειρήσεις επικοινωνιών (Groklaw και η Lavabit LLC) στις ΗΠΑ όταν αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τα αρχεία Σνόουντεν και Ασάντζ.

Τι παρατηρούμε λοιπόν ; Μια περιχαράκωση των πάντων, από τα “θέλω-πρέπει-σε εντέλω” όχι των αντικειμενικά ενδιαφερομένων (πολιτών) αλλά των υποκειμενικά καθοδηγητών.

Τελειώνοντας θα συμπληρώσω ένα μόνο. Αν σε ενοχλούν τα ανωτέρω στο ελάχιστο και δεν είσαι τύπος “έτσι είναι η ζωή, πως να πάω κόντρα” τότε, … μάλλον πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Σύμφωνα και με το iguru, στην κεντρική σελίδα της NSA, με πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο υπάρχει σαφής προτροπή σε παιδιά των ΗΠΑ να γίνουν μυστικοί πράκτορες (!!!!!) http://iguru.gr/2013/08/21/who-is-the-culprit-and-other-tales-from-the-iguru-gr/

Ανησύχησε γονιέ, αν δεν θέλεις η σημερινή γενιά του φραπέ να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στο εγγύς μέλλον. Ανησύχησε ακόμη και για τις tv που έχουν ενσωματωμένη κάμερα (… για διευκόλυνση όταν … μιλάμε στο skype).

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Υ.Γ. ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ειδικά sites που δεν στηρίζουν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους στο «φέρε κατοσταρικάκι και σου βγάζω αστέρι τον εκτυπωτή που πουλάς».

8 σκέψεις σχετικά με το “Η κοινωνία του αύριο είναι αυτή που κτίζουμε

 1. Γιωργο,ολα αυτα ειναι σωστα και σιγουρα καπου εκει βαδιζουμε.
  η θα ηθελαν να βαδιζουμε…

  ομως οταν μιλαμε για χειραγωγηση,υπαρχει και αυτη η χαμαιρπης,ανευ τεχνολογικων επιτευματων…

  εγω προσωπικα δεν εκπλησομαι,διοτι το ειχα γραψει απο την αρχη,οτι τιποτα δεν θα γινει και ειναι ενα θεατρο ολα….

  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

  ΣΟΚ !! Παραγράφονται τα αδικήματα Παπακωσταντίνου !

  Την αποκάλυψη ότι το Δικαστικό Συμβούλιο έχει ήδη καταλήξει σε απόφαση για την υπόθεση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και αυτή αναμένεται να οδηγεί στην παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο άλλοτε πανίσχυρος “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας επί εποχής Γιώργου Παπανδρέου, κάνει ο “Μικροπολιτικός” των “Νέων”….

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγκριτη στήλη της εφημερίδας του Συγκροτήματος Λαμπράκη, η απόφαση θα ανακοινωθεί μόλις επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια, και θα τεκμηριώνει με νομικά επιχειρήματα την παραγραφή των αδικημάτων που βαρύνουν τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
  Όπως σημειώνουν τα “Νέα”, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει πολιτική θύελλα, καθώς η συγκυρία είναι τέτοια που ενδεχομένως διευκολύνει τη στοχοποίηση και απαξίωση του πολιτικού συστήματος από ακραίες φωνές, υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που επιμένουν ότι το Συντάγμα και οι νόμοι πρέπει να τηρούνται, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη πολιτικές παραμέτρους.
  Το ρεπορτάζ του “Μικροπολιτικού” κλείνει με την επισήμανση ότι θα επανέλθει στη δημόσια συζήτηση ο προβληματισμός που είχε αναπτυχθεί μετά τις πρώτες εκλογές του Μαϊου του 2012 για το κατά πόσο θα έπρεπε να ανοίξει η Βουλή έστω για μια μέρα, μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, καθώς έτσι διαμορφώθηκε το πλαίσιο της παραγραφής.

  h**p://politikotsunami.blogspot.it/2013/08/blog-post_1726.html

  ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ.
  αν ειναι αληθεια,που θα ειναι ,δηλαδη…

  Μου αρέσει!

  1. αμαν αυτη η απελπισια,απαισιοδοξια,μοιρολατρια…που ωφειλεται ολη αυτη η κατασταση αγαπητη Φωτεινη?στο οτι ναι μεν οοολοι τα βλεπουμε,τα εντοπιζουμε,τα θιγουμε,τα σχολιαζουμε,τα ξορκιζουμε,τα βλασφημαμε,αλλα κανεις μακανεις δεν εχει το κουραγιο να αντισταθει…να πει ΣΤΟΠ,φτανει ως εδω…απο δω και στο εξης αναλαμβανω εγω την πρωτοβουλια των κινησεων.Αυτο δεν ειναι ομως δυνατον να επιτευχθει απο ενα ατομο μονο του,ειναι απολυτως αναγκαιο να συγκεντρωθουν και να συγκρωτηθουν ατομα με κοινες επιδιωξεις προς την αντιθετη κατευθυνση που πορευομαστε,να οργανωθουμε και ως ενα συνολο να αντιδρασουμε δυναμικα…οχι πολεμικα,μεσα απο τα καναλια του συστηματος,αλλα εξυπνα,και με δυναμισμο,και το σπουδαιοτερο πραγματικα,οχι μεσα απο το διαδυκτιο.Το θεμα που δεν μας αφηνει ομως να κανουμε οποιαδηποτε κινηση,ειναι η ελλειψη εμπιστοσυνης,και ο φοβος εκθεσης μας,στον κινδυνο,σε περιπτωση που αν ακολουθησεις καποιους απο τους τωρα υπαρχοντες που σε καλουν αυτοι στο τελος σε προδωσουν και πεσεις σε παγιδα…ειναι αυτο που ελεγες τις προαλλες με την κοτα και το αυγο,πεφτουμε σε μια παγιδα,ναι θελω να κανω και γω κατι να ελευθερωσω την πατριδα…σου φωναζει ο Φωτεινος…εσυ ομως δυσπιστεις και αναρωτιεσαι… τι ειναι αυτος? απο που ξεφυτρωσε?τι πρεσβευει?ποιοι ειναι πισω του?μηπως παω σε λουμπα??ειναι ανασφαλειες που μας καθηλωνουν να περιοριζομαστε στο πληκτρολογιο,και να μοιρολογουμε..εαν ομως δεν ηταν μονος του ο Φωτεινος αλλα ειχε μαζι του και ολες τις αλλες δυναμεις που δρουν με επιφυλακτικοτητα στα τεκτενομενα της κυβερνησης θα ενιωθες μεγαλυτερη ασφαλεια να εισχωρησης,και να αγωνιστεις..αρα το κλιμα γενικοτερα δεν ειναι ακομα ωριμο για να ρισκαρουμε και να αναζητησουμε τις λυσεις απο μονοι μας. Ψαχνομαστε,μονοι μεσα στα ηλεκτρονικα καναλια,η απο τα εσω καποιων κομματων.και αναρωτιεμαι..πρεπει να τολμησουμε? πρεπει να το ρισκαρουμε?να βγουμε απο το καβουκι μας,και οτι θελει ας προκυψει?Αυτο ομως για να γινει πρεπει να βλεπουμε με αισιοδοξια την κατασταση,υπαρχη ελπιδα,υπαρχει τροπος, υπαρχει διεξοδος,θα τα καταφερουμε.Τωρα για το αρθρο ειναι υπεροχο,και αφυπνηστικο για ολους μας..πρεπει να ενεργοποιηθουμε,να φρεναρουμε το κακο,που μας επιφυλασουν.

   Μου αρέσει!

  2. Επωνυμε,
   επαναστατικες εκλησεις με βυζαντινα ψευδωνυμα,εμενα με προβληματιζουν.
   οποιος καλει σε Επανασταση ΟΦΕΙΛΕΙ να δειξει το προσωπο του.

   ο κ.Παλαιολογος,στην προκειμενη περιπτωση.

   μετα συζηταμε τα παντα.

   Μου αρέσει!

 2. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝΗΣΥΧΩ……ΟΜΩΣ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
  Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΟΣ ΜΟΥ, ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΛΕΩ……ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΣ! ΤΟ FB…..ΑΝΑ ΧΕΙΡΑΣ!
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ….ΟΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ, ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ…Ο ΜΙΚΡΟΣ (13) ΔΕΝ ΕΧΕΙ MAIL ΟΥΤΕ FB….ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ!
  ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ, ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΟΟΟΟΛΟΙ….ΣΟΥ ΛΕΝΕ: ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ; ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ; ΑΡΑ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ…ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΟΙ. ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΑΝΤΟΥ BIG BROTHER!
  ANTIΣΤΑΘΗΚΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ…..ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΗ….ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΕΥΚΟΛΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ…ΤΕΛΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ!
  ΜΑΣ «ΔΕΝΟΥΝ» ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΣΤΑΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΦΤΑΝΕΙ!
  ΜΕΤΑ…….ΕΙΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΨΗΛΑ ΕΚΕΙ…

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.