Η ελληνική μειονότητα και η αυτονομία της Β. Ηπείρου

Τα πρόσφατα επεισόδια σε βάρος των Ελλήνων στην Β. Ήπειρο έφεραν στο προσκήνιο άλλο ένα εθνικό θέμα που έχει αφεθεί στην τύχη του από το ελληνικό κράτος. Η Β. Ήπειρος δεν διαθέτει απλώς μία ισχυρή ελληνική μειονότητα, αλλά έχει συμφωνηθεί με διεθνείς συνθήκες που υπέγραψαν και οι Μ. Δυνάμεις, πως πρέπει να είναι αυτόνομη. Και αυτό δυστυχώς το ξεχνάμε μένοντας μόνο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της περιοχής. Από την ίδρυση του αλβανικού κράτους ήδη είχε συμφωνηθεί ότι για να παραμείνει η Β. Ήπειρος σε αυτό, θα έχαιρε ως αντάλλαγμα εκτεταμμένης αυτονομίας (βλ. εδώ και εδώ). Το ΥΠΕΞ λοιπόν αντί να προβάλει με την ευκαιρία αυτήν την σύμφωνη με την διεθνή νομιμότητα κατάσταση αρκείται σε χλιαρές δηλώσεις καταδίκης των επεισοδίων.
Είναι πραγματικό τραγικό οι Έλληνες της Β. Ηπείρου, αυτοί που για αιώνες ήταν και οι μοναδικοί κάτοικοι της περιοχής, σήμερα να βιώνουν κακαποιήσεις από άλλους συντ
οπίτες τους, στους οποίους οι Ευρωαμερικανοί έμαθαν το 1912 ότι είναι -λέει- Αλβανοί. Σε όλη την διάρκεια του μεσαίωνα αλλά και μέχρι τον 19ο αιώνα όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν Έλληνες ορθόδοξοι, ακόμη και όσοι δεν είχαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική. Αφού όμως ήταν χριστιανοί, τους Έλληνες θεωρούσαν «δικούς τους» και όσοι είχαν έφεση στα γράμματα στα ελληνικά σχολεία πήγαιναν και εξελληνίζονταν και γλωσσικά. Οι μόνοι ξένοι ήταν όσοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλαξοπίστησαν. Αυτοί, οι Τουρκαλβανοί ήταν ξένοι και χωρισμένοι από τους Έλληνες της περιοχής. Και ήρθαν οι δυτικοί και προσπαθώντας να διαλύσουν την ελληνική επιρροή στα Βαλκάνια τους έμαθαν και αυτούς πως τάχα κατάγονται από το «αρχαίο» αλβανικό έθνος, για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανοι και να μην καταδέχονται να γίνονται Έλληνες!!! Έτσι, λοιπόν, οι πραγματικοί κύριοι της Β. Ηπείρου βρέθηκαν χωρίς καμία κατάκτηση και χωρίς καμία εισβολή να αποτελούν μειονότητα στην δική τους επαρχία! Αλλά όταν τα παραπάνω για την ιστορική πραγματικότητα στην περιοχή παραμένουν άγνωστα στους Έλληνες, είναι φυσικό να διαμορφώνεται και εκεί κλίμα ηττοπάθειας από το ΥΠΕΞ.

http://oramapolis-gr.blogspot.gr/2013/08/blog-post_23.html

16 σκέψεις σχετικά με το “Η ελληνική μειονότητα και η αυτονομία της Β. Ηπείρου

 1. Εθνικοι Ευεργετες.
  Μια απο τις σημαντικοτερες οικογενειες Βλαχων απο την Μοσχοπολη Βορειου Ηπειρου

  Μου αρέσει!

   1. Το κλαρίνο της Ηπείρου δεν παίζεται. Κελαηδάει.

    Στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού είχα την τύχη να έχω Ηπειρώτη δάσκαλο. Ιωάννης Ζάππας, συγγενής του Ευάγγελου. Ο καλύτερος. τον έχω κρατήσει ζωντανό στη μνήμη μου.

    Μου αρέσει!

 2. εδώ να θυμηθούμε τον σύριζα που δεν αναγνωρίζει καμμία ελληνική μειονότητα εκτός Ελλάδος αλλά μιλάει για διασπορά στην Βόρειο Ήπειρο αλλά ταυτόχρονα βλέπει συνεχώς μειονότητες εντός τής Ελλάδος και ειδικά στην Θράκη, την έως τώρα απελευθερωμένη Θράκη, όχι την κατεχόμενη τού Βορρά και τής Ανατολής

  αυτός είναι ο πατριωτισμός τής αριστεράς και τού σύριζα

  ενώ κόπτονται για κάθε συνθήκη και συμφωνία «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» το Πρωτόκολλο τής Κερκύρας φαίνεται να μην το έχουν ακουστά

  προδότες παγκοσμίως οι αριστεροί εθισμένοι στις σφαγές και τον ισλαμισμό

  Μου αρέσει!

 3. Αν δεν αλλάξουμε μυαλά όλοι κι αν δεν φύγουν τα σκουλήκια της μεταπολίτευσης από παντού αλοίμονο στους ανθρώπους.
  Ο Τουρκοζέλος είναι γνωστός ανθέλληνας αριβίστας εγκληματίας και κάθαρμα σιχαμένο.
  Οι περισσότεροι δεν είχαν καταλάβει ότι όλα τα κόμματα είναι τουρκοζέλοι, αλλά το καταλαβαίνουν τώρα που οι τουρκοχέλοι πάνε χερι -χέρι επισήμως.
  Παλιά τα τρώγανε μαζί κρυφά, τώρα πέταξαν την μάσκα και φάνηκε το άσχημο και μπάσταρδο φασιστικό τους πρόσωπο που είναι το ίδιο για όλους.

  Η Βόρειος Ηπειρος θα πρέπει να αποσχισθεί από την Αλβανία και να προσαρτηθεί στην Ελλάδα, γιατί εκτός από το γεγονός ότι είναι ελληνικό έδαφος υπάρχει και το αίτημα των κατοικων του κρατιδίου για φυσική αλβανία.
  Ε ας τους γίνει η χάρη να έχουν μόνο ό,τι τους αξίζει.

  Σκ@τά στον τουρκοζέλο στους προγόνους του και στον σάπιο σπόρο του.

  Μου αρέσει!

  1. Τὸ ἔγραψα προχθές.
   Πρόκειται γιὰ τὸ Πρωτόκολλο τῆς Κερκύρας,Μάϊος τοῦ 1914,πού δίνει πλήρη αὐτονομία στὴν Β.ἤπειρο.

   Ναί,ἀλλά τώρα νὰ χαλάσης τὸ φαγοπότι καὶ τὴν καλοπέραση γενικῶς,τῆς ἐξουσίας;

   Μου αρέσει!

 4. ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ, ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ, ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΖΕΡΒΑ !

  ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΜΑΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ (που αυτήν δεν σέ άφησαν οι προδότες να ελευθερώσεις), ΣΤΕΚΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΚΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΟΛΟΡΘΟΣ ΚΑΙ ΑΓΕΡΩΧΟΣ, και τα ντόπια γενιτσαρικά και ξένα σλαβοτουρκαλβανοτσάμικα σκουλήκια κρύβονται τρομαγμένα – τούς πονάς και θα τούς πονάς για πάντα, και σκούζουν από τη λύσσα τους μέσα από τις μαύρες τους κουκούλες !

  Τόν Αγώνα Σου Τόν συνεχίζουμε εως Τήν τελική ΝΙΚΗ

  Μου αρέσει!

 5. 23/8/13
  ΘΑΥΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΘΑΥΜΑ…!!! ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΕΤΗ…!!!

  ΡΕ ΑΝ ΖΟΥΣΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ…!

  ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ!

  «Τα θλιβερά και κατάπτυστα επεισόδια κατά κληρικών και πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στον Ι. Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή θυμίζουν δυστυχώς άλλες σκοτεινές εποχές, στις οποίες η εκδήλωση του θρησκευτικού φρονήματος και της θρησκευτικής λατρείας εδιώκετο απηνώς.

  Είναι βαθύτατα λυπηρό και απέραντα επώδυνο τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και δη το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία να τίθενται στο εκτελεστικό απόσπασμα, ιδιαίτερα σε μία στιγμή κατά την οποία η γειτονική χώρα επιδιώκει την ένταξή της στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.
  Ολόψυχα θέλω να πιστεύω ότι όλη αυτή η τραγική κατάσταση, της οποίας μέρος αποτέλεσε και η επίθεση κατά του ελληνικού προξενείου στο Αργυρόκαστρο, αποτελεί περιστατικό που δεν εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα.
  Και είναι στο χέρι της νέας πολιτικής ηγεσίας της γείτονος χώρας να αποδείξει ότι οι εφιάλτες του παρελθόντος ούτε ξύπνησαν, ούτε πρόκειται να επιστρέψουν ξανά».

  Μου αρέσει!

 6. Τragic.
  Kαλα λίγο αργά δεν θυμηθήκατε την αυτονομία της Β.Ηπείρου?
  Εδώ και τόσα χρόνια είχαμε……. πατριωτικές κυβερνήσεις χούντα και πριν κυβερνούσε την χώρα το παρακρατος πως δεν τους ρωτήσατε γιατί ξέχασαν την Β.Ηπειρο εκείνοι …… οι πατριώτες ?
  Πως ξαφνικά θυμηθήκατε σήμερα την Β.Ηπειρο ?
  ΝΑ σας υπενθυμίσω λοιπόν.
  Δεν τους ενοχλήσατε διότι απλούστατα οι άνθρωποι ήταν όργανα και πράκτορες των ΣΙΑ όπως ο μεγάλος πατριώτης Παπαδοπουλος Ιωαννιδης κτλ κτλ
  Δηλ. το προηγούμενο παρακράτος που έγινε κυβέρνηση δικτατορικώς.
  Και δεν τους ενοχλήσατε διότι τον πατριωτισμο τον είχαν για σπέκουλα και σκιζανε τα καλτσόν τους ενώ ήταν οι μεγαλύτεροι προδότες του Ελληνισμού .
  Σήμερα σπέκουλα γίνεται επίσης από την ακροδεξιά περί πατριωτισμού .
  Σπεκουλαδόροι μια ζωή η ακροδεξιά που στήριζε το παρακράτος .
  Στήριζε δηλ.τον δικο της εαυτό που δεν είχε να προσφέρει ουσιαστικά τίποτα ούτε στην πατρίδα ούτε στην κοινωνία πλην τις κουκούλες και τις προδοσίες της μέχρι
  Που άνοιξε τις πόρτες στον Αττιλα στην Κύπρο καθ όσον ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από τα αφεντικά της . Τα κεντρικά γραφεία της ΣΙΑ στις ΗΠΑ.
  Μην κλαίτε τόσο πολύ για την αυτονομία της Β.ηπειρου θα πάθουν τίποτα τα ματάκια σας παιδιά και που θα βρούμε μαντήλια για τα δάκρυα σας.
  Η Συντριπτική πλειοψηφια των Ελλήνων ξέρει πολύ καλά τι γίνεται με την Β.Ηπειρο
  Αν περίμενε από την ακροδεξιά τους σπεκουλαδορους του πατριωτισμου σωθηκαμε .
  Εχω την εντύπωση ότι …καποιος τους βάζει για να θολώνει τα νερά εδώ την Ωρα που ξεπουλιούνται τα πάντα στην χώρα μας .
  -Βρε μπας και σας βαζει ο Σαμαράς να σπεκουλάρετε πάλι ?
  Η ακροδεξιά εξ άλλου αδελφή ψυχούλα είναι της δεξιάς του Σαμαρά .
  Μην κρυβόμαστε παιδιά . – Μην παίζουμε κρυφτο .
  -Σε βλέπω – φτου ξελευτερια.

  Μου αρέσει!

 7. Mεγαλος πατριωτης ο Ζερβας αλλα η συνεργασια του με τους Γερμανους δεν μου δειχνει εντιμοτητα και πατριωτισμο.
  Α να μην το ξεχασω πριν κανει την επιθεση ο Ζερβας στα τσαμουρεικα ειχε ενημερωσει τον Αρη οτι θα επιτεθει και πηρε την εγκριση του και αν ηθελε να του στειλει δυναμεις να τον βοηθησουν καθ οσον ο Αρης ηταν σε αλλη περιοχη.

  Αυτο ομως με την συνεργασια του με τους γερμανους εναντιον του ΕΛΑΣ δεν δειχνει εντιμοτητα.
  Ο Αρης δικαιωθηκε τελικα και κατα ποσο δικαιωθηκε να μην εμπιστευεται τον Ζερβα και τον ρολο που επαιζε. Μας το λεει δια ζωσης φωνης και με πληρη στοιχεια
  ο πιο κατω Γερμανος αξιωματικος. Δεν ειναι ο μονος . Ο ιστορικος φλαισερ εχει αναφερει και το ονομα του Ελληνα αξιωματικου που ηταν Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟς του ζερβα με τα στρατευματα των ναζι το οποιο το πηρε βεβαια απο τα Γερμανικα αρχεια.
  Ετσι γραφεται η Ιστορια οταν δεν ειναι σπεκουλα.

  Μου αρέσει!

 8. Η ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ :

  Είναι γεγονός ότι η Νεολαία της Ν.Δ. που είναι άσχετη από την Ελληνική Ιστορία , δεν δικαιούται να ομιλεί για την ανύπαρκτη {σύμφωνα με το Κ.Κ.Ε. , τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ } Βόρεια Ηπειρο. Επ’ αυτού έχουν γνωμοδοτήσει οι Ελληνες συμμορίτες του Κ.Κ.Ε. το πάλαι , ότι δεν υπάρχει «Βόρεια Ηπειρος» αλλά «Νότια Αλβανία». Οι πλήρως ενημερωμένοι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι στην Αλβανία , υπάρχουν Ελληνες της διασποράς . Τέρμα και τω Θεώ δόξα . Συγνώμην για ποίον Θεόν ομιλώ . Κι’ αυτό διότι ο ηγέτης του Σύριζα δήλωσεν άθεος , αλλά έχει αγαθές σχέσεις με την Εκκλησία , που ο νυν ηγέτης της είναι η μετενσάρκωση του πάπα – Ανυπόμονου, που έσφαζε μαζί με τον Βελουχιώτη γυναικόπαιδα .

  Αν ενθυμούμαι καλώς και ο κ. Γ. Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας και θρηκευμάτων, δήλωσεν άθεος. Ομως ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον όρκισε στο Ιερό Ευαγγέλιο να τηρεί τους νόμους και το Σύνταγμα , και ιδού τα χάλια της Ελλάδας . Ενας άλλος όμως γνήσιος Ελληνας Αρχιεπίσκοπος , αρνήθηκε να ορκίσει τη δωσιλογική κυβέρνηση του Τσολάκογλου , και τον σχόλασαν από Αρχιεπίσκοπο . Τιμή και δόξα στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο , που τον υποβάθμισαν οι προπάτορες των νυν κυβερνώντων κομμουνιστών και ναζιστών. Οπως επίσης είναι γνωστό οι κομμουνιστές και οι ναζιστές ήσαν σύμμαχοι κατά τον Β΄ Π.Π. ο οποίος ξεκίνησε με την από κοινού επίθεση της Βέρμαχτ και του Ερυθρού Στρατού, ενατίον της ατυχούς Πολωνίας . Θυμηθείται και το «Κατύν».

  Για να μη μακρυγορώ , θα επιθυμούσα να δηλώσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδας , σε ποίον θεόν όρκισε τον Αμερικανοεβραίο τέως πρωθυπουργό μας . Μήπως στον Μαμμωνά ; Είναι η δεύτερη φορά που ερωτώ επ’ αυτού τον Μακαριώτατο , φίλο του άθεου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και των άθεων επιτελών του. Αυτοί οι άθεοι ρεβανσιστές που δεν μπορούν να κουμαντάρουν τις οικογένειές τους που τα τέκνα τους , είναι έμποροι ναρκωτικών, όπλων και ληστές επισήμως και με τη βούλα της Δικαιοσύνης , θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα . Και όπως την πάει ο μουσουλμάνος Πλανητάρχης θα το κατορθώσουν με τις ευλογίες του , καθώς και με τις λόγχες της Αλ Κάϊντα . 23-8-2013 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

 9. ΑΠΟ ΤΟ Π. Γ. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Η ΜΕΤΑΒΑΡΚΙΖΙΑΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 1945 :

  «Αν η δημοκρατική πλειοψηφία αποφασίσει εισβολή του ελληνικού στρατού στη Βόρεια Ηπειρο το Κ.Κ.Ε. θα διετύπωνε τις αντιρρήσεις του , αλλά θα πειθαρχούσε».

  Διαρκούντος όμως σε κάποια σημεία της ελληνικής επικράτειας του «Συμμοριτοπολέμου» τον Μάϊο του 1950, επανέλαβε τα περί του «Ιμπεριαλιστικού αλυτρωτισμού των Ελλήνων» και συνέπραξε με την αστυνομία του «Εμβέρ Χότζα» στην εξόντωση των πατριωτών αγωνιστών των επιζησάντων από τον ΕΛΑΣ μελών του του «Μ.Α.Β.Η.» {Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου } και κατά παντός που διεκήρυττε την ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου.

  Ούτω ο ρεβανσιστής κομμουνιστής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , σωστα ανέφερε την ύπαρξη των Ελλήνων της διασποράς στη Νότια Αλβανία . Κι’ αυτό διότι η 7η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. υπεστήριξεν ότι : «Δεν υπάρχει Βόρεια Ηπειρος , αλλά Νότια Αλβανία» και ότι όσοι προβάλλουν τις αξιώεις της Ελλάδας επί της Βορείου Ηπείρου , είναι σωβινιστές και πράκτορες του «ελληνικού ιμπεριαλισμού». Αυτός είναι και ο λόγος που οι κομμουνιστές αλλάζουν συνεχώς τις ονομασίες των οργανώσεών τους για να αποπροσανατολίζουν τους νέους από τις προδοσίες τους . Τώρα κατήργησαν τον όρο κομμουνιστές και δηλώνουν αριστεροί .

  Επειδή όμως εγώ είμαι στενοκέφαλος και δεν καταλαβαίνω ποία είναι η διαφορά μεταξύ αριστερών και κομμουνιστών, θα παρακαλούσα τους λαλίστατους ειδικούς προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ να μου εξηγήσουν σε τι συνίστανται οι εν λόγω διαφορές ; {Αν υπάρχουν}. Ειδική αφιέρωση στην άσχετη ιστορικώς ΟΝΝΕΔ , συνεργαζομένη τώρα με τους κομμουνιστές συμμορίτες . 24-8-2013 Φ.Π.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.